06-08/06/2020, ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ. ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει τριήμερη εξόρμηση στα Βαρδούσια – Οίτη.

• Τα Βαρδούσια (ή Κόρακας) είναι σύμπλεγμα βουνών που περιλαμβάνει το νοτιότερο άκρο της Πίνδου στη Στερεά Ελλάδα. Υψώνεται στα βορειοδυτικά της Φωκίδας, με ένα μικρό τμήμα του όρους να επεκτείνεται και στη Φθιώτιδα. Είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ρούμελης μετά την Γκιώνα, με ύψος που φτάνει τα 2.495 μέτρα (κορυφή Κόρακας).
• Η Οίτη (παλαιότερη ονομασία Καταβόθρα) είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας και καταλαμβάνει τμήμα των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας. Η Οίτη συνδέεται στα νότια με την Γκιώνα, δυτικά με τα Βαρδούσια και ανατολικά με το Καλλίδρομο ενώ το όριο της στα βόρεια είναι η κοιλάδα του Σπερχειού. Στις πλαγιές της σχηματίζονται πολλά υδάτινα ρεύματα. Από την Οίτη πηγάζουν ο Μόρνος και ο Γοργοπόταμος. Σημαντικά χωριά στις πλαγιές και στους πρόποδες της Οίτης είναι η Παύλιανη, η Υπάτη και το Μαυρολιθάρι.


Συντονιστές : Κατσαρός Παναγιώτης, Παπαχρήστου Χρήστος.

Αναχώρηση από το αρχαιολογικό μουσείο το Σάββατο 06/06/2020 07:30 π.μ. και επιστροφή αργά το βράδυ της Δευτέρας 08/06/2020.

ΣΑΒΒΑΤΟ 06/06/2020

Αναχώρηση με προορισμό το χωριό Κάτω Παύλιανη στις πλαγιές της Οίτης και τακτοποίηση στο ο ξενοδοχείο. Το υπόλοιπο της ημέρας θα είναι ελεύθερο καθώς υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα σημεία που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί.
• Θεματικό πάρκο της Παύλιανης.
Κάνοντας μια κυκλική διαδρομή 7 χλμ συνολικής διάρκειας τριών ωρών περίπου υψομετρικής διαφοράς 300μ., βαθμός δυσκολίας: Α+.
• Game Of Thrones.
Απέναντι από τη βρύση του πάρκινγκ, είναι το μονοπάτι που οδηγεί στον σιδερένιο θρόνο. Κατά τη διαδρομή υπάρχουν παντού κατατοπιστικές πινακίδες και σηματοδοτημένο μονοπάτι. Ο σιδερένιος Θρόνος, δημιουργήθηκε μετά την διαταγή που έδωσε ο Αίγκον ο Κατακτητής, στον Δράκο του, Βαλέριον, να λιώσει με την καυτερή του ανάσα χίλια σπαθιά των ηττημένων εχθρών του κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κατάκτησης (War of Conquest). Στον σιδερένιο Θρόνο, κάθεται ο Βασιλιάς των Andals και των πρώτων Ανθρώπων και από σήμερα θα στέκει επιβλητικός στην κορυφή του κόσμου, στην Παύλιανη!
• Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.
Τον Απρίλη του 1862, οι Παυλιανίτες έχτισαν εξαρχής την εκκλησία τους αφού ήταν μισοκατεστραμμένη και επικίνδυνη. Τα χρήματα διέθεσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι μάστορες ήταν από το γνωστό μαστοροχώρι Κόνιτσα. Το τέμπλο κατασκευάστηκε από γνωστό ξυλογλύπτη του Μετσόβου το 1886. Η αγιογράφηση άρχισε στο τέλος του 1886 από αγιογράφους από το Νεοχώρι. Το καμπαναριό κατασκευάστηκε Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στην πλατεία της Άνω Παύλιανης, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο που χρονολογείται από το 1886 και το περίφημο πετρόχτιστο καμπαναριό.

ΚΥΡΙΑΚΗ 07/06/2020
Πρωινό και αναχώρηση για το χωριό Αθανάσιος Διάκος από οπού θα ξεκινήσει και η διαδρομή για τα καταφύγια Βαρδουσίων: ΕΟΣ Άμφισσας και ΠΟΑ(Πεζοπορικό Όμιλο Αθηνών) με τελικό προορισμό την θέση Μετερίζι. Πορεία 15 χλμ, με συνολική υψομετρική 1.110μ.+, ώρες πορείας 8+ (μαζί με τις στάσεις), βαθμός δυσκολίας: Β+
( Εάν υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος και δυνατότητα από τους συνορειβάτες θα γίνει προσπάθεια με προορισμό την ανάβαση στην κορυφή Κόρακας 2495μ)
ΔΕΥΤΕΡΑ 08/06/2020
Μετά το πρωινό αναχωρούμε από το ξενοδοχείο με το λεωφορείο και προορισμό την Άνω Παύλιανη, όπου θα αποτελέσει την αφετηρία της διαδρομής μας στο βουνό της Οίτης. Μια κυκλική διαδρομή με αφετηρία και τερματισμό την Παυλιανη, που θα περάσει την καταβόθρα(υπόγειο βάραθρο) και την πυρά του Ηρακλή. Εδώ στο μυθικό βουνό βρίσκεται η Πυρά του Ηρακλή, όπου ο μυθικός ήρωας κάηκε, για να γλιτώσει από τους φρικτούς πόνους που του προκάλεσε ο δηλητηριασμένος μανδύας του Κενταύρου Νέσσου.
Συνολική πορεία 16 χλμ, υψομετρική 600μ., ώρες πορείας 5+ (μαζί με τις στάσεις), βαθμός δυσκολίας: Β

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα για λόγους ασφάλειας της ορειβατικής ομάδας.


Μεταφορά και διαμονή.
Κόστος μεταφοράς: 50€ για τα μέλη του συλλόγου, 55€ για τα μη μέλη
Κόστος διανυκτερεύσεων: 50 € - σε δίκλινο δωμάτιο η διανυκτέρευση με πρωινό και 60 € - σε τρίκλινο δωμάτιο η διανυκτέρευση με πρωινό στο ξενοδοχείο Πέτρινο & Εποχές : http://petrinohotel.gr/ . Η πληρωμή θα γίνει από τους συμμετέχοντες κατά την ημέρα αναχώρησης στο το ξενοδοχείο.

Ενδεικτικός εξοπλισμός
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αδιάβροχο - αντιανεμικό, ζακέτα φλις, γάντια, καπέλο, αντιηλιακό γαλάκτωμα, γυαλιά ηλίου, υδροδοχείο, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, αλουμινοκουβέρτα, ελαφριά τροφή – σνακ, ατομικό κουτί πρώτων βοηθειών.

Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας. Οι ώρες πορείας είναι ενδεικτικές. Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889