20/9 ΓΡΑΝΙΤΗΣ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Κορυφές Άγιος  Παύλος (1.770 μ.)  & Τραπέζι (1.563 μ.)  Φαλακρού  
Βαθμός δυσκολίας: 
Β+ η Α ομάδα
Β η Β ομάδα
Συντονιστές: Μπιτζένης Δ., Ρήγκας Ε.
Τύπος δράσης: Ανάβαση (κυκλική διαδρομή)  
Συνολική απόσταση: 
17 χλμ. Η Α΄ ομάδα και 7 ώρες πορεία
13,5 χλμ η Β΄ ομάδα και 5,5 ώρες πορεία
Υψομετρική: 
1200 μ.  Α΄ ομάδα
800 μ.  Β΄ ομάδα
 
Αναχώρηση στις 07:00 π.μ. από τα γραφεία του Συλλόγου (Καρόλου Ντηλ 19 & Τσιμισκή). Οι συμμετέχοντες πρέπει να βρίσκονται εκεί ένα τέταρτο νωρίτερα για την έγκαιρη αναχώρηση μας. Άφιξη μετά από 2 ½ περίπου ώρες στο χωριό Γρανίτης, ένα γραφικό ορεινό χωριό του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου του νομού  Δράμας, το οποίο απέχει 32 χλμ. από την πόλη της Δράμας και 182 χλμ. από την Θεσσαλονίκη.
Ο ορεινός όγκος του Αγίου Παύλου (1.770 μ.) ανήκει στο ορεινό συγκρότημα του Φαλακρού. Βρίσκεται στα δυτικά του, ανάμεσα στην εθνική οδό Δράμας - Νευροκοπίου, το οροπέδιο του Νευροκοπίου και τις πηγές του Αγγίτη. 
Η ανάβαση ξεκινάει έξω από το χωριό Γρανίτης, μπροστά από τις παλιές παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης στο δρόμο για το Νευροκόπι, σε υψόμετρο 830 μ. Στο σημείο αυτό υπάρχει χωματόδρομος με πινακίδα που υποδεικνύει τη διαδρομή προς την κορυφή Άγιος Παύλος, ο οποίος μας οδηγεί μετά από 15’ περίπου σ’ ένα εγκαταλελειμμένο φθισιατρείο (Στον Γρανίτη, λόγω του εξαιρετικού του κλίματος, αποφασίστηκε το 1929 να κτιστεί το Σανατορίο Γκιούρετζικ. Δέκα χρόνια αργότερα (1939) εγκαινιάστηκε η κατασκευή του υπογείου και ο σκελετός του 1ου ορόφου. Το κτίριο δεν αποπερατώθηκε ποτέ…)
 Συνεχίζουμε ίσια σε πυκνό  δάσος οξιάς ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια στα δένδρα και τους βράχους, καθώς και τα σημάδια του αγώνα ορεινού τρεξίματος «Granitis Trail». Το ανηφορικό μονοπάτι, το οποίο διατρέχει μια τέτοια ποικιλία βλάστησης που δίνει στον παρατηρητικό πεζοπόρο την εντύπωση βοτανικού κήπου, ακολουθεί νότια κατεύθυνση και μας ανεβάζει στα 1030 μ. 
Από εκεί συνεχίζουμε την πορεία μας τραβερσάροντας τη δασωμένη πλαγιά του βουνού για περίπου 1 ώρα. Στο τέλος της τραβέρσας το μονοπάτι αρχίζει να ανηφορίζει και πάλι και γρήγορα μας οδηγεί στα πρώτα ξέφωτα. Εδώ μπορούμε να διακρίνουμε μπροστά μας την κορυφή του Αγίου Παύλου. Διασχίζοντας τα ξέφωτα και τα λιβάδια φτάνουμε σε μικρή ράχη που την ακολουθούμε με νότια κατεύθυνση και ξαναμπαίνουμε σε δάσος με οξιές που βρίσκετε στη πλαγιά αριστερά μας. Τραβερσάρουμε την πλαγιά και καταλήγουμε σε χαρακτηριστικό διάσελο στην κορυφογραμμή του βουνού στα 1380μ. απ' όπου μπορούμε να διακρίνουμε στα νότια τον κάμπο της Δράμας. Μέχρι αυτό το σημείο η ομάδα θα διανύσει 5,5 περίπου χιλιόμετρα και 600 μέτρα περίπου υψομετρική.
Εδώ η ορειβατική ομάδα θα κάνει μία ανασύνταξη και θα χωριστεί σε δύο ομάδες.
Η A’ ομάδα θα ανέβει στη κορυφή του Αγίου Παύλου. Για την κορυφή αυτή χωρίζουν 400 μέτρα υψομετρικής διαφοράς σε μία απόσταση λιγότερη των 2 χιλιομέτρων που σκοπεύουμε να καλύψουμε σε περίπου μία ώρα. Η ανάβαση καταλήγει σε στενή οριζόντια ράχη, που μας βοηθάει να πάρουμε μια ανάσα λίγο πριν την κορυφή.  Άλλα 100 μ. ανηφορικής πορείας και βρισκόμαστε στην κορυφή Άγιος Παύλος, στα 1.770 μ. με το  ομώνυμο εκκλησάκι χτισμένο από τον Ελληνικό Στρατό το 1953, με εξαιρετική θέα σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Στα ανατολικά διακρίνουμε το Φαλακρό, στα βόρεια το λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου και τον Όρβηλο, στα νότια το Μενοίκιο και στα νοτιοανατολικά τον κάμπο της Δράμας και το Παγγαίο. Στη συνέχεια η ομάδα αυτή θα ακολουθήσει τη κυκλική διαδρομή της B’ ομάδας με σκοπό κι αυτή να προσεγγίσει το χωριό Γρανίτης.
Η B’ ομάδα θα ακολουθήσει κυκλική πορεία με κατεύθυνση Ανατολική και Βορειοανατολική ακολουθώντας το μονοπάτι του Granitis Trail προς τη κορυφή Τραπέζι που βρίσκεται σε υψόμετρο 1563 μέτρα και τέλος θα κατευθυνθεί προς το χωριό Γρανίτης. Η διαδρομή εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι καλές η θέα είναι υπέροχη καθότι θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από το κάμπο της Δράμας και το Παγγαίο. Σε όλη τη διαδρομή που θα βρίσκεται πάνω στη ραχοκοκαλιά των κορυφών του βουνού θα συναντήσουμε πολλά εγκαταλειμμένα οχυρά, προέκταση της γραμμής Μεταξά. Προσεγγίζοντας το χωριό Γρανίτης θα έχουμε τη ευκαιρία να ακολουθήσουμε όμορφα διαμορφωμένα πεζοπορικά μονοπάτια σε κατάφυτα δάση από οξιές και βαλανιδιές ανάμεσα στις οποίες εμφανίζονται και οπωροφόρα δέντρα (καρυδιές, αιωνόβιες καστανιές, κερασιές, φουντουκιές, αχλαδιές κ.τ.λ., απομεινάρια από παλιότερες δεντροκαλλιέργειες με πολλές χρήσιμες πληροφορίες σε ειδικά διαμορφωμένες πινακίδες σχετικά με τη πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.
Χρόνος για φαγητό και ξεκούραση στο χωριό Γρανίτης περίπου μιάμιση ώρα. Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη γύρω στις 18:00
Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, σακίδιο πλάτης (25-35 lt), νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντιηλιακό, καπέλο. 
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα για λόγους ασφάλειας της ορειβατικής ομάδας. 
Κόστος συμμετοχής: 
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€ 
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€ 
Άνεργοι-Φοιτητές: 12€ 
Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ.
 
Δηλώσεις συμμετοχής:
Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος  όροφος, Τηλ. 2310 266928, 2310 240889 και κάθε Τετάρτη μετά τις 20:00 στα γραφεία του συλλόγου από τους συντονιστές της εξόρμησης.
 
ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση (Θερμομέτρηση, μασκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.