29-05-2022 ΤΖΕΝΑ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΖΕΝΑΣ

Κορυφή Μικρή Τζένα, 2067μέτρα
Συντονιστές : Ζαναλίδης Β., Φουρκιώτης Γ.
Διαδρομή:
Α Ομάδα: Νότια (671 μ.) - Κορυφή Μικρή Τζένα (2067μ.) Βαθμός δυσκολίας: Β+
Β Ομάδα: Νότια (671 μ.) – Διάσελο Μικρής Μεγάλης Τζένα (1825μ.) Βαθμός δυσκολίας: Β

Αναχώρηση την Κυριακή 29/05 Μαιου 2022 από Κ.Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45 και από τα γραφεία του Συλλόγου στις 07:00.  Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις, με προορισμό το χωριό Νότια.
Στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, πάνω από το χωριό Νότια στην Αριδαία, βρίσκεται το όρος Τζένα. Ετυμολογικά το όρος Τζένα αντλεί την ονομασία του από την μεταφορική τάση σηματοδότησης γεωγραφικών σημείων από μέρη του ανθρωπίνου σώματος καθώς η σημασιολογική τούτη μεταβολή βασίζεται στην ομοιότητα των δυο εννοιών, του ανθρωπίνου σώματος και του γεωγραφικού στοιχείου. Κατά αυτή την λογική το όνομα Τζένα ανάγει την αρχή-του στο «φρύδι», που στα βλάχικα λέγεται τζεάνâ (πληθ. τζεάνι και τζένουρι «βουνά») και στα μογλενίτικα βλάχικα τζένα. Η λέξη τζεάνâ κατάγεται από το λατινικό γκένα «σαγόνι-μάγουλο, βλέφαρο». Πέραν τούτων, γεωγραφικά η Τζένα μαζί με το Πίνοβο αποτελούν το κεντρικό τμήμα της οροσειράς της Αριδαίας. Το βουνό φημίζεται για το δάσος οξιάς του, το οποίο φτάνει μέχρι τα 1.800μ. και το φαράγγι της Μικρής Τζένας ή Νότιας που είναι κατά γενική ομολογία το πιο όμορφο ανέβασμα στο βουνό. Σε μεγαλύτερο υψόμετρο η οξιά δίνει τη θέση της σε αλπικά λιβάδια μέχρι την κορυφή. Σημαντική επίσης είναι η πανίδα του όρους που αποτελεί καταφύγιο για αρπακτικά πουλιά όπως ο χρυσαετός, ο φιδαετός και ο πετρίτης ενώ λόγω του δάσους οξιάς βρίσκουν μέρη να φωλιάζουν πολλοί δρυοκολάπτες.
Περπατάμε μέσα σ' ένα φαράγγι κατάφυτο με οξιές ενώ δίπλα μας κυλάει το ρυάκι. Οι οξιές είναι αρχικά πράσινες αλλά όσο ανεβαίνουμε παίρνουν το χαρακτηριστικό κιτρινοκόκκινο χρώμα. Παρατηρήσαμε επίσης κάποιες σημύδες , γεγονός που καθιστά τη Τζένα ένα από τα νοτιότερα σημεία εξάπλωσής τους στην Ευρώπη. Το φαράγγι είναι στενό και σε κάποια σημεία βλέπουμε τα απότομα τοιχώματά του να ορθώνονται από πάνω μας. Το μονοπάτι καλογραμμένο και καλοσημαδεμένο, σε μερικά σημεία είναι χτιστό που σημαίνει ότι χρησιμοποιούνταν από πολύ παλιά. Λίγη ώρα μετά την είσοδο βρίσκουμε χτίσματα μισογκρεμισμένα, ίσως κάποιο παλιό εγκαταλειμμένο χωριό, ίσως κτίσματα που να έχουν μείνει από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προχωράμε θαυμάζοντας τους καταρράκτες που σχηματίζονται συνέχεια κατά τη διάρκεια της διαδρομής ενώ συνέχεια διασχίζουμε το ποταμάκι.
Μετά από περίπου 2 ώρες εγκαταλείπουμε το φαράγγι και βγαίνουμε σε ένα δασικό δρόμο. Τον ακολουθούμε για λίγο και ξαναμπαίνουμε σε μονοπάτι που σε κάποια σημεία ακολουθεί εγκαταλειμμένο δασικό δρόμο. Περπατάμε μέσα στο δάσος και γύρω μας ξεφυτρώνουν διάφορα μανιτάρια τα οποία ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο το τοπίο. Μετά από μια επίπονη ανάβαση μέσα σε πανέμορφο δάσος φτάνουμε στη θέση Τυροκομείο σε υψόμετρο 1700μ. περίπου. Το θέαμα που αντικρίζουμε μας κόβει την ανάσα, δάσος οξιάς μας περιστοιχίζει και τα φύλλα τους έχουν όλα τα πιθανά χρώματα. Από εκεί αρχίζει και η τελικά ανηφόρα μέχρι το διάσελο της Μικρής Τζένας στα 1825μ.. Μετά από 4:30 ώρες πορείας φτάνουμε στο διάσελο. Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές, είτε κατευθυνόμαστε προς τη Μικρή Τζένα (2067μ.) , είτε στη Μεγάλη Τζένα (2175μ.).
Εδώ οι δυο ομάδες θα χωριστούν και μετά από 1 ώρα από το διάσελο η πρώτη ομάδα θα φτάσει στην Μικρή Τζένα.
Η Μικρή Τζένα είναι ένα υπέροχο μπαλκόνι! Καθώς ανεβαίνουμε στο δεξί μας χέρι βλέπουμε τον κάμπο της Αλμωπίας, το Πίνοβο και ένα υπέροχο δάσος με νησίδες οξιάς να σχηματίζονται από κάτω μας. Στο αριστερό μας χέρι βλέπουμε το φυλάκιο των συνόρων και το χιονοδρομικό Κοzuf της ΠΓΔΜ.
Κατά την επιστροφή θα ακολουθήσουμε την ίδια πορεία προς το χωριό Νότια.
Χρόνος για φαγητό και ξεκούραση στο χωριό Νοτια.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
 Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 12€
Για όσα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 6€
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙ­ΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας. Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση (μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο. Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας .Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ισχύει από Κυριακή 01 Μαΐου 2022 .Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όλους με την χρήση μάσκας και η πληρότητα των μεταφορικών μέσων είναι στο 100%