05-12-2021 ΣΤΕΦΑΝΙΝΑ ΚΟΡΥΦΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΙ

Εξόρμηση στα Κερδύλια όρη. Ανάβαση από Στεφανινά στη κορυφή «Γιαννίτσι»
Αρχηγοί εξόρμησης Μπιτζένης Δημήτριος και Ρήγκας Μάνος
Απόσταση: 14,18 χιλιόμετρα
Μέγιστο ύψος: 1091 m
Ελάχιστο ύψος: 473 m
Ανάβαση : 708 m
Κατάβαση: 708 m
Βαθμός δυσκολίας: Β
Διάρκεια πεζοπορίας 5 με 6 ώρες αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

Αναχώρηση την Κυριακή στις 05 Δεκεμβρίου 2021 από Κ.Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45 και από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00. Άφιξη στο χωριό  Στεφανινά σε 1.5 ώρα.

Τα Κερδύλια είναι βουνά μεταξύ των νομών Σερρών και Θεσσαλονίκης στη Μακεδονία. Είναι συνέχεια της μεγάλης ορεινής αλυσίδας Κερκίνης - Δυσώρου - Μαυροβουνίου - Βερτίσκου. Δεσπόζουν στον μυχό του Στρυμονικού κόλπου. Η ψηλότερη κορυφή Φούντες  φθάνει τα 1.100 μέτρα. Τα Κερδύλια αποτελούν φυσικό όριο ανάμεσα στις επαρχίες Βισαλτίας και Λαγκαδά.
Στην πλατεία του χωριού θα δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και θα ετοιμαστούμε για να ξεκινήσουμε την πορεία μας. Αφού εξέλθουμε από την κατοικημένη περιοχή θα συναντήσουμε σε απόσταση 540m ένα ποταμάκι. Από εκεί ξεκινούμε να βαδίζουμε σε δασικό δρόμο και έπειτα από 620m εισερχόμαστε σε φαρδύ μονοπάτι. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν τρεις κτηνοτροφικές μονάδες οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί λόγω της ύπαρξης πολλών τσοπανόσκυλων. Μετά από 240m εισερχόμαστε στο πανέμορφο δασωμένο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην κορυφή και βαδίζουμε έχοντας στα αριστερά μας μια μεγαλοπρεπή χαράδρα. Αφού διανύσουμε 1.6 χλμ συναντούμε παλιό δασικό δρόμο και τον ακολουθούμε για 720m. Κατόπιν εγκαταλείπουμε τον δασικό δρόμο και εισερχόμαστε σε μονοπάτι εντός πυκνά δασωμένης περιοχής το οποίο σε κάποια σημεία διαθέτει αρκετά απότομη κλίση οπότε θα πρέπει να βαδίζουμε σταθερά και με ιδιαίτερη προσοχή. Μετά από 660m εξερχόμαστε από το μονοπάτι και βαδίζουμε πάλι σε δασικό δρόμο εντός δάσους Οξιάς ο οποίος δένει αρμονικά με το περιβάλλον. Σε απόσταση 1250m θα συναντήσουμε μια ποτίστρα με πόσιμο νερό. Από εδώ μας απομένουν άλλα 740m για την κορυφή. Στην κορυφή με υψόμετρο 1090m θα συναντήσουμε ένα νεόκτιστο ωραιότατο τριώροφο πυροφυλάκειο δεσπόζει στην κορυφή του όρους, απ’ όπου μπορούμε να απολαύσουμε την ωραία θέα προς την ανατολική Βισαλτία, μεγάλο μέρος της Φυλλίδας, ενώ στο βάθος φαίνονταν σχεδόν ως… νάνοι, τα όρη Παγγαίο, Μενοίκιο και Φαλακρό. Μετά από την καθιερωμένη στάση στην κορυφή για ξεκούραση θα πάρουμε το δρόμο του γυρισμού για τα Στεφανινά ακολουθώντας ένα νέο κυκλικό μονοπάτι καλύπτοντας περίπου δύο με τρία χιλιόμετρα μέχρι να συναντήσουμε το αρχικό μονοπάτι που ακολουθήσαμε στην ανάβαση. Η διάρκεια ανάβασης & κατάβασης είναι έξι περίπου ώρες όπου στο τέλος θα επιστρέψουμε στην πλατεία του χωριού Στεφανινά (αφετηρία).
Μετά την ολοκλήρωση της πορείας θα υπάρξει χρόνος για καφέ ή φαγητό στο
Στεφανινά ή σε κάποιο κοντινό χωριό.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Κόστος συμμετοχής:
Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές: 12€
Για όσους θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 6€

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης .

ΠΕΙ­ΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση, μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ισχύει από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.
Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.
Ειδικότερα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω σε αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και πούλμαν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε κορωνοϊό COVID-19 με εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι ή PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών.
Τα rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη. Η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης, η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr, είναι υποχρεωτική στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου.
Ο έλεγχος γνησιότητας των ανωτέρω πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής covid free app σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο.