19-09-2021 ΒΟΡΑΣ ΚΟΡΥΦΗ ΜΕΤΕΡΙΖΙ - ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ - ΦΥΛΑΚΙΟ 2340

ΒΟΡΑΣ 19 Σεπτεμβρίου 2021
Κορυφές Μετερίζι 2130 μ. - προφήτης Ηλίας 2524 μ. - Φυλάκιο 2340 μ.
Βαθμός Δυσκολίας  : Β
Συντονιστές : Μαυρίδης Γαυ., Αλεξάνδρου Βασ.

Τύπος εξόρμησης: Ανάβαση- Κατάβαση στο ίδιο σημείο
Υψομετρική περίπου 600+.
Αναχώρηση την Κυριακή στις 19 Σεπτεμβρίου 2021 από Κ.Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45 και από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00, άφιξη στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλαν μετά από 2,5 περίπου ώρες.
Αφού κατεβούμε και ετοιμαστούμε θα αρχίσει η ανάβαση για την πρώτη κορυφή Μετερίζι 2130 που λόγο της εγγύτητας της με τη βάση του χιονοδρομικού δεν επιλέγεται για ανάβαση, η προσέγγιση σε αυτήν είναι πολύ εύκολη και θα φτάσουμε σε περίπου μισή ώρα, η θέα προς την ευρύτερη περιοχή πολύ καλή καθώς ελέγχει τη γύρω περιοχή, για αυτόν ακριβώς το λόγο και αποτέλεσε στρατηγικό σημείο με δεκάδες αμπριά και θέσεις μάχης περιμετρικά της τόσο κατά τον Α΄Π.Π. όσο και και κατά τον εμφύλιο. Μετά την απαραίτητη στάση για φωτογραφίες και ανασυγκρότηση θα συνεχίσουμε την πορεία μας για το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, στο οποίο και θα φτάσουμε περπατώντας κοντά στην πίστα μετά από 1,5 περίπου ώρα, εφόσον υπάρχει διάθεση θα γίνει μια προσέγγιση της κορυφής όχι από το δρόμο αλλά από τη βραχώδη πλευρά της όπου και θα δούμε υπολείμματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τον Α΄Π.Π.  και απόπου θα έχουμε υπέροχη θέα προς Κουτσόμπεη.Εφόσον ο καιρός είναι καλός θα μπορούμε να απολαύσουμε τη θέα στην ευρύτερη περιοχή από το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στα 2524. Στάση για ανασυγκρότηση της ομάδας.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε την κορυφογραμμή και δίπλα από τα σύνορα περνώντας από χωμάτινες διαμορφώσεις που καταμαρτυρούν την παρουσία ομαδικών και οργανωμένων τάφων, πιθανότατα Σέρβων στρατιωτών από τον Α' Π.Π. και τις μάχες που είχανε γίνει το Σεπτέμβριο του 1916 στην περιοχή, οργανωμένα στρατιωτικά χαρακώματα καθώς και ένα εγκαταλειμμένο συνοριακό φυλάκιο, από το σημείο αυτό θα δούμε την Ανώνυμη κορυφή 2228, μετά την ανασυγκρότηση της ομάδας θα αρχίσει η επιστροφή η οποία και θα γίνει από έναν εγκαταλειμμένο δρόμο που τραβερσάρει το πλάτωμα της κορυφής και θα μας βγάλει λίγο πριν το τέλος του πάνω λιφτ. Κατά τη διάρκεια της πορείας πιθανότατα θα συναντήσουμε διάφορα υπολείμματα από τις μάχες (θραύσματα, συρματοπλέγματα, κάλυκες, βολίδες κλπ) καλό θα είναι να μην τα αγγίζουμε.
Μετά την επιστροφή μας από την πορεία θα γίνει στάση για φαγητό ή καφέ σε κάποιο σημείο της περιοχής.
Επιστροφή το βράδυ.
Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
Ώρες πορείας: περίπου 5 ανάλογα και με τις στάσεις που θα γίνουν κατά μέσο όρο.
Πληροφορίες: Το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία είναι χτισμένο με υπολείμματα πυρομαχικών του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, και στέκει επί έναν σχεδόν αιώνα αδιάψευστος μάρτυρας των σφοδρότατων μαχών που σημειώθηκαν στην περιοχή, στη μνήμη των πεσόντων Σέρβων και της αιματηρής νίκης τους εναντίον των Βουλγάρων. Στην είσοδό του υπάρχει μία μαρμάρινη επιγραφή που στα κυριλλικά αναφέρει: «Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στα λιοντάρια που έβαλαν το στήθος τους στο κατώφλι της ελευθερίας».
Οι Σέρβοι είχαν επιχειρήσει να καταλάβουν την κορυφή όμως επειδή το μέρος δεν είχε σημεία κάλυψης έχασαν από τις βουλγάρικες δυνάμεις  που είχανε οργανώσει πολύ καλά την αμυντική τους γραμμή και το υπερασπίζονταν, περισσότερους από 4500 στρατιώτες τους.  Τα οστά των  Σέρβων στρατιωτών που μπόρεσαν να περισυλλέγον αργότερα μετά το τέλος των μαχών βρίσκονται σε ένα υπόγειο οστεοφυλάκιο σε απόσταση λίγων μέτρων από το εκκλησάκι.
Το καλοκαίρι όταν λιώνουνε τα χιόνια εύκολα διακρίνονται τα χαρακώματα από το πεδίο της μάχης. Το ορθόδοξο εκκλησάκι χτίστηκε αρχικά με ημισφαιρικό τρούλο, όμως λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που σημειώνονται στην περιοχή η Αρχιτεκτονική Σχολή του Βελιγραδίου με μελέτη της πρότεινε να τοποθετηθεί μια πρόσθετη γοτθικού ρυθμού οροφή αυτή που παραμένει έως και σήμερα. Το καλοκαίρι του 2016 έγιναν εργασίες αποκατάστασης και σε μια τελετή που έγινε τον Σεπτέμβριο παρουσία του Σέρβου Προέδρου της Δημοκρατίας και πολλών Σέρβων πολιτών τιμήθηκαν τα 100 χρόνια από τη διεξαγωγή της μάχης.
 
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν
συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
 
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
 
Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές: 12€
Για όσους θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 6€
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙ­ΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί  κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση μασκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ισχύει από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.
Η επιβιβαση επιτρεπεται σε οσους  είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.
Ειδικότερα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω σε αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και πούλμαν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε κορωνοϊό COVID-19 με εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι ή PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών.
Τα rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη. Η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης, η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr, είναι υποχρεωτική στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου.
Ο έλεγχος γνησιότητας των ανωτέρω πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής covid free app σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μεσο.