23/02 ΠΙΕΡΙΑ, ΠΕΝΤΕ ΠΥΡΓΟΙ


ΠΙΕΡΙΑ, ΠΕΝΤΕ ΠΥΡΓΟΙ

Διαδρομή : Καταφύγιο Άνω Μηλιάς - Κορυφή Πέντε Πύργοι 1712 μ.
Συντονιστές : Μαυρίδης Γαβριήλ, Τατάλια Στέλλα
Βαθμός Δυσκολίας : Β
Ώρες διαδρομής : 5 ώρες
 
Αναχώρηση 7:00 πμ, όπως πάντα, από τα γραφεία του συλλόγου (Καρόλου Ντηλ με Τσιμισκή γωνία) με προορισμό το καταφύγιο του ΕΟΣ Κατερίνης στην Άνω Μηλιά Πιερίας. Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις. Άφιξη μετά από 2 ώρες περίπου.
 
Η πορεία ξεκινά από το καταφύγιο σε υψόμετρο περίπου 1013 μέτρων και ακολουθούμε το χωματόδρομο μέχρι τη δεξαμενή. Από εκεί ακολουθούμε τη σήμανση και απολαμβάνουμε τη διαδρομή που είναι πολύ όμορφη και κινείται μέσα σε μικτό δάσος οξιάς και πεύκου. Στην κορυφή με τους πέτρινους πύργους η θέα προς τον Όλυμπο είναι φανταστική. Η συνολική διάρκεια της ανάβασης με μέσους ρυθμούς είναι 2,5-3 ώρες και η κατάβαση θα γίνει σε 2,5 περίπου ώρες (θα ακολουθήσουμε την κλασική διαδρομή για την κατάβαση που βγάζει δίπλα στο καταφύγιο).
 
To καταφύγιο έχει υποδομή για όποιον θέλει να φάει κάτι ή να πιει κάποιο ρόφημα.
 
Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν,  αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, ζακέτα fleece ή μάλλινη, γκέτες ορειβασίας, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα. Προαιρετικά δεύτερα ρούχα & παπούτσια στο λεωφορείο για χρήση μετά το τέλος της πορείας
 
Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται για την ασφάλεια της ομάδας.
 
Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
 
Συμμετοχή:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€
Άνεργοι & Φοιτητές: 10€
Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ.
 
Δηλώσεις συμμετοχής:
Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889
 
 
-----------------------------------------------------------------------
Τα Πιέρια όρη είναι ορεινός όγκος βορειοδυτικά του Ολύμπου. Η έκτασή τους μοιράζεται ανάμεσα στους Νομούς Πιερίας και Ημαθίας.
Τα Πιέρια είναι ένα εκτεταμένο βουνό, εξαιρετικά δασωμένο και με χαρακτήρα. Δεν εντυπωσιάζει με το ύψος του αλλά με τις όμορφες και μακριές διαδρομές του και με την ηρεμία του τοπίου. Δέχεται πολλά χιόνια το χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Φλάμπουρο (2.193 μ.)
Θέση και κορυφές
Η περιοχή των Πιερίων αποτελεί έκταση που απλώνεται στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας . Αποτελεί τη ΒΔ προέκταση του Ολύμπου με ψηλότερη κορυφή το Φλάμπουρο (2193 μ.). Άλλες λιγότερο ψηλές κορυφές είναι: η Τούρλα (2.104), η Αβδέλλα (2.049 μ.), ο Αρβανίτης (2.023), η Πλάκα (1.938 μ.), το Χτένι (1.791 μ.) και οι Πέντε Πύργοι (1.710 μ.).
Χλωρίδα
Τα Πιέρια είναι γνωστά για την πλούσια χλωρίδα τους, κυρίως για τα φυλλοβόλα δάση τους καθώς και για ορισμένα σπάνια είδη αγριολούλουδων. Είναι κατάφυτα με πλούσια και ποικίλη βλάστηση από πυκνά δάση οξιάς, βελανιδιάς και καστανιάς, μαύρων και κόκκινων πεύκων, ενώ θάμνοι και φυλλοβόλα συναντιούνται στα χαμηλότερα επίπεδα.
Μυθολογία
Κατά την ελληνική μυθολογία οι εννέα Πιερίδες Μούσες, κόρες του Πιέρου και της Ευίππης, προστάτιδες της ποίησης, της μουσικής, του τραγουδιού και του χορού τόσο πολύ μαγεύτηκαν από το θαυμάσιο περιβάλλον των Πιερίων, ώστε παρέμεναν για πάντα στην περιοχή αυτή και το μελωδικό τραγούδι τους αντηχούσε στις βουνοκορφές και στα φαράγγια μέχρις ότου νικήθηκαν σε αγώνα από τις Ελικωνιάδες Μούσες και μεταμορφώθηκαν από αυτές σε πουλιά.
Οι πρώτοι κάτοικοι
Πρώτοι κάτοικοι των βουνών αυτών ήταν οι Πίερες που κατοικούσαν στη Θράκη, αλλά, όταν εκδιώχθηκαν από τους Τημενίδες βασιλείς της Μακεδονίας, κατέφυγαν στην περιοχή που έχει λάβει από αυτούς την ονομασία της.
------------------------------------------------------------------------