10-04-2022 ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Φαράγγι Τιμίου Προδρόμου 

Διάσχιση 
Βαθμός δυσκολίας: Β+

Αναχώρηση την Κυριακή στις 10 Απριλίου από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45 και από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00. Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις.
Μετά από περίπου 2 ώρες θα φτάσουμε στο πρώην Φυλάκιο Άρτεμις (+750 μ. περίπου), στο δρόμο για Άνω και Κάτω Βροντού Σερρών, από όπου και θα ξεκινήσει η πορεία μας. Αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και ετοιμαστούμε θα αρχίσουμε το περπάτημα κινούμενοι σε σημασμένο μονοπάτι εναλλάξ στις πλευρές του φαραγγιού για να καταλήξουμε στο εντυπωσιακό μοναστήρι Τιμίου Προδρόμου (+ 280 μ.).
Μια μέτριας δυσκολίας διαδρομή 13 περίπου χλμ. κατά μήκος του Διαβολορέματος με 8 πανέμορφα πέτρινα γεφύρια (θα περάσουμε τα 7 συν το καινούργιο ξύλινο της Αγίας Παρασκευής) που θα χρειαστεί περίπου 5 ώρες για να γίνει. Η μοναδική ομάδα που θα γίνει θα ακολουθήσει το μονοπάτι συντεταγμένα. Το βορειοδυτικό τμήμα του Μενοικίου εκεί που άπτεται με τα όρη της Βροντούς, διασχίζεται από ένα βαθύ φαράγγι, που ονομάζεται Φαράγγι του Τιμίου Προδρόμου, παίρνοντας το όνομα από την ομώνυμη Μονή που είναι κτισμένη λίγο πριν από την έξοδό του από το βουνό. Στον πυθμένα του φαραγγιού υπάρχει ένα ρέμα συνεχούς ροής. Πηγάζει από τα Όρη της Βροντούς, τα διασχίζει με το όνομα Διαβολόρεμα και συνεχίζει μέσα από το Μενοίκιο με το όνομα Κοκκινόρεμα. Οι πλαγιές του φαραγγιού είναι πολύ απότομες. Κατά μήκος του ποταμού αλλά και στις πλαγιές υπάρχει πλούσια παρόχθια βλάστηση (σκλήθρα, ιτιές, κέδροι, πουρνάρια, βελανιδιές και πλατάνια). Το φαράγγι παλιότερα εξυπηρετούσε ως πέρασμα προς την περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου. Η επίσκεψη, πέρα από την οικολογική αξία της, είναι ενδιαφέρουσα και για τα εντυπωσιακά παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια. Πάνω στην πορεία συναντάμε και το ερειπωμένο χωριό Λάκκος ένα ιστορικό και μαρτυρικό χωριό με ρίζες στην βυζαντινή εποχή (πρώτη ιστορική αναφορά το 1329) που δεν υφίσταται από το 1951. Υπάρχει σε εξαιρετική κατάσταση μόνο η εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Δημήτριος, στην οποία θα σταματήσουμε για λίγο. Στη συνέχεια κινούμενοι πάλι στην κοίτη του φαραγγιού θα φτάσουμε στο αγίασμα της Αγίας Παρασκευής λίγο πριν την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου. Στην έξοδο του ομώνυμου φαραγγιού βρίσκεται κτισμένο εδώ και εκατοντάδες χρόνια το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Ιδρύθηκε περίπου το 1270 μ.Χ. από το Σερραίο Ιωαννίκιο, ιερομόναχο του Αγίου Όρους. Το έτος 1332 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Ιωάννης Κατακουζινός την ανακήρυξε με Χρυσόβουλο Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική. Από το έτος 1457 μέχρι το 1462, μόνασε ο Γεννάδιος ο Σχολάριος, πρώτος Πατριάρχης μετά την άλωση της Πόλης, όπου και ετάφη μετά το θάνατό του. Η μονή έχει καταστραφεί και ξανακτίσθηκε αρκετές φορές. Τελευταία φορά καταστράφηκε από τους Βουλγάρους και σχεδόν ερημώθηκε μέχρι το 1986, οπότε επαναλειτούργησε ως Γυναικείο Κοινόβιο και άρχισε η αναστήλωση των ερειπωμένων μνημειακών κτισμάτων της. Γιορτάζει στις 29 Αυγούστου. Στη Μονή υπάρχουν τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, από τις πιο ενδιαφέρουσες στη χώρα μας, καθώς και ωραίες τοιχογραφίες του 1630. Το τέμπλο της από ξύλο καρυδιάς κατασκευάσθηκε το 1804. Εάν μας το επιτρέψει ο χρόνος και το πρόγραμμα της Μονής θα το επισκεφτούμε.
Από τον Πρόδρομο και με λεωφορείο θα μεταβούμε στον Άγιο Ιωάννη Σερρών (8 χλμ και 20' περίπου) όπου υπάρχουν ταβέρνες, καφέ και υπέροχα διαμορφωμένο πάρκο με καταρράκτες και ποταμάκι όπου μπορούμε να φάμε, να πιούμε καφέ ή να χαλαρώσουμε.
Αναχώρηση στις 5.30 μ.μ. και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας στο δασωμένο περιβάλλον λόγω της ολισθηρότητας των φύλλων και των πεσμένων κορμών. Λόγω της βλάστησης δεν ενδείκνυνται οι βερμούδες. Πόσιμο νερό δεν υπάρχει πριν το αγίασμα της Αγίας Παρασκευής.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 12€
Για όσα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 6€
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙ­ΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση, μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ισχύει από Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.
Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου.
Ειδικότερα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω σε αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και πούλμαν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε κορωνοϊό COVID-19 με εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι ή PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών.
Τα rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη. Η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης, η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr, είναι υποχρεωτική στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου.
Ο έλεγχος γνησιότητας των ανωτέρω πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής covid free app σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο.