ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΓΡΑΜΜΟ (25 ΕΩΣ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023)

Αρχηγοί εξόρμησης: Μπιτζένης Δημήτρης, Φανερωμένος Κωνσταντίνος
Ο Γράμμος είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, τον Σμόλικα και τον Βόρα, με την υψηλότερη κορυφή του «Τσούκα Πέτσικ» να φτάνει σε υψόμετρο 2.520 μέτρων. Ο όγκος του βρίσκεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα και καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα του νομού Ιωαννίνων, το νοτιοδυτικό του νομού Καστοριάς και ένα τμήμα της νοτιοανατολικής Αλβανίας. Στα ανατολικά του από την ελληνική πλευρά περικλείεται από τον Σμόλικα και το Βόιο. Ουσιαστικά αποτελεί τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου που καταλαμβάνει ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Είναι σκεπασμένος από πυκνά δάση (Οξυάς, Ελάτης,μαύρης Πεύκης) και από αυτόν ξεκινούν πολλά υδάτινα ρεύματα όπως ο Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας που πηγάζει σε ελληνικό έδαφος.
Για δεκαετίες ο Γράμμος ήταν απομονωμένος λόγω του ιστορικού φορτίου που κουβαλάει αλλά κι εξαιτίας των περιοχών που ήταν ναρκοθετημένες. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και αποκτάει σιγά σιγά την αίγλη που του αξίζει, έχει μπει ως προορισμός στους χάρτες των ορειβατών όλης της Ελλάδας και οι περισσότεροι εστιάζουν στην φυσική του ομορφιά που για χρόνια είχαμε ξεχάσει.
Το Νεστόριο είναι χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς στη Μακεδονία. Βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ. νοτιοδυτικά από την Καστοριά. Χωρίζεται σε Άνω Νεστόριο και Κάτω Νεστόριο. Το Κάτω Νεστόριο φτάνει μέχρι τον ποταμό Αλιάκμονα. Βρίσκεται σε μια πλαγιά του Γράμμου, σε υψόμετρο 890 μέτρα  Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Είναι έδρα του Δήμου Νεστορίου, που περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Ακριτών, Αρρένων, Γράμμου και Νεστορίου.
1η ημέρα
Σάββατο 25 Φεβρουαρίου
Αναχώρηση τη Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45, από το Αρχαιολογικό Μουσείο στις 7:00, από τα γραφεία του Συλλόγου 07:05πμ. και από One Salonica στις 7:15 Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις. Ο προορισμός μας το Νεστόριο του νομού Καστοριάς.
Λίγα χιλιόμετρα πριν το Νεστόριο θα πρέπει να είμαστε ήδη έτοιμοι για να ξεκινήσουμε τη πρώτη διάσχιση με σκοπό να επισκεφτούμε το καταρράκτη της Τσούκας και στη συνέχεια να πάμε πεζοπορώντας στο ξενοδοχείο όπου θα μείνουμε
Καταρράκτης Τσούκας – Μ. Τσούκας – Νεστόριο
Μήκος: 8.5 χλμ.
Υψ. Ανάβαση: 581 μ.
Υψ. Κατάβαση: 440 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1062 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 778 μ.
Βαθμός δυσκολίας: Α+
Η πορεία ξεκινά από το κεντρικό άσφαλτο που συνδέει το Νεστόριο με τη Καστοριά και κοντά στο ξενώνα Βαττύνα. Ακολουθούμε την καλή σήμανση και μια διαδοχή από σαφή μονοπάτια και δρομάκια φτάνουμε στη βάση του καταρράκτη της Τσούκας. Εδώ η φύση έχει ζωγραφίσει ένα εξαίσιο και ρέοντα πίνακα, με κύρια συστατικά τη ροή και τη βουή του νερού. Το τοπίο εκεί σε καθηλώνει, καθώς το νερό κυλά από μεγάλο ύψος πάνω στον απότομο γκρεμό και σχηματίζει δυο μικρές λιμνούλες πριν συνεχίσει το αέναο ταξίδι του. Το καλοκαίρι, αν η ποσότητα του νερού είναι επαρκής, η τοποθεσία είναι ιδανική για ένα δροσερό μπάνιο.

Από εδώ ανεβαίνουμε στη μονή Τσούκας. Το καθολικό της μονής είναι κτισμένο στη στέψη ενός επιβλητικού μονόλιθου και είναι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή. Λίγο χαμηλότερα στον ίδιο βράχο κρύβεται το μονΰδριο των Ταξιαρχών. Από τη μονή Τσούκας θα ακολουθήσουμε ένα καλά σημαδεμένο μονοπάτι που περιτρέχει διαδοχικά λιβάδια και ρεματιές, περνώντας από χαρακτηριστικά τοπία. Αφού τμήσουμε τον άσφαλτο προς το χωριό Στενά, θα συνεχίσουμε σε ομαλές, καταπράσινες πλαγιές μέχρι τη θέση Πυροβολεία, από όπου αρχίζουμε την κατάβαση προς το Νεστόριο. Θα περάσουμε κοντά από το αναρριχητικό πεδίο και την παλιά πηγή ύδρευσης του οικισμού και θα καταλήξουμε στην κεντρική πλατεία της άνω συνοικίας.
