06~07-11-2021 ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΣΤΕΝΩΝ ΝΕΣΤΟΥ

Διήμερη εξόρμηση στο καταρράκτη του Λειβαδίτη και διάσχιση των στενών του Νέστου.

Συντονιστές εξόρμησης: Μπιτζένης Δημήτρης – Στάμος Θωμάς
1η ημέρα: Σάββατο 6 Νοεμβρίου
Αναχώρηση από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45 και από το Aρχαιολογικό   μουσείο στις 07:00. Ακολουθούμε την Εγνατία οδό για Δράμα και Παρανέστι  θα φτάσουμε στο χωριό του Λειβαδίτη σε τρεισήμισι ώρες περίπου ώρες. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας ένα σνακ καθότι θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα για ορειβατική δραστηριότητα μέχρι τη μετάβασή μας στο ξενοδοχείο στη περιοχή Κομνηνά κοντά στη Σταυρούπολη Ξάνθης όπου υπολογίζουμε να φτάσουμε αργά το απόγευμα.


Δραστηριότητα :  Ορειβατώντας στη Δυτική Ροδόπη και στο  καταρράκτη του Λειβαδίτη 
Μήκος: 11 χλμ
Υψ. Ανάβαση: 414 μ.
Υψ. Κατάβαση: 414 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1225 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 869 μ.
Βαθμός δυσκολίας:  Α+
Ώρες πορείας  4-5 ανάλογα με το ρυθμό και τις στάσεις.
Πρόκειται για το δεύτερο πιο περπατημένο μονοπάτι, μετά από κείνο των Στενών του Νέστου, της ορεινής περιοχής του νομού Ξάνθης. Από το καλοκαίρι του 2019 η συγκεκριμένη διαδρομή ανήκει στο "Μονοπάτι Πολιτισμού" του Δήμου Ξάνθης που έγινε με την επίβλεψη της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι η 4η διαδρομή σε ολόκληρη την χώρα που πήρε την πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Πεζοπόρων (ERA) το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019.
Η διαδρομή ξεκινά από το χωριό Λειβαδίτη. Φτάνοντας στο χωριό πηγαίνουμε δεξιά και ακολουθούμε τον ασφαλτόδρομο για 1,5 km. Εκεί ξεκινά το μονοπάτι που είναι όλο μέσα σε πυκνό δάσος. Υπάρχει κόκκινη σηματοδότηση πυκνή κυρίως στους κορμούς των δέντρων. Το μονοπάτι κατηφορίζει συνεχώς και διασταυρώνεται 3 φορές με χωματόδρομο. Στην τρίτη διασταύρωση συνεχίζουμε και φτάνουμε σε σημείο όπου υπάρχουν πινακίδες κίτρινες (Ε6). Εκεί πάμε δεξιά προς το ποτάμι και συναντάμε ξύλινη γέφυρα. Περνάμε απέναντι και ανηφορίζουμε ώσπου να φτάσουμε σε κιόσκι και διασταύρωση με το άλλο μονοπάτι που έρχεται από το δασικό χωριό. Στα 50 μ. υπάρχει πινακίδα προς αριστερά για τον μικρότερο καταρράκτη τον οποίο βλέπουμε από μακριά. Επιστρέφουμε στις πινακίδες και κατηφορίζουμε προς το ρέμα ώσπου να φτάσουμε σε ξύλινη γέφυρα και κιόσκι. Εκεί περνάμε απέναντι προς το σημείο θέασης του καταρράκτη.
Ο καταρράκτης θεωρείται ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων. Τα νερά πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων με τρομερό πάταγο, χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων. Η τοποθεσία φέρνει στο νου τις Ναϊάδες των αρχαίων μύθων και τις νεράιδες των λαϊκών παραμυθιών. Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως στα νερά του Λειβαδίτη λούζονταν οι «καλοκυράδες» (νεράιδες), ενώ στις σπηλιές του ύφαιναν, σε πέτρινους αργαλειούς, το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα. Εδώ χόρευαν στους διονυσιακούς ρυθμούς, οι Σάτυροι. Μέσα στα αρχέγονα αυτά δάση αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα, γιου της Μούσας Καλλιόπης και του θεού Απόλλωνα ο οποίος μάγευε με την κιθάρα του θεούς και τους ανθρώπους. Το χειμώνα αρκετές φορές ο καταρράκτης παγώνει και τα αιωρούμενα κρύσταλλα σπάνε με εκκωφαντικό θόρυβο, όταν πιάσουν οι πρώτες ζεστές μέρες της άνοιξης. Γύρω από τον καταρράκτη υπάρχουν χώροι κατάλληλοι που βοηθούν τους επισκέπτες να απολαύσουν το θέαμα χωρίς κινδύνους.
Η επιστροφή από την ίδια διαδρομή.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής θα μεταβούμε στο χωριό Κομνηνά  όπου βρίσκεται το κατάλυμά μας για φαγητό και ξεκούραση
2η ημέρα: Κυριακή 7 Νοεμβρίου
Μετά το πρωινό ετοιμάζουμε τα πράγματά μας και τα φορτώνουμε στο λεωφορείο κι έχουμε να επιλέξουμε μία από τις 3 δραστηριότητες
Δραστηριότητα 1η: Διάσχιση από Κομνηνά – Κρωμνικό – Στενά του Νέστου - Γαλάνη
Α΄ ΟΜΑΔΑ
Μήκος: 14.486 μ.
Υψ. Ανάβαση: 651 μ.
Υψ. Κατάβαση: 726 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 507 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 51 μ.
Βαθμός δυσκολίας:  Β
Ώρες πορείας  6-7 ανάλογα με το ρυθμό και τις στάσεις.
Μια πανέμορφη διαδρομή εξαιρετικής ομορφιάς οποιασδήποτε εποχής!
Αφετηρία το χωριό Κομνηνά, από την πλατεία του χωριού κινούμαστε με πορεία προς Λιβερά πάνω στο κεντρικό δρόμο, σε περίπου 1,5 χιλιόμετρο θα συναντήσουμε το μονοπάτι στα αριστερά μας. Πανέμορφο λιθόστρωτο μονοπάτι που ανηφορίζει ελαφρά ενώ στα αριστερά μας έχει ρεματιά. Έπειτα από 2,5 χλμ περίπου θα βγούμε από το μονοπάτι σε κεντρικό δρόμο όπου θα τον περάσουμε απέναντι όπου θα αντικρίσουμε τα ερείπια του χωριού Κρωμνικό. Το Κρωμνικό είναι ένα από τα δεκάδες ερημωμένα χωριά της Θράκης. Μέχρι το 1923, το Κρωμνικό κατοικείτο από Μουσουλμάνους και ονομάζονταν Σαρνίτς. Με τις ανταλλαγές πληθυσμού κατοικήθηκε από Πόντιους πρόσφυγες της Σαμψούντας και πήρε το σημερινό όνομα. Η μόνη κανονική πρόσβαση στο χωριό γίνονταν από το σταθμό του τρένου όμως οι κάτοικοι χρειάζονταν τουλάχιστον δύο ώρες περπάτημα για να διασχίσουν τις απότομες πλαγιές. Συνεχίζουμε πάνω στο ίδιο λιθόστρωτο καλντερίμι για άλλα 6 χλμ περίπου που θα μας βγάλει πάνω στις γραμμές του τρένου. Εκεί κόβουμε αριστερά και περπατάμε για περίπου 10 λεπτά πάνω στις γραμμές, μόλις αντικρίσουμε τούνελ και στα αριστερά μας ξεκινά το μονοπάτι. Οι σήραγγες διαδέχονται η μία την άλλη και στα αριστερά μας ο Νέστος ακολουθεί τη φιδίσια διαδρομή του. Ο Νέστος ποταμός είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας. Η συνολική του πορεία καλύπτει 243 χιλιόμετρα, 130 από τα οποία βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος. Πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας, ενώ εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος. Η σιδηροδρομική γραμμή φτιάχτηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα από γαλλική εταιρία τη περίοδο εκείνη που ήταν υπό τουρκική κατοχή. Είναι άξια θαυμασμού η ποιότητα κατασκευής του έργου, ιδίως των τούνελ που είναι φτιαγμένα από πέτρα σε τοξωτή διάταξη. 23 τέτοια υπάρχουν συνολικά στη διαδρομή μέχρι τα Κομνηνά. Στη διαδρομή αυτή θα θαυμάσετε τους τρεις μαιάνδρους του ποταμού Νέστου, που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, δημιούργησε ο γιος του Ωκεανού και της Τηθύος ψάχνοντας το δρόμο του ανάμεσα στις άγριες πλαγιές των βουνών. Τώρα περπατάμε παράλληλα με τον ποταμό Νέστο ενώ τον έχουμε στα δεξιά μας με πολλά σημεία θέας για φωτογραφίες, έπειτα από 4,5 χλμ. φτάνουμε στην Γαλάνη!
Δραστηριότητα 2η: Διάσχιση των Στενών του Νέστου από Γαλάνη
Β΄ ΟΜΑΔΑ
Μήκος: 10.000 μ.
Υψ. Ανάβαση: 320 μ.
Υψ. Κατάβαση: 320 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 370 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 60 μ.
Βαθμός δυσκολίας:  Α
Ώρες πορείας  2-3 ανάλογα με το ρυθμό και τις στάσεις.
Όσοι θελήσουν μπορούν να μετακινηθούν με το λεωφορείο στο χωριό Γαλάνη και να ακολουθήσουν ακριβώς την αντίθετη διαδρομή μέχρι να συναντήσουν την Α ομάδα και να επιστρέψουν όλοι μαζί πίσω. Θα έχουν λοιπόν αρκετό χρόνο να περπατήσουν στο μονοπάτι που στην αρχή του είναι πετρόχτιστο, φτιαγμένο από τους εργάτες που εργάζονταν για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής, την περίοδο του Σουλτάνου Αβδούλ Αζίζ, από το 1893 μέχρι το1896, για τη σύνδεση της Δύσης με την Κωνσταντινούπολη.  Τα σύνορα μας ήταν εδώ μέχρι το 1913 και έμελλε να γίνει μία από τις ομορφότερες διαδρομές στην Ελλάδα
Δραστηριότητα 3η: Καγιάκ στα νερά του Νέστου
Η περιήγηση με καγιάκ που πραγματοποιείται στο φαράγγι του Νέστου είναι μία από τις σημαντικότερες  περιοχές άγριας ζωής και αισθητικής στην Ευρώπη. Η περιοχή αυτή αποτελεί καταφύγιο άγριας πανίδας και χλωρίδας και έχει ενταχθεί στις «Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά» και στις «Ειδικές Προστατευόμενες Περιοχές» της ΕΕ. Το μεγαλείο του τοπίου είναι ο λόγος για τον οποίο η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως Αισθητικό Δάσος το 1977.
Η εκπληκτική διαδρομή 22χλμ από την Σταυρούπολη μέχρι τους Τοξότες ενδείκνυται για φυσιολάτρες, για οικογένειες με παιδιά, για όποιον θέλει να χαλαρώσει ένα μαγευτικό περιβάλλον. Η δραστηριότητα πραγματοποιείται με καγιάκ (διθέσια ανοικτού τύπου πλαστικά σκάφη πολύ εύκολα στον χειρισμό και την πλοήγηση).
Σ αυτούς που θα θελήσουν να απολαύσουν αυτή τη δραστηριότητα θα δοθεί απαραίτητος εξοπλισμός  και οδηγίες για ασφαλή κατάβαση. Η διαδρομή είναι 22 χιλιόμετρα και διαρκεί 7 περίπου ώρες στις οποίες είναι 4 με 5 ώρες κωπηλασία και δύο τριαντάλεπτα διαλείμματα με πικνίκ στις όχθες του ποταμού. Θα υπάρχει οδηγός  που θα συνοδεύει την ομάδα. Υπολογίζεται ότι θα φτάσουν συγχρόνως με την ομάδα που πεζοπορεί στη παραλία της Γαλάνης.
Το κόστος αυτής της δραστηριότητας είναι 35 ευρώ και δίνεται απευθείας στη riverland που την αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου.
Στο χωριό Γαλάνη θα υπάρξει αρκετός χρόνος για φαγητό ή καφέ
Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 10 το βράδυ

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Κόστος συμμετοχής:

Συμμετοχή στο λεωφορείο: 55€ για τα μέλη του συλλόγου, 65€. για τα μη μέλη του συλλόγου.
Διαμονή: Η διαμονή μας θα γίνει στο ξενοδοχείο Nemesis (www.hotelnemesis.gr)
Κόστος διανυκτέρευσης 40 ευρώ το μονόκλινο και 55 ευρώ το δίκλινο με πρωϊνό (δεν συμπεριλαμβάνετε ο φόρος διανυκτέρευσης  1,5ευρω).
Το κόστος διαμονής θα πληρωθεί απευθείας στο ξενοδοχείο.

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙ­ΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί κατ’ ελάχιστον 4 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Τρίτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Τρίτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση, μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ισχύει από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.
Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.
Ειδικότερα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω σε αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και πούλμαν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε κορωνοϊό COVID-19 με εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι ή PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών.
Τα rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη. Η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης, η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr, είναι υποχρεωτική στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου.
Ο έλεγχος γνησιότητας των ανωτέρω πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής covid free app σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο.