31-10-2021 ΣΕΛΙ

Κορυφή Ασούρμπαση
Αναχώρηση την Κυριακη 31-10-2021 από Κ.Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45 και από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00, άφιξη στη θέση Κουμαριά και Σέλι  μετά από 2 περίπου ώρες.
Συντονιστές : Καλούσιος Χ., Μπιτζένης Δ.
Α΄ Ομάδα
Κουμαριά – Ασουμπασι-Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου
Μήκος: 13.500 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1113 μ.
Υψ. Κατάβαση: 480 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1866 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 862 μ.
Διάρκεια πεζοπορίας 5 με 6 ώρες αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Β.Δ. Β+
Από την Βέροια κατευθυνόμενοι προς Σέλι φτάνουμε στο χωριό Κουμαριά. Η Κουμαριά είναι ένα μικρό ορεινό χωριό χτισμένο στους πρόποδες του Βερμίου σε υψόμετρο 850μ. Χτίστηκε εκεί περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα από κατοίκους των γειτονικών χωριών, του Σελίου και του Ξηρολιβάδου. Στην Κουμαριά μπορεί κανείς να απολαύσει δροσιά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες και γραφικές βόλτες στα χιόνια το χειμώνα. Διασχίζουμε το χωριό και συνεχίζουμε σε στενό δρόμο περνώντας από το νεκροταφείο. Μετά από 1 χλμ περίπου συναντάμε ανοιχτή δεξιά στροφή ενενήντα μοιρών στην μέσα πλευρά της οποίας υπάρχει μεγάλη ποτίστρα. Από εδώ αρχίζει η πορεία.
Ακολουθούμε τον δασικό δρόμο που ανεβαίνει απότομα με ΒΔ κατεύθυνση, αγνοώντας διασταυρώσεις αριστερά και δεξιά φτάνοντας τελικά σε ξέφωτο κοντά σε διάσελο και μπαίνουμε σε λίγο σε μονοπάτι/τρακτερόδρομο σε δάσος με οξιές. Βαδίζουμε συνέχεια μέσα στο δάσος παιρνώντας από 3 διασταυρώσεις με δασικούς δρόμους. Υπάρχει και αραιή σήμανση με ταμπελάκια. Τελικά το μονοπάτι στενεύει και τρεβερσάροντας βγαίνει από το δάσος καταλήγοντας σε ράχη όπου έρχεται τρακτερόδρομος (ΜΟΝΧΟΜ5). Τον ακολοθούμε για 2 χλμ και αφού περάσουμε αριστερά από εποχιακή λιμνούλα (γκιόλα) καταλήγει μπροστά σε δεύτερη λιμνούλα (θέση Μπάρα). Από αυτό το σημείο ακολουθούμε αγελαδόστρατες  που ανηφορίζουν αριστερά στην ράχη όπου φτάνει και υποτυπώδες δρόμος. Συνεχίζουμε στην ράχη μέχρι να συναντήσουμε σε διάσελο τον φαρδύ δασικό δρόμο που έρχεται από το Σέλι. Βρισκόμαστε τώρα στην βάση της κορυφής Αρσούμπασι στην οποία φθάνουμε εύκολα ακολουθώντας ΒΔ πορεία. . Με έναν καθαρό ουρανό, η θέα είναι μεγάλη από την κορυφή κάθε κορυφής στην περιοχή. Η μετάβαση για το Χ.Κ. θα γίνει αφού ακολουθήσουμε ΒΔ πορεία και μετά Β. Διασχίζουμε το δάσος που είναι βόρεια από το Χ.Κ. και καταλήγουμε πίσω από το καταφύγιο του ΣΧΟ Βεροίας και συνέχεια στο καταφύγιο του συλλόγου μετά από συνολικά 2 ώρες. Συνολικός χρόνος ανάβασης περίπου 3 ώρες χωρίς στάσεις.

Β΄ Ομάδα
Χιονοδρομικό Σελίου-Ασούρμπασι-Τρύπα Μιχάλη - Χιονοδρομικό Σελίου (Βέρμιο)
Μήκος: 11.520 km
Υψ. Ανάβαση: 513 μ.
Υψ. Κατάβαση: 513 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1877 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1462 μ.
Διάρκεια πεζοπορίας 4 με 5 ώρες αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Β.Δ. Α+
Το Χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο κέντρο χιονοδρομίας στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1534-1900 μ., στο όρος Βέρμιο του νομού Ημαθίας στο χωριό Σέλι, ένα από τα ψηλότερα χωριά στην Ελλάδα. Στη θέση αυτή είναι το καταφύγιο του ΕΟΣ που θα είναι το σημείο εκκίνησης της ανάβασης για την κορυφή Ασούρμπασι στα 1874μ περνώντας  πρώτα από τη θέση Τρύπα του Μιχάλη. Ξεκινάμε μπροστά από το καταφύγιο κατεύθυνση ανατολικά περπατώντας για 4 περίπου χιλιόμετρα μέχρι να συναντήσουμε τη θέση «τρύπα του Μιχάλη».  Η τρύπα του Μιχάλη, έχει βάθος 145 μέτρα και πρόκειται για το 2ο βαθύτερο βάραθρο της Μακεδονίας. Το βάθος του μετρήθηκε αρχικά το 1997 από Γάλλους σπηλαιολόγους που το βγάλανε στα -195 μέτρα. Το 2014 στην αποστολή του Πρωτέα το βάθος μετρήθηκε με distoX στα 145 μέτρα. Διανοίγεται σε ασβεστόλιθο, ενώ αρκετά πουλιά βρίσκουν καταφύγιο εντός του. Η πρόσβαση είναι εύκολη και γίνεται μέσω χωματόδρομου από το Σέλι και κατόπιν σε καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι διάρκειας 15 λεπτών. Σχετικά με την ονομασία του βαράθρου λέγεται ότι ο Μιχάλης έπεσε μέσα με τα πρόβατα του και βρέθηκε στον κάμπο της Βέροιας, στην περιοχή Σαραντόβρυσες.
Στη συνέχεια φτάνουμε στην κύρια ράχη του βουνού που είναι πολύ ομαλή και πλατιά. Ακολουθώντας τη ράχη στην οποία υπάρχει κατά διαστήματα και παλιός δρόμος φτάνουμε στην κορυφή Ασούρμπασι στα 1874μ. όπου τερματίζουν και τα λιφτ. Με έναν καθαρό ουρανό, η θέα είναι μεγάλη από την κορυφή κάθε κορυφής στην περιοχή.  Η επιστροφή θα γίνει από άλλη διαδρομή. Στην αρχή ακολουθούμε ΒΔ πορεία και μετά Β. Διασχίζουμε το δάσος που είναι βόρεια από το Χ.Κ. και καταλήγουμε πίσω από το καταφύγιο του ΣΧΟ Βεροίας και συνέχεια στο καταφύγιο του συλλόγου.
Η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη απλώς οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν καλή φυσική κατάσταση.
Μετά την εξόρμηση θα υπάρξει χρόνος για καφέ ή φαγητό στο καταφύγιο του συλλόγου μας
Επιστροφή το βράδυ.
Απαραίτητος εξοπλισμός:
Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
 
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
 
Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές: 12€
Για όσους θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 6€
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙ­ΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί  κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

 
ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση μασκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ισχύει από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.
Η επιβιβαση επιτρεπεται σε οσους  είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.
Ειδικότερα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω σε αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και πούλμαν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε κορωνοϊό COVID-19 με εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι ή PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών.
Τα rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη. Η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης, η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr, είναι υποχρεωτική στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου.
Ο έλεγχος γνησιότητας των ανωτέρω πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής covid free app σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μεσο.