27/9 ΤΖΕΝΑ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΖΕΝΑΣ

Κορυφή Μικρή Τζένα, 2067μέτρα
Συντονιστές : Παραβάλου Αν., Παλάγκας Δημ.
Διαδρομή:
Α Ομάδα: Νότια (671 μ.) - Κορυφή Μικρή Τζένα (2067μ.) Βαθμός δυσκολίας: Β+
Β Ομάδα: Νότια (671 μ.) – Διάσελο Μικρής Μεγάλης Τζένα (1825μ.) Βαθμός δυσκολίας: Β
Αναχώρηση 07:00 όπως πάντα από τα γραφεία του συλλόγου (Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία). Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις, με προορισμό το χωριό Νότια.
Στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, πάνω από το χωριό Νότια στην Αριδαία, βρίσκεται το όρος Τζένα. Ετυμολογικά το όρος Τζένα αντλεί την ονομασία του από την μεταφορική τάση σηματοδότησης γεωγραφικών σημείων από μέρη του ανθρωπίνου σώματος καθώς η σημασιολογική τούτη μεταβολή βασίζεται στην ομοιότητα των δυο εννοιών, του ανθρωπίνου σώματος και του γεωγραφικού στοιχείου. Κατά αυτή την λογική το όνομα Τζένα ανάγει την αρχή-του στο «φρύδι», που στα βλάχικα λέγεται τζεάνâ (πληθ. τζεάνι και τζένουρι «βουνά») και στα μογλενίτικα βλάχικα τζένα. Η λέξη τζεάνâ κατάγεται από το λατινικό γκένα «σαγόνι-μάγουλο, βλέφαρο». Πέραν τούτων, γεωγραφικά η Τζένα μαζί με το Πίνοβο αποτελούν το κεντρικό τμήμα της οροσειράς της Αριδαίας. Το βουνό φημίζεται για το δάσος οξιάς του, το οποίο φτάνει μέχρι τα 1.800μ. και το φαράγγι της Μικρής Τζένας ή Νότιας που είναι κατά γενική ομολογία το πιο όμορφο ανέβασμα στο βουνό. Σε μεγαλύτερο υψόμετρο η οξιά δίνει τη θέση της σε αλπικά λιβάδια μέχρι την κορυφή. Σημαντική επίσης είναι η πανίδα του όρους που αποτελεί καταφύγιο για αρπακτικά πουλιά όπως ο χρυσαετός, ο φιδαετός και ο πετρίτης ενώ λόγω του δάσους οξιάς βρίσκουν μέρη να φωλιάζουν πολλοί δρυοκολάπτες.
Περπατάμε μέσα σ' ένα φαράγγι κατάφυτο με οξιές ενώ δίπλα μας κυλάει το ρυάκι. Οι οξιές είναι αρχικά πράσινες αλλά όσο ανεβαίνουμε παίρνουν το χαρακτηριστικό κιτρινοκόκκινο χρώμα. Παρατηρήσαμε επίσης κάποιες σημύδες , γεγονός που καθιστά τη Τζένα ένα από τα νοτιότερα σημεία εξάπλωσής τους στην Ευρώπη. Το φαράγγι είναι στενό και σε κάποια σημεία βλέπουμε τα απότομα τοιχώματά του να ορθώνονται από πάνω μας. Το μονοπάτι καλογραμμένο και καλοσημαδεμένο, σε μερικά σημεία είναι χτιστό που σημαίνει ότι χρησιμοποιούνταν από πολύ παλιά. Λίγη ώρα μετά την είσοδο βρίσκουμε χτίσματα μισογκρεμισμένα, ίσως κάποιο παλιό εγκαταλειμμένο χωριό, ίσως κτίσματα που να έχουν μείνει από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προχωράμε θαυμάζοντας τους καταρράκτες που σχηματίζονται συνέχεια κατά τη διάρκεια της διαδρομής ενώ συνέχεια διασχίζουμε το ποταμάκι.
Μετά από περίπου 2 ώρες εγκαταλείπουμε το φαράγγι και βγαίνουμε σε ένα δασικό δρόμο. Τον ακολουθούμε για λίγο και ξαναμπαίνουμε σε μονοπάτι που σε κάποια σημεία ακολουθεί εγκαταλειμμένο δασικό δρόμο. Περπατάμε μέσα στο δάσος και γύρω μας ξεφυτρώνουν διάφορα μανιτάρια τα οποία ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο το τοπίο. Μετά από μια επίπονη ανάβαση μέσα σε πανέμορφο δάσος φτάνουμε στη θέση Τυροκομείο σε υψόμετρο 1700μ. περίπου. Το θέαμα που αντικρίζουμε μας κόβει την ανάσα, δάσος οξιάς μας περιστοιχίζει και τα φύλλα τους έχουν όλα τα πιθανά χρώματα. Από εκεί αρχίζει και η τελικά ανηφόρα μέχρι το διάσελο της Μικρής Τζένας στα 1825μ.. Μετά από 4:30 ώρες πορείας φτάνουμε στο διάσελο. Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές, είτε κατευθυνόμαστε προς τη Μικρή Τζένα (2067μ.) , είτε στη Μεγάλη Τζένα (2175μ.).
Εδώ οι δυο ομάδες θα χωριστούν και μετά από 1 ώρα από το διάσελο η πρώτη ομάδα θα φτάσει στην Μικρή Τζένα.
Η Μικρή Τζένα είναι ένα υπέροχο μπαλκόνι! Καθώς ανεβαίνουμε στο δεξί μας χέρι βλέπουμε τον κάμπο της Αλμωπίας, το Πίνοβο και ένα υπέροχο δάσος με νησίδες οξιάς να σχηματίζονται από κάτω μας. Στο αριστερό μας χέρι βλέπουμε το φυλάκιο των συνόρων και το χιονοδρομικό Κοzuf της ΠΓΔΜ.
Κατά την επιστροφή θα ακολουθήσουμε την ίδια πορεία προς το χωριό Νότια.
Χρόνος για φαγητό και ξεκούραση στο χωριό Νοτια.
Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντιηλιακό, καπέλο.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές: 12€
Για όσους θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 6€
Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση μασκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.