20-02-2022 ΜΠΕΛΕΣ

ΜΠΕΛΕΣ
Συντονιστές εξόρμησης: Όρλυ Μπαρζίβ – Πασχάλης Παλούσης
Απόσταση: 13 χλμ (κυκλική διαδρομή)
Ώρες πεζοπορίας: 5 Βαθμός δυσκολίας
Β Υψομετρική διαφορά: 850μ
Χαμηλότερο σημείο: 450 μ
Υψηλότερο σημείο: 1200 μ
Αναχώρηση την Κυριακή στις 20 Φεβρουάριου από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45 και από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00. Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις, με προορισμό τα  Άνω Πορόια. Άφιξη μετά από 1,5 ώρα.
Η οροσειρά Μπέλες (ή Κερκίνης) βρίσκεται στις περιφερειακές ενότητες Κιλκίς και Σερρών, βορειοανατολικά της λίμνης Δοϊράνης και βορειοδυτικά της λίμνης Κερκίνης και η κορυφογραμμή του αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας. Χαρακτηρίζεται για τις απότομες πλαγιές του, την πυκνή βλάστηση από οξιές, δρύες και μαύρη πεύκη και περιλαμβάνεται στις περιοχές NATURA 2000. Στο βουνό έλαβαν μέρος πολλές μάχες, από το 429πχ όταν οι Θράκες έκαναν εκστρατεία εναντίον της Μακεδονίας όπως μας περιγράφει ο Θουκυδίδης, σημαντικές μάχες στην Βυζαντινή περίοδο, στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α’ και Β’ παγκόσμιο πόλεμο κατά των Γερμανών και στον εμφύλιο. Στις πλαγιές του συναντά κανείς 31 εγκαταλειμμένα στρατιωτικά φυλάκια χαμένα μέσα στην πυκνή βλάστηση.
Η εξόρμησή μας ξεκινάει από το χωριό Άνω Πορόια το οποίο είναι χτισμένο στους πρόποδες του Μπέλες, σε υψόμετρο 400μ. Το χωριό πρωτοκατοικήθηκε από Βλάχους στα τέλη του 18ου αι. και στις αρχές του 20 αι. εγκαταστάθηκαν και πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Επί Τουρκοκρατίας τα Άνω Πορόια αποκαλούνταν και "Μικρή Κωσταντινούπολη” επειδή οι Μπέηδες της περιοχής είχαν εκεί τα εξοχικά τους λόγω της υπέροχης θέας του προς τη λίμνη Κερκίνη, των άφθονων νερών του, της ομορφιάς του περιβάλλοντος χώρου και του ξηρού κλίματος. Είναι ένα γραφικό χωριό με Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, και αποτελεί γνωστό τουριστικό θέρετρο με εστιατόρια, ξενοδοχεία και ποικιλία δραστηριοτήτων στη φύση.
Η πεζοπορία μας ξεκινάει από τον χώρο στάθμευσης της ταβέρνας Πέστροφες, ανηφορίζουμε δίπλα σε ρέμα για περίπου 2χλμ και μέσα σε πυκνό δάσος με οξιές, σφένδαμους και σημύδες, έπειτα ανεβαίνουμε μια αρκετά ανηφορική πλαγιά με θέα επιβλητικούς βράχους, μέχρι το υψίπεδο "Μάβι Γκιολ" (γαλάζια λίμνη στα τούρκικα) στα 1050μ. Στη συνέχεια θα περάσουμε στο δεύτερο μισό της κυκλικής διαδρομής μας όπου περνάμε από κάποια κομμάτια σε δασικό δρόμο, υλοτομικές εγκαταστάσεις, ένα πολυβολείο από την εποχή του εμφύλιου, ένα εγκαταλειμμένο στρατόπεδο στη θέση Γιάνοβο και τέλος το πανέμορφο κατηφορικό μονοπάτι με θέα την λίμνη Κερκίνης. Σε αρκετά σημεία της διαδρομής περπατάμε πάνω σε στρώμα από πεσμένα φύλλα που μπορεί να φτάνουν και τα 30εκ. πάχος, πεσμένα κλαδιά και πεσμένους κορμούς δέντρων.
Μετά το τέλος της διαδρομής θα έχουμε χρόνο να απολαύσουμε ένα υπέροχο γεύμα με τοπικά εδέσματα στις ταβέρνες της περιοχής. Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη στις 5μμ.
Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 12€
Για όσα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 6€
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙ­ΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση. Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση, μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ισχύει από Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.
Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου.
Ειδικότερα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω σε αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και πούλμαν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε κορωνοϊό COVID-19 με εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι ή PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών.
Τα rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη. Η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης, η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr, είναι υποχρεωτική στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου.
Ο έλεγχος γνησιότητας των ανωτέρω πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής covid free app σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο.