21~25/04/2022 ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Αυτό το Πάσχα ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης θα εξορμήσει στην Άνδρο.

Αναχώρηση το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης και επιστροφή στην Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα.
Συντονίστριες: Σμαρώ Μαξούρη, Γιώτα Χαλιάζη.

Η Άνδρος είναι το πιο βόρειο των Κυκλάδων. Αν και Κυκλαδονήσι, έχει πολύ νερό, δασικές περιοχές, πράσινες κοιλάδες, ρεματιές, καταρράκτες, σπήλαια, πηγές. Λόγω των πολλών νερών της ονομάζεται και Υδρούσα. Έχει έντονο ανάγλυφο και πανέμορφα τοπία που ποικίλουν. Οι παραλίες είναι περισσότερες από 30, με κρυστάλλινα πεντακάθαρα καταγάλανα νερά.
Περισσότερη από την μισή επιφάνεια του νησιού είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενη από την συνθήκη NATURA.
Η ανθρώπινη παρουσία εκτιμάται συνεχής στην Άνδρο από την 4η πχ. Χιλιετία. Πληθώρα οικισμών διαμορφώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Τα σημάδια της ανθρώπινης παρουσίας είναι ορατά ακόμη και στις πιο απόκρημνες πλαγιές, διαμορφώνοντας με βασικό υλικό την πέτρα, ένα τοπίο σε μεγάλο βαθμό χειροποίητο. Η ποικιλία της αγροτικής αρχιτεκτονικής εντυπωσιάζει, ξερολιθιές, αναβαθμίδες, λιοτρίβια, αλώνια, πάνω από 200 καταγεγραμμένοι νερόμυλοι, 69 ανεμόμυλοι, 10άδες γεφύρια αρκετά εκ των οποίων τοξωτά και εκατοντάδες ξωκλήσια βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί.
Η Χώρα του νησιού (γνωστή και από την ταινία Η Μικρά Αγγλία) είναι πανέμορφη, μεγάλη, περιβάλλεται από θάλασσα και απείραχτη στο πέρασμα του χρόνου, στολισμένη με πολλά και πλούσια αρχοντικά καθώς από το νησί κατάγονται γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες. Στην Χώρα βρίσκεται το περίφημο Μουσείο σύγχρονης Τέχνης του Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το Αρχαιολογικό και το Ναυτικό μουσείο.
Η Άνδρος θεωρείται ανάμεσα στους κορυφαίους Ευρωπαϊκούς προορισμούς για πεζοπορία. Διαθέτει ένα εντυπωσιακό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών που ξεπερνούν τα 300 km μήκος. Το δίκτυο είναι απλωμένο σε όλο το νησί και συνδέει παλαιούς οικισμούς με την αγροτική γη, τόπους λατρείας, ρεματιές, κοιλάδες, λιμάνια και παραλίες. Περίπου 160 km διαθέτουν πλήρη σήμανση Ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Τα μονοπάτια συντηρούνται κυρίως από εθελοντές.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Andros Routes (www.androsroutes.gr) μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν την Άνδρο και την πεζοπορία και μας βοηθήσαν πολύ στην οργάνωση αυτής της εκδρομής. 

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Η αναχώρηση από την Θεσσαλονίκη θα γίνει το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης 21/4 και ώρα 22:00 από τη Βούλγαρη και στις  22:30 από το Αρχαιολογικό Μουσείο με λεωφορείο. Θα φτάσουμε στο λιμάνι της Ραφήνας απ’ όπου θα πάρουμε το πλοίο για την Άνδρο το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής . Το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί 2 περίπου ώρες
Η αναχώρηση για Θεσσαλονίκη θα γίνει θα γίνει το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα και θα φτάσουμε στην Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ.

1η μέρα- Μεγάλη Παρασκευή: Άφιξη στην Άνδρο και πεζοπορία στην κοιλάδα Φρουσαίων (Διάσχιση 5 χλμ.)
Αφετηρία: Εκκλησία Αγίας Ειρήνης Φρουσαίων (στο δρόμο από Γαύριο προς Φρουσαίους)
Λήξη: Τρεις Παίδες (στο δρόμο από Φρουσαίους προς Βαρίδι, στη διασταύρωση 1 χλμ πριν τον οικισμό)
Χαρακτηριστικό της διαδρομής είναι τα πολλά νερά της κοιλάδας, η εναλλαγή των τοπίων, τα γραφικά ξωκλήσια, οι δασώδεις ρεματιές , τα αρχαία ελαιόδεντρα, οι πέτρινες κατασκευές, οι μικρές γέφυρες και πολυάριθμοι νερόμυλοι που θα συναντήσουμε.
Η πορεία μας αναμένουμε να διαρκέσει περίπου 2,5 ώρες και χαρακτηρίζεται ως μέτριας δυσκολίας. Παρότι είναι κυρίως κατηφορική, με ανώτατο υψόμετρο 318μ. και κατώτατο 124μ., υπάρχουν αρκετές ολισθηρές επιφάνειες σε σημεία κατά μήκος της χαράδρας των Φραουσαίων.
Θα ακολουθήσουμε τις διαδρομές 14 (τμήμα αυτής) και 14b του δικτύου Andros Routes, με πολύ καλή σήμανση.
Μετά την πορεία μας θα κατευθυνθούμε προς την Χώρα, για να τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο.
https://paradiseandros.hotelbrain.com/el/
Το απόγευμα θα ακολουθήσουμε ελεύθερο πρόγραμμα.
2η μέρα- Μεγ. Σάββατο: Χώρα – Λάμυρα – Μένητες - Μεσαριά - Μονή Παναχράντου – Βραχνού – Χώρα  (Κυκλική διαδρομή 17 χλμ. με Ά και ΄Β ομάδα.
Αφετηρία & λήξη Ά ομάδας: Το ξενοδοχείο μας στη Χώρα
Αφετηρία ΄Β ομάδας: Το ξενοδοχείο μας στη Χώρα
Λήξη ΄Β ομάδας: Μονή Παναχράντου
Ξεκινώντας και οι δύο ομάδες από την Χώρα και με κατάληξη μετά από 11,5 χλμ και περίπου 4,5 ώρες στο καστρομονάστηρο της Παναχράντου, στη δεύτερη ψηλότερη οροσειρά της Άνδρου, το Γερακώνα, θα επισκεφτούμε καλοφτιαγμένα λιθόστρωτα τμήματα μονοπατιού, εντυπωσιακές ξερολιθιές και αγροτικά κονάκια, γεφύρια, πολυάριθμες πηγές και εκκλησίες, το τοξωτό γεφύρι της Στοιχειωμένης και πολλά άλλα αξιοθέατα. Εκεί θα περιμένει το λεωφορείο μας τη ΄Β ομάδα, ώστε να την επιστρέψει οδικώς στην Χώρα. Η Ά ομάδα συνεχίζει την πορεία της επιστροφής.
Στην επιστροφή παίρνουμε αρχικά το ίδιο μονοπάτι προς τα πίσω, αλλά στη θέση «Πετριάς» διασταυρωνόμαστε με μονοπάτι προς τα βορειοανατολικά, προς Βραχνού, το οποίο και ακολουθούμε.
Η συνολική πορεία της Ά ομάδας αναμένουμε να διαρκέσει περίπου 8 ώρες και χαρακτηρίζεται ως μέτριας δυσκολίας με ορισμένα σημεία με έντονες κλίσεις στην επιστροφή, όπου για λίγα μέτρα το μονοπάτι συμπίπτει με ρεματιά. Υψομετρικά ξεκινά περίπου από το επίπεδο της θάλασσας, με ανώτατο υψόμετρο 496μ. στη Μονή Παναχράντου.
Η Ά ομάδα θα ακολουθήσει τις διαδρομές 1 (μέχρι τη μονή) και μέρος της 18 (στην επιστροφή) του δικτύου Andros Routes, με πολύ καλή σήμανση. Στο τέλος της διαδρομής 18 και όταν θα έχουμε φτάσει πια κοντά στην Χώρα θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή 17, που μας οδηγεί σε σημείο κοντά στο ξενοδοχείο μας. Η ΄Β ομάδα θα ακολουθήσει τη διαδρομή 1 του δικτύου Andros Routes.
3η μέρα- Κυριακή του Πάσχα: Βουρκωτή - Άχλα (Διάσχιση 10 χλμ. Στον παρακάτω χάρτη όλη η γκρίζα διαδρομή.)
Αφετηρία: Βουρκωτή
Λήξη: Παραλία Άχλα
Χαρακτηριστικά της διαδρομής θεωρούνται τα καλοφτιαγμένα αγροτικά κονάκια (κελιά), το υπέροχο τοξωτό γεφύρι του Άχλα, μικροί καταρράκτες και φυσικές βάθρες, το παλαιό καστρομονάστηρο του Αγίου Νικολάου, στο οποίο θα γίνει σύντομη στάση, και φυσικά η παραλία του Άχλα.
Η πορεία μέχρι τον Άγιο Νικόλαο είναι περίπου 5,5 χλμ και διαρκεί περίπου, ενώ από το σημείο εκείνο και μέχρι την παραλία του Άχλα είναι άλλα 4,5 χλμ και αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2,5 ώρες ακόμα. Στο σύνολό της η διαδρομή χαρακτηρίζεται ως μέτριας δυσκολίας και είναι κυρίως κατηφορική, με ορισμένα σημεία με κατά τόπους ασταθές κατηφορικό υπόστρωμα από Βουρκωτή προς γεφύρι Άχλα). Υψομετρικά ξεκινά με ανώτατο υψόμετρο 318μ. στην Βουρκωτή και καταλήγει σ το επίπεδο της θάλασσας.
Θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή 6 του δικτύου Andros Routes, με πολύ καλή σήμανση.
4η μέρα- Δευτέρα του Πάσχα: Επιστροφή στην Θεσσαλονίκη
Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα δεν υπάρχει προγραμματισμένη πεζοπορία. Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Παλαιόπολης και επιστροφή στην Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ.
Γενικές πληροφορίες & συστάσεις:
Η Άνδρος είναι ένα νησί με πολλά νερά και ρεματιές, δροσερό και καταπράσινο την εποχή που το επισκεπτόμαστε. Παρόλα αυτά δεν περιμένουμε να συναντήσουμε παντού σημεία με πόσιμο νερό και τροφή, οπότε είναι σημαντικό ο καθένας μας που θα ακολουθήσει την ομάδα στις πορείες να κάνει τις προμήθειές του.
Η περίοδος που επισκεπτόμαστε την Άνδρο είναι ιδανική για δραστηριότητες στη φύση, τόσο στο βουνό όσο και στη θάλασσα. Δεδομένου του καλού καιρού όσοι θέλουμε θα μπορούμε να κάνουμε και μπάνιο, τόσο τις ελεύθερες ώρες μας κοντά στη Χώρα, όπου υπάρχουν επίσης αξιόλογες παραλίες, όσο και προγραμματισμένα, στα πλαίσια των ημερήσιων εξορμήσεών μας. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλό να είμαστε εφοδιασμένοι με νερό, αντηλιακό, ατομικά μέσα προστασίας από τον ήλιο, αλλά και πρόληψης  για φουσκάλες και ταλαιπωρημένα πόδια.
Παρόλα αυτά, επειδή δε γνωρίζουμε από τώρα την πρόγνωση του καιρού για τις μέρες του Πάσχα, και μιας και θα επισκεφτούμε σημεία τα οποία είναι εκτεθειμένα σε βόρειους ανέμους, θα ταξιδέψουμε ακτοπλοϊκά και θα περάσουμε αρκετές μέρες στο νησί, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για κρύο. Συνεπώς, θεωρούμε απαραίτητα για το σακίδιό μας τα ζεστά ρούχα, κάλτσες και ορειβατικά μποτάκια, όπως και αντιανεμικό/αδιάβροχο μπουφάν για παν ενδεχόμενο. Επίσης στο σακίδιό μας έχουμε πάντα για ώρα ανάγκης αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών και σφυρίχτρα.
Στον προαιρετικό, αλλά συνιστώμενο εξοπλισμό ανήκουν η δεύτερη αλλαξιά από κάλτσες και ρούχα, όπως και τα δεύτερα παπούτσια, τα οποία αφήνουμε στο λεωφορείο.

Διαμονή: Η διαμονή μας θα γίνει στο ξενοδοχείο Ξενοδοχείο Paradise Art Hotel στην Χώρα της Άνδρου που είναι και η καρδιά του νησιού και θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε μια «νησιώτικη» Ανάσταση.
Θα πεζοπορήσουμε την Μεγάλη Παρασκευή το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.
Το αναλυτικό πρόγραμμα θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες.
Θα προσεγγίσουμε παραλίες για κολύμπι για όποιον το επιθυμεί. Ωραίες παραλίες έχει και η Χώρα όπου θα καταλύσουμε.

Κόστος συμμετοχής: 245 ευρώ ανά άτομο σε δίκλινα, 342 σε μονόκλινα δωμάτια και 217 σε τρίκλινα δωμάτια μέλη άλλων συλλόγων 260, 370 και 235 ευρώ αντίστοιχα.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται:
Όλες οι μεταφορές του προγράμματος, η διαμονή με πρωινό.
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου μέχρι τις 11/04/2022. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA ΒΑΝΚ IBAN : GR2601407300730002002005716
EURO BANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι 11/04/2022, σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι τις  11/04/2022 γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση (Mάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ισχύει από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.
Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου.
Ειδικότερα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω σε αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και πούλμαν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε κορωνοϊό COVID-19 με εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι ή PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών.
Τα rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη. Η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης, η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr, είναι υποχρεωτική στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου.
Ο έλεγχος γνησιότητας των ανωτέρω πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής covid free app σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο.