28~30-10-2022 ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ-ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΜΕΝΙΚ-ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ

Τρήμερη ορειβατική εξόρμηση στο Δυτικό Γράμμο
(Κάμενικ-Γκόλιο-Πέτρινα Γεφύρια)

 
Το τριήμερο 28 με 30 Οκτωβρίου ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης θα εξορμήσει σε μία περιοχή του Γράμμου που δεν είναι τόσο πολύ γνωστή αλλά είναι μία τοποθεσία απαράμιλλής ομορφιάς κι ένας τόπο που έχει ακόμα έντονα τα σημάδια του από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ο σύλλογος με κέντρο το χωριό Αμάραντο στα 1250 μέτρα υψόμετρο, ονομαστό για τα ιαματικά του λουτρά αλλά και για τη γνωστή του οργανωμένη φιλοξενία θα έχει την ευκαιρία να εξορμήσει στη κορυφή Κάμενικ σε υψόμετρο τα 2044 μέτρα στα σύνορα με την Αλβανία, να περιηγηθεί στο μονοπάτι των πέτρινων γεφυριών, να κάνει χαμάμ στα ατμόλουτρα και να γευτεί τη τοπική κουζίνα.
Αναχώρηση τη Παρασκευή 28 Οκτωβρίου  στις 07:15 από τη Βούλγαρη και στις  07:30 από το Αρχαιολογικό Μουσείο και 07:40 από One Salonica με κατεύθυνση μέσω Εγνατίας στην Ήπειρο και στη περιοχή της Κόνιτσας για να κατευθυνθούμε προς το χωριό Αμάραντος. Η περιοχή που θα επισκεφτούμε στην εξόρμησή μας ανήκει στα γνωστά μαστοροχώρια. Τα μαστοροχώρια, «ο τόπος των μαστόρων που έχτισαν τον κόσμο», μια περιοχή με αυθεντικούς παραδοσιακούς πετρόχτιστους οικισμούς που το όνομα τους το οφείλουν στην τέχνη των κατοίκων τους να σκαλίζουν την πέτρα. Ξακουστοί και περιζήτητοι τεχνίτες που με το μεράκι τους  έχουν αφήσει πίσω τους πέτρινα αριστουργήματα όπως τοξωτά γεφύρια, πέτρινες βρύσες, αρχοντικά σπίτια, μοναστήρια και καλντερίμια.
1η Ημέρα
Μήκος: 4.450 μ.
Υψ. Ανάβαση: 450 μ.
Υψ. Κατάβαση: 80 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.196 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 737 μ.
Διάρκεια πεζοπορίας 2 - 3 ώρες .
Βαθμός Δυσκολίας: A+
Πριν φτάσουμε στο ξενοδοχείο που θα μείνουμε το λεωφορείο θα μας αφήσει περίπου 1 χιλιόμετρο έξω από το χωριό Αγία Βαρβάρα από όπου και θα ξεκινήσουμε για την πορεία της πρώτης μέρας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε μία εύκολη σχετικά ορειβατική πορεία που θα καταλήξει στο χώρο διαμονής μας. H Αγία Βαρβάρα ένα μικρό χωρίο με λιγοστούς κατοίκους το χειμώνα και πολύ περισσότερους το καλοκαίρι. Στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού με το παραδοσιακό καφενείο, κάτω από τη σκιά του αιωνόβιου πλάτανου. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου χτισμένη το 1880 από μαστόρους του χωριού διακοσμημένη με ξύλινο σκαλιστό τέμπλο και αγιογραφίες από Χιονιαδίτες αγιογράφους το 1883. Σε απόσταση λιγότερη του ενός χιλιομέτρου φτάνουμε στο μονότοξο γεφύρι «Γιάτσι», το μεγαλύτερο από τα πέντε μονότοξα γεφύρια που βρίσκουμε στην διαδρομή μας. Λίγο πιο πέρα συναντάμε το γεφύρι της « Όρλας» το οποίο στέκει όρθιο κατά το μισό του πλάτος, αφού μία μεγάλη πλημμύρα γύρω στο 1900 κατέστρεψε το άλλο μισό και άλλαξε την κοίτη του ποταμού. Ξεκινάμε την πορεία σε ανηφορικό μονοπάτι και περνάμε με την σειρά τον οικισμό Άγιος Δημήτριος και μετά το χωριό Αμάραντο χτισμένο σε μια πλαγιά σε ύψος 960 μέτρων. Κατεξοχήν πέτρινο χωριό, μαστοροχώρι με όμορφα καλντερίμια. Θα περάσουμε από την πλατεία του χωριού με τον πανύψηλο έλατο, τον κυκλικό ορίζοντα και την απέραντη θέα στο Σμόλικα, την Τύμφη και την Γκαμήλα (στις ψηλότερες κορυφές της οροσειράς της Πίνδου). Στην πλατεία δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία του Αγ. Γεωργίου (1889) και ο ξενώνας του χωριού που στεγάζεται στο παλιό διώροφο πέτρινο σχολείο (1903). Άξια αναφοράς είναι επίσης  το μονότοξο πέτρινο γεφύρι του «Ζιάσιακα» (1862), οι  πετρόχτιστες βρύσες του χωριού, ο γραφικός πλάτανος με την μικρή πλακόστρωτη πλατεία,  και ο παλιός νερόμυλος κάτω από το χωριό. Μοναδική η θέα από την «Ράχη», τον άνω μαχαλά του χωριού. Υπέροχο το περιβάλλον στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου που δεσπόζει στον κάτω μαχαλά του χωριού. Αφού περάσουμε τον Αμάραντο συνεχίζουμε την ανηφορική πορεία μας μέχρι να φτάσουμε τον οικισμό της λουτρόπολης του Αμάραντου σε υψόμετρο 1240 μέτρα που είναι και η βάση μας για υπόλοιπο του τριημέρου μας. Τακτοποίηση στον ξενώνα Έλατος.
2η Ημέρα
Τη δεύτερη ημέρα αφού πάρουμε το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε νωρίς το πρωί την εξόρμησή μας. Τη δεύτερη ημέρα έχουμε την επιλογή να διαλέξουμε ποια ομάδα θέλουμε να ακολουθήσουμε
Α΄ Ομάδα
(Λουτρά Αμάραντου, Γκόλιο,  Κάμενικ, Maja Kamenikut, Λίμνες, Λουτρά Αμάραντου)
Μήκος: 19.200 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1.072 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1.072 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 2.044 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1.196 μ.
Διάρκεια πεζοπορίας 7 με 8 ώρες .
Βαθμός Δυσκολίας: Β+
Β΄ Ομάδα
(Λουτρά Αμάραντου-Γκόλιο- Λουτρά Αμαράντου)
Μήκος: 14.250 μ.
Υψ. Ανάβαση: 870μ.
Υψ. Κατάβαση: 870 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.919μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1.196 μ.
Διάρκεια πεζοπορίας  5 ώρες.
Βαθμός Δυσκολίας: Β
Και οι δύο ομάδες θα ξεκινήσουν μαζί. Η Α ομάδα θα κάνει τη κυκλική διαδρομή ενώ η Β ομάδα θα ανέβει στο Γκόλιο και θα επιστρέψει από την ίδια διαδρομή στα Λουτρά Αμαράντου. Η διαδρομή είναι αρκετά ευχάριστη, αφού μεγάλο μέρος της διασχίζει δασική έκταση. Το μονοπάτι ξεκινάει από τα Λουτρά Αμάραντου και μετά από κάποια ώρα φτάνει στη διασταύρωση Γκόλιο - Κάμενικ. Στη διασταύρωση αυτή θα  ακολουθήσουμε πρώτα τη διαδρομή για τη κορυφή Γκόλιο Από το Γκόλιο θα έχουμε υπέροχη θέα τις κορυφές του Γράμμου, αλλά και τις Γκαμήλες καθώς και την Αστράκα. Το Γκόλιο κουβαλάει ιστορικό φορτίο, αφού εκεί έγιναν αρκετές μάχες, κάτι που το μαρτυράνε τα ερείπια από τα αμπριά τα οποία είναι σκορπισμένα παντού στη περιοχή. Η διαδρομή προς το Κάμενικ είναι αρκετά εύκολη γιατί πάει τραβερσαριστά. Αρχικά εμφανίζεται το Κάμενικ στα 2042 και στα 2044 επί Αλβανικού εδάφους η κορυφή Maja Kamenikut. Η κορυφή Κάνεκικ είναι επίσης γνωστή από τις μεγάλες μάχες που έγιναν επί εμφυλίου, αλλά και από την έξοδο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας προς την Αλβανία. Η επιστροφή γίνεται από το μονοπάτι που κινείται στη ράχη στη ράχη λίγο κάτω από το Κάμενικ και έπειτα από κάποια χιλιόμετρα εμφανίζονται οι Λίμνες, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία λίμνη σαν έλος.
3η Ημέρα
Την Τρίτη ημέρα θα πάρουμε το πρωινό μας, θα τακτοποιήσουμε τα πράγματά μας στο λεωφορείο και θα ξεκινήσουμε να πάμε στη Αρίστη. Εκεί θα κάνουμε μία εύκολη και συγχρόνως πανέμορφη διαδρομή δίπλα στο ποταμό Βοϊδομάτη.
(Γέφυρα Αρίστης - Κλειδωνιά)
Μήκος: 6.250 μ.
Υψ. Ανάβαση: 165 μ.
Υψ. Κατάβαση: 202 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 458 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 370 μ.
Διάρκεια πεζοπορίας  2 ώρες.
Βαθμός Δυσκολίας: Α
Η διαδρομή ξεκινάει αμέσως μετά την τσιμεντένια γέφυρα της Αρίστης, στην πρώτη δεξιά στροφή του αυτοκινητόδρομου προς Πάπιγκο. Σε 200 μέτρα από την αρχή, στην αριστερή πλευρά του μονοπατιού, διακρίνουμε το δεξί ακρόβαθρο ενός παλιού γεφυριού που υψώνεται σαν τετράγωνος εξώστης πάνω από το ποτάμι. Το μονοπάτι, φαρδύ και ευδιάκριτο, μπαίνει σε ένα όμορφο πλατανόδασος. Αγνοούμε τον αριστερό κλάδο της διασταύρωσης που συναντάμε, διασχίζουμε ένα ρεματάκι και φτάνουμε δίπλα στην όχθη του ποταμού όπου μια ξύλινη σκάλα μας βοηθάει να ανέβουμε την πλαγιά. Παρόμοια σκαλοπάτια συναντάμε και πιο κάτω που μας οδηγούν στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής, με όμορφη θέα. Το μονοπάτι, σκαμμένο πάνω στην απότομη πλαγιά συνεχίζει παράλληλα με την ροή του ποταμού και, αφού διαγράψει μία δεξιά ανοικτή στροφή, φτάνει σε ένα πλάτωμα. Μια μεταλλική πινακίδα μας πληροφορεί πως δεξιά πάνω στην πλαγιά, βρίσκεται η παλιά Μονή των Αγίων Αναργύρων. Θα την προσεγγίσουμε εύκολα, σε 10 λεπτά, και να θαυμάσουμε τις παλιές τοιχογραφίες του μικρού βυζαντινού ναού. Επιστρέφοντας στο μονοπάτι, συνεχίζουμε την πορεία μας, αρχικά δίπλα στο ποτάμι και στην συνέχεια λίγο ψηλότερα όπου περνάμε μπροστά από την θέση "Κλείδι". Εδώ, στο μεγάλο βραχοσκεπές κοίλωμα της πλαγιάς, έχουν εντοπιστεί ευρήματα ανθρώπινης δραστηριότητας που χρονολογούνται από την παλαιολιθική εποχή. Η διαδρομή από εδώ και πέρα συνεχίζει δίπλα  στην όχθη, δίνοντάς μας την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις πανέμορφες γαλαζοπράσινες βάθρες που σχηματίζει η κοίτη του Βοϊδομάτη.  Στο τέλος της πορείας συναντάμε ένα σύγχρονο καλντερίμι που μας οδηγεί γρήγορα στο πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς, στην έξοδο του φαραγγιού.
Μετά το τέλος της διαδρομής θα γευματίσουμε σε εστιατόρια της περιοχής. Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, γάντια, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντιηλιακό, καπέλο.

Συντονιστές : Μπιτζένης Δημήτρης
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
 
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
 
Κόστος συμμετοχής: 105 ευρώ ανά άτομο, μέλη άλλων συλλόγων 125 ευρώ ανά άτομο.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται:
• Η διαμονή σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια με πρωινό.
• Όλες οι μεταφορές του τριημέρου.
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙ­ΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί κατ’ ελάχιστον 8 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πεμπτη 20/10/2022 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πεμπτη 20/10/2022 γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας. Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση (μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο. Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας .Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ισχύει από Κυριακή 01 Μαΐου 2022 .Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όλους με την χρήση μάσκας και η πληρότητα των μεταφορικών μέσων είναι στο 100%.