08/03 ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΚΑΛΑΣ - ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙ - Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΚΑΛΑΣ - ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙ
Ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης τιμώντας την ημέρα της γυναίκας αφιερώνει σε αυτές τη συγκεκριμένη δράση.


Βαθμός Δυσκολίας  : Β
Συντονιστές : Τσβετάνοβιτς Ζελ., Κυρίμη Σμ., Πλευράκη Ειρ.Αναχώρηση 7:00πμ. όπως πάντα από τα γραφεία του συλλόγου (Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία). Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις. Θα γίνει και στάση στο Ζυγό στις 7.10πμ περίπου για όσους μένουν δυτικά της πόλης.

Προορισμός μας το Πλατανόραμα Ζαγκλιβερίου (υψόμετρο 220 μέτρα) απ' όπου θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί. Θα κινηθούμε μέσα στο ρέμα σε κατεύθυνση αντίθετη από την ροή του νερού και θα διασχίσουμε το φαράγγι της Σκάλας. Το φαράγγι αποτελεί μια βαθιά τομή στις  όρειες πλαγιές του Χορτιάτη με ανάπτυξη Νότου – Βορρά.

Αρχικά θα κινηθούμε σε καθαρά μονοπάτια και σε αγροτικούς δρόμους χωρίς σημαντικές κλίσεις. Αρκετές φορές θα χρειαστεί να διασχίσουμε κάθετα την κοίτη του ρέματος που έχει ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τον χειμώνα το επίμηκες της λεκάνης,  οι  υψομετρικές διαφορές και οι βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις στα υψίπεδα του Λιβαδίου & των Πετροκέρασων δημιουργούν υψηλές παροχές με υψηλές ταχύτητες ροής που παλιότερα έδιναν χαρακτηριστικά χειμάρρου στο ρέμα.

Τις δεκαετίες 1960 – 1980 το αρμόδιο Δασαρχείο πραγματοποίησε μια σειρά από έργα διευθέτησης του χειμάρρου τα οποία αφορούσαν κυρίως την κατασκευή διαδοχικών μικρών φραγμάτων από  σκυρόδεμα. Έτσι σήμερα το ρέμα δεν θεωρείται χείμαρρος γιατί η κοίτη είναι σταθεροποιημένη και η ταχύτητα ροής μικρή. Η βλάστηση που αναπτύχθηκε γύρω από τα έργα αυτά είναι έντονη, έχει αγκαλιάσει το σκυρόδεμα και έτσι θα δούμε ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς και αισθητικής αξίας. Το ρέμα φιλοξενεί πλούσια πανίδα από θηλαστικά, αμφίβια, ερπετά & πτηνά καθώς και ένα σπάνιο είδος ψαριού των γλυκών νερών της μπριάνας (Barbus macedonicous).Από την
βλάστηση στο εσωτερικό του φαραγγιού ξεχωρίζουν θεόρατα πλατάνια.

Η ομάδα Α' θα σταματήσει την πορεία της στην κοίτη του φαραγγιού σε έναν χώρο αναψυχής, δίπλα σε έναν εντυπωσιακό καταρράκτη και θα ειστρέψει στην θέση από όπου ξεκίνησε η πορεία μας. Ώρες πορείας Α ομάδας περίπου τρείς.

Η ομάδα Β' θα συνεχίσει και θα ανεβεί υψομετρικά στα 850 περίπου μέτρα  σκαρφαλώνοντας στις πλαγιές του φαραγγιού. Εδώ συχνά η γωνίες τις ανόδου είναι μεγάλες, το μονοπάτι δεν είναι ξεκάθαρο και η βλάστηση έντονη. Όσο ανεβαίνει κανείς υψομετρικά προς τις δύο απόκρημνες πλαγιές η βλάστηση αλλάζει ταχύτατα από ψηλόκορμα είδη σε πιο χαμηλά όπως το πουρνάρι η φιλύρα, η σορβιά, κλπ.  Ώρες πορείας Β ομάδας περίπου έξι.

Οι δύο ομάδες θα καταλήξουν στα Πετροκέρασα. Η πλατεία του χωριού, όπου απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων έχει έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα. Εδώ θα μπορέσουμε να απολαύσουμε  με ηρεμία τον καφέ μας ή τους μεζέδες που τα καταστήματα της πλατείας προσφέρουν με μεγάλη ευχαρίστηση και φροντίδα.


Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια (Όχι χαμηλά παπούτσια), μπατόν (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ), αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, ζακέτα fleece, σακίδιο πλάτης, γκέτες, νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, ατομικό κουτί Α βοηθειών. Προαιρετικά δεύτερα ρούχα & παπούτσια στο λεωφορείο για χρήση μετά το τέλος της πορείας.

Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται για την ασφάλεια της ομάδας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Συμμετοχή: Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€,  Γυναίκες μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης 7 ευρώ.
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων:15€,  Γυναίκες μέλη άλλων ορειβατικιών συλλόγων 8 ευρώ.
Άνεργοι & Φοιτητές: 10€  Άνεργες & Φοιτήτριες 7 ευρώ.
Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889