12~13-02-2022 ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Ορειβατική εξόρμηση στα ιστορικά βουνά του νομού Ροδόπης
Συντονιστές εξόρμησης: Μπιτζένης Δημήτρης – Κυρίμη Σμαρώ
1η ημέρα εξόρμησης
Αναχώρηση το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στις 07:45 από τη Βούλγαρη και στις  08:00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο με κατεύθυνση τη Κομοτηνή. Άφιξη στη Μαρώνεια του νομού Ροδόπης  μετά από τρισήμιση ώρες περίπου.
Μαρώνεια – Ίσμαρος – Μαρώνεια
Μήκος: 6960 μ.
Υψ. Ανάβαση: 480 μ.
Υψ. Κατάβαση: 480 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 667 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 232 μ.
Βαθμός δυσκολίας: Α+
Η Μαρώνεια είναι ένα χωριό του Νομού Ροδόπης, 29 χλμ. νοτιοανατολικά της Κομοτηνής. Βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη αρχαία πόλη. Ανήκει στον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών ο οποίος έχει έδρα τις Σάπες. Από τα Ομηρικά χρόνια μέχρι σήμερα η Μαρώνεια είναι διάσημη για τις αμπελοκαλλιέργειες και τους αμπελώνες και βρίσκεται στους πρόποδες του Ίσμαρου με θέα το Θρακικό πέλαγος. Στον Ίσμαρο σώζονται αρχαίοι λινοί (πατητήρια σταφυλιών), λαξευμένοι σε βράχους. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Οδυσσέας μέθυσε τον Κύκλωπα Πολύφημο με Μαρώνειο οίνο. Η Μαρώνεια την εποχή του Ομήρου ήταν η πατρίδα του Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα. Υπήρξε η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη απ' όλες τις αρχαίες ελληνικές αποικίες των παραλίων της Δυτικής Θράκης, με συνεχή ακμή σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας. Ο Ίσμαρος διασχίζεται από ρέματα και παρακλάδι του ποταμού Φιλιούρη. Πολύ κοντά βρίσκονται τα παράλια που εκτείνονται Ανατολικά των Προσκυνητών έως και τις παράλιες απολήξεις του όρους  Ίσμαρος (αρχαία Ισμάρα).
Η διαδρομή είναι μια εύκολη κυκλική ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από την πλατεία της Μαρώνειας (υψόμετρο 190μ), καταλήγει στα απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης της Μαρώνειας (υψόμετρο 670μ), τα οποία βρίσκονται λίγα μέτρα χαμηλότερα από την κορυφή του Ίσμαρου, και καταλήγει και πάλι στην Μαρώνεια. Κατά τη διάρκεια της πορείας μας θα συναντήσουμε το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής και παγκάκια, από όπου μπορούμε να απολαύσουμε τη θέα προς την Μαρώνεια, τη θάλασσα με την Σαμοθράκη και την Θάσο, και το νότιο κομμάτι του κάμπου της Ροδόπης να καταλήγει στις ακτές. Από τις κεραίες και μετά καθώς κινούμαστε νοτιοανατολικά  πάνω στην κορυφογραμμή μπορούμε να δούμε πανοραμικά και τον υπόλοιπο νομό Ροδόπης.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής θα δοθεί ελεύθερος χρόνος για περιήγηση και φωτογράφηση της Μαρώνειας. Ο οικισμός παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό και οικιστικό ενδιαφέρον. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στη πόλη της Κομοτηνής  για διαμονή στο ξενοδοχείο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια δείπνο.
2η ημέρα εξόρμησης
Ανάβαση στο Παπίκιο της Ροδόπης
Ά Ομάδα
Μήκος: 20.720 μ
Υψ. Ανάβαση: 1429 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1429 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1483 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο:105 μ.
Βαθμός δυσκολίας: Β+
Β΄ ομάδα
Μήκος: 10.291 μ.
Υψ. Ανάβαση: 592 μ.
Υψ. Κατάβαση: 592 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 660 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 105 μ.
Βαθμός δυσκολίας: Α+
Νωρίς το πρωί της επόμενης ημέρας θα κατευθυνθούμε λίγο έξω από τη Κομοτηνή και στο χωριό Θάμνα  για να ακολουθήσουμε ορειβατική διαδρομή με προορισμό το Παπίκιο.
Πρόκειται για ένα βουνό μετρίου ύψους, πάνω στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που είναι τμήμα της Ανατολικής Ροδόπης. Οι δύο ψηλότερες κορυφές του, επί του ελληνικού εδάφους, έχουν υψόμετρο αντίστοιχα 1483 μ. και 1460 μ. Το σχήμα του είναι λίγο-πολύ κωνικό και οι δυτικές πλαγιές του πέφτουν προς την κοιλάδα του ποταμού Κομψάτου, ενώ οι ανατολικές προς την κοιλάδα του ποταμού Μπόσπου. Το Παπίκιο σκεπαζόταν αρχικά, στα χαμηλά, από δάση φυλλοβόλων (κυρίως δάση δρυών) και στα ψηλότερα μέρη από δάση οξιάς (Fagus moesiaca). Τα δάση αυτά υπέστησαν στο πρόσφατο παρελθόν έντονη υποβάθμιση από πυρκαγιές και υπερβόσκηση.
Σ αυτή τη θρακική περιοχή παραμένουν τα περισσότερα θεμέλια μοναστηριών και κελιών μοναχών της πάλαι ποτέ ακμαίας μοναστικής πολιτείας του Παπικίου  Όρους. Το Παπίκιο κυρίως τον 11ο και 12ο αιώνα αποτελούσε ένα από τα πιο αξιόλογα μοναστικά κέντρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Πιθανολογείται πως στα μέσα του 17ου αιώνα, ο Τούρκος πασάς Μεχμέτ Κιόπρογλου, στην προσπάθειά του να εξισλαμίσει την περιοχή, κατέστρεψε την πλειοψηφία των μοναστηριών και των κελιών μοναχών στην περιοχή. Πλέον στο Παπίκιο Όρος σώζεται και είναι πλήρως λειτουργική η Μονή Οσίου Μαξίμου Καυσοκαλύβη, ενώ μεταξύ άλλων σημείων έχουν ανασκαφεί τα θεμέλια δύο εκτεταμένων μοναστικών συγκροτημάτων ίδιας εποχής πλησίον των οικισμών Σώστης και Ληνός. Η ακτινοβολία του Παπικίου ήταν μεγάλη και διατηρούσε επαφές με το Άγιο Όρος, έχοντας οργανωθεί στα ίδια μοναστικά πρότυπα με αυτό. Είναι δε  χαρακτηριστικό ότι οι Οθωμανοί κατακτητές το αποκάλεσαν «βουνό του Δεσπότη». Ολόκληρος ο χώρος του Παπικίου είναι κατάσπαρτος από ναούς και μνημεία που αποκαλύπτονται σταδιακά.
Και οι δύο ομάδες θα ξεκινήσουνε μαζί. Η Α ομάδα θα επιδιώξει να φτάσει ως τη κορυφή Παπίκιο ενώ η Β ομάδα μέχρι το φυλάκιο Μαχαίρα και θα επιστρέψουν και οι δύο στο ίδιο σημείο εκκίνησης. Η διαδρομή «Παπίκιο από Θάμνα» είναι μία απαιτητική ορειβατική διαδρομή η οποία ξεκινάει από το χωριό Θάμνα (υψόμετρο 105m), περνάει από το φυλάκιο Μαχαίρα (υψόμετρο 660m) και καταλήγει στην κορυφή του Παπίκιου όρους (υψόμετρο 1483m) που είναι η υψηλότερη κορυφή του νομού Ροδόπης. Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη με κόκκινες κορδέλες και κόκκινα σημάδια πάνω στα δέντρα και σε κάποια βράχια. Μετά τη δεξαμενή η κατεύθυνση γίνεται βορειοδυτική και βόρεια. Θα περάσουμε από ένα πλάτωμα με κυπαρίσσια και θα διασχίσουμε και τον χωματόδρομο που οδηγεί στο φυλάκιο Μαχαίρα. Σε κάποιο σημείο θα ακολουθήσουμε τον χωματόδρομο που βρίσκεται δυτικά του πεδίου βολής του Παπίκιου. Στη συνέχεια θα κινηθούμε σε κορυφογραμμή χωρίς πυκνή βλάστηση μέχρι να φτάσουμε στο φυλάκιο Μαχαίρα. Στη συνέχεια η κατεύθυνση της διαδρομής είναι δυτική και στη συνέχεια βορειοδυτική, βόρεια του υψώματος Μάνδρα. Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε αρκετά ξέφωτα να εναλλάσσονται με κίνηση μέσα σε δάσος καθώς και μία πηγή λίγο κάτω από το μονοπάτι. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι πετρώδες με χαμηλή βλάστηση και χωρίς δέντρα. Σε λίγο, κινούμενοι στην κορυφογραμμή, φτάνουμε στην κορυφή του Παπίκιου με τη χαρακτηριστική μεταλλική σημαία και το τοπογραφικό υψομετρικό σημείο. Από την κορυφή του Παπίκιου μπορούμε να δούμε το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς της Ροδόπης, στα βόρεια τα σύνορα με την Βουλγαρία, και στα νότια την Κομοτηνή, τον κάμπο και τις λίμνες της Ροδόπης, τον Ίσμαρο, την Σαμοθράκη, την Θάσο, και αν είμαστε τυχεροί και άλλα νησιά και βουνά της Ελλάδας. Η επιστροφή θα γίνει από την ίδια διαδρομή.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής θα δοθεί χρόνος για γεύμα στο χωριό Θάμνα.
Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ της Κυριακής

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Διαμονή: Η διαμονή μας θα γίνει στο ξενοδοχείο Anatolia Hotel Komotini (https://anatoliahospitality.com/komotini/)
 
Κόστος συμμετοχής: 97 ευρώ σε μονοκλινο, 80 ευρω σε δικλινο ανά άτομο, 77 ευρω σε τρικλινο ανά άτομο, μέλη άλλων συλλόγων + 10 ευρώ στις παραπάνω αναφερόμενες τιμές.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται:
Όλες οι μεταφορές του διημερου, η διαμονή με πρωινό.
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA ΒΑΝΚ IBAN : GR2601407300730002002005716
EURO BANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί κατ’ ελάχιστον 7 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Παρασκευή 04/02/2022 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Παρασκευή 04/02/2022 γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση, μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ισχύει από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.
Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου.
Ειδικότερα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω σε αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και πούλμαν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε κορωνοϊό COVID-19 με εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι ή PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών.
Τα rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη. Η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης, η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr, είναι υποχρεωτική στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου.
Ο έλεγχος γνησιότητας των ανωτέρω πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής covid free app σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο.