12-13-14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ


 ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ
12 με 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

 
Αναχώρηση Σαββάτο 12 Μαρτίου 08:00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο με προορισμό τα Τζουμέρκα μέσω της Εγνατίας οδού. Μετά από τρεις περίπου ώρες στο ύψος των Ιωαννίνων αφήνουμε την Εγνατία και μέσω του Πετροβουνίου κατευθυνόμαστε προς  το γραφικό και ξακουστό χωριό του Συρράκου όπου και θα φτάσουμε μετά από 1,5 περίπου ώρα. Η διαδρομή έχει πολλές στροφές και όσοι έχουν ευαισθησία θα πρέπει να προσέξουν.
Από το Συρράκο θα ξεκινήσει η πορεία μας προς το χωριό των Καλαρρυτών αρχικά, στο οποίο θα φτάσουμε μετά από 1,5 ώρα περίπου.   (βαθμός δυσκολίας Β΄).
Πληροφορίες για Συρράκο και Πληροφορίες για Καλλαρύτες

Η διαδρομή είναι στην ουσία το μονοπάτι που ένωνε τα δύο χωριά τα παλαιότερα χρόνια και διασχίζει το φαράγγι του Χρούσια που το όνομα του το οφείλει στον εγγονό του Αχιλλέα και γιο του Νεοπτόλεμου, τον Χρούσιο, γενάρχη των βασιλικών οικογενειών της Ηπείρου. 
 Πληροφορίες για το φαράγγι

Μικρή στάση μισής ώρας για καφεδάκι και φωτό  στη πανέμορφη πλατεία του χωριού και συνεχίζουμε το κατηφορικό μονοπάτι προς το πέτρινο γεφύρι της Κουιάσας όπου και θα φτάσουμε μετά από 1  ώρα περίπου. Το τοπίο εδώ είναι μαγευτικό γιατί εκτός από το πέτρινο γεφύρι έχει  πολλά-πάρα πολλά νερά!!! Μετά τις απαραίτητες φωτό συνεχίζουμε για 1,5 χλμ. σε άσφαλτο και φτάνουμε στη αετοφωλιά των Τζουμέρκων-τη  Ι.Μ. Κηπίνας-ένα καταπληκτικό μοναστήρι.  Αν δε σου την δείξουν, θα περάσεις από κάτω χωρίς να τη παρατηρήσεις!!!  Πληροφορίες για το Μοναστήρι
Εδώ θα μας περιμένει το λεωφορείο για να μας πάει στα καταλύματα μας σε  1 ώρα περίπου,  στα Πράμαντα και τους Μελισσουργούς.  Συνολική διάρκεια της σημερινής πορείας  4 ώρες περίπου.

Τη δεύτερη μέρα θα υπάρχουν δύο δραστηριότητες:


1. Rafting στον Άραχθο!!!  Όσοι επιθυμούν μπορούν κάνουν rafting στο ποταμό Άραχθο, μια μεσαίας δυσκολίας (3ου βαθμού) διαδρομή που ξεκινά από το πέτρινο γεφύρι της Πολιτσάς και μετά από 1,5 ώρα καταλήγει στο γκρεμισμένο πλέον γεφύρι της Πλάκας.  πληροφορίες για rafting στον Άραχθο
Το κόστος για αυτή τη δραστηριότητα είναι 25€ και θα πληρωθεί από τους συμμετέχοντες στον υπεύθυνο της δραστηριότητας.  Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δραστηριότητα να το δηλώσουν στη γραμματεία με την εγγραφή τους στην εξόρμηση.

2. Η υπόλοιπη ομάδα στις 09:00 θα πάει με το λεωφορείο ως το καταφύγιο των Μελλισουργών όπου και θα ξεκινήσει τη διαδρομή της μέρας προς τον αυχένα των Μελλισουργών . Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη με φανταστική θέα και καταλήγει στο διάσελο που ενώνει το βουνό των Μελισσουργών με τον υπόλοιπο όγκο των Τζουμέρκων. Υπολογίζεται σε 7-8 ώρες με την επιστροφή και είναι βαθμού δυσκολίας Β+.

ΠΡΟΣΟΧΗ: H συγκεκριμένη διαδρομή πιθανόν να χρειάζεται επιπλέον εξοπλισμό, κραμπόν-πιολέ, θα εξαρτηθεί από τις τρέχουσες συνθήκες. Θα υπάρξει σχετική έγκαιρη ενημέρωση στους συμμετέχοντες.  Επιστροφή στα καταλύματα μας για φαγητό και ξεκούραση.

Η τρίτη μέρα θα αφιερωθεί σε αυτούς που πήραν τα  «βουνά»
Πιο συγκεκριμένα: θα πάμε με το λεωφορείο στο καταφύγιο των Μελισσουργών όπου και θα πιούμε ένα ρόφημα όσο θα μας γίνετε  ενημέρωση από τους διαχειριστές του καταφυγίου  Αποστόλη  και Φώτη σχετικά με τα Τζουμέρκα και τη ζωή των ανθρώπων σ΄αυτά. Μετά θα ξεκινήσουμε τη σημερινή μας πορεία (βαθμός δυσκολίας Β΄). Θα πάμε πρώτα στο καταρράκτη Κεφαλόβρυσο που βρίσκεται σε απόσταση 50 λεπτών από το καταφύγιο και είναι ο μεγαλύτερος ασφαλισμένος καταρράκτης στην Ελλάδα.  

Η ασφάλιση  έγινε στα πλαίσια της 10ης πανελλήνιας συνάντησης canyoning που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2014 στα Τζουμέρκα. Έπειτα από προτροπή του διαχειριστή του καταφυγίου των Μελισσουργών Α. Τσιμπανάκου σχηματίστηκε οκταμελής ομάδα έμπειρων canyoners με επικεφαλής τους Γ. Ανδρέου και Α. Τσιμπανάκο. Πολύτιμη ήτανε και η συμβολή των φαραγγάδων από τα Γιάννενα που πρόσφεραν τα υλικά και παράλληλα συμμετείχαν στο σοβαρό εγχείρημα.
Πηγή: http://canyoning-caving.blogspot.gr/2015/04/blog-post.html

Συνεχίζουμε τη πορεία μας προς το άλλο καταφύγιο της περιοχής- των Πραμάντων-στο οποίο θα φτάσουμε μετά από 1 ώρα περίπου. Μικρή στάση για ξεκούραση και καφέ-για όποιον θέλει-και γνωριμία με τους διαχειριστές του καταφυγίου, τον Μπάμπη και τη Πόλα. Δοκιμάστε τη σπιτική λεμονάδα τους, θα ενθουσιαστείτε!!!  

Συνεχίζουμε  τη πορεία μας προς  το χωριό Πραμάντων όπου και θα τελειώσει η σημερινή μας πορεία μετά από 2 ώρες περίπου. Συνολικός χρόνος της σημερινής πορείας 4-5 ώρες περίπου. Μικρή στάση για γνωριμία με το χωριό,  ξεκούραση και φαγητό (για όποιον θέλει).

Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη περίπου στις 16:00.

Σημείωση: τη δεύτερη μέρα για όποιον  δε θέλει ή δε νιώθει ότι μπορεί να συμμετάσχει στη μεγάλη πορεία θα υπάρξει εναλλακτική πορεία  η οποία θα σχεδιαστεί επί τόπου ανάλογα με τη δυναμική των συμμετεχόντων.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά παπούτσια, γκέτες ορειβασίας, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης, μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, φακός κεφαλής, αλουμινοκουβέρτα, σουγιάς, κουτί Α’ βοηθειών, πυξίδα, μπατόν, σφυρίχτρα. Δεύτερα ρούχα και παπούτσια που θα μένουν στο λεωφορείο.

Όπως σε όλες τις εξορμήσεις ο καιρός είναι αυτός που πιθανόν να επηρεάσει την ακριβή υλοποίηση του προγράμματος.  Μείνετε συντονισμένοι για πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα λόγω καιρού.  Είναι αυτονόητο  πως σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Διαμονή:
Α. Ορειβατικό καταφύγιο Μελισσουργών, 20€ το άτομο. Περιλαμβάνει δύο  (2) διανυκτερεύσεις. Στο καταφύγιο λειτουργεί οργανωμένη κουζίνα με σάλα για πρωινό και φαγητό. Έχουμε στη διάθεση μας δύο (2) πεντάκλινα δωμάτια με ανεξάρτητη  θέρμανση,  μπάνιο και WC.  Κανονίστε τις παρέες σας και δηλώστε το στη γραμματεία με την εγγραφή σας ώστε να τακτοποιηθούμε όλοι καλά.   http://katafigiomelissourgwn.blogspot.gr/p/blog-page_25.html

Β. Ξενοδοχείο Ανάβαση 1,5 χλμ από τα Πράμαντα.
Δίκλινο   76€,
Τρίκλινο 66€
Τετράκλινο (σουίτα με τζάκι σε δύο επίπεδα) 62€
Η τιμή είναι κατ΄άτομο και περιλαμβάνει: 2 διανυκτερεύσεις με πρωινό, το δείπνο της 1ης μέρας, και η χρήση της εσωτερικής θερμαινόμενης πισίνας. Σε όλα τα δωμάτια υπάρχουν coffee & tea facilities. Επίσης λειτουργεί και σάουνα 4 ατόμων με έξτρα χρέωση. Υπάρχει  ελεύθερο wi-fi σε όλα τα δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους. 
http://www.anavasi-mountainresort.gr/index.php/el/

Το κόστος της διαμονής θα πληρωθεί επιτόπου στο καταφύγιο ή στο ξενοδοχείο, όχι στον σύλλογο

Μεταφορικά: 35€ το άτομο.

Συντονιστές εξόρμησης: Βασίλης Τορέγας  τηλέφωνο  6936500817, Λένα Μαραβέλια.
Για πληροφορίες στην γραμματεία του συλλόγου και Τετάρτες μετά τις 20:30.

Εγγραφές μόνο με προκαταβολή στην γραμματεία του συλλόγου. Λόγω τριημέρου Καθαράς Δευτέρας οι θέσεις είναι συγκεκριμένες. Κάντε εγκαίρως τις εγγραφές σας.

Πληροφορίες γενικά για τα Τζουμέρκα: http://katafigiomelissourgwn.blogspot.gr/p/blog-page.html
Αλλά και στο:http://canyoning-caving.blogspot.gr/p/tzoumerka.html 
του μέλους του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης  Αριστείδη Ζάχαρη.

Καλό τριήμερο να έχουμε!!!