25~27/03/2022 ΕΛΑΤΗ

Τριήμερο 25  Μαρτίου 2022 Περτούλι. 
Συντονιστές: Καψούδας Π.

Αναχώρηση το Παρασκευή 25 Μαρτίου στις 08:15 από τη Βούλγαρη και στις  08:30 από το Αρχαιολογικό Μουσείο με προορισμό το  χωριό Ελάτη Τρικάλων  και επιστροφή αργά το βράδυ της Κυριακής 27 Μαρτίου.
 
Διαδρομές Εξόρμησης
25/03/2022 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ίταμος (Ι.Μ.Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γκούρας - Σουβλερό- Αθήναιον)
Βαθμός Δυσκολίας : Β
Κυκλική
Χιλιομετρική απόσταση 7 χλμ 
Υψομετρική ανάβασης κατάβασης 786μ.

Η πορεία ξεκινά και καταλήγει στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θετόκου Γκούρας. Ένα καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι οδηγεί στην απότομη κορυφή Σουβλερό και από εκεί στην κορυφή Αθήναιον, με θέα σε ολόκληρο τον θεσσαλικό κάμπο (
Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι κατά την αναχώρηση μας από την Θεσσαλονίκη).


26/03/2022 ΣΑΒΒΑΤΟ
Χ/Κ Περτουλίου - Καταφύγιο Κόζιακα
Βαθμός Δυσκολίας : Β+
Χιλιομετρική απόσταση 10 χλμ ώρες διαδρομής 6,30
Μέγιστο υψόμετρο 1703m 
Ελάχιστο υψόμετρο 1142m

Το καταφύγιο του Κόζιακα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.750 μ. στην τοποθεσία Μπακόλα, στους πρόποδες της ψηλότερης κορυφής του Αστραπή ή Χαζηπέτρος, από το οποίο διέρχεται το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Η θέση που βρίσκεται το καταφύγιο παραχωρήθηκε την δεκαετία του 1950 με βασιλικό διάταγμα στον Ε.Μ.Ο.Τ. (Εκδρομικός και Μορφωτικός Όμιλος Τρικάλων), κατόπιν ενεργειών του αείμνηστου Αχιλλέα Καρανάσιου. Ανάβαση στο καταφύγιο Κόζιακα από τη βάση του Χ/Κ μέσω σηματοδοτημένου μονοπατιού. Αρχικά κινούμαστε μέσω χωματόδρομου και στη συνέχεια μέσα σε ελατόδασος με εναλλαγές στο τοπίο και τη βλάστηση. Το μονοπάτι λίγο πριν το καταφύγιο κάνει διχάλα. Αριστερά καταλήγει σε μια στάνη και ο χωματόδρομος ανηφορικά οδηγεί στο καταφύγιο. Δεξιά η διαδρομή καταλήγει πάλι στο καταφύγιο, είναι όμως πιο σύντομη. Θα υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί και δεύτερη ομάδα που θα πεζοπορήσει χαμηλότερα από το καταφύγιο όπου η διαδρομή είναι ευκολότερη και ποιο βατή. Για όσους δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν κάποια από τις διαδρομές θα υπάρχει η δυνατότητα να μεταβούν στο Περτουλι.

27/03/2022 ΚΥΡΙΑΚΗ
Ελάτη Σπηλία Μπέη
Βαθμός Δυσκολίας: Β
Χιλιομετρική απόσταση 13,5 χλμ 
Υψομετρική ανάβασης κατάβασης 712μ.

Η πορεία ξεκινά μέσα από την Ελάτη και ανηφορίζει με ήπια κλίση μέσα σε ελατόδασος. Αφού βγει σε δασικό δρόμο κατηφορίζει σε όμορφο μονοπάτι ανάμεσα σε πανήψυλα δέντρα και καταλήγει σε μικρό οροπέδιο όπου βρίσκεται η Σπηλιά του Μπέη.
Πρόκειται για καταβόθρα που σχηματίστηκε από διάβρωση του ασβεστόλιθου σχηματίζοντας στο εσωτερικό του αγωγούς και θαλάμους ύψους 15 μέτρων. Τα νερά ενός λεκανοπεδίου στραγγίζονται στο εσωτερικό της και βρίσκουν διέξοδο στην ανατολική πλευρά του βουνού. Το σπήλαιο είναι ένα πολύπλοκο σύστημα διακλαδώσεων με υπόγεια ρυάκια. Το φως εισχωρεί από δυο μεγάλα ανοίγματα αμφοτέρωθεν, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει ρεύμα αέρα λόγω της διαπερατότητάς του. Στην είσοδο σχηματίζεται καταρράκτης υψους 7 μέτρων που η ποσότητα των νερών του μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή. Η είσοδος στη σπηλιά γίνεται με τη βοήθεια σταθερού σχοινιού. Η ομορφιά του τοπίου συμπληρώνεται από μια λιμνούλα που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του σπηλαίου. Σχηματίστηκε το 2014 από την καθίζηση του εδάφους και τη συγκέντρωση των τρεχούμενων νερών της περιοχής. Γενικά η τοποθεσία παρουσιάζει έντονη γεωλογική δραστηριότητα. Κοντά στο σπήλαιο υπάρχει πηγή με πόσιμο νερό και κιόσκι με τζάκι για τη διευκόλυνση των εκδρομέων.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
 
Διαμονή: Η διαμονή μας θα γίνει στο ξενοδοχείο Ξενοδοχείο Παπαναστασίου στην Ελάτη Τρικάλων.
Κόστος συμμετοχής: 127 ευρώ ανά άτομο σε δίκλινα και 167 σε μονόκλινα δωμάτια, μέλη άλλων συλλόγων 142 και 182 ευρώ αντίστοιχα.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται:
Όλες οι μεταφορές του τριημέρου, η διαμονή με πρωινό.
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου μέχρι τις 18/03/2022. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA ΒΑΝΚ IBAN : GR2601407300730002002005716
EURO BANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι 18/03/2022, σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Παρασκευή 18/03/2022 γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση (Mάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ισχύει από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.
Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου.
Ειδικότερα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω σε αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και πούλμαν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε κορωνοϊό COVID-19 με εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι ή PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών.
Τα rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη. Η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης, η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr, είναι υποχρεωτική στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου.
Ο έλεγχος γνησιότητας των ανωτέρω πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής covid free app σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο.