27-06-2021 Μ. ΛΙΒΑΔΙΑ ΣΚΡΑ

Μ. ΛΙΒΑΔΙΑ - ΣΚΡΑ

Διαδρομή: Μεγάλα Λιβάδια – Σκρα. Διάσχιση
Συντονιστές: Στάμος Θωμάς, Κυριαζής Ιωαννης

Βαθμός δυσκολίας: Β. Εκτιμώμενος χρόνος 6-7 ώρες.
Μήκος διαδρομής 15,5 Χιλμ
Ελάχιστο υψόμετρο 400μ, Μέγιστο  υψόμετρο 1.450μ.


Αναχώρηση την Κυριακή στις 27 Ιουνίου 2021 από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45
και απο τα γραφεία του Συλλόγου 07:00.
Η διαδρομή προς τα Μεγάλα Λιβάδια θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά.
Η πορεία είναι διάσχιση που θα ξεκινήσει από τα Μεγάλα Λιβάδια και θα καταλήξει στην γαλάζια λίμνη του Σκρα.
Τα Μεγάλα Λιβάδια είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας με Βλάχικης καταγωγής πληθυσμό χτισμένο στα 1.200m σε οροπέδιο του Πάικου. Οι πρώτοι  κάτοικοι του χωριού έρχονται από την Ήπειρο στα μέσα του 18ου αιώνα για να γλιτώσουν από Τουρκαλβανούς ληστές.Το Σκρα είναι γνωστό για την αιματηρή και νικηφόρα μάχη του Ελληνικού Στρατού απέναντι στον Βουλγάρικο στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο αλλά και για την πανέμορφη σμαραγδένια λίμνη του με τους καταρράκτες όπου θα καταλήξει η πορεία.Το μονοπάτι που είναι γνωστό και σαν το Βλάχικο Μονοπάτι, το χάραξαν ο Νίκος Πετρούδης, ο Γιάννης Κυριαζής και ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
Στην πορεία μας θα βρούμε καστανιές, καρυδιές, πουρνάρια, σημύδες, δάση με οξιές και πολλά μανιτάρια.
Η πορεία μας θα ξεκινήσει από το κέντρο του χωριού και θα κινηθούμε σε δασικό δρόμο που ανηφορίζει μέχρι τα 1.450m. Μετά θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι και φτάσουμε στον αυχένα στα 1.350 υψόμετρο. Από το σημείο αυτό και μετά ως την γαλάζια λίμνη, ο δρόμος συνεχίζει κατηφορικός.
Η διαδρομή πανέμορφη και ποικιλόμορφη και περνάει μέσα από κατάφυτα δάση, σκιερούς δασικούς δρόμους, μικρά λιβαδάκια με φτέρες και εγκαταλειμμένα μαντριά, περιοχές με χαμηλή βλάστηση και βραχώδες έδαφος. Προς το τέλος της διαδρομής θα διασχίσουμε μία μικρή βαλτώδη έκταση που το μέγεθος της μεταβάλλεται ανάλογα με την βροχόπτωση. Σε κάθε περίπτωση θα περπατήσουμε μέσα σε νερά και για το λόγο αυτό πρέπει να έχουμε στο λεωφορείο ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια για να αλλάξουμε. Στην συνέχεια θα βρούμε μπροστά μας ένα βραχώδη σχηματισμό με μικρές σπηλιές και σταλακτίτες. Σε λίγο θα συναντήσουμε το ρυάκι που τροφοδοτεί την λίμνη και το οποίο θα χρειαστεί να διασχίσουμε 2-3 φορές.
Η διαδρομή μας καταλήγει στην πανέμορφη γαλάζια λίμνη και τους καταρράκτες της.
Το λεωφορείο θα μας περιμένει στο παρκινγκ του πάρκου της λίμνης.
Αν υπάρχει χρόνος θα γίνει μία στάση για φαγητό σε ένα από τα χωριά που θα βρούμε επιστρέφοντας.
Το μονοπάτι είναι καλά και πρόσφατα σημαδεμένο αλλά αν παραβλέψει κανείς τα σημάδια, είναι εύκολο να χαθεί, γι’ αυτό το λόγο η ομάδα πρέπει είναι συμπαγής και να μην υπάρχουν κενά μεταξύ των συμμετεχόντων.
Αν έχει πέσει βροχή, τα βρεγμένα φύλλα θα κάνουν το μονοπάτι γλιστερό και χρειαζεται η προσοχη μας.

Απαραίτητος εξοπλισμός:
Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντιηλιακό, καπέλο.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν
συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
 

Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
 
Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές: 12€
Για όσους θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 6€
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙ­ΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί  κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.


ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση μασκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.