25-09-2022 ΠΙΝΟΒΟ

ΠΙΝΟΒΟ-ΚΟΡΥΦΗ ΒΙΣΟΓΚΡΑΝΤ
Κορυφή Βίσογκραντ 2145μ.

Διαδρομή:
Α Ομάδα: Αετοχώρι (680μ.) - Κορυφή Βίσογκραντ (2145μ.) 19Km        
Βαθμός δυσκολίας: Γ.
Β Ομάδα: Αετοχώρι (680μ.) -  Κοιλάδα των Βράχων (1850μ) 13Km           
Βαθμός δυσκολίας: Β+.
 
Αναχώρηση την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 από Κ.Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45 και από τα γραφεία του Συλλόγου στις 07:00.  Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις, με προορισμό το χωριό Αετοχώρι.
To όρος Πίνοβο, με τη μεγάλη κορυφογραμμή και τις καταπράσινες πλαγιές του, ξεπροβάλλει ανάμεσα στο Καϊμακτσαλάν και τη Τζένα. Το πυκνό δάσος οξιάς και πεύκου φτάνει ως και τα 1800 μ. υψόμετρο, ενώ από εκεί και πάνω κυριαρχεί η αλπική βλάστηση, με πλήθος λουλουδιών τα οποία είναι ανθισμένα όλο το καλοκαίρι. Πλούσια είναι και η πανίδα του βουνού. Ένα από τα λιγότερο γνωστά βουνά της Ελλάδας που εντυπωσιάζει καθώς ορθώνεται στο τέλος του κάμπου της Αλμωπίας, οριοθετώντας τα βόρεια σύνορα της χώρας. Το Πίνοβο είναι γνωστό και με τις ονομασίες Μπλάτσα και Πλάτσα. Πρόκειται για έναν όμορφο ορεινό όγκο με πλούσια δάση στα βόρεια του νομού Πέλλας. Η κορυφογραμμή του βουνού αποτελεί το σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Β. Μακεδονίας. Στα δυτικά του το Πίνοβο χωρίζεται από τον Βόρα μέσω των δασωμένων χαμηλών βουνών των Προμάχων και στα ανατολικά συνορεύει μέσω ενός μακρόστενου αυχένα με την Τζένα. Τα δύο βουνά είναι τόσο κοντά που πολλοί θεωρούν το Πίνοβο και τη Τζένα ένα ενιαίο βουνό, κάτι που δεν ισχύει. Στα βόρεια κατεβαίνει ήρεμα σε λόφους και ατέλειωτα δάση και στα νότια σταματά απότομα στην πεδιάδα της Αριδαίας και στον κάμπο της Φιλώτειας. Το Πίνοβο έχει μια κατεύθυνση από τα βόρεια προς τα νότια σε ένα σχήμα πετάλου και σε μήκος που φτάνει τα 14 χλμ. 
 Με λίγη τύχη μπορεί κανείς να συναντήσει ζαρκάδια ενώ η περιοχή αποτελεί καταφύγιο για την καφέ αρκούδα και τον λύκο, καθώς και για σπάνια αρπακτικά πτηνά, όπως ο χρυσαετός, και ο φιδαετός.Τα χαλάσματα και τα λιγοστά πυρομαχικά στην κορυφογραμμή υπενθυμίζουν ότι το Πίνοβο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα ελληνικά στρατεύματα συγκρούστηκαν με τα βουλγαρικά. Τα δύο Σέρβικα πυροβόλα, που για χρόνια δέσποζαν κάτω από την κορυφή αποτελώντας πόλο έλξης επισκεπτών, απομακρύνθηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Η ανάβαση ξεκινάει από την πλατεία του χωριού Αετοχωρίου  στα 680μ. Ακολουθούμε τον χωματόδρομο και την σήμανση μέχρι να φτάσουμε στον τριγωνικό βράχο με την διαμπερή σπηλιά. Αρχικά τέμνουμε δασικό δρόμο και κατόπιν μπαίνουμε σε χαμηλή βλάστηση με κέδρους. Στη συνέχεια κινούμαστε για λίγο δίπλα σε ρεματιά την οποία και διασχίζουμε. Είμαστε μέσα σε όμορφο δάσος με οξιές και ανηφορίζουμε πλαγιά με ανεπάλληλα καγκέλια. Στα 1500μ θα βγούμε στα αλπικά σε μία ιδιαίτερα όμορφη κοιλάδα με πολλά τρεχούμενα νερά ανάμεσα στις κορυφές του Μαύρου Βράχου στα αριστερά και του Καλόγερου στα δεξιά. Το όνομα αυτής "κοιλάδα των Βράχων", ένας ταιριαστός χαρακτηρισμός λόγω της μορφολογίας του ανάγλυφου. Στο σημείο αυτό θα σταματήσει η δεύτερη ομάδα θα  ξεκουραστεί και θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής για το Αετοχώρι. Η πρώτη αφού ξεκουραστεί θα ξεκινήσει για την κορυφή του Βίσογρκαντ. Μετά από ήπια ανηφόρα θα φτάσουμε στα 1900μ, όπου και θα κινηθούμε δυτικά μέχρι χαρακτηριστικό διάσελο. Από εκεί θα κινηθούμε δυτικά μέχρι που θα συναντήσουμε πυραμίδα στην συνοριακή γραμμή. Από εδώ η πορεία προς την κορυφή είναι πολύ εύκολη αφού διακρίνετε στο βάθος σε απόσταση 2 χιλιομέτρων και απέχει μόλις μισή ώρα. Φτάνοντας βρίσκουμε τσιμεντένιο κολωνάκι ενώ έχουμε θέα προς το όρος Πάικο το Καϊμκτσαλάν και την μικρή Τζένα. Κατά την επιστροφή θα ακολουθήσουμε την ίδια πορεία προς το χωριό Αετοχώρι.
Χρόνος για φαγητό και ξεκούραση στο χωριό Αετοχώρι επιστροφή αργά το απόγευμα.
Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντιηλιακό, καπέλο.
Απαραίτητος εξοπλισμός:
Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντιηλιακό, καπέλο.

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν
συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
 
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
 
Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 12€
Για όσα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 6€
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙ­ΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί  κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας. Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση (μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο. Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας .Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ισχύει από Κυριακή 01 Μαΐου 2022 .Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όλους με την χρήση μάσκας και η πληρότητα των μεταφορικών μέσων είναι στο 100%.