12-12-2021 ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΑ ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΑ

Εξόρμηση στα Πετροκέρασα. Ακολουθώντας το μονοπάτι από το Trail Run Ομβριανός
Αρχηγοί εξόρμησης Στάμος Θωμάς και Σαμαράς Γιάννης
Α΄ ΟΜΑΔΑ
Απόσταση: 15 χιλιόμετρα
Μέγιστο ύψος: 1.009 m
Ελάχιστο ύψος: 517 m
Ανάβαση : 667 m
Κατάβαση: 667 m
Βαθμός δυσκολίας: Β
Διάρκεια πεζοπορίας 5 με 6 ώρες αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
Β΄ ΟΜΑΔΑ
Απόσταση: 12 χιλιόμετρα
Μέγιστο ύψος: 1.009 m
Ελάχιστο ύψος: 517 m
Ανάβαση : 667 m
Κατάβαση: 667 m
Βαθμός δυσκολίας: Α++
Διάρκεια πεζοπορίας 4 με 5 ώρες αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
Αναχώρηση την Κυριακή στις 12 Δεκεμβριου από Κ.Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45 και από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00. Άφιξη στο χωριό  Πετροκέρασα σε 1 ώρα.
Στα νότια του Νομού Θεσσαλονίκης, στους πρόποδες του Χορτιάτη, βρίσκεται το χωριό Πετροκέρασα που είναι χτισμένα στα 550 μέτρα υψόμετρο.  Ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό που κερδίζει τους επισκέπτες λόγω της αρχιτεκτονικής του, της πλούσιας βλάστησης και φυσικά λόγω των φιλόξενων κατοίκων του. Το πιο χαρακτηριστικό σημείο στο χωριό είναι η μεγάλη πλατεία. Είναι πλακόστρωτη, έχει μεγάλα πλατάνια που προσφέρουν τον ίσκιο τους το καλοκαίρι, δεν έχει οχήματα και γύρω από αυτήν υπάρχουν καφενεία και ταβέρνες. Αν κάνετε μια βόλτα στο χωριό θα εντυπωσιαστείτε και από τα καλοδιατηρημένα πέτρινα σπίτια, με την χαρακτηριστική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Έχει ενδιαφέρον: Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία και χτίστηκε το 1810. Επίσης υπάρχουν τα εξωκλήσια της Παναγίας, του Αγίου Αθανασίου, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Χριστόφορου και του Αγίου Γεωργίου.
Η εκκίνηση της εξόρμησης θα γίνει από τη πλατεία του χωριού και θα ακολουθηθεί η διαδρομή από το Trail Run «Ομβριανός Πετροκεράσων». Η διαδρομή είναι 15 χλμ και αποτελείται κυρίως από πανέμορφα ορεινά μονοπάτια και από τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς (δασώδης εκτάσεις με καστανιές, οξιές και βελανιδιές, ρυάκια, δέντρα που σκεπάζουν το μονοπάτι και τον δρόμο κρύβοντας τον ήλιο, φυσικές πηγές). Η διαδρομή είναι μέτριας δυσκολίας την οποία θα ακολουθήσουμε από την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του Trail Run. Και οι δύο ομάδες ξεκινούν από την ανατολική έξοδο του χωριού και στη συνέχεια έναν αγροτικό δρόμο από τη θέση «πλατανούδια» και διανύοντας 5 περίπου χιλιόμετρα  κατευθυνόμαστε στη πηγή Μπουζουγλί. Μία διαδρομή απαράμιλλής ομορφιάς με συνεχείς εναλλαγές χρωμάτων στο δάσος. Από εκεί συνεχίζουμε ανηφορικό δασικό μονοπάτι για 2 περίπου χιλιόμετρα που οδηγεί στη κορυφή του Ομβριανού που βρίσκεται το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 1.009 μ. Εκεί θα υπάρξει μία στάση για ξεκούραση και για να απολαύσουμε το τοπίο που απλώνεται μπροστά μας, το κάμπο των Βασιλικών και η Χαλκιδική, στο βάθος ο Όλυμπος, ο Κίσαβος, τα Πιέρια. Αφήνοντας πίσω σας το ξωκλήσι, 1,5 χιλιόμετρο πιο κάτω, η διαδρομή γίνεται κατηφορική και σας οδηγεί στη γνωστή πηγή της περιοχής, τη «Μακροκοπάνα», που διαθέτει και χώρο δασικής αναψυχής. Εκεί θα ξεχωρίσει η Β΄ ομάδα από την Α΄ και θα ακολουθήσει το δρόμο το δρόμο επιστροφής  Πετροκέρασα από την άσφαλτο. Η Α΄ ομάδα θα συνεχίσει τη πορεία της η οποία θα ακολουθήσεις για 6 χιλιόμετρα ορειβατικές διαδρομές κατά κύριο λόγο σε δάσος αλλά και χωματόδρομους για να προσεγγίσει το χωριό από Πετροκέρασα από την Δυτική πλευρά συναντώντας τη δεξαμενή νερού του χωριού αλλά και το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου πριν φτάσουμε στη κεντρική πλατεία.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Κόστος συμμετοχής:
Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές: 12€
Για όσους θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 6€

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης .

ΠΕΙ­ΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση, μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ισχύει από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.
Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.
Ειδικότερα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω σε αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και πούλμαν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε κορωνοϊό COVID-19 με εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι ή PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών.
Τα rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη. Η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης, η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr, είναι υποχρεωτική στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου.
Ο έλεγχος γνησιότητας των ανωτέρω πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής covid free app σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο.