28-11-2021 Πάικο: Φαράγγι του Πριματάρη – Στραβοπόταμος - Γκόλα Τσούκα

Πάικο: Φαράγγι του Πριματάρη – Στραβοπόταμος - Γκόλα Τσούκα
 
Συντονιστές: Χαράλαμπος Καλούσιος-Βασίλειος Ζαναλίδης
 
Αναχώρηση την Κυριακή 28/11/2021 από Κ.Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45 και από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00. Άφιξη στη θέση Πραματάρη στο Πάικο μετά από 2 περίπου ώρες.
 
Α΄ Ομάδα
Πριματάρης-Σέλμα-Γκόλα Τσούκα
Μήκος: 15.000 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1000 μ.
Υψ. Κατάβαση: 900 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1650 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1076 μ.
Διάρκεια πεζοπορίας  6 ώρες αναλόγως των καιρικών συνθηκών Βαθ.Δυσκ Β
Το όρος Πάικο βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία στα σύνορα των νομών Πέλλας και Κιλκίς με κορυφή την Γκόλα-Τσούκα σε υψόμετρο 1.650 μέτρα. Συνδέεται στα δυτικα με το Καιμακτσαλάν ή Βόρα ενώ στα ανατολικά του έχει την κοιλάδα του Αξιού. Το Πάικο είναι το μεγαλύτερο δάσος της Ελλάδας με πλούσια βλάστηση γεμάτο καστανιές και αρκετές πηγές. Το Πάικο από Βορρά προς Νότο αποτελείται από τις κορυφές Σκρα (1.097μ), Τσούμα (1.219 μ.), Βερτόπια (1.490 μ.), Πύργος (1.494 μ.), Κάντασι ή Καντάστι (1.607 μ.) και Γκόλα Τσούκα (1.650 μ.). Ανάμεσα στις κορυφές Πύργος, Βερτόπια και Κάντασι περικλείεται μια οροπεδική έκταση με επίκεντρο τον οικισμό Μεγάλα Λιβάδεια.
Αποτελεί δε και το μεγαλύτερο δάσος Καστανιάς της Ελλάδας. Στο βουνό υπάρχουν περί τα 4.500 στρέμματα καστανιών, εκ των οποίων τα 2.500 είναι καλλιεργήσιμα. Λόγω του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή το κάστανο που παράγεται είναι ιδιαίτερα γλυκό και γευστικό. Ο προορισμός μας βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μετά το χωριό Καστανερή.
Η πορεία μας θα ξεκινήσει και για τις δύο ομάδες διασχίζοντας το φαράγγι του Πριματάρη και πεζοπορώντας δίπλα στο ρέμα του Στραβοποτάμου περνώντας τα 9 ξύλινα γεφυράκια. Τα γεφυράκια έχουν πάρει τα ονόματά τους από τις 9 μούσες. Θα περπατήσουμε μέσα στο Φαράγγι για 3 χιλιόμετρα σε ένα πανέμορφο τοπίο με πανύψηλες οξιές και τα πεσμένα φύλλα των οποίων έχουν στρώσει ένα χαλί με πανέμορφα χρώματα. Στο τέλος του φαραγγιού θα στρίψουμε αριστερά και μέσα από ένα άλλο ρέμα θα κατευθυνθούμε προς το καταφύγιο του Β.Α.Ο Γιαννιτσών.
 Όταν φτάσουμε στο καταφύγιο θα κάνουμε στάση για ξεκούραση στη συνέχεια θα ανέβουμε στην κορυφή Γκόλα Τσούκα. Η επιστροφή της πρώτης ομάδας θα γίνει στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Δασαρχείου Γουμένισσας στη θέση “Παλαιοχώρι”.
 
Β' Ομάδα
Στραβοπόταμος - Σέλμα
Μήκος:10.000m
Υψ. Ανάβαση: 450                                                                                        
Υψ . Κατάβαση: 510
Μέγιστο Υψόμετρο: 1503 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1076 μ.
Διάρκεια πορείας 4 ώρες περίπου αναλόγως καιρικών συνθηκών βαθ. δυσ Α+
Η πορεία θα ξεκινήσει μαζί με την πρώτη ομάδα μέσα από το ρέμα με τα υπέροχα γεφύρια για και θα ακολουθήσει τη πρώτη ομάδα μέχρι μέχρι την βάση της κορυφής Σέλμα και στη συνέχεια θα γίνει ανάβαση στη κορυφή της. Η επιστροφή της δεύτερης ομάδας θα γίνει στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Δασαρχείου Γουμένισσας στη θέση “Παλαιοχώρι”. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με το λεωφορείο στο χωριό Καστανερή για να ενωθούν με την πρώτη ομάδα όταν ολοκληρώσει την πορεία της.
Αναχώρηση αργά το απόγευμα περίπου στις 17:30.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας στο δασωμένο περιβάλλον λόγο της ολισθηρότητας των φύλλων και των πεσμένων κορμών.
 
Απαραίτητος εξοπλισμός:
Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντιηλιακό, καπέλο. Συστήνεται μακρύ παντελόνι λόγω της πυκνής βλάστησης σε μεγάλο μέρος της διαδρομής.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
 
Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές: 12€
Για όσους θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 6€

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης .

ΠΕΙ­ΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί  κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
 
ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψη όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συν ορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ισχύει από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.
Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όσους  είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.
Ειδικότερα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω σε αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και πούλμαν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε κορωνοϊό COVID-19 με εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι ή PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών.
Τα rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη. Η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης, η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr, είναι υποχρεωτική στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου.
Ο έλεγχος γνησιότητας των ανωτέρω πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής covid free app σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο.