ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ ΟΡΟΣ

Τετραήμερη εξόρμηση στο Παναιτωλικό όρος και την ορεινή Ναυπακτία
Αρχηγοί εξόρμησης: Μπιτζένης Δημήτρης και Ρήγκας Μάνος
Ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης διοργανώνει τετραήμερη ορειβατική εξόρμηση στην Αιτωλοακαρνανία και θα πεζοπορήσει στο Παναιτωλικό και την ορεινή Ναυπακτία. Το Παναιτωλικό είναι μία εκτενή οροσειρά μήκους 35 περίπου χιλιομέτρων που ξεκινούν από τη τεχνική λίμνη των Κρεμαστών και καταλήγουν στην λίμνη Τριχωνίδα. Είναι κατάφυτο από απέραντα ελατοδάση και από τις πλαγιές του πηγάζουν άφθονα νερά. Στα ορεινά του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, στα σύνορα με τη Φωκίδα, η περιοχή της Ορεινής Nαυπακτίας, ή Kράβαρα όπως λεγόταν παλαιότερα, είναι ένας συναρπαστικός ορεινός προορισμός που κρατιέται μακριά από το μαζικό τουρισμό και προσφέρεται για φυσιολάτρες. Ανάμεσα στις νότιες απολήξεις της Πίνδου, την Οξιά, το Παναιτωλικό και τα Βαρδούσια, έχοντας στα νότια τον Μόρνο, τον Εύηνο και τον παραπόταμό του Κότσαλο, περιλαμβάνει περισσότερα από 45 χωριά που κρέμονται σαν αετοφωλιές ανάμεσα σε ατελείωτα δάση από έλατα, καρυδιές, οξιές και λόγγους με καστανιές.
1η ημέρα Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023
Αναχώρηση τη Πέμπτη 5 Ιανουαρίου στις 15:00 από τη Βούλγαρη, στις 15:15 από το Αρχαιολογικό Μουσείο και 15:25 από One Salonica με κατεύθυνση την Αιτωλοακαρνανία και τη κωμόπολη του Θέρμου. Καλό είναι να βρισκόμαστε 10 λεπτά τουλάχιστον νωρίτερα ώστε η αναχώρηση να γίνει κανονικά. Θα κατευθυνθούμε από την Εγνατία και την Ιόνια οδό στο Αγρίνιο και από εκεί στο Θέρμο. Άφιξη αργά το βράδυ στο ξενοδοχείο.
Το Θέρμο
Το Θέρμο είναι κωμόπολη του νομού Αιτωλοακαρνανίας και είναι χτισμένη στο παλιό Κεφαλόβρυσο, σε υψόμετρο 330 μέτρων περίπου, στα ορεινά της επαρχίας Τριχωνίδας. Απέχει 32 χλμ. από το Αγρίνιο και έχει πληθυσμό περίπου 2500 κατοίκους (2001). Η αρχαία πόλη του Θέρμου ήταν η σημαντικότερη σε ολόκληρη την Αιτωλία καθώς ήταν διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Μάρτυρας της ιστορίας του Θέρμου είναι ο αρχαιολογικός χώρος με τους πολλούς ναούς και τα δημόσια κτίρια. Στο Θέρμο υπήρχε ο ναός του Θέρμου Απόλλωνα, αλλά και οι ναοί της Αρτέμιδας και του “Λυσσείου” Απόλλωνα. Αξιοθέατα του Θέρμου είναι η λίμνη Τριχωνίδα, που είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής όπου υπάρχει αναπαράσταση κρυφού σχολείου με κέρινα ομοιώματα, το μοναστήρι της Μυρτιάς το οποίο ιδρύθηκε το 1491 και ο Εύηνος ποταμός όπου προσφέρονται ευκαιρίες για ράφτινγκ. Η γεωγραφική θέση του Θέρμου καθώς βρίσκεται στην πιο νευραλγική θέση της ορεινής Τριχωνίδας και αποτελεί τη φυσική πύλη στην ορεινή Ναυπακτία και στην Ευρυτανία, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Αξιοθέατα

  • Ο αρχαιολογικός χώρος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου
  • Τα αρχαιολογικά και ευρήματα στη Χρυσοβίτσα και το Πετροχώρι.
  • Οι παραλίμνιες τοποθεσίες της Λίμνης Τριχωνίδας με την πλούσια και μοναδική πανίδα και χλωρίδα.
  • Ο ποταμός Εύηνος με το ιστορικό Καρέλι.
  • Ο απείρου κάλλους καταρράκτης του Μοκιστιάνου.
  • Το ιστορικό γεφύρι της Αρτοτίβας
  • Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής όπου υπάρχει και αναπαράσταση κρυφού σχολείου που λειτουργούσε εκεί, με κέρινα ομοιώματα.
