ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ 11-13/6/22

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ
Αρχηγοί εξόρμησης: Μπιτζένης Δημήτρης - Κούρος Παναγιώτης
Αναχώρηση τη Σάββατο 11 Ιουνίου στις 06:45 από τη Βούλγαρη, στις 07:00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο και 07:15 από One Salonica με κατεύθυνση τις Πρέσπες της Φλώρινας . Καλό είναι να βρισκόμαστε 10 λεπτά τουλάχιστον νωρίτερα ώστε η αναχώρηση να γίνει κανονικά. Άφιξη μετά από 3,5 ώρες περίπου.
Οι Πρέσπες αποτελούν διάσημη για το φυσικό της κάλλος τριεθνή ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Βρίσκονται σε υψόμετρο 857 μέτρων η Μικρή Πρέσπα και περίπου 852 μέτρα η Μεγάλη, με δεσπόζοντα σημεία τους την ύπαρξη των δύο λιμνών: την Μεγάλη Πρέσπα που χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και την Μικρή Πρέσπα η οποία ανήκει κυρίως στην Ελλάδα (τα 43,5 περίπου τ.χλμ.) ενώ το μικρότερο τμήμα της (λιγότερο από 4 τ.χλμ.), προς τα δυτικά, ανήκει στην Αλβανία. Λόγω της καθόδου της στάθμης του νερού στη Μικρή Πρέσπα, το μέρος που ανήκει στην Αλβανία, έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Τις λίμνες περιβάλουν οι ορεινοί όγκοι του Βαρνούντα ανατολικώς και του Τρικλαρίου(Σφήκα) νοτίως, ενώ βορείως ο ορεινός όγκος του Ξεροβουνίου (σλ. Σούβα Γκόρα 1.857 μ.) και της Γκαλιτσίτσας (2.288 μ.), χωρίζει την Οχρίδα από την Μεγάλη Πρέσπα. Η Μεγάλη Πρέσπα, υπό τον μεγάλο ορεινό όγκο που την περιβάλλει, όπως και όλη η γύρω περιοχή, επικοινωνεί υπόγεια με την λίμνη της Οχρίδος, και κατά καιρούς τη στάθμη των υδάτων τους μεταβάλλεται.
Η Πρέσπα και συγκεκριμένα μια έκτασή της συνολικής εκτάσεως 256,9 τ. χλμ. είχε ήδη ανακηρυχθεί ως ο «Εθνικός Δρυμός Πρεσπών» από το 1974.Την επόμενη χρονιά, το 1975, ονομάστηκε επίσημα «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους», ενώ στις 21 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους, τέθηκε σε ισχύ στην Ελλάδα η ένταξη της Μικρής Πρέσπας στην Συνθήκη Ramsar ως υγροβιότοπου διεθνούς ενδιαφέροντος. Το 1991 δημιουργήθηκε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με τη βοήθεια της WWF που στήριξε τις προσπάθειες του τοπικού πληθυσμού να αναδείξουν και να προστατέψουν το φυσικό πλούτο της περιοχής τους. Σημαντικό τμήμα του Εθνικού Δρυμού καθώς και του Όρους Βαρνούντα συγκαταλέγεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «NATURA 2000».Το 2009 ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών αντικαταστάθηκε από μια ευρύτερη του 1974 προστατευόμενη περιοχή συνολικής εκτάσεως 327 τ.χλμ. με τον τίτλο «Εθνικό Πάρκο Πρεσπών».
1η ημέρα: Περιήγηση στη μικρή Πρέσπα (γύρος Αγίου Αχιλλείου) και στη συνέχεια τη μεγάλη Πρέσπα (Ακρωτήριο Ρότι – Ασκηταριά)
Μήκος: 5+4=9 χλμ.
Υψομετρική ανάβαση: 180 μ.
Υψομετρική κατάβαση: 180 μ.
