29 ΑΠΡΛΙΟΥ με 2 ΜΑΙΟΥ, ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΘΑΣΟ


Πάσχα στη Θάσο με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης, 29 Απριλίου με 2 Μαΐου.
 
Αναχώρηση από το αρχαιολογικό μουσείο τη Μ. Παρασκευή στις 09.00 πμ. με προορισμό τη Κεραμωτή. Επιβίβαση στο πλοίο με προορισμό το Λιμένα Θάσου. Άφιξη στο Λιμένα περίπου στις 14.00 μμ.  Θα αφιερώσουμε τη 1η μέρα σε μια γνωριμία με την Ιστορία και τη Γεωγραφία της Θάσου. Ξεκινάμε με περιήγηση στη πρωτεύουσα του νησιού Λιμένα  και μικρός περίπατο στη παραλία ως το παλιό λιμανάκι όπου και ξεκινά μικρό μονοπάτι με σκαλοπάτια με προορισμό το αρχαίο θέατρο του νησιού. Είναι χτισμένο σε περίοπτη θέση και με ωραία θέα στο Αιγαίο. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και  κάθε καλοκαίρι γίνεται εδώ το φεστιβάλ  Θάσου. Θεωρείται το δεύτερο καλύτερο σε ακουστική θέατρο μετά αυτό της Επιδαύρου. Συνεχίζουμε λίγο ακόμα ανηφόρα ως την αρχαία ακρόπολη όπου θα δούμε και απομεινάρια αρχαίων ναών. Επιστροφή στο Λιμένα και επίσκεψη στο εξαιρετικό Αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου. (προαιρετικό, υπάρχει είσοδος 2€-προτείνεται).
Επιστροφή στο λεωφορείο και αναχώρηση με προορισμό το γραφικό ορεινό χωριό της Παναγίας, το όνομα της οποίας προέρχεται από την εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στη κοίμηση της Θεοτόκου. Περιήγηση στο χωριό και την εκκλησία για χαιρετισμό του Επιτάφιου, μικρό διάλλειμα για καφέ για όποιον επιθυμεί. Συνεχίζουμε με το λεωφορείο  και επόμενη στάση στην Αλυκή όπου και υπάρχει αρχαίος ναός ο οποίος πιθανολογείται ότι είναι αφιερωμένος στους Διόσκουρους και δύο τρίκλιτες βασιλικές του 5ου αι. μ.χ. Καθώς θα περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο θα έχετε την ευκαιρία ανάμεσα στα πεύκα και τα βράχια της ακτής να θαυμάσετε τα αρχαία λατομεία του περίφημου θασίτικου μαρμάρου, ονομαστού μέχρι σήμερα και εξαγόμενου στα πέρατα της γης. Κατά πολλούς το θασίτικο μάρμαρο κοσμεί ένας μέρος του Παρθενώνα του Περικλή.
 Συνεχίζουμε με το λεωφορείο για το ξενώνα μας που βρίσκεται 3χλμ. μετά τα Λιμενάρια στη θέση Τρυπητή. Τακτοποίηση στα δωμάτια μας  και το βραδάκι θα πάμε με το λεωφορείο στα Λιμενάρια για παρακολούθηση της περιφοράς του Επιταφίου και στη συνέχεια για φαγητό σε ταβέρνα της περιοχής. Επιστροφή αργά το βράδυ στο ξενώνα μας για ύπνο.

Μ. Σάββατο μετά το πρωινό (09.00) αναχώρηση με το λεωφορείο για το χωριό Ποταμιά από όπου και θα ξεκινήσει η σημερινή μας πορεία-διάσχιση προς τη ψηλότερη κορυφή του νησιού το Υψάριο 1208μ. και από κει προς το χωριό Θεολόγο. Μη σας ξεγελά το χαμηλό ύψος του βουνού, η πορεία θα ξεκινήσει από τα 200μ υψόμετρο οπότε έχουμε 1000μ. υψομετρικής να ανεβούμε και άλλα 1000μ. να κατεβούμε ως το Θεολόγο. Συνολικός χρόνος πορείας 6-7 ώρες. Βαθμός δυσκολίας Β΄. Η διαδρομή στην αρχή της είναι πυκνά δασωμένη καθώς κινείται δίπλα σε ρέματα και συνεχίζει μέσα σε δάσος από πεύκα μέχρι τη κορυφή. Λίγο πριν τη κορυφή υπάρχει και όμορφο καταφύγιο του Θάσιου Ορειβατικού Συλλόγου σε σημείο με ωραία θέα.  Απαραίτητα νερό γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα βρούμε στη πορεία.
Με το λεωφορείο θα επιστρέψουμε στο ξενώνα μας για ξεκούραση, ανασύνταξη και αργά το βράδυ 23.00 μμ, θα πάμε στη γραφική Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Μαριές για τη λειτουργία της Ανάστασης. Μετά την Ανάσταση θα πάμε σε ταβέρνα της περιοχής για τη πατροπαράδοτη μαγειρίτσα.  Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ύπνο.

Κυριακή του Πάσχα μετά το πρωινό 9-10πμ.περίπου θα ξεκινήσουμε με το λεωφορείο για το  χωριό Ποτός από όπου και θα ξεκινήσουμε για μια χαλαρή και λόγω της ημέρας πορεία μέχρι το χωριό Θεολόγος. Ώρες πορείας 2-3 περίπου, βαθμός δυσκολίας Α΄. Γνωριμία με το χωριό και ανάλογα με τα κέφια της ομάδας ή θα πάμε για τους οβελίες που θα μας περιμένουν στο Θεολόγο στη ταβέρνα του κ. Κώστα Ιατρού ή θα συνεχίσουμε το περπάτημα για 2-3 ώρες ακόμα με την επιστροφή  ως το ξωκλήσι της Αγ. Κυριακής και τις χορχόλες, μη με ρωτάτε τι σημαίνει χορχόλες, δε ξέρω!!! Είναι ονομασία των ντόπιων. Μετά τους οβελίες και τα κοκορέτσια -ότι ώρα τελειώσουμε-επιστροφή στο ξενώνα μας για ξεκούραση. Το βράδυ θα κατεβούμε για βόλτα και καφεδάκι στα Λιμενάρια.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο αργά το βράδυ.

Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα αφού μαζέψουμε τα πράματα μας θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο με προορισμό τη γυναικεία μονή του  Μιχαήλ Αρχαγγέλου, προστάτη του νησιού.
 Η Μονή του Μιχαήλ Αρχαγγέλου είναι ένα γυναικείο ησυχαστήριο που υπάγεται στο Άγιο Όρος και ιδρύθηκε από τη Μονή Φιλοθέου.  Βρίσκεται πάνω στο περιφερειακό δρόμο του νησιού ανάμεσα στο χωριό Αστρίς και στην Αλυκή. Είναι ίσως από τα πιο γνωστά μοναστήρια του νησιού εξαιτίας και της τοποθεσίας του, καθώς είναι κτισμένο στο χείλος ενός γκρεμού και ο προσκυνητής μπορεί να μαγευτεί από τη θέα του Αιγαίου και του Όρους. Εκτός βέβαια από την τοποθεσία, η Μονή αυτή είναι γνωστή καθώς φυλάγεται σε αυτήν ένα κομμάτι του Τίμιου Ήλου, δηλαδή μέρος από τα καρφιά που σταυρώθηκε ο Χριστός και για αυτό το λόγο συρρέουν κάθε χρόνο εκατοντάδες προσκυνητές. Τέλος, αξίζει να επισκεφτείτε το εκθετήριο του μοναστηριού. Αφού επισκεφτούμε και χαιρετίσουμε το μοναστήρι θα ξεκινήσει η πολύ ιδιαίτερη σημερινή πορεία μας. Θα ξεκινήσουμε δίπλα από τη μονή και θα συνεχίσουμε σε μια παραθαλάσσια διαδρομή έκπληξη!!!. Πραγματικά είναι μια διαδρομή που πιστεύω ότι θα συναρπάσει!!!   Η διάρκεια της είναι περίπου 3-4 ώρες. Το τέλος της διαδρομής είναι το μικρό σπήλαιο με το Αγίασμα του Μιχαήλ Αρχαγγέλου. Υψομετρική διαφορά 250μ. βαθμός δυσκολίας Β΄.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η διαδρομή δεν είναι κατάλληλη για υψοφοβικούς και ακροφοβικούς!!!
Αν υπάρχει χρόνος και το επιθυμεί η ομάδα θα πάμε για μπάνιο σε κάποια κοντινή παραλία.
Επιβίβαση στο λεωφορείο για το Λιμένα από όπου και θα πάρουμε το πλοίο για τη  Κεραμωτή  και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη περίπου στις  20:00.
Σημ. Επειδή η διαδρομή της 3ης μέρας απαιτεί καλό καιρό-όχι νότιους ανέμους ή βροχή-θα γίνει τη μέρα που θα κριθεί ότι βάση πρόβλεψης της  ΕΜΥ είναι η καλύτερη, οπότε το πρόγραμμα θα μεταβληθεί αναλόγως.

Αν και οι διαδρομές της εξόρμησης είναι βατές για τους περισσότερους ορειβάτες, σε περίπτωση που κάποιοι δεν επιθυμούν να περπατήσουν κάποια διαδρομή,  θα υπάρξουν εναλλακτικές δραστηριότητες και τις τρεις μέρες.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, αδιάβροχο, μπατόν, γυαλιά ηλίου, καπέλο και αντηλιακό οπωσδήποτε, δεύτερα ρούχα που θα μένουν στο λεωφορείο και το σακίδιο μας με τα απαραίτητα σε  κάθε εξόρμηση (φακός, σφυρίχτρα, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα σουγιάς). Επίσης υδροδοχείο με το απαραίτητο για κάθε εξόρμηση νερό. Μη ξεχάσετε τα μαγιώ και πετσέτες για τη θάλασσα!!!

Περισσότερα για τη Θάσο : 
 http://thassos-dream.gr/home/
 
Διαμονή και κόστος: H διαμονή μας θα γίνει στο ξενώνα PANTHEON Studios Apartments
 http://pantheonthassos.gr/index.php?p=accommodation
 
https://www.facebook.com/Pantheon.Thassos
 
και οι τιμές ανά άτομο και τύπο δωματίου για τρεις (3) διανυκτερεύσεις είναι ως εξής:
  1. sudios 2 ατόμων 44€
  2. Studios 3 ατόμων 39€
  3. Διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων 4 ατόμων, μικρό υπνοδωμάτιο 35€, μεγάλο υπνοδωμάτιο 38€
    1 Παιδί ως 4 ετών δωρεάν
     Επιπλέον κρεβάτι (πτυσσόμενο) για παιδί από 3 έως 12 χρονών για 3 βράδια 15€

     
Όλες  οι τιμές είναι χωρίς πρωινό (προαιρετικό), και όλοι οι τύποι δωματίων έχουν τα απαραίτητα σκεύη για ετοιμασία πρωινού.  Εάν κάποιος θέλει, υπάρχει η δυνατότητα να σερβιριστεί πρωινό στο δωμάτιο του με χρέωση 5€/ημέρα/άτομο. Παρακαλώ με τη δήλωση σας στην εξόρμηση να ενημερώσετε για το αν θέλετε να σας σερβιριστεί πρωινό.

Μεταφορικά:  40€ (συμπεριλαμβάνεται το εισιτήριο του πλοίου)

Οι συντονιστές της εξόρμησης διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, αν κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται από τις καιρικές ή άλλες συνθήκες.

Συντονιστής εξόρμησης Βασίλης Τορέγας, τηλ. 6936500817.

Δηλώσεις συμμετοχής μόνο με προκαταβολή στη γραμματεία του συλλόγου.