10-4-2016 ΟΛΥΜΠΟΣ, ΠΑΠΑ ΡΕΜΑ

ΠΑΠΑ ΡΕΜΑ.
Βαθμός δυσκολίας: Β


Την Κυριακή 10 Απριλίου ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης διοργανώνει εξόρμηση στο Παπά Ρέμα, στον Όλυμπο. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7:00 το πρωί από τα γραφεία του συλλόγου (Καρόλου Ντηλ και Τσιμισκή 45). Ύστερα από περίπου μιάμιση ώρα θα φτάσουμε στο εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων στη Βροντού Πιερίας (υψόμ. 360 μ.). Από εκεί θα ξεκινήσει η πορεία γύρω από το Παπά Ρέμα.

Η πορεία
Το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε αρχικά είναι χαραγμένο στη νότια όχθη του ρέματος και μας οδηγεί προς τα δυτικά, κόντρα στη ροή του νερού. Θα κινηθούμε μέσα σε δάσος οξιάς και πεύκου σε ικανή απόσταση από το ρέμα ακολουθώντας τα κοκκινοκίτρινα σημάδια. Σε δύο περίπου ώρες από την αρχή της πορείας μας θα βρεθούμε στη διασταύρωση για Παπά Αλώνι και Μεσονήσι (υψομ. 860 μ.). Εκεί θα στρίψουμε δεξιά και θα αρχίσει η κάθοδός μας προς το ρέμα, η διάσχιση του οποίου θα γίνει από ένα σημείο όπου σχηματίζονται καταρράκτες και λιμνούλες. Η διάσχιση του ρέματος είναι εύκολη, αλλά απαιτεί προσοχή για να μην βραχούμε. Στη συνέχεια, η πορεία τρέπεται προς ανατολάς και ανεβαίνει τραβερσαριστά την βόρεια όχθη του ρέματος. Σε μιάμιση ώρα περίπου θα βρεθούμε στο οροπέδιο Κρεβάτια, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο καταφύγιο (υψόμ. 1008 μ.). Εκεί θα γίνει μεγάλης διάρκειας στάση για ξεκούραση και φαγητό για όσους το επιθυμούν. Η κατάβασή μας προς το σημείο εκκίνησης θα γίνει από το μονοπάτι που κατηφορίζει στη βόρεια ράχη του ρέματος και αρκετά ψηλότερα από αυτό. Θα πεζοπορήσουμε μέσα σε δάσος πεύκου και βελανιδιάς, σε μικρά λιβάδια με θέα προς τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου και σε πλαγιές με χαμηλή βλάστηση. Σε περίπου μιάμιση ώρα θα βρεθούμε και πάλι στο εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων, όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο. Στην πορεία μας μπορούμε να επισκεφτούμε και το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας που χρονολογείται γύρω στο 1600 και είναι κτισμένο σε απόκρημνο βράχο πάνω από το ρέμα.
Η αναχώρησή μας από την περιοχή υπολογίζεται στις 5:00 το απόγευμα.

Παρατηρήσεις
Οι συντονιστές διατηρούν το δικαίωμα να προβούν σε αλλαγή του προγράμματος, αν κρίνουν ότι συντρέχουν λόγοι ασφάλειας της ορειβατικής ομάδας.
Νέα μέλη μπορούν να συμμετάσχουν, εφόσον διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Εξοπλισμός
Ορειβατικά μποτάκια, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, ισοθερμικό μπλουζάκι, γάντια, σκούφος, σακίδιο πλάτης, μπατόν, ατομικά τρόφιμα, νερό, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, ατομικό κουτί πρώτων βοηθειών. Καλό είναι να υπάρχουν δεύτερα ρούχα (μπλούζα-κάλτσες-παπούτσια) που θα μείνουν στο λεωφορείο και θα αντικαταστήσουν τα ιδρωμένα μετά το τέλος της πορείας.

Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής
Στα γραφεία του συλλόγου (Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος). Τηλέφωνο 2310-266928.

Κόστος συμμετοχής
13 ευρώ (μέλη ορειβατικών συλλόγων) και 10 ευρώ (άνεργοι-φοιτητές). Η ιδιότητα του ανέργου ή του φοιτητή αποδεικνύεται από τα αντίστοιχα έγγραφα (φοιτητική ταυτότητα – κάρτα ανεργίας) τα οποία οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επιδείξουν στους συντονιστές της εξόρμησης.

Συντονιστές
Πέτρος Καψούδας, Νάσος Φλώρος, Τάσος Τερζίδης