24-26/10 ΑΣΤΡΑΚΑ ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει τριήμερη εξόρμηση στην Τύμφη.
Συντονιστές : Παπαχρήστου Χρήστος, Καραγκίοζη Βούλα.

Αναχώρηση από το Αρχαιολογικό μουσείο το Σάββατο 24/10/2020 07:00 π.μ. και επιστροφή αργά το βράδυ της Δευτέρας  26/10/2020.
Η Τύμφη θεωρείται (και είναι) το πιο μεγαλόπρεπο βουνό στον κορμό της Βόρειας Πίνδου. Είναι το βουνό που συνδυάζει δύο διαφορετικές όψεις. Ο ορεινός όγκος της είναι σχεδόν άδενδρος και ως επί το πλείστον απόκρημνος ιδίως στις βόρειες και νοτιοδυτικές προσβάσεις του. Η βορινή πλευρά της είναι μια σειρά από ορθοπλαγιές που διακόπτονται από βαθιές χαράδρες και λούκια. Αυτές οι ορθοπλαγιές με τις εντυπωσιακές κλίσεις, που στη θέα τους και μόνο μένεις αποσβολωμένος, θυμίζουν έντονα τις Άλπεις, γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε ως «αναριχητικός παράδεισος της Ελλάδας». Στη νότια πλευρά, οι κορυφές κατεβαίνουν ομαλά και σχηματίζουν ένα μεγάλο οροπέδιο.Στα βόρεια, μεταξύ του βουνού Τραπεζίτσα και της Τύμφης, σχηματίζεται η κοιλάδα του Αώου ποταμού. Το ξακουστό φαράγγι του Βίκου και ο ποταμός Βοϊδομάτης την χωρίζει στα δυτικά από τα βουνά Στούρο και Γκραμπάλα. Στην ανατολική πλευρά, ο Γυφτόκαμπος την χωρίζει από τα βουνά Κούστα, Κοζακό και Κουκουρούντζο. Οι κορυφές της διαδέχονται η μια την άλλη, από τα δυτικά προς ανατολικά είναι: Κούλα 1.529 μ., Λάπατος 2.254 μ., Αστράκα 2.432 μ., Πλόσκος 2.377 μ., Γκαμήλα 2.497 μ. (ο στόχος μας), Γκαμήλα ΙΙ 2.480 μ., Καρτερός 2.478 μ., Μεγάλα Λιθάρια 2.467 μ., Τσούκα Ρόσσα 2.377 μ., Σαμάρι 2.297 μ., Κρεββάτι 2.375 μ., Γκούρα 2.467 μ., Τσιουμάκος 2.155 μ. κ.α.Το σκληρό, ασβεστολιθικό πέτρωμα της Γκαμήλας δεν ευνοεί την ύπαρξη πηγών, κυρίως στην αλπική ζώνη ενώ στα δασωμένα μέρη οι πηγές γίνονται πιο πολλές.Εξαίρεση αποτελεί η εποχή που λιώνουν τα χιόνια και δημιουργούνται πολλά ρέματα και λιμνούλες. Εκτός από την διάσημη Δρακόλιμνη, χαρακτηριστικές λιμνούλες είναι η Ξερόλουτσα Τσουμάνη, η Λούτσα Ριζίνα και η Λούτσα Ρομπόζη.

Σάββατο 24/10/2020
Αναχώρηση στις 7.00πμ με προορισμό το χωριό Μικρό Πάπιγκο.
Μετά τις απαραίτητες στάσεις φτάνουμε στο Μικρό Πάπιγκο. Η διαδρομή ξεκινά από την πλατεία έξω από το Μικρό Πάπιγκο, διασχίζει το χωριό και ανηφορίζει προς το καταφύγιο της Αστράκας στα 1950μ περνώντας σταδιακά από τις τέσσερις πηγές. Την Αβραγόνιο λίγο έξω από το χωριό, την Αντάλκη που το νερό της λέει ο τοπικός θρύλος ότι έρχεται από το βάραθρο της Προβατίνας, την Τράφο λίγο πριν τη διασταύρωση για Αστράκα και τέλος την Κρούνα λίγο πριν την τελική ανηφόρα για το ανακαινισμένο καταφύγιο, στο διάσελο της Αστράκας.
Ώρες πεζοπορίας μέχρι το καταφύγιο 3,5.
Υψομετρική διαφορά 1000μ
Βαθμός δυσκολίας Β+

Κυριακή 25/10/2020
Θα δημιουργηθούν δυο ομάδες.
Η Α Ομάδα θα κατηφορίσει στην Ξερόλουτσα (Λάκα Τσουμάνη), παίρνοντας  το σημαδεμένο μονοπάτι που στην αρχή του συναντά την κάποιες φορές ξερή Ρομιόβρυση. Το μονοπάτι ανηφορίζει ΝΑ στα υψίπεδα παράλληλα με την ορθοπλαγιά της Αστράκας και στη συνέχεια στρέφεται ΒΑ προς το (μακρινό) διάσελο Πλόσκου-Γκαμήλας. Τελικά ανηφορίζοντας τα τελευταία 200 μ. υψομετρικής καταλήγουμε στην κορυφή Γκαμήλα Ι στα 2497μ η διαδρομή προς την κορυφή εναλλάσσεται με εντυπωσιακούς βράχους, λιβάδια, σε καταπληκτικούς σχηματισμούς. Από εκεί ακολουθούμε την κορυφογραμμή και καταλήγουμε στο τέλος της διαδρομής μας στην Γκαμήλα ΙΙ. Η επιστροφή στο καταφύγιο θα γίνει ακολουθώντας το μονοπάτι που περνάει ανάμεσα στο σύμπλεγμα του Καρτερού και της Γκαμήλας. Κατηφορίζοντας φτάνουμε στη μικρή λίμνη Λούτσα Ρομποζι και ακολουθώντας το μονοπάτι 03 καταλήγουμε στο καταφύγιο.

Ώρες πεζοπορίας 6. Βαθμός δυσκολίας Β+
Η Β ομάδα θα κατηφορίσει στην Ξερόλουτσα (Λάκα Τσουμάνη). Την διασχίζει περνώντας από πηγή και ανηφορίζοντας ΒΑ σε ομαλή κόψη φτάνοντας στη Δρακόλιμνη στα 2050μ που βρίσκεται στο διάσελο ανάμεσα στον Πλόσκο και την ομώνυμη κορυφή. Η Δρακόλιμνη της Τύμφης είναι μια μικρή αλπική λίμνη που βρίσκεται στην ίδια γραμμή και υψόμετρο (στα 2100μ) με την βορειοανατολική κορυφογραμμή της Τύμφης και οφείλει τη δημιουργία της στους τελευταίους παγετώνες που διαμόρφωσαν το τοπίο αυτό.
Η Δρακόλιμνη βρίσκεται σε ένα τοπίο, με καταπληκτική πανοραμική θέα των κορφών του βουνού, δίνοντας την αίσθηση μιας μοναδικής λίμνης. Στα νερά της φιλοξενούνται οι αλπικοί τρίτωνες, ένα σπάνιο είδος αμφίβιας σαύρας. Το βάθος της δεν ξεπερνά τα 3μ.
Ώρες πεζοπορίας από το Καταφύγιο-Δρακόλιμνη-Καταφύγιο 2.30.

Δευτέρα 26/10/2020
Θα αναχωρήσουμε από το καταφύγιο με προορισμό το χωριό Βραδέτο. Θα περάσουμε αφήνοντας την “Γκαμήλα” στα αριστερά μας σε οροπέδιο που απλώνεται μεταξύ Αστράκας και Γκαμήλας θα περάσουμε από τον εντυπωσιακό μέγα Λάκο και βγαίνοντας στον Αυγερινό θα τερματίσουμε στο χωριό Βραδέτο. Εκεί θα μας περιμένει το λεωφορείο. Θα υπάρχει  χρόνος για ξεκούραση και φαγητό πριν ξεκινήσουμε για την επιστροφή μας.
Ώρες πεζοπορίας 7.
Βαθμός δυσκολίας Β+
Σύνολο πεζοπορίας 7
Μεταφορά και διαμονή. 
Κόστος μεταφοράς: 80€ για τα μέλη του συλλόγου, 85€ για τα μη μέλη 
Για όσους θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 25€
Κόστος διανυκτερεύσεων στο καταφύγιο Αστράκας: 11€ για τα μέλη ορειβατικών συλλόγων (Επίδειξη ορειβατικής ταυτότητας), 13€ μη μέλη. Υποχρεωτικά για την διανυκτέρευση στο καταφύγιο σεντόνι, υπνόσακος, παντόφλες. Η πληρωμή θα γίνει από τους συμμετέχοντες κατά την ημέρα αναχώρησης στο  καταφύγιο. Υπάρχει δυνατότητα για διανυκτέρευση σε σκηνές (Υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά των σκηνών με μουλάρια). 
Λόγω της αυξημένης ζήτησης οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μόνο με προκαταβολή [80 ευρώ].
Ενδεικτικός εξοπλισμός. 
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά  μποτάκια, μπατόν, αδιάβροχο - αντιανεμικό, ζακέτα φλις, γάντια, καπέλο, αντιηλιακό γαλάκτωμα, γυαλιά ηλίου, υδροδοχείο, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, αλουμινοκουβέρτα, ελαφριά τροφή – σνακ, ατομικό κουτί πρώτων βοηθειών.  
 
Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας. Οι ώρες πορείας είναι ενδεικτικές. Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές. 


Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.