Βαθμός δυσκολίας: Α+
Διάρκεια Πεζοπορίας 3 ώρες
Η πρώτη ημέρα της ορειβατικής εξόρμησης είναι εύκολη και αφορά τόσο την απόσταση που θα πρέπει να καλυφθεί όσο και τη μικρή υψομετρική διαφορά της πορείας. Στόχος της πρώτης ημέρας είναι να επισκεφτούμε πρώτα τη μικρή Πρέσπα και να περπατήσουμε αφού περάσουμε τη πεζογέφυρα το νησάκι του αγίου Αχιλλείου καλύπτοντας μία διαδρομή 5 περίπου χιλιομέτρων και στη συνέχεια θα μετακινηθούμε με το λεωφορείο στο χωριό Ψαράδες όπου θα κάνουμε μία περιήγηση στο ακρωτήριο Ρότι και στα ασκηταριά της περιοχής καλύπτοντας άλλα 4 περίπου χιλιόμετρα. H διαδρομή ακολουθεί αρχικά τον μυχό του κόλπου των Ψαράδων όπου ο περιπατητής, εκτός από τη μοναδική θέα της λίμνης Μεγάλης Πρέσπας, απολαμβάνει παράλληλα την έντονη μεσογειακή ατμόσφαιρα του δάσους αρκεύθων της Πρέσπας. H περιοχή των Πρεσπών είναι από τις λίγες περιοχές των Βαλκανίων, όπου απαντώνται μεγάλες και διατηρημένες εκτάσεις δασών αρκεύθων. Τα δάση αυτά είναι ιδιαίτερα σπάνια στην Ευρώπη και γι’ αυτό, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, απολαμβάνουν ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας. Η διαδρομή συνεχίζει μέσα από θαμνώνες και διάκενα προς το Ακρωτήρι Ρότι. Μια απότομη παράκαμψη οδηγεί στο ασκηταριό της Μεταμόρφωσης, που είναι φωλιασμένο στη βάση των βράχων της ακτής από τον 13ο αιώνα.
Μετά τη ολοκλήρωση της δραστηριότητας θα παραμείνουμε για αρκετή ώρα στο χωριό Ψαράδες όπου υπάρχουν πολλές επιλογές από εστιατόρια για φαγητό ή καφέ. Στη συνέχεια θα πάμε στο ξενοδοχείο που θα μείνουμε στο χωριό Λαιμός.
2η ημέρα: Διάσχιση του Βαρνούντα
Α΄ ομάδα
Είδος διαδρομής: (διάσχιση)
Μήκος: 18 χλμ.
Υψομετρική ανάβαση: 827 μ.
Υψομετρική κατάβαση: 1.334 μ.
Μέγιστο υψόμετρο: 2.157 μ.
Ελάχιστο υψόμετρο: 1.046 μ.
Βαθμός δυσκολίας: Β+
Διάρκεια Πεζοπορίας 7 με 8 ώρες
Β΄ ομάδα (από τη Βίγλα Πισοδερίου στο καταφύγιο στη τοποθεσία Κοσάγια)
Είδος διαδρομής: (πάνω κάτω)
Μήκος: 13,5 χλμ.
Υψομετρική ανάβαση: 480 μ.
Υψομετρική κατάβαση: 480 μ.
Μέγιστο υψόμετρο: 1.930 μ.
Ελάχιστο υψόμετρο: 1.536 μ.
Βαθμός δυσκολίας: Β
Διάρκεια Πεζοπορίας 4 με 5 ώρες
Είναι μία πανέμορφη διάσχιση της κορυφογραμμής του Βαρνούντα και ορειβατικά αρκετά απαιτητική για την Α ομάδα. Η διαδρομή ξεκινάει και για τις δύο ομάδες από τη Βίγλα Πισοδερίου με κατεύθυνση βορειοδυτική στο όρος Βαρνούς και το καταφύγιο στη τοποθεσία Κοσάγια. Η διαδρομή κινείται αρχικά σε δάσος οξιάς, για να συνεχίσει στα αλπικά λιβάδια. Ακολουθούμε το δασικό δρόμο και μετά από πορεία 2 ωρών βρισκόμαστε στο προαναφερθέν καταφύγιο. Σ αυτό το σημείο η Β ομάδα θα κάνει στάση και θα επιστρέψει πίσω από τον ίδιο δρόμο στη Βίγλα Πισοδερίου όπου θα τους περιμένει το λεωφορείο για να επιστρέψει πίσω στο ξενοδοχείο. Στη συνέχεια η Α ομάδα θα ακολουθήσει το μονοπάτι Ε6 στη βάση της Κιβανίτσας με κατεύθυνση την κορυφή Καλό Νερό (Μπέλα Βόντα) σε υψόμετρο 2.157 μ. Στη συνέχεια με την ίδια κατεύθυνση, αφού περάσουμε τα μπαλκόνια (τοποθεσία ιδιαιτέρου κάλλους με θέα τις λίμνες) θα καταλήξει, στην βορεινή κατάφυτη πλευρά του βουνού, στο χωριό Άγιος Γερμανός στις Πρέσπες. Η πανοραμική θέα σε όλη την διάρκεια της διαδρομής, κόβει την ανάσα. Τις κατάλληλες εποχές, η περιοχή είναι γεμάτη με αγριολούλουδα, μύρτιλα, σμέουρα, βατόμουρα και πολλά άλλα βότανα.
3η ημέρα: Ανάβαση στις κορυφές Λούτζερ και Γκολίνα
Α΄ ομάδα
Είδος διαδρομής: (κυκλική)
Μήκος: 12 χλμ.
Υψομετρική ανάβαση: 510 μ.
Υψομετρική κατάβαση: 510 μ.
Μέγιστο υψόμετρο: 1.909 μ.
Ελάχιστο υψόμετρο: 1.544 μ.
Βαθμός δυσκολίας: Β
Διάρκεια Πεζοπορίας 4 με 5 ώρες
Β΄ ομάδα(ανάβαση μόνο στη κορυφή Λούτζερ)
Είδος διαδρομής: (πάνω κάτω)
Μήκος: 7,5 χλμ.
Υψομετρική ανάβαση: 370 μ.
Υψομετρική κατάβαση: 370 μ.
Μέγιστο υψόμετρο: 1.909 μ.
Ελάχιστο υψόμετρο: 1.544 μ.
Βαθμός δυσκολίας: Α++
Διάρκεια Πεζοπορίας 3,5 ώρες
Η διαδρομή ξεκινά από τη Βίγλα πάνω στον ομώνυμο αυχένα στα 1.540 μ. Στην αρχή θα ακολουθήσουμε ένα χωματόδρομο στον οποίο το τελευταίο καιρό έχουν γίνει αρκετές επεμβάσεις για τη διάνοιξή του καθώς προετοιμάζουν την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την ομορφιά του τοπίου και του περιβάλλοντος και να δούμε από κοντά επίσης πως εννοείται ο όρος «πράσινη ανάπτυξη» που πλανάται ως απειλή πάνω από τα βουνά μας και σχεδιάζει να τα ισοπεδώσει και να τα κάνει βιομηχανικές περιοχές.
Ο δρόμος ανηφορίζει στρωτά και αφού σε κάποιες φουρκέτες κόψουμε από το μονοπάτι, στο τέλος της ευθείας φεύγουμε στο δάσος ακολουθώντας το μονοπάτι Ε6. Η εναλλαγή πυκνού πλατύφυλλου δάσους και ξέφωτου είναι χαρακτηριστικό στο Βίτσι. Η θέα προς τη κοιλάδα της Φλώρινας και το Καϊμάτσαλαν από τη κορυφή Λούτζερ είναι φανταστική. Κατά την επιστροφή η Β ομάδα θα επιστρέψει από τον ίδιο δρόμο πίσω στο λεωφορείο ενώ η Α ομάδα θα προσεγγίσει και τη κορυφή Γκολίνα πριν ολοκληρώσει κι αυτή τη διαδρομή.
Μετά το τέλος της ορειβατικής δραστηριότητας θα μετακινηθούμε για φαγητό ή καφέ στη πόλη της Φλώρινας. Επιστροφή το βράδυ στη πόλη της Θεσσαλονίκης.
Διαμονή:
Η διαμονή μας θα γίνει στο ξενοδοχείο Αριάδνη στο χωριό Λαιμός.
Εξοπλισμός:
Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
Κόστος συμμετοχής:
175 ευρώ σε μονόκλινο, 135 ευρώ σε δίκλινο και 123 σε τρίκλινο με πρωϊνό. Μέλη άλλων συλλόγων + 10 ευρώ στις παραπάνω αναφερόμενες τιμές.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται:
Όλες οι μεταφορές του τριημέρου, η διαμονή με πρωινό.
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου μέχρι την 1/06/2022. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι την 6η Ιουνίου, σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την 1/6 γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας. Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση (μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο. Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας .Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ισχύει από Κυριακή 01 Μαΐου 2022 .Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όλους με την χρήση μάσκας και η πληρότητα των μεταφορικών μέσων είναι στο 100%.