06-02-2022 ΒΩΛΑΚΑΣ - ΤΡΑΝΑ -ΧΑΛΙ 1515μ - ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ 1631μ

ΒΩΛΑΚΑΣ - ΤΡΑΝΑ -ΧΑΛΙ 1515μ - ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ 1631μ
Συντονιστές: Ρήγκας Ε., Στάμος Θ.
Βαθμός Δυσκολίας: Α ομάδα Β+, Β ομάδα Β
Συνολική Απόσταση 15.5 Km μέτρα (κυκλική διαδρομή)
Χαμηλότερο σημείο 850 μ
Υψηλότερο σημείο 1631 μ
Βαθμός δυσκολίας Β+

Για την Β΄ ομάδα
Συνολική Απόσταση 9 Km
Χαμηλότερο σημείο 850 μ
Υψηλότερο σημείο 1300 μ
Βαθμός δυσκολίας Β

Αναχώρηση την Κυριακή στις 06 Φεβρουαριου από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45 και από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00, με προορισμό το χωριό Βώλακας.

Το Φαλακρό είναι το ψηλότερο βουνό της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με μεγαλύτερο υψόμετρο τα 2.232 μέτρα και έναν όγκο που καλύπτει μια επιφάνεια 600 τ.χλμ. και ξεπερνά σε μήκος τα 45 χλμ. Το βουνό αποτελείται από ένα σύμπλεγμα τριών κυρίων όγκων, το βορειοδυτικό με ψηλότερη κορυφή το Αγιο Πνεύμα (1.631 μ.), το νοτιοδυτικό με ψηλότερη κορυφή τον Αγιο Παύλο (1.768 μ.) και το κεντρικό, που είναι και το πιο εντυπωσιακό, με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (2.232 μ.)

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει έξω από το χωριό του Βώλακα από υψόμετρο 850 μέτρα. Αρχικά κατηφορίζουμε για 15 λεπτά ένα χωματόδρομο ο οποίος περνά κοντά από στάνες και στη συνέχεια μπαίνουμε αριστερά σε ένα δυσδιάκριτο μονοπάτι το οποίο θα μας κατευθύνει προς τη κορυφή Τράνα. Μετά από μία διαδρομή περίπου δύο χιλιομέτρων καθώς θα ανεβαίνουμε θα έχουμε μία υπέροχη θέα έχοντας πανοραμικά το όρος Φαλακρό. Μετά από 5 χιλιόμετρα ορειβατικής διαδρομής θα φτάσουμε στη κορυφή Τράνα σε υψόμετρο 1300 μέτρων όπου βρίσκεται ένα κατεστραμμένο πυροβολείο απομεινάρι του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Στη περιοχή αυτή υπάρχει μια σειρά έργων που κατασκευάστηκαν με σκοπό την άμυνα της Ελλάδας σε περίπτωση εισβολής κατά τον Β’ Π.Π. Η Γραμμή Μεταξά αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό οχυρωματικό έργο στη νεότερη ιστορία
Στη θέση αυτή θα έχουμε μία υπέροχη θέα τόσο προς τη πλευρά της Βουλγαρίας όσο και προς τη πλευρά του Φαλακρού.
 Στο σημείο αυτό η Β ομάδα μπορεί να ολοκληρώσει την ανάβασή της και στη συνέχεια να επιστρέψει από την ίδια διαδρομή πίσω.

Η Α΄ομάδα μπορεί να συνεχίσει  στην επόμενη κορυφή που ονομάζεται Χαλί και βρίσκεται στα 1515 μέτρα. Στη συνέχεια προχωρώντας θα έχουμε θέα  προς τα βόρεια την κορυφή  του Αγ. Πνεύματος, βορειοδυτικά τον Όρβηλο, δυτικά τα όρη Βροντούς, νοτιοδυτικά την κορυφή Αγ. Παύλος. Τέλος προς τα ανατολικά θα διακρίνουμε τις ψηλότερες κορυφές του Φαλακρού.
Μετά από μία αρκετά απότομη ανάβαση προσεγγίζουμε την αξιολογότατη κορυφή Άγ. Πνεύμα στο 8 χιλιόμετρο της διαδρομής μας το οποίο βρίσκεται στα 1631 μέτρα υψόμετρο με υπέροχη θέα προς το κάμπο του Νευροκοπίου.  Πιο κάτω αριστερά θα δούμε και σχετικό εικονοστάσι. Ένα εντυπωσιακό έθιμο της περιοχής είναι είναι και η πομπή αλόγων, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος ξεκινούν  καβαλάρηδες από το Βώλακα και ανεβαίνουν στο ξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος, όπου τελείται η λειτουργία και ακολουθεί πανηγύρι με χορούς, «κουρμπάνι» και ιππικές επιδείξεις. Στη συνέχεια η ορειβατική ομάδα θα συνεχίσει κάνοντας κυκλική διαδρομή και περνώντας δίπλα από τη κορυφή Άγιος Πέτρος ακολουθώντας ένα υπέροχο δασώδες μονοπάτι και στη συνέχεια σ ένα χωματόδρομο θα φτάσει στην αρχική θέση από όπου ξεκίνησε συμπληρώνοντας 15.500 μέτρα πορείας για την Α΄ ομάδα

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 12€
Για όσα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 6€
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙ­ΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση, μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ισχύει από Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.
Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου.
Ειδικότερα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω σε αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και πούλμαν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε κορωνοϊό COVID-19 με εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι ή PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών.
Τα rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη. Η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης, η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr, είναι υποχρεωτική στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου.
Ο έλεγχος γνησιότητας των ανωτέρω πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής covid free app σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο.