10-12-2022 ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΟΛΥΜΠΟ

Ο σύλλογος διοργανώνει διήμερη ορειβατική εξόρμηση το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Δεκεμβρίου στη περιοχή του ΒΑ Ολύμπου με διανυκτέρευση στο ορειβατικό καταφύγιο Κρεβάτια το οποίο βρίσκεται στα 1.031 μέτρα υψόμετρο.
 
Αναχώρηση το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45, από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00πμ. και από One Salonica στις 7:10 με κατεύθυνση το χωριό Βροντού Πιερίας.
Άφιξη ύστερα από περίπου μιάμιση ώρα θα φτάσουμε στο εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων στη Βροντού Πιερίας (υψόμ. 388 μ.). Από εκεί θα ξεκινήσει η πορεία γύρω από το Παπά Ρέμα αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες.
Διαδρομή Α

Αγία Τριάδα - Παπά ρέμα - Κρεβάτια  
Μήκος: 11.000 μ.
Υψ. Ανάβαση: 940 μ.
Υψ. Κατάβαση: 210 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.031 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 370 μ.
Διάρκεια πεζοπορίας 4 ώρες .
Βαθμός Δυσκολίας: B
Το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε αρχικά (Διαδρομή Α) που είναι χαραγμένο στη νότια όχθη του ρέματος και μας οδηγεί προς τα δυτικά, κόντρα στη ροή του νερού. Θα κινηθούμε μέσα σε δάσος οξιάς και πεύκου σε ικανή απόσταση από το ρέμα ακολουθώντας τα κοκκινοκίτρινα σημάδια (κίτρινο φόντο με κόκκινο κύκλο).
Στα δυόμιση χιλιόμετρα διαδρομής θα συναντήσουμε μία μεγάλη εσοχή βράχου αρκετά ενδιαφέρουσα και θα κάνουμε ολιγόλεπτη στάση ανασύνταξης.
Στα επτά χιλιόμετρα από την αρχή της πορείας μας θα βρεθούμε στη διασταύρωση για Παπά Αλώνι και Μεσονήσι (υψομ. 860 μ.). Εκεί θα στρίψουμε δεξιά και θα αρχίσει η κάθοδός μας προς το ρέμα, η διάσχιση του οποίου θα γίνει από ένα σημείο όπου σχηματίζονται καταρράκτες και λιμνούλες. Η διάσχιση του ρέματος απαιτεί προσοχή για να μην γλιστρήσουμε. Στη συνέχεια, η πορεία τρέπεται προς ανατολάς και ανεβαίνει τραβερσαριστά την βόρεια όχθη του ρέματος. Η σήμανση συνεχίζει να είναι κοκκινοκίτρινη αλλά αντίστροφη (κόοκινο φόντο με κίτρινο εσωτερικό κύκλο) Σε μιάμιση ώρα περίπου θα βρεθούμε στο οροπέδιο Κρεβάτια, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο καταφύγιο (υψόμ. 1008 μ.). Εκεί θα τακτοποιηθούμε για τη διαμονή μας και θα ξεκουραστούμε για λίγη ώρα.
Διαδρομή Β
Κρεβάτια – Κορυφή Μπαρμπαλά – Κρεβάτια
Μήκος: 6.510 μ.
Υψ. Ανάβαση: 850 μ.
Υψ. Κατάβαση: 850 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.886 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1.031 μ.
Διάρκεια πεζοπορίας 3,5 ώρες .
Βαθμός Δυσκολίας: B+
Στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε για τη κορυφή Μπαρμπαλά (Διαδρομή Β). Η διαδρομή ακολουθεί πιστά τη κοκκινο-κίτρινη σήμανση της διαδρομής και πρόκειται για την εντυπωσιακότερη πεζοπορική ανάβαση στο Ορόπεδιο των Μουσών (πλήν όμως επίπονη). Αρχικά η πορεία είναι πολύ ανηφορική μέσα σε δάσος. Στη συνέχεια όμως γλυκαίνει κάπως η κλίση και περνάμε δύο δασωμένες κορυφές. Στην τελική ευθεία πριν την κορυφή Μπαρμπαλά το δάσος αραιώνει και το μονοπάτι χάνεται. Χωρίς όμως δυσκολία προσανατολισμού ακολουθούμε την απότομη κόψη μέχρι το γυμνό πατάρι με το κολονάκι της κορυφής (1847μ.). Από την κορυφή έχουμε θέα στο ρέμα Παπά και χαζεύουμε την ΒΔ όψη του Ολύμπου την οποία σε λίγο θα διασχίσουμε. Αφού απολαύσουμε το τοπίο και ξεκουραστούμε επιστρέφουμε στο καταφύγιο κρεβάτια για φαγητό και διανυκτέρευση.
Την επόμενη ημέρα το πρωί αφού πάρουμε πρωινό ξεκινάμε πορεία για τη θέση Μαστορούλι
(Διαδρομή Γ)
Κρεβάτια – Παπά αλώνι – Μαστορούλι επιστροφή
Μήκος: 16.200 μ.
Υψ. Ανάβαση: 650 μ.
Υψ. Κατάβαση: 650 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.170 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 812 μ.
Διάρκεια πεζοπορίας 5 ώρες .
Βαθμός Δυσκολίας: B
Η διαδρομή γίνεται κατά κύριο λόγο σε πυκνό δάσος (Διαδρομή Γ). Έχει αρκετά ανεβοκατεβάσματα και λόγω του χαμηλού υψομέτρου μπορεί να γίνει εύκολα και το χειμώνα. Προς το ρέμα «Αγίας Τριάδας» κατηφορίζει ένα παλιό μονοπάτι, το οποίο περνά ακριβώς κάτω από το «Μπαρμπαλά» και καταλήγει σε 1 ώρα περίπου στο ρέμα «Αγίας Τριάδας». Πολύ ωραία διαδρομή με θέα προς τις ψηλές κορυφές αλλά και προς το φαράγγι. Είναι σχετικά εύκολη και γίνεται μέσα σε πανέμορφο δάσος με το βουητό του νερού να ξεκουράζει ευχάριστα την ακοή. Πρέπει να ανηφορίσουμε μετά τη μικρή ρεματιά αμέσως πάνω δεξιά. Μόλις φτάσουμε στο ποτάμι, το μονοπάτι συνεχίζει από την απέναντι πλευρά και σε 5 λεπτά βγαίνουμε σε μία διακλάδωση. Αριστερά και κάτω το μονοπάτι μας οδηγεί προς την «Αγία Τριάδα», ενώ δεξιά και πάνω μας οδηγεί στη θέση «Παπά Αλώνι» (1.100 μ.) σε 40΄περίπου. Η θέση του «Παπά το Αλώνι» είναι ένα χαρακτηριστικό ξέφωτο στην κορυφή ενός κώνου, όπου κατά την παράδοση κακοποιήθηκε ένας ιερέας, από τον οποίο πήρε και το όνομα η γύρω περιοχή. Από το Παπά Αλώνι αποκλίνει ένα σύντομο μονοπάτι που οδηγεί αδιέξοδα στις Σπηλιές του Άδη, εντυπωσιακές βραχοσπηλιές με θέα τη θέση Μεσονήσι και τα Κόκκλα. Ανηφορίζουμε σε ένα τμήμα του δάσους με μαύρη πεύκη και συναντάμε τη διακλάδωση για Πετρόστρουγκα  και κατευθυνόμαστε στη θέση Μαστορούλι μετά από ένα έντονο ανηφορικό μονοπάτι. Η επιστροφή θα γίνει από το ίδιο δρόμο. Επιστρέφουμε στο καταφύγιο για ξεκούραση και φαγητό.
Διαδρομή Δ
Κρεβάτια - Αγία Τριάδα
Μήκος: 4.200 μ.
Υψ. Ανάβαση: 105 μ.
Υψ. Κατάβαση: 850 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.031 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 370 μ.
Διάρκεια πεζοπορίας 2 ώρες .
Βαθμός Δυσκολίας: B
Η κατάβαση προς την Αγία Τριάδα που θα μας περιμένει το λεωφορείο (Διαδρομή Δ)  θα γίνει από το μονοπάτι που κατηφορίζει στη βόρεια ράχη του ρέματος και αρκετά ψηλότερα από αυτό. Θα πεζοπορήσουμε μέσα σε δάσος πεύκου και βελανιδιάς, σε μικρά λιβάδια με θέα προς τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου και σε πλαγιές με χαμηλή βλάστηση. Η σήμανση γίνεται γαλαζοκίτρινη. Σε περίπου μιάμιση ώρα θα βρεθούμε και πάλι στο εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων, όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο. Στην πορεία μας μπορούμε να επισκεφτούμε και το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας που χρονολογείται γύρω στο 1600 και είναι κτισμένο σε απόκρημνο βράχο πάνω από το ρέμα.
Η αναχώρησή μας από την περιοχή υπολογίζεται στςις αργά το απόγευμα.

Εξοπλισμός: Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια, μπατόν πεζοπορίας, αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν,  νερό τουλάχιστον 1,5 λίτρα, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα, γάντια, σκούφο.
Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Συντονιστές : Μπιτζένης Δημήτρης.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
Κόστος συμμετοχής: 52 ευρώ.
 Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται:
Όλες οι μεταφορές του διημέρου και η διαμονή στο καταφύγιο.

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί κατ’ ελάχιστον 6 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Δευτέρα 05/12/2022 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Δευτέρα 05/12/2022 γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας. Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση (μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο. Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας .Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ισχύει από Κυριακή 01 Μαΐου 2022 .Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όλους με την χρήση μάσκας και η πληρότητα των μεταφορικών μέσων είναι στο 100%