  • Οι Ιερές Μονές Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς και Τιμίου Προδρόμου Δερβέκιστας, καθώς και η ερειπωμένη Ιερά Μονή Φωτμού Πετροχωρίου, με αγιογραφίες που χρονολογούνται προ του 17ου και 16ου αιώνος.
  • Η παλαιότατη Ιερά Μονή Καταφυγίου στο Δρυμώνα και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων στο Αργυρό Πηγάδι.
  • Εν ολίγοις, το Θέρμο λειτουργεί ως ορμητήριο για τη γνωριμία των επισκεπτών με τα πολυάριθμα και ποικίλης φύσεως θέλγητρα των χωριών του Δήμου Θέρμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
2η ημέρα Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023
Μετά το πρωϊνό που θα πάρουμε θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο για να μας μεταφέρει στο χωριό Δρυμώνα σε μία απόσταση 15 χιλιομέτρων με σκοπό να ανέβουμε στη κορυφή Μελιός. Ο Μελιός  (ή Μηλιός) είναι μία χαρακτηριστική κορυφή του ανατολικού Παναιτωλικού με υψόμετρο 1.593 μέτρα. Αποτελεί την απόληξη μιας μακριάς δασωμένης και σχεδόν ισοϋψούς κορυφογραμμής που συνεχίζει νότια από τη κορυφή Χαλίκι, δημιουργώντας ένα πέρασμα από την ορεινή Τριχωνίδα στη περιοχή του Προυσού Ευρυτανίας. Πολλοί είναι οι κάτοικοι των γύρω χωριών που μέσω αυτής της περιοχής φτάνουν περπατώντας στο ξακουστό μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας για να προσκυνήσουν την «Κυρά της Ρούμελης», αλλά αν εξαιρέσουμε αυτό το γεγονός, η επισκεψιμότητα των βουνών αυτών από ορειβάτες ειδικότερα είναι πολύ μικρή.
(Διαδρομή Α) 
Δρυμώνας κορυφή Μελιός (επιστροφή)
Μήκος: 9,5 χλμ
Υψ. Ανάβαση: 626 μ.
Υψ. Κατάβαση: 626 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.593 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 953 μ.
Βαθμός δυσκολίας:  Β (Το τελευταίο χιλιόμετρο είναι Β+)
Η πορεία μας ξεκινά από το κέντρο του χωριού Δρυμός, πίσω από το παραδοσιακό καφενείο.  Ανηφορίζουμε σε τσιμεντόδρομο για και μετά μας οδηγεί πέτρινη σκάλα στην αρχή του μονοπατιού που ανηφορίζει στη Ψωροράχη και τα Πετράλωνα μέσα στο πυκνό ελατοδάσος για μία διαδρομή τριών περίπου χιλιομέτρων για να φτάσουμε κάτω από τη βάση της απότομης κορυφής. Εδώ θα ανέβουμε προσεκτικά το μονοπάτι που περνά από διάσπαρτα πελώρια έλατα, μικρές σάρες και κέδρα για να φτάσουμε στη κορυφή του Μελιού που θα μας αποζημιώσει από τη καταπληκτική του  θέα. Η επιστροφή θα γίνει από τον ίδιο μονοπάτι.
Θα δοθεί λίγος χρόνος στο παραδοσιακό καφέ του Δρυμώνα και μετά θα μετακινηθούμε με το λεωφορείο στο χωριό Αετόπετρα και από εκεί θα ακολουθήσουμε μία εύκολη σχετικά ορειβατική διαδρομή επτά χιλιομέτρων που θα καταλήξει στο ξενοδοχείο μας. Όσοι δεν θέλουν περισσότερη ορειβασία μπορούν να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο με το λεωφορείο.
(Διαδρομή Β)
Αετόπετρα - Γέφυρα Μουτάφι – Οικία Αγ. Κοσμά (Μέγα δέντρο) - Θέρμο
Μήκος: 7 χλμ
Υψ. Ανάβαση: 210 μ.
Υψ. Κατάβαση: 370 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 680 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 380 μ.
Βαθμός δυσκολίας:  Α+
Μία καλή ευκαιρία για όσους θελήσουν να συνεχίσουν την ορειβατική πορείας της ημέρας από την Αετόπετρα να πεζοπορήσουν σε μονοπάτια με ιστορία ως το Θέρμο και με το τρόπο αυτό να γνωρίσουν το τοπίο του Ανατολικού Παναιτωλικού  Στη πορεία μας θα περάσουμε το χωριό Μέγα Δένδρο Θέρμου όπου υπάρχουν τα θεμέλια του πατρικού σπιτιού του Κοσμά του Αιτωλού. Είναι πλέον ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος που σίγουρα αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (1714 - 1779), γνωστός και ως Πατροκοσμάς, ήταν Ελληνορθόδοξος μοναχός. Το 1961 ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και εορτάζεται στις 24 Αυγούστου. Μετά την ολοκλήρωση της εξόρμησης το πρόγραμμα είναι ελεύθερο
3η ημέρα Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο θα μετακινηθούμε με το λεωφορείο στο χωριό Κάτω Χρυσοβίτσα (6 χλμ). Θα διασχίσουμε το γεφύρι της Αρτοτίβας και θα πεζοπορήσουμε δίπλα στον Εύηνο ποταμό. Η τοποθεσία αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πεζοπορία, με την υπέροχη φύση ολόγυρά του να κερδίζει τους πάντες.
Κάτω Χρυσοβίτσα - Γεφύρι της Αρτοτίβας – Καρέλι – Κάτω Χρυσοβίτσα (κυκλική)
Μήκος: 12.300 μ.
Υψ. Ανάβαση: 494 μ.
Υψ. Κατάβαση: 494 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 304 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 116 μ.
Διάρκεια πεζοπορίας 5 ώρες .
Βαθμός Δυσκολίας: Β
Το Γεφύρι της Αρτοτίβας είναι κτισμένο στο στενότερο σημείο του ποταμού Εύηνου, πάνω στο παλιό μονοπάτι που συνδέει την Κάτω Χρυσοβίτσα με το Αχλαδόκαστρο. Είναι κατά πάσα πιθανότητα κτίσμα της Ενετοκρατίας (1407- 1499), ωστόσο ο τρόπος κατασκευής του εμφανίζει τα χαρακτηριστικά των ηπειρώτικων γεφυριών της Τουρκοκρατίας. Είναι το αρχαιότερο γεφύρι, από όσα μέχρι σήμερα σώζονται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Έχει πρόσφατα επισκευασθεί και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το γεφύρι είναι χτισμένο στο στενότερο σημείο του Ευήνου λίγο πριν τη συμβολή του με τον παραπόταμό του Κότσαλο. Η ονομασία του οφείλεται στο χωριό Αρτοτίβα (το σημερινό Αχλαδόκαστρο), το πρώτο χωριό της Ναυπακτίας που συναντούσε το παλιό μονοπάτι – μουλαρόδρομος που διερχόταν από το γεφύρι στη μακρά πορεία του από τις ακτές της Αιτωλίας κοντά στις εκβολές του Ευήνου ως τα ορεινά της ενδοχώρας. Το γεφύρι είναι μονότοξο, λιθόκτιστο με ασβεστοκονίαμα. με άνοιγμα τόξου 23,65 μ., συνολικό μήκος 42 μ. και το ελεύθερο από την κοίτη έως το εσωράχιο ύψος ανέρχεται σε 10,40 μ.. Το οδόστρωμα από τα δύο άκρα της γέφυρας ως την κορυφή προχωρεί με κεκλιμένα πλατύσκαλα. Η τελική επίστρωση γίνεται με καλντερίμι επιμελώς κατασκευασμένο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συρματογέφυρα στον Εύηνο γνωστή ως Καρέλι. Έχει 4 σύρματα, 2 παράλληλα σε κάθε πλευρά, ενώ στα κάτω σύρματα στηρίζονται σανίδες ενώ στα πάνω κρατιέται ο διαβάτης. Σήμερα η συρματογέφυρα έχει επισκευασθεί με ασφάλεια και η διέλευσή της προκαλεί δέος. Ο διαμορφωμένος χώρος ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια δίπλα στο Καρέλι είναι κατάλληλος για ξεκούραση και διημέρευση, απολαμβάνοντας τη φύση και το μπάνιο στο ποτάμι.
Η εξόρμηση είναι κυκλική και ξεκινά και καταλήγει στο χωριό Κάτω Χρυσοβίτσα. Στο ξεκίνημα κατευθύνεται στη τοξωτή γέφυρα της Αρτοτίβας ακολουθώντας μία εύκολη σχετικά διαδρομή που κρύβει πολλές ομορφιές καθ όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας. Όταν φτάσουμε στη περιοχή «Καρέλι» μπορούμε να περάσουμε απέναντι χρησιμοποιώντας είτε  ένα ξύλινο κουτί που στηρίζεται με 4 καρούλια σε 2 χοντρά σύρματα, στερεωμένα σε σταθερές βάσεις εκατέρωθεν των οχθών του ποταμού. Το κουτί, μέσα στο οποίο μπαίνουν ένα ή δύο άτομα, κινείται με τη δύναμη των χεριών πάνω στα σύρματα από τη μία όχθη ως την άλλη, ενώ δίπλα υπάρχει και ασφαλές συρμάτινο γεφύρι για όποιον επιθυμεί να το διασχύσει. Στην περιοχή αυτή μάλιστα δεν υπάρχει άλλου τύπου γέφυρα για να περάσει κάποιος στην απέναντι όχθη του ποταμού, στον Άνω Κάμπο Στράνωμας, οπότε το πέρασμα από το συρμάτινο γεφύρι ή από το καρέλι αποτελεί τη μοναδική λύση για όποιον θα ήθελε να βρεθεί στην απέναντι όχθη κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, πλην της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς τότε υπάρχει δυνατότητα διέλευσης του ποταμού και με αυτοκίνητο μέσω προσωρινής κατασκευής. (Βλεπε βίντεο)
https://www.youtube.com/watch?v=Rv5ic5N7uZg
4η ημέρα Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023
Δίδυμοι καταρράκτες Μοκιστιάνου
Μήκος: 6.700 μ.
Υψ. Ανάβαση: 266 μ.
Υψ. Κατάβαση: 266 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 296 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 76 μ.
Διάρκεια πεζοπορίας 2,5 ώρες .
Βαθμός Δυσκολίας: Α+
Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο μαζεύουμε τα πράγματά μας και τα τακτοποιούμε στο λεωφορείο και κατευθυνόμαστε στο χωριό Αγία Σοφία που βρίσκεται πολύ κοντά στο θέρμο (4 χλμ) μ σκοπό να επισκεφτούμε τους δίδυμους καταρράκτες Μοκιστιάνου.
Είναι ένα από τα ομορφότερα, ήρεμα και ιδιαίτερα σημεία της Αιτωλοακαρνανίας. Καλά «κρυμμένοι» μέσα στην υπέροχη φύση οι δίδυμοι καταρράκτες Μοκιστιάνου είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Δήμου Θέρμου. Το φαράγγι του Μοκιστιάνου είναι επισκέψιμο στο μεγαλύτερο μέρος του μέσω μονοπατιού που το διασχίζει σε όλο το μήκος του. Το μονοπάτι ξεκινά από τις Πηγές της Αγίας Σοφίας και διερχόμενο το φαράγγι, αλλού κοντά στην κοίτη του ρέματος και αλλού πιο μακριά, καταλήγει στη λίμνη όπου εκβάλλει το ρέμα πολύ κοντά στα Λουτρά Μυρτιάς.
Το φυσικό κάλλος που συναντά κανείς στο συνολικού μήκους 7 χλμ. φαράγγι, όπως αυτό προσδιορίζεται κατ’ αρχάς από τους καταρράκτες και από την πυκνή βλάστηση καθ’ όλο το μήκος του, συνυπάρχει με πληθώρα ανθρωπογενών στοιχείων.
Συγκεκριμένα η διαδρομή ξεκινά από διασταύρωση του δρόμου Αγρινίου - Θέρμου με χωματόδρομο 2 χλμ περίπου πριν το χωριό Αγία Σοφία. Εκεί υπάρχει μια μικρή πινακίδα που γράφει καταρράκτες. Στα 600 μ περίπου περνάμε γέφυρα πάνω από το ρέμα Μοκιστιάνου. Συνεχίζουμε τον χωματόδρομο για άλλα 400 μέτρα περίπου και σε διασταύρωση με χωματόδρομο πάμε δεξιά. Ο χωματόδρομος σταματά στα 500 μ περίπου όπου υπάρχουν και πινακίδες για τους καταρράκτες. Ως εδώ μπορεί κάποιος να έρθει με αυτοκίνητο 4x4 ή και συμβατικό. Ο χωματόδρομος δρόμος είναι αρκετά καλός. Συνεχίζουμε σε μονοπάτι και στα 350 μ συναντάμε πινακίδες προς καταρράκτη ή κολυμπήθρα. Στα 100 μ υπάρχει πινακίδα και είσοδος στο κατηφορικό μονοπάτι περίπου 250 m που οδηγεί στο ρέμα των καταρρακτών. Μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής θα μετακινηθούμε στην υπέροχη τοποθεσία Μυρτιά που είναι δίπλα στη λίμνη Τριχωνίδα. Εκεί υπάρχουν πολλά καφέ και εστιατόρια. Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ της Κυριακής.
Ενδεικτικός εξοπλισμός:
Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
Κόστος συμμετοχής:
310  ευρώ σε μονόκλινο 197 ευρώ σε δίκλινο και 185 ευρώ σε τρίκλινο. Μέλη άλλων συλλόγων + 20 ευρώ στις παραπάνω αναφερόμενες τιμές.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται:
Όλες οι μεταφορές του τετραημέρου, η διαμονή με πρωινό. Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου μέχρι την 23/12/2022. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση. Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι την 23/12/2022, σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση. Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την 23/12/2022 γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα. Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας. Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση (μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο. Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας .Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ισχύει από Κυριακή 01 Μαΐου 2022 .Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όλους με την χρήση μάσκας και η πληρότητα των μεταφορικών μέσων είναι στο 100%