07~09-01-2022 ΠΗΛΙΟ

Τριήμερη εξόρμηση στο Πήλιο 07~09-01-2022

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν μέρη πανέμορφα που σας προσκαλούν για αξέχαστες εμπειρίες και μοναδικές στιγμές απόλαυσης. Το Πήλιο στην Κεντρική Ελλάδα είναι ένα από αυτά και σας προσκαλεί να ανακαλύψετε την μαγεία και την ομορφιά που το αγκαλιάζει από άκρη σε άκρη για διακοπές όλο τον χρόνο. Το Πήλιο συνδυάζει απόλυτα το βουνό με την θάλασσα όπου το πράσινο της φύσης αναμιγνύεται με το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, δημιουργώντας εικόνες μοναδικής ομορφιάς στην Ελλάδα.
1η ημέρα: Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022
Αναχώρηση τη Παρασκευή 7 Ιανουαρίου στις 16:00 από τη Βούλγαρη και στις  16:15 από το Αρχαιολογικό Μουσείο με κατεύθυνση τη Βυζίτσα Πηλίου μετά από τρισήμιση ώρες περίπου.
H Βυζίτσα είναι ένα πανέμορφο χωριό του Πηλίου σε υψόμετρο 500 μέτρων και σε απόσταση μόλις 30 χιλιόμετρων από την πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας, τον Βόλο. Αποτελεί ένα από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στο Πήλιο κάτι που οφείλεται όχι μόνο στην ομορφιά του φυσικού τοπίου αλλά και στο ίδιο το χωριό, ένα υπαίθριο μουσείο παραδοσιακής Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Βυζίτσα έχει ανακηρυχθεί και επίσημα διατηρητέος οικισμός κάτι που θα καταλάβετε σχεδόν αμέσως από τις πρώτες βόλτες ή καλύτερα ματιές που θα ρίξετε στα σπίτια του χωριού. Στη Βυζίτσα αυτό που θα σας κάνει αμέσως εντύπωση είναι τα μεγάλα παραδοσιακά, καλοδιατηρημένα και σε κάποιες περιπτώσεις, στολισμένα με πανέμορφες παλιές ζωγραφιές σπίτια.  Περιπλανηθείτε ανάμεσα στα αρχοντικά για να φτάσετε μέχρι το ύψωμα με την εκπληκτική θέα στον Παγασητικό κόλπο αλλά και το χωριό.  Μετά την άφιξη και τη τακτοποίηση στα καταλύματα το πρόγραμμα είναι ελεύθερο
2η ημέρα: Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022
Α΄ομάδα
Βυζίτσα -Πινακάτες -Καλά Νερά -Σταθμός Μηλεών -Βυζίτσα (κυκλική)
Απόσταση: 14 χλμ.
Διάρκεια: 5,5 ώρες με τις στάσεις
Υψόμετρο: από 0 μ. (Καλά Νερά) σε 590 μ. (μέγιστο, πλατεία Πινακατών)
Συνολική ανάβαση: 708 μ.  Συνολική κατάβαση: 708 μ.
Β΄ομάδα
Βυζίτσα -Πινακάτες -Καλά Νερά (διάσχιση)
Απόσταση: 7 χλμ.
Διάρκεια: 3 ώρες με τις στάσεις
Υψόμετρο: από 510 μ. (Βυζίτσα) 650 μ. (Πινακάτες) σε 0 μ. (Καλά νερά)
Συνολική ανάβαση: 105 μ.  Συνολική κατάβαση: 708 μ.
Και οι δύο ομάδες θα ξεκινήσουν μαζί για να διανύσουν τη διαδρομή μέχρι τα καλά Νερά.. Η Β ομάδα μπορεί να πάρει το λεωφορείο όταν φτάσει στα Καλά Νερά και να επιστρέψει στο ξενοδοχείο στη Βυζίτσα ή στο χωριό των Μηλεών και να ενωθεί με την Α ομάδα όταν αυτή θα φτάσει πεζοπορικά.
Η διαδρομή μας τη πρώτη ημέρα ξεκινά από τη Βυζίτσα, περνάμε από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής  και από τη κεντρική πλατεία θα προσεγγίσουμε τη κρήνη του Σακελάρη. Ανηφορίζουμε για να κατευθυνθούμε σε καλντερίμι που μετά γίνεται χωματόδρομος. Όλη η πορεία γίνεται σε πυκνή και δασωμένη βλάστηση μέχρι να φράσουμε στο κεντρικό ασφαλτόδρομο στην ανατολική είσοδο των Πινακάτων και στο  ωραίο καλντερίμι που οδηγεί στη κεντρική ενοριακή εκκλησία του αγίου Δημητρίου και τη μνημειακή μαρμάρινη κρήνη .Η διαδρομή αυτή μήκους 2,5 χιλιομέτρων αποτελεί τμήμα της Μεγάλης Διαδρομής Νοτίου Πηλίου που έχουν σχεδιάσει και συντηρούν οι φίλοι καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου.
Συνεχίζουμε τη πορεία μας με κατεύθυνση τα Καλά Νερά που παλαιότερα υπήρξε ένας από τους βασικούς άξονες επικοινωνίας της ορεινής περιοχής με τη θάλασσα του Παγασητικού. Το πρώτο μέρος της πορείας μέχρι τη χαράδρα του Τζαβάλα έχει εναλλαγή τοπίου με πλούσια βλάστηση μαζί με δενδρώδεις καλλιέργειες κι ελαιώνες. Στη πορεία μας το καλντερίμι συναντά την άσφαλτο και τη σιδηροδρομική  γραμμή μέχρι να φτάσουμε στα Καλά Νερά διανύοντας  4,5  περίπου χιλιόμετρα.
Η διαδρομή Καλά Νερά Μηλιές γίνεται σε πολύ ήπια κλίση και το μονοπάτι είναι πετρόστρωτο  και μέσα σε ελαιώνες. Στη πορεία μας θα συναντήσουμε και τη περίφημη σπηλιά του Χείρωνα. Ένα ευρύχωρο κοίλωμα με τυπική μορφολογία διάβρωσης των μη ασβεστολιθικών πετρωμάτων του Πηλίου. Λίγο πιο πάνω συναντάμε το Μηλιώτικο γεφύρι και στη συνέχεια τη μεγαλοπρεπή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου για να κατευθυνθούμε στη κεντρική πλατεία των Μηλεών. Μία διαδρομή 4,5 χιλιομέτρων
Η διαδρομή Μηλιές Βυζίτσα είναι μία σύντομη αλλά και πολύ όμορφη πορεία που κινείται σε καλντερίμι και σε χωμάτινο μονοπάτι κάτω από καρυδιές, μηλιές και καστανιές. Από τη κεντρική πλατεία  κατευθυνόμαστε στο σταθμό μέσα από πλατιά καλντερίμια του χωριού.Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Μηλιών είναι ένα από τα ομορφότερα κτηριακά συγκροτήματα στο Πήλιο. Η κατασκευή της γραμμής ξεκίνησε το 1896 για να ενώσει το Βόλο με τα Λεχώνια και το τμήμα μέχρι τις Μηλιές τέθηκε σε λειτουργία το 1903. Αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο Ιταλός Εβαρίστο Ντε Κίρικο. Χαρακτηριστικό του έργου του η υψηλή αισθητική και η λιτότητα που είναι ορατή σε όλα τα κτίσματα και τα έργα της γραμμής με τους καλαίσθητους τοίχους αντιστήριξης, τα πολύτοξα πέτρινα γεφύρια, ενώ χαρακτηριστική είναι και η γέφυρα του χειμάρρου του Βρύχωνα  που είναι η πρώτη γέφυρα με οπλισμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα. Στο τερματικό χώρο των Μηλιών θα δούμε τη πλατφόρμα αναστροφής της μηχανής απολαμβάνοντας νοσταλγικά την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Από το σταθμό ακολουθούμε τις γραμμές του τραίνου και φτάνουμε στη πρώτη γέφυρα που γεφυρώνει ένα παρακλάδι του Μηλιώτικου ρέματος. Αμέσως μετά τη γέφυρα ανηφορίζουμε ομαλό χωμάτινο μονοπάτι που μετατρέπεται σε καλοδιατηρημένο καλντερίμι μέχρι να συναντήσουμε ασφαλτόδρομο κάτω από το νεκροταφείο της Βυζίτσας και στη συνέχεια το χωριό και το ξενοδοχείο μας. Η διαδρομή αυτή είναι 2,5 χιλιόμετρα. Μετά την ολοκλήρωση της πορείας το πρόγραμμα είναι ελεύθερο.
3η ημέρα: Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022
Το πρωί παίρνουμε το πρωινό στο ξενοδοχείο και φροντίζουμε να τακτοποιήσουμε σύντομα όλα τα πράγματά μας στο λεωφορείο ώστε να αναχωρήσουμε για τη δεύτερη ορειβατική μας εξόρμηση που θα ξεκινήσει από τα Χάνια του Πηλίου.
Α΄ομάδα
Χάνια-Ανήλιο-Αη Γιάννης
Απόσταση: 12 χλμ.
Διάρκεια: 5 ώρες
Υψόμετρο: από 1170 μ. (Χάνια) σε 0 μ. (Αη Γιάννης)
Συνολική ανάβαση: 31 μ.  Συνολική κατάβαση: 1170 μ.
Β΄ομάδα
Χάνια-Ανήλιο
Απόσταση: 7,5 χλμ.
Διάρκεια: 3 ώρες
Υψόμετρο: από 1170 μ. (Χάνια) σε450 μ. (Ανήλιο)
Συνολική ανάβαση: 16 μ.  Συνολική κατάβαση: 736 μ
Η αρχή της πορείας μας βρίσκεται στη βάση των λιφτ. Λίγα μέτρα κάτω από το δρόμο, στην άκρη του πλατώματος, φεύγει το μονοπάτι με πινακίδα για Κισσό. Το Ανήλιο έχει το δικό του μονοπάτι προς τα Χάνια, το οποίο περνά από τα ''Ψηλά Κοτρώνια'', από τη βόρεια πλαγιά της κορυφής Αγριγίδι. Ευτυχώς, διατηρείται ακόμα μεγάλο μέρος του μέσα στο δάσος οξιάς και καστανιάς. Φθάνουμε από τα Χάνια στο χωριό σε τρεις ώρες περίπου, και κατόπιν συνεχίζουμε να κατηφορίζουμε για μια ώρα ακόμα σε ωραίο καλντερίμι προς τη θαυμάσια παραλία Πλάκα του Αη Γιάννη, που ήταν το βασικό επίνειο του χωριού (το άλλο ήταν ο Μπάνικας). 
Το Ανήλιο είναι χωριό του ανατολικού Πηλίου το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χλμ από την πόλη του Βόλου. Η ονομασία του προήλθε από το γεγονός ότι τον χειμώνα ο ήλιος το χτυπά ελάχιστα έως καθόλου. Είναι δομημένο σε μια πλαγιά που περικλείεται από πλούσια, οπωροφόρα δέντρα. Πριν μερικά χρόνια, το Ανήλιο κατείχε την μεγαλύτερη έκταση της περιοχής. ενώ χαρακτηρίζεται για την άπλετη βλάστηση που διαθέτει κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον, λόγω της θέσης του ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει την ομορφιά των καταγάλανων νερών των παραλιών αρκεί μόνο να πάρει την απόφαση να τις εξερευνήσει και να γνωρίσει τις ιδιαιτερότητες τους. Η ντόπια παράδοση όμως λέει πως ο χώρος του σημερινού Ανηλίου ήταν κατοικημένος απ’ τα πανάρχαια χρόνια. Τότε που οι θρύλοι θέλουν κατοικημένο το Πήλιο απ’ τους Κένταυρους, τότε που στα πυκνά δάση του «εινοσίφυλλου» βουνού τριγύριζαν τα παράδοξα τούτα μυθικά όντα και τα παλικάρια που μαθήτευαν κοντά στο σοφό αρχικένταυρο Χείρωνα
Κάτω από την πλατεία περνά ασφαλτόδρομος και τον ακολουθούμε, διασχίζοντας το χωριό με κατεύθυνση προς τη θάλασσα. Έχοντας πλέον βγει από το χωριό, αμέσως μετά από μια διασταύρωση με ανηφορικό ασφαλτόδρομο δεξιά, πάμε λοξά δεξιά σε στενό τσιμεντόδρομο που οδηγεί στο νεκροταφείο.  Ένας χωματόδρομος συνεχίζει δεξιά από  το νεκροταφείο προς τα κάτω και αμέσως μετά βλέπουμε το καλντερίμι αριστερά να κατηφορίζει μέσα στο δάσος.  Ο δρόμος ευθεία πηγαίνει προς ''Παναγία Φανερωμένη'', απ` όπου συνεχίζει μονοπάτι προς Άγιο Χαράλαμπο και Μπάνικα. Εμείς παίρνουμε το στενό που κατηφορίζει δεξιά προς ''Πλάκα'' και σε λίγα μέτρα γίνεται καλντερίμι. Σε κάποια σημεία διατηρείται το παλιό λιθόστρωτο και σε άλλα είναι ξαναφτιαγμένο, αλλά δυστυχώς όχι με το σωστότερο τρόπο (οι επίπεδες πλάκες που χρησιμοποίησαν μπορεί να γλιστρούν αν είναι βρεγμένες και θέλουν προσοχή). Η παραλία της Πλάκας παλιότερα ήταν ερημική, αλλά τώρα το μπαρ του ξενοδοχείου με τις ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες δίνει ζωντάνια το καλοκαίρι. Βαδίζοντας λίγο ακόμα κατά μήκος της παραλίας προς το νότο,  περνούμε τα βραχάκια και βγαίνουμε στον τουριστικό παραλιακό οικισμό του Αη Γιάννη. Ο χρόνος που απαιτείται για τη διάσχιση αυτή από το Ανήλιο είναι περίπου 2 ώρες
Ένα από τα καλύτερα και φημισμένα χωριά για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου, περίπου 55χλμ από το Βόλο στην ανατολική πλευρά του Πηλίου. Προσκαλεί τους επισκέπτες / παραθεριστές να κολυμπήσουν στα κρυστάλλινα, σμαραγδένια, αιγαιοπελαγίτικα νερά, σε μια από τις ομορφότερες και μαγευτικότερες παραλίες του μυθικού βουνού. Κάθε χρόνο ο Άγιος Ιωάννης προσελκύει καινούριους παραθεριστές απ’ όλο τον κόσμο που μαζί με τους τακτικούς απολαμβάνουν το όμορφο φυσικό τοπίο, το οποίο χαρακτηρίζουν: το θαυμάσιο κλίμα και το καταπράσινο δασωμένο βουνό που κατηφορίζοντας συναντάει τα βαθυγάλανα νερά της πλανεύτρας θάλασσας. Τα παραδοσιακά ταβερνάκια, ουζερί και καφέ, περιποιούνται τους πελάτες τους προσφέροντας τοπικές γεύσεις κι άλλες λιχουδιές. Η πανέμορφη αυτή παραλία συνεχίζεται νότια για τη μαγευτική παραλία του Παπά Νερό.

Απαραίτητος εξοπλισμός:
Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, γάντια, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντιηλιακό, καπέλο. Καλό είναι στο λεωφορείο να βρίσκεται κι ένα δεύτερο σακίδιο με στεγνά ρούχα σε περίπτωση βροχής ή χιονόπτωσης για να μην έχουμε φαινόμενα υποθερμίας.
Συντονιστές :Μπιτζένης Δημήτρης - Παπαχρήστου Χρήστος
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Κόστος συμμετοχής: 125 ευρώ ανά άτομο, μέλη άλλων συλλόγων 140 ευρώ ανά άτομο.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται:
• Η διαμονή σε δίκλινα δωμάτια με πρωινό στα ξενοδοχείο Στόϊκος www.hotelstoikos.gr & Καραγιαννοπούλου https://www.karagiannopoulou.com/index-gr.html.
• Όλες οι μεταφορές του τριημέρου.
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης .
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA ΒΑΝΚ IBAN : GR2601407300730002002005716
EURO BANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί κατ’ ελάχιστον 7 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Παρασκευή 31/12/2021 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Παρασκευή 31/12/2021 γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση, μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ισχύει από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.
Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου.
Ειδικότερα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω σε αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και πούλμαν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε κορωνοϊό COVID-19 με εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι ή PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών.
Τα rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη. Η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης, η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr, είναι υποχρεωτική στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου.
Ο έλεγχος γνησιότητας των ανωτέρω πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής covid free app σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο.