24-10-2021 ΒΟΡΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΟΣΜΑΝΑΚΟΣ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ 1963


ΒΟΡΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΟΣΜΑΝΑΚΟΣ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ 1963

Βαθμός Δυσκολίας : Β+
Συντονιστές : Καλογριδακης Π.
Οι συνολικές ώρες ανάβασης είναι περίπου 3-4 και θα χρειαστούμε και άλλες 2-2,5 για την επιστροφή στο σημείο εκκίνησης στην τεχνητή λίμνη. Η υψομετρική ανάβαση-κατάβασης είναι περίπου 1025 μέτρα, και η απόσταση ως την κορυφή κοντά στα 5,5 χλμ.

 Αναχώρηση την Κυριακή στις 24 Οκτωβριου 2021 από Κ.Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45 και από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00.

Μετά από περίπου 2 ώρες θα φτάσουμε στο χωριό Παναγίτσα και συνεχίζουμε για τη θέση του υδροηλεκτρικού σταθμού από όπου και θα ξεκινήσει η ανάβαση (1030 μέτρα υψόμετρο). Στο σημείο εκείνο υπάρχει τεχνητή λίμνη η οποία είναι περιφραγμένη και έχει μέσα πάπιες, χήνες, φραγκόκοτες, γαλοπούλες και κουνέλια. Χρειάζεται προσοχή γιατί πάνω από το συρματόπλεγμα έχει ηλεκτροφόρα καλώδια.

Αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και ετοιμαστούμε, θα αρχίσουμε την ανάβαση.
Στην αρχή ακολουθούμε τον δρόμο και μετά από λίγη ώρα στρίβουμε και μπαίνουμε στο δασικό μονοπάτι. Η σήμανση είναι με λευκές-κόκκινες κορδέλες και κατά διαστήματα στο δάσος της οξιάς με αχνά βαμμένα κόκκινα σημάδια. 

Λίγη ώρα αργότερα θα περάσουμε το ρέμα και θα μπούμε σε ένα πανέμορφο δάσος οξιάς, όπου υπάρχουν και νεαρά πευκάκια. Μετά το τέλος του δάσους θα βγούμε σε άνοιγμα και με μικρή πορεία σε χωματόδρομο θα ανηφορίσουμε και πάλι μέχρι τον τον τεχνητό υδατοσυλλέκτη. 

Η ομάδα θα συνεχίσει σε ανηφορικό μονοπάτι και μετά από λίγη ώρα και αφού περάσει χαρακτηριστικό σημείο με φτέρες θα φτάσει σε άνοιγμα όπου υπάρχει στάνη. Από εκεί σε λίγη ώρα θα πιάσει τη ράχη η οποία και θα την οδηγήσει σε μισή ώρα περίπου στην κορυφή Οσμανάκος, στα 1963 μέτρα. Από την κορυφή, αν βοηθήσει ο καιρός, θα έχουμε πανοραμική θέα προς τις κορυφές της Πιπερίτσας, του Προφήτη Ηλία, του Κουτσούμπεη, του Μπέλο Γκρότλο, στον αυχένα της Μπουρίκας όπως και στο Μαύρο δάσος. 

Αναχώρηση αργά το απόγευμα περίπου στις 17:30.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας στο δασωμένο περιβάλλον λόγο της ολισθηρότητας των φύλλων και των πεσμένων κορμών.

Απαραίτητος εξοπλισμός:
Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντιηλιακό, καπέλο. Συστήνεται μακρύ παντελόνι λόγω της πυκνής βλάστησης σε μεγάλο μέρος της διαδρομής.

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
 
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
 
Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές: 12€
Για όσους θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 6€
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙ­ΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί  κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

 
ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση μασκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
 Ισχύει από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.
Η επιβιβαση επιτρεπεται σε οσους  είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.
Ειδικότερα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω σε αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και πούλμαν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε κορωνοϊό COVID-19 με εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι ή PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών.
Τα rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη. Η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης, η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr, είναι υποχρεωτική στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου.
Ο έλεγχος γνησιότητας των ανωτέρω πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής covid free app σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μεσο.