17-4-2016 ΣΟΚΟΛ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΤΣΑΣ

ΣΟΚΟΛ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΤΣΑΣ

Την Κυριακή 17 Απριλίου ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης διοργανώνει εξόρμηση στην κορυφή Σοκόλ και στον καταρράκτη της Κουνουπίτσας.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 07:00 από τα γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19 και Τσιμισκή, με προορισμό το Λουτράκι Αριδαίας (Πόζαρ), όπου αναμένεται να φτάσουμε σε δύο περίπου ώρες.

Η ανάβαση ξεκινά επάνω από τα λουτρά (υψόμετρο 420 μ.) και θα δημιουργηθούν εξαρχής δύο ομάδες. Η πρώτη, αποτελούμενη από έμπειρα και γρήγορα άτομα, με αρχηγό τον Τάσο Τερζίδη και τον Χρήστο Μπλιάμη, θα κινηθεί με ταχύ ρυθμό προς την κορυφή Σοκόλ (υψόμ. 1827). Η δεύτερη, με αρχηγό τον Νάσο Φλώρο, θα κατευθυνθεί προς τον καταρράκτη Κουνουπίτσας (υψόμ. 570 μ.).

Το πρώτο τμήμα της πορείας, διάρκειας μίας ώρας περίπου, είναι κοινό για τις δύο ομάδες. Τα πρώτα μέτρα είναι σε πλακόστρωτο μονοπάτι και στη συνέχεια σε σκαλοπάτια που οδηγούν στο (κλειστό) σπήλαιο. Αφήνοντας αριστερά το σπήλαιο ανηφορίζει σε απότομο μονοπάτι και περνώντας μέσα από οπωρώνες βγαίνει σε χωματόδρομο και από εκεί σε εγκαταλελειμμένο φυλάκιο (υψόμ. 740 μ.), όπου θα γίνει στάση ανασυγκρότησης. Στο τμήμα αυτό οι ομάδες θα πρέπει να διατηρήσουν τη συνοχή τους, καθώς είναι εύκολο να χαθεί κανείς ανάμεσα στα κτήματα.
Από το φυλάκιο η πρώτη ομάδα θα ακολουθήσει τον χωματόδρομο και σε δύο περίπου ώρες θα συναντήσει το μονοπάτι. Θα περπατήσει μέσα σε δάση οξιάς και πεύκου και το μέτριας κλίσης ανηφορικό μονοπάτι θα την οδηγήσει σε δυο ώρες στην κορυφή Σοκόλ. Αφού απολαύσει τη θέα και ξεκουραστεί, θα επιστρέψει από την ίδια διαδρομή. Ο χρόνος της κατάβασης υπολογίζεται σε τέσσερις ώρες.
Η δεύτερη ομάδα μετά το φυλάκιο θα αφήσει τον χωματόδρομο και θα μπει σε κατηφορικό μονοπάτι με κατεύθυνση το ποτάμι, το οποίο θα προσεγγίσει σε μισή ώρα. Θα περπατήσει δίπλα στην κοίτη του ποταμού και σε άλλη μισή ώρα θα βρεθεί μπροστά στον εντυπωσιακό καταρράκτη. Θα υπάρξει χρόνος για ξεκούραση, κολατσιό και μπάνιο στον καταρράκτη για τους τολμηρούς. Η επιστροφή θα γίνει από την ίδια διαδρομή. Η συνολική ανάβαση (μπρος-πίσω) είναι περίπου 650μ., 10 χλμ.

Η αναχώρηση από τα λουτρά θα γίνει αργά το απόγευμα, αμέσως μετά την επιστροφή της πρώτης ομάδας.
Σημειώνεται ότι όσοι επιλέξουν να ακολουθήσουν την πρώτη ομάδα θα πρέπει να έχουν μαζί τους ατομικά τρόφιμα και αρκετό νερό (τουλάχιστον δύο λίτρα), καθώς στην πορεία δεν υπάρχει κάποια βρύση. Επίσης δεν θα έχουν χρόνο για μπάνιο στα λουτρά.

Η δεύτερη ομάδα, που θα επιστρέψει νωρίτερα, θα έχει χρόνο για μπάνιο στα λουτρά και φαγητό σε κάποια ταβέρνα.

Οι συντονιστές της εξόρμησης διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, αν κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται από τις καιρικές ή άλλες συνθήκες.

Βαθμός δυσκολίας
Πρώτη ομάδα (κορυφής): Β+
Δεύτερη ομάδα (καταρράκτη): Α

Ώρες πορείας (συνολικά)
Πρώτη ομάδα (κορυφής): 9
Δεύτερη ομάδα (καταρράκτη): 4

Τιμή συμμετοχής μελών ΕΟΣ-Θ και μελών άλλων συλλόγων: 13 €
Φοιτητές και άνεργοι: 10 €

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, αδιάβροχο, καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, ατομικά τρόφιμα, νερό, δεύτερα ρούχα και κάλτσες. Σε κάθε ορειβατική εξόρμηση θα πρέπει επίσης να υπάρχουν στο σακίδιο ατομικό κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής.

Συντονιστές εξόρμησης: Νάσος Φλώρος, Τάσος Τερζίδης, Χρήστος Μπλιάμης.

Εγγραφή μπορείτε να κάνετε στην γραμματεία του συλλόγου.
Πληροφορίες την Τετάρτη 13 Απριλίου στα γραφεία του συλλόγου.