04-07-2021 ΡΕΜΑ ΠΑΠΑ

Παπά Ρέμα

Συντονιστές : Καψούδας Π. Καψούδας Γ.
Διαδρομή: Άγιοι Απόστολοι  Βροντούς 388μ. – ρέμα παπά -Κρεβάτια 1008 μ - Άγιοι Απόστολοι  Βροντούς 388μ. (κυκλική διαδρομή)

Μήκος διαδρομής: 14,5 km
Βαθμός δυσκολίας: Β
Ώρες διαδρομής: 6 ώρες
 
Αναχώρηση την Κυριακή στις 04 Ιουλίου 2021 από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45
και απο τα γραφεία του Συλλόγου 07:00.
 
Άφιξη στο καταφύγιο Ύστερα από περίπου μιάμιση ώρα θα φτάσουμε στο εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων στη Βροντού Πιερίας (υψόμ. 388 μ.). Από εκεί θα ξεκινήσει η πορεία γύρω από το Παπά Ρέμα αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες.
 
Το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε αρχικά είναι χαραγμένο στη νότια όχθη του ρέματος και μας οδηγεί προς τα δυτικά, κόντρα στη ροή του νερού. Θα κινηθούμε μέσα σε δάσος οξιάς και πεύκου σε ικανή απόσταση από το ρέμα ακολουθώντας τα κοκκινοκίτρινα σημάδια (κίτρινο φόντο με κόκκινο κύκλο).
 
Στα δυόμιση χιλιόμετρα διαδρομής θα συναντήσουμε μία μεγάλη εσοχή βράχου αρκετά ενδιαφέρουσα και θα κάνουμε ολιγόλεπτη στάση ανασύνταξης.
 
Στα επτά χιλιόμετρα από την αρχή της πορείας μας θα βρεθούμε στη διασταύρωση για Παπά Αλώνι και Μεσονήσι (υψομ. 860 μ.). Εκεί θα στρίψουμε δεξιά και θα αρχίσει η κάθοδός μας προς το ρέμα, η διάσχιση του οποίου θα γίνει από ένα σημείο όπου σχηματίζονται καταρράκτες και λιμνούλες. Η διάσχιση του ρέματος απαιτεί προσοχή για να μην γλιστρήσουμε . Στη συνέχεια, η πορεία τρέπεται προς ανατολάς και ανεβαίνει τραβερσαριστά την βόρεια όχθη του ρέματος. Η σήμανση συνεχίζει να είναι κοκκινοκίτρινη αλλά αντίστροφη (κόοκινο φόντο με κίτρινο εσωτερικό κύκλο) Σε μιάμιση ώρα περίπου θα βρεθούμε στο οροπέδιο Κρεβάτια, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο καταφύγιο (υψόμ. 1008 μ.). Εκεί θα γίνει μεγάλης διάρκειας στάση για ξεκούραση και φαγητό για όσους το επιθυμούν. Η κατάβαση προς το σημείο εκκίνησης θα γίνει από το μονοπάτι που κατηφορίζει στη βόρεια ράχη του ρέματος και αρκετά ψηλότερα από αυτό. Θα πεζοπορήσουμε μέσα σε δάσος πεύκου και βελανιδιάς, σε μικρά λιβάδια με θέα προς τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου και σε πλαγιές με χαμηλή βλάστηση. Η σήμανση γίνεται γαλαζοκίτρινη. Σε περίπου μιάμιση ώρα θα βρεθούμε και πάλι στο εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων, όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο. Στην πορεία μας μπορούμε να επισκεφτούμε και το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας που χρονολογείται γύρω στο 1600 και είναι κτισμένο σε απόκρημνο βράχο πάνω από το ρέμα.
Η αναχώρησή μας από την περιοχή υπολογίζεται στις 5:00 το απόγευμα.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατά τη διάρκεια της πορείας θα συναντήσουμε ρεματιές που περνούν κάθετα το  μονοπάτι με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ολίσθησης  και  τραυματισμού. Συνιστούμε ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάσχιση όπου και είναι απαραίτητα τα ορειβατικά μποτάκια και όχι απλά αθλητικά παπούτσια.
 
Απαραίτητος εξοπλισμός:
Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, σακίδιο πλάτης, νερό, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντιηλιακό, καπέλο.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
 
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
 
Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές: 12€
Για όσους θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 6€
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.    
ΠΕΙ­ΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί  κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.


ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση μασκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.