29~31-07-2022 ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Τριήμερη εξόρμηση στην Ευρυτανία 29~31 Ιουλίου
Ανάβαση στη Καλιακούδα και διάσχιση το Πάντα Βρέχει
 
Αρχηγός Εξόρμησης: Νάσος Φλώρος
Ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης διοργανώνει εξόρμηση στην Ευρυτανία στις 29~31 Ιουλίου. Η Ευρυτανία είναι ο πιο ορεινός νομός της Ελλάδας. Ο νομός Ευρυτανίας είναι βυθισμένος στα έλατα, διαθέτει πολλά τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και των σπορ, αλλά και για εκείνους που αναζητούν ήσυχες διακοπές, ξεκούραση και καθαρό αέρα. Οι καταπράσινες πλαγιές το καλοκαίρι, και το αλπικό τοπίο το χειμώνα συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό. 
 
Παρασκευή 29 Ιουλίου
Αναχώρηση τη Παρασκευή 29 Ιουνίου στις 15:00 από τη Βούλγαρη, στις 15:15 από το Αρχαιολογικό Μουσείο και 15:25 από One Salonica με κατεύθυνση την Ευρυτανία και το Μεγάλο Χωριό. Άφιξη σε 6 περίπου ώρες . Καλό είναι να βρισκόμαστε 10 λεπτά τουλάχιστον νωρίτερα ώστε η αναχώρηση να γίνει κανονικά.
 
Σάββατο 30 Ιουλίου
A Ομάδα
Μήκος Διαδρομής: 14 Km
Υψομετρική Ανάβαση:1.205 m
Υψομετρική Κατάβαση:1.354
Μέγιστο Υψόμετρο: 2.101 m
Ελάχιστο Υψόμετρο:739 m
Τύπο Διαδρομής: Διάσχιση
Ώρες πορείας: 8
Βαθμός Δυσκολία:B+
 
Β Ομάδα
Μήκος Διαδρομής: 11,6 Km
Υψομετρική Ανάβαση:885 m
Υψομετρική Κατάβαση:1.105
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.745 m
Ελάχιστο Υψόμετρο:739 m
Τύπο Διαδρομής: Διάσχιση
Βαθμός Δυσκολία:B
 
Πρωινό, ετοιμασίες και αναχώρηση με το λεωφορείο στις 08:00 για το χωριό Ανιάδα (1150μ). Η Ανιάδα είναι ορεινό χωριό του νομού Ευρυτανίας. Είναι χτισμένη μέσα σε πυκνό ελατοδάσος σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Ευρυτανίας. Η ονομασία του λέγεται ότι προέρχεται είτε από τον αρχικό αριθμό των κατοικιών ή από τους αρχαίους Αινιάνες. Ο οικισμός αρχικά βρισκόταν στη θέση Αϊ-Λιας, ωστόσο μετά από κατολισθήσεις οι κάτοικοι μετέβησαν στη σημερινή θέση και έφτιαξαν εννιά καλύβες στη σημερινή θέση και από εκεί πήρε και την ονομασία του το χωριό (Εννιάδα, Ανιάδα). Η Καλιακούδα είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας και βρίσκεται στο Νομό Ευρυτανίας. Διαχωρίζει τους μεγάλους ορεινούς όγκους των Βαρδουσίων, του Τυμφρηστού και του Παναιτωλικού, ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί και τμήμα των παραπάνω βουνών. Το ύψος της είναι 2.101 μέτρα. Στα νότια της σχηματίζεται το φαράγγι Παντα Βρέχει που διασχίζεται από τον Κρικελλοπόταμο.
Η πορεία ξεκινά από την πλατεία του χωριού. Κατεβαίνουμε προς το δάσος, βρίσκουμε το μονοπάτι (κίτρινη σήμανση) και ανηφορίζοντας για 3 χιλιόμετρα με μικρή κλίση φτάνουμε στην περιοχή Λακκώματα (1400μ). Μετά ( κόκκινη σήμανση) βρίσκουμε το καταφύγιο της Καλιακούδας (1500μ) . Με μια γερή ανηφόρα βρισκόμαστε στο διάσελο και μετά μένει μια πολύ απότομη τελική ανηφόρα που θα μας βγάλει στην κόψη της κορυφής. Σε ορισμένα σημεία θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς η κλίση είναι σημαντική. Η Β΄ ομάδα μπορεί να επιλέξει να κάνει στάση στο καταφύγιο ή στο διάσελο πριν τη κορυφή καλιακούδα και να περιμένει να επιστρέψει η Α΄ ομάδα από τη κορυφή. Έπειτα επιστρέφουμε στο καταφύγιο και συνεχίζουμε το κατηφορικό μονοπάτι που κόβει αρκετές φορές τον χωματόδρομο, μέχρι το Μεγάλο Χωριό
Το απόγευμα είναι ελεύθερο.
 
Κυριακή 31 Ιουλίου
Α ομάδα
Βαθμός δυσκολίας: Β+
 
Β ομάδα
Βαθμός δυσκολίας: A+
 
Το πρωί τακτοποιούμε τα πράγματά μας και στις 08:00 μας παραλαμβάνει η trekking hellas με τζιπάκια με προορισμό τα Δολιανά. Μετά από 1,5 ώρα φτάνουμε στην αρχή της διαδρομής. Η πρώτη ομάδα θα διασχίσει όλο το Παντα Βρέχει και θα βγεί στην περιοχή Διπόταμα όπου θα μας περιμένουν τα τζίπ για την επιστροφή στο Μικρό Χωριό. Το σημείο που ξεκινά η διαδρομή είναι στην ένωση του ρέματος του Προδρόμου με το Κρικελλοπόταμο, όπου τα δύο ποτάμια συναντιούνται και κινούμαστε με κατεύθυνση προς τα δεξιά, δηλαδή αντίθετα στη ροή του ποταμού. Σε ένα σημείο θα χρειαστεί να κολυμπήσουμε -εκεί που τα βράχια δημιουργούν ένα στενό πέρασμα. Στο μεγαλύτερο μέρος απλά περπατάμε πάνω σε μεγάλες κροκάλες, πότε από τη μία πλευρά του ποταμού και πότε από την άλλη. Πριν φτάσουμε στο Πάντα Βρέχει συναντάμε το φαράγγι Ροσκά, όπου υπάρχει μια βάθρα για κολύμπι. Το φαράγγι αυτό κατηφορίζει, περνώντας κοντά από το ομώνυμο χωριό και χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός για καταρρίχηση εάν θέλουμε να το διασχίσουμε. Θα το συναντήσουμε στο δεξί μας χέρι, σε ένα χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομής με πολύ πράσινο. Λίγο πιο πέρα αρχίζουμε να διακρίνουμε το Πάντα Βρέχει, με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες και τα όμορφα δέντρα να κρέμονται πάνω από το ποτάμι. Το νερό σε αυτό το σημείο είναι πολύ παγωμένο και δύσκολα μπορεί κανείς να παραμείνει μέσα στο νερό για πολλή ώρα. Η δεύτερη ομάδα θα φτάσει μέχρι το Πανταβρέχει και θα επιστρέψει πίσω στα Δολιανά όπου τα τζιπ θα παραλάβουν την ομάδα και θα την επιστρέψουν στο Μικρό Χωριό. Εκεί θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος μέχρι να επιστρέψει και η πρώτη ομάδα. Τελική ετοιμασία και αναχώρηση για Θεσσαλονίκη περίπου στις 18:00. Άφιξη στην Θεσσαλονίκη το βράδυ, με ενδιάμεσες στάσεις για φαγητό και καφέ.
 
Κόστος συμμετοχής:
155 ευρώ σε δίκλινο και 150 σε τρίκλινο με πρωϊνό. Μέλη άλλων συλλόγων + 10 ευρώ στις παραπάνω αναφερόμενες τιμές.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται:
Όλες οι μεταφορές του τριημέρου, η διαμονή με πρωινό.
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου μέχρι την 23/07/2022. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι την 23η Ιουλίου, σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την 23/7 γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

Ενδεικτικός εξοπλισμός:
Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
Για το περπάτημα μέσα στο φαράγγι χρειάζονται ρούχα και παπούτσια που θα βραχούν.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας. Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση (μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο. Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας .Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ισχύει από Κυριακή 01 Μαΐου 2022 .Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όλους με την χρήση μάσκας και η πληρότητα των μεταφορικών μέσων είναι στο 100%.