19-12-2021 ΟΛΥΜΠΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟ-ΣΤΑΥΡΟΣ-ΜΠΑΡΜΠΑ-ΓΚΟΡΤΣΙΑ-ΣΤΑΥΡΟΣ

Εξόρμηση στον Όλυμπο
Α ομάδα
Λιτόχωρο – Ζηλνιά – Σταυρός  - Μάννα Σέλωμα – Μπάρμπα – Γκορτσιά - Σταυρός
Απόσταση: 17 χλμ
Υψομετρική ανάβαση: 1305 μ
Υψομετρική κατάβαση: 787 μ
Ελάχιστο υψόμετρο: 300 μ
Μέγιστο υψόμετρο:1487 μ
Βαθμός Δυσκολίας : Β+
 
Β ομάδα
Λιτόχωρο – Ζηλνιά – Σταυρός 
Απόσταση: 5,4 χλμ
Υψομετρική ανάβαση: 680 μ
Υψομετρική κατάβαση: 47μ
Ελάχιστο υψόμετρο: 300 μ
Μέγιστο υψόμετρο:912 μ
Βαθμός  Δυσκολίας : Α+

Συντονιστές: Χαράλαμπος Καλούσιος - Βασίλειος Ζαναλίδης
Αναχώρηση την Κυριακή 19/12/2021 από Κ.Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45 και από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00. Άφιξη στο Λιτόχωρο μετά από 1,5 περίπου ώρα.
Και οι δύο ομάδες θα ξεκινήσουν μαζί από το πάρκινγκ του Λιτόχωρου και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στη τοποθεσία “Λάκκος”, στην έξοδο του φαραγγιού του Ενιπέα. Πεζοπορούμε δίπλα από ένα πανέμορφο γοητευτικό και απρόβλεπτο, ορεινό ποτάμι, που, πότε ορμητικό, πότε γαλήνιο, κυλά και χάνεται στο πουθενά. Η διαδρομή μπαίνει κατευθείαν στο μονοπάτι που κινείται δυτικά και κατευθύνεται προς την καρδιά του βουνού. Μπροστά στη μεταλλική γέφυρα που συναντά το μονοπάτι, η διαδρομή αφήνει το κεντρικό μονοπάτι και ανηφορίζει δεξιά, σε ράχη με χαμηλή, θαμνώδη και αραιή βλάστηση, η οποία γίνεται πυκνότερη στη συνέχεια. Το μονοπάτι ανηφορίζει  αφού περάσει ένα επικλινές λιβάδι σε ξέφωτο (“Χωράφι Χούτα”), λίγο πιο πάνω βγαίνει σημειακά σε σημείο θέας και αναψυχής (Δασική Θέση Ζηλνιά), Ανηφορίζουμε μέσα σε δάσος πεύκου και έλατου και σε λίγο φτάνουμε σε διχάλα, στην τοποθεσία «Χαντόλια». Στρίβουμε λοξός δεξιά και φθάνουμε σύντομα δίπλα από στροφή του δρόμου που οδηγεί από το Λιτόχωρο στο Σταυρό. Στο σημείο αυτό η Β ομάδα θα ολοκληρώσει τη διαδρομή της ενώ η Α΄ ομάδα θα συνεχίσει για να ακολουθήσει τη διαδρομή από το καταφύγιο του Σταυρού  μέχρι το Σέλωμα μέσω της πηγής Μάννα και  είναι ένα μονοπάτι πλούσιο σε εικόνες. Το μονοπάτι αυτό εξυπηρετεί τη συντήρηση του υδραγωγού και μοναδικού μουλαρόδρομου για το Σέλωμα.  Στη συνέχεια ακολουθούμε μία μακριά  τραβερσαριστή  ανηφόρα που καταλήγει στα 1100 μέτρα χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Το μονοπάτι κερδίζει σταθερό ύψος μέσα σε δάσος μαυροπεύκων και βγαίνει σε ξέφωτο λίγο κάτω από το Σέλωμακαι και στη συνέχεια μετά από μία απότομη και ενδιαφέρουσα ανηφόρα συναντάμε τη θέση Μπάρμπα στα 1487 μέτρα. Από εκεί ακολουθούμε  τ0 κατηφορικό και πολυσύχναστο  μονοπάτι  για Γκορτσιά και περνάμε αριστερά από το στάβλο με τα μουλάρια. Με ιδιαίτερη προσοχή βρίσκουμε το μονοπάτι που πηγαίνει παράλληλα τον ασφαλτόδρομο μέχρι να συναντήσουμε και πάλι το καταφύγιο του Σταυρού.

Απαραίτητος εξοπλισμός:
Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντιηλιακό, καπέλο. Συστήνεται μακρύ παντελόνι λόγω της πυκνής βλάστησης σε μεγάλο μέρος της διαδρομής.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

 Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές: 12€
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης .
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί  κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψη όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συν ορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ισχύει από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.
Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όσους  είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου.
Ειδικότερα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω σε αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και πούλμαν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε κορωνοϊό COVID-19 με εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι ή PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών.
Τα rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη. Η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης, η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr, είναι υποχρεωτική στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου.
Ο έλεγχος γνησιότητας των ανωτέρω πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής covid free app σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο.