02/06/2024 ΚΑΒΑΛΑ - ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

«Ο δρόμος του νερού» Παλαιά Καβάλα – Καβάλα 
Βαθμός Δυσκολίας: Α
Συντονιστές: Πέτρος Καψούδας, Πέτρος Αλμπάνης

Αναχώρηση τη Κυριακή 02 Ιουνίου 2024 από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45, από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00πμ. και από το Ζυγό  στις 7:15 Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις. Ύστερα από δύο ώρες θα φτάσουμε στο χωριό Νέος Ζυγός. Λίγο έξω από το χωριό ξεκινά ο δρόμος προς το ποτάμι και τον καταρράκτη. Από το σημείο αυτό θα ξεκινήσει και η πορεία μας.
Αρχικά θα κινηθούμε δίπλα στο ποτάμι και κάτω από τη σκιά μεγάλων πλατάνων. Θα περάσουμε από τον στεγνό σήμερα καταρράκτη και θα περπατήσουμε δίπλα στην όχθη του ποταμού. Ύστερα από μία ώρα θα φτάσουμε σε σημείο με παλιό μύλο. Μετά από είκοσι λεπτά θα αφήσουμε το ποτάμι, καθώς το μονοπάτι αρχίζει να ανηφορίζει ομαλά και να τρέπεται προς νότον. Το μονοπάτι είναι καλά σηματοδοτημένο και ορίζεται με ξύλα που στρώνονται στις άκρες του. Σε μία ώρα περίπου, θα βρεθούμε σε ένα παρατηρητήριο, από το οποίο θα θαυμάσουμε τη θέα προς την πεδιάδα των Φιλίππων και το Παγγαίο. Αφού γίνει μία ιστορική-τοπογραφική ενημέρωση θα συνεχίσουμε την πορεία μας και σε δέκα λεπτά θα φτάσουμε σε αυχένα, απ’ όπου η θέα αλλάζει και θα δούμε για πρώτη φορά τον Στρυμονικό Κόλπο και τη Θάσο.
Από εκεί, θα περπατήσουμε για λίγα μέτρα πάνω σε έναν χωματόδρομο και θα βγούμε για λίγο από το μονοπάτι για να επισκεφτούμε ένα εγκαταλελειμμένο μεταλλείο. Εκεί θα βγάλουμε τις φωτογραφίες και θα πάρουμε μια ανάσα στο κιόσκι και στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στο μονοπάτι για να συνεχίσουμε την πορεία μας. Από εδώ αρχίζει η συνεχής κατηφορική πορεία μας. Σε περίπου δύο ώρες από την έναρξη της πορείας μας θα βρεθούμε σε βρύση με δροσερό νερό, η οποία ονομάζεται «Μάνα του νερού» και υπήρξε μία από της πηγές που τροφοδοτούσαν με νερό την πόλη της Καβάλας.
Στη συνέχεια, ακολουθώντας αρχαίο κτιστό αγωγό νερού, θα κατηφορίσουμε απότομα μέσα σε ρεματιά με πυκνή βλάστηση. Θα περπατάμε πάνω στον αγωγό νερού και θα δούμε στην άκρη δεξαμενές και κρήνες. Θα περάσουμε και πάνω από δύο γέφυρες, οι οποίες χτίστηκαν αποκλειστικά για την όδευση του αγωγού. Σε τέσσερις ώρες από την έναρξη της πορείας, και αμέσως μετά τη δεύτερη και πιο εντυπωσιακή γέφυρα του αγωγού, θα βρεθούμε κάτω από τη μία χαραδρογέφυρα της Εγνατίας Οδού. Στη συνέχεια το τοπίο αλλάζει και μπαίνουμε σε πευκοδάσος που μας συνοδεύει μέχρι τις παρυφές της Καβάλας. Περνάμε άλλες τρεις γέφυρες του αγωγού και σε περίπου μία ώρα φτάνουμε στα πρώτα σπίτια της Καβάλας. Αφού συγκεντρωθούμε όλοι στο τέλος του μονοπατιού, θα διασχίσουμε την πόλη μέχρι την παραλία Περιγιάλι, όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο. Εκεί μπορούμε να αλλάξουμε και να κάνουμε μπάνιο, να φάμε και να πιούμε καφέ.
Η αναχώρηση για Θεσσαλονίκη υπολογίζεται στις 18:00.

Συνολικές ώρες πορείας: 5:30
Συνολική απόσταση: 16 χιλιόμετρα

Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
 
Εξοπλισμός:
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια, μπατόν πεζοπορίας, γάντια, σκούφο, αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν,  νερό τουλάχιστον 1,5 λίτρο, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών καθώς και δεύτερα ρούχα και παπούτσια τα οποία θα είναι στο λεωφορείο για να αλλάξουμε όταν κατεβούμε.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 17€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 19€
Άνεργοι-Φοιτητές: 14€
Για όσους θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 8€
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALPHA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN: GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN: GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί  κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση. Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.