4~5-09-2021 ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ

04-05/09/2021 ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ


Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει διήμερη εξόρμηση στον Αχέροντα και στην ευρύτερη περιοχή του Σουλίου.

Ο Αχέροντας είναι ένα αρκετά μεγάλο ποτάμι, που η ιστορία του ξεκινάει από τη μυθολογία. Σχετικά με τη μυθολογία του ποταμού Αχέροντα, λέγεται ότι κοντά στις εκβολές του υπήρχαν οι Πύλες του Άδη. Λεγόταν ότι ο κάθε νεκρός που ήθελε να περάσει τις Πύλες πλήρωνε έναν οβολό και ο Κέρβερος, το μυθικό τέρας που φύλαγε τις Πύλες του Άδη, τον άφηνε να περάσει.

Ακόμα, υπήρχε εκεί κοντά στις εκβολές του το νεκρομαντείο. Σ' αυτό μαζεύονταν όλοι οι θνητοί που ήθελαν να συναντήσουν κάποιον δικό τους νεκρό. Για να γίνει αυτό περνούσαν τον ποταμό και άφηναν στο νεκρομαντείο ως ανταμοιβή διάφορα προϊόντα όπως: λάδι, κρασί, καλαμπόκι, σιτάρι και γάλα.

Στο χωριό Γλυκή, που διασχίζεται από τον Αχέροντα, συνηθίζεται να πιστεύουν έναν τοπικό μύθο. Αυτός ο μύθος λέει ότι στον Αχέροντα ζούσε ένας δράκος, ο οποίος πίκραινε το νερό του ποταμού, με αποτέλεσμα να μην είναι πόσιμο. Κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνονταν θυσίες στο δράκο. Αυτός έτρωγε δεκαπέντε κορίτσια από το χωριό. Αυτό, όμως, το μαρτύριο το σταμάτησε ο Άγιος Ιωάννης, ο οποίος σκότωσε το δράκο και από τότε άρχισε να τρέχει γλυκό νερό και από αυτό το χωριό ονομάστηκε Γλυκή.

Η προέλευση και ετυμολογία του ονόματος του Σουλίου δεν έχει αποσαφηνιστεί. Ο Περραιβός, που ήρθε σε επαφή με ηλικιωμένους Σουλιώτες, ισχυρίστηκε πως το όνομά τους το πήραν από έναν Τούρκο ο οποίος είχε σκοτωθεί εκεί. Οι Οθωμανοί Τούρκοι προσπάθησαν επί πολλά χρόνια να κατακτήσουν τα εδάφη της συνομοσπονδίας των Σουλιωτών, όχι βέβαια για να επιβάλλουν φόρους σε μια τελείως άγονη περιοχή, όσο για να εξουδετερώσουν τους ανυπότακτους Σουλιώτες. Οι Σουλιώτες κέρδιζαν όλες τις αποφασιστικές μάχες, όμως ο Αλή Πασάς έχτιζε κάστρα στα γειτονικά χωριά για μακροχρόνια πολιορκία. Οι Σουλιώτες έκαναν τότε εκκλήσεις για βοήθεια στη Γαλλία και τη Ρωσία, που όμως δεν τελεσφόρησαν. Επακολούθησαν και νέες μάχες πολύ πιο σκληρές, με τελευταία στις 7 Δεκεμβρίου γύρω από το Κούγκι και την Κιάφα που είχαν αποσυρθεί. Μένοντας όμως χωρίς τρόφιμα και πυρομαχικά αναγκάστηκαν τελικά να συνθηκολογήσουν.

Συντονιστές : Κουγιώνης Βασίλης, Παπαχρήστου Χρήστος.

Αναχώρηση το Σάββατο 04/09/2021 από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 06:15 π.μ  και απο το αρχαιολογικό μουσείο 06:30 π.μ. και επιστροφή αργά το βράδυ της Κυριακής 05/09/2021.

Διαδρομή Σαββάτου 04/09/2021
Σούλι – Κούγκι – Κίαφα– Γλυκή
Βαθμός Δυσκολίας : Α+
Χιλιομετρική απόσταση 12,5 χλμ συνολικά 4,5 ώρες
Μέγιστο υψόμετρο 703m Ελάχιστο υψόμετρο 43m

Κλασική διαδρομή για τα χωριά του Σουλίου προς την Γλυκη.
Από την ιστορική θέση Κούγκι παίρνουμε το μονοπάτι για το ιστορικό Φρούριο της Κιάφας. Από εκεί ξεκινάει η διαδρομή μας με προορισμό την Γλυκή. Το μονοπάτι ελίσσεται κατά μήκος του φαραγγιού. Το μονοπάτι περνά από δύο γέφυρες, στο σημείο που ενώνεται ο Αχέροντας με το Τσαγκαριώτικο ρέμα.
Η δεύτερη γέφυρα είναι παραδοσιακή τοξωτή πέτρινη, γνωστή με το όνομα Ντάλα. Το σημείο αυτό είναι από τα ωραιότερα του φαραγγιού. Κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν μεγάλα πλατάνια, ενώ διασώζονται και τα ερείπια ενός παλιού νερόμυλου. Καθώς το μονοπάτι κατηφορίζει η βλάστηση από ασφάκες, πουρνάρια και άλλα είδη μεσογειακών θαμνότοπων παραχωρεί τη θέση της σε παρόχθια βλάστηση, σε αρκετά σημεία υπάρχει χαμηλή βλάστηση με ρίγανη και  θυμάρι.
 
 Διαδρομή Κυριακής 05/09/2021 
Πύλες Άδη - Γλυκή (Διάσχιση Αχέροντα)
Βαθμός Δυσκολίας :Β+
Χιλιομετρική απόσταση 14,8 χλμ ώρες διαδρομής 6
Μέγιστο υψόμετρο 310m Ελάχιστο υψόμετρο 36m

Η διαδρομή ακολουθεί την κοίτη του Αχέροντα με πολλές εναλλαγές περνώντας αρκετές φορές μέσα από το ποτάμι. Κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν μεγάλα πλατάνια, η παρόχθια βλάστηση παραχωρεί τη θέση της σε ασφάκες, πουρνάρια και άλλα είδη μεσογειακών θαμνότοπων (Χρειάζεται να φοράτε μαγιό και παπούτσια και να έχετε έναν αδιάβροχο σάκο για να προστατέψετε τα πράγματά σας- υπόψιν ότι το νερό είναι κρύο!).
Σε περίπτωση που θα υπάρχουν άτομα που δεν θα θέλουν να πεζοπορήσουν στην διάσχιση του Αχέροντα θα υπάρχει δυνατότητα να μεταβούν στην Γλυκή όπου μπορούν να κάνουν ραφτιγκ και ιππασία.
Για την διαδρομή του Αχέροντα δεν θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας κανονικό σακίδιο αρκεί ένα στεγανό πουγκί (Για τα προσωπικά σας αντικείμενα καθώς θα χρειαστεί να περάσουμε βάθρες στις οποίες το νερό είναι αρκετό, σε κάποιες θα κολυμπήσουμε).
Δεν θα χρειαστούμε μπατόν. Από ρουχισμό καλό είναι να φοράτε ρούχα άνετα (Κολάν παντελόνι, βερμούδα και μπλούζα) θα χρειαστείτε ελάχιστη ποσότητα νερού. ΠΡΟΣΟΧΗ η διάσχιση δεν θα γίνει με ορειβατικό μποτάκι αλλά με καλό αθλητικό ή trial παπούτσι ( Όχι σανδάλια, σαμπό, σαγιονάρες). Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ΚΟΥΓΙΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 6957200427, ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ 6977775757.

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα για λόγους ασφάλειας της ορειβατικής ομάδας.

Κόστος συμμετοχής:
Συμμετοχή στο λεωφορείο: 55€ για τα μέλη του συλλόγου, 65€. για τα μη μέλη του συλλόγου.
Η διαμονή μας θα γίνει στο ξενοδοχείο "ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ" στη παραλία  Καστροσυκίας Πρέβεζα (https://cleopatrahotel.gr/index.php/el/ ) που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο.
Το κόστος ανέρχεται σε 57,00 € το δίκληνο την βραδιά με πρωινό (Θα πληρωθεί απευθείας στο ξενοδοχείο ).


Λόγω του αριθμού συμμετεχόντων (Μόνο 40 θέσεις) και  αυξημένης ζήτησης οι δηλώσεις συμμετοχής θα περιορισμένου γίνονται δεκτές μόνο με προκαταβολή [55 ευρώ].
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙ­ΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί  κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Τετάρτη 01/09/2021 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Τετάρτη 01/09/2021  γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.