Μετά το τέλος της πορείας μπορούμε να ή να κατευθυνθούμε στο ξενοδοχείο απευθείας ή να απολαύσουμε ένα καφέ ή φαγητό στα καφέ ή εστιατόρια του χωριού και να πάμε μετά. Το λεωφορείο με τα πράγματά θα βρίσκεται στο ξενοδοχείο και θα μας περιμένει. Το πρόγραμμα είναι ελεύθερο μέχρι την επόμενη ημέρα το πρωί.
2η ημέρα
Κυριακή 26 Φεβρουαρίου
Λειβαδοτόπι – Αλεβίτσα – Γιαννοχώρι
Μήκος: 13.5 χλμ.
Υψ. Ανάβαση: 668 μ.
Υψ. Κατάβαση: 637 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.597 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 972 μ.
Βαθμός δυσκολίας: Β
Μία ξεχωριστή διαδρομή, για ταξιδιάρηδες ορειβάτες -πεζοπόρους, στον άγνωστο Ανατολικό Γράμμο. Η έναρξη της διαδρομής θα γίνει από το Λειβαδοτόπι και κινείται σε σαφή μονοπάτια και μικρά τμήματα χωματόδρομων, εκτός από ένα κόψιμο που θα κάνουμε για να βγούμε σε ράχη, στο οποίο υπάρχει πυκνή βλάστηση, αλλά όχι αδιάβατη. Η πορεία είναι ενδιαφέρουσα και το τοπίο επιβλητικό. Μετά από 8 χιλιόμετρα περίπου πορεία θα φτάσουμε στη κορυφή Αλεβίτσα. Η Αλεβίτσα είναι μια κορφή με μέτριο υψόμετρο, πλούσια όμως σε θέα και μνήμες. Το μικρό βουνό κατέχει κομβική θέση ανάμεσα στη λεκάνη της Καστοριάς, τις πεδιάδες της νότιας Αλβανίας και το Γράμμο. Μια μέρα με καθαρό καιρό, το βλέμμα ταξιδεύει από το Γράμμο μέχρι τον Όλυμπο και το Βέρμιο. Η βραχώδης κορυφή της ξεπροβάλει μέσα από τα αχανή δασωμένα τοπία σαν φυσικά οχυρή ακρόπολη. Αυτά της τα χαρίσματα την έκαναν σημαντικό στρατιωτικό παρατηρητήριο. Πιθανολογείται πως ήταν και αρχαία ακρόπολη, καθώς εδώ βρέθηκε αγαλματίδιο κορινθιακής προέλευσης. Το σημείο έχει κάτι που συγκινεί και καθηλώνει. Είναι η θέση, οι απότομοι γκρεμοί, ή η πανοραμική θέα προς τα ατελείωτα σιωπηλά δάση και τα βουνά που κλείνουν τον ορίζοντα γύρω-γύρω. Κι όταν το βλέμμα στρέφεται προς τα παλιά πολυβολεία και τις ερειπωμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε στοιχειώνουν μνήμες του ελληνοϊταλικού έπους και του Εμφυλίου. Στην κορυφή υπάρχει ένα μικρό λίθινο στρατιωτικό κτίσμα και πολυάριθμα οχυρωμένα πολυβολεία. Σήμερα είναι όλα ερειπωμένα. Μετά τη κορυφή διασχίζουμε λιβάδια και σύντομα μπαίνουμε σε δάσος με οξιές με κατεύθυνση το Γιαννοχώρι. Φτάνοντας στο πλάτωμα όπου ο χωματόδρομος ενώνεται με τον κεντρικό άξονα Καλή Βρύση – Γιαννοχώρι, πιάνουμε παλιό μουλαρόδρομο που έχει εν μέρει σβήσει πάνω στο αποσαθρωμένο πέτρωμα. Είναι όμως εύκολο να τον ακολουθήσουμε με τα πόδια αφού η χάραξή του δεν έχει τελείως χαθεί. Ο δρόμος γίνεται πάλι ξεκάθαρος πλησιάζοντας στο χωριό, όπου περνά και από δύο πέτρινα εικονίσματα. Στην πλατεία του χωριού μας υποδέχεται η εντυπωσιακή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, μοναδική λόγω του διπλού γυναικωνίτη. Στο πλάι της εκκλησίας υπάρχει κρήνη και το μνημείο των πεσόντων Γιαννοχωριτών.
3η ημέρα
Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου
Κοτύλη - Παλιά Κοτύλη
Μήκος: 5,7 χλμ.
Υψ. Ανάβαση: 229 μ.
Υψ. Κατάβαση: 438 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.454 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο:1.185 μ.
Βαθμός δυσκολίας: Β
Η διαδρομή ακολουθεί και αποκαλύπτει συγχρόνως το παλιό μουλαρόδρομο που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν  οι κάτοικοι της παλιάς Κοτύλης για να επικοινωνήσουν με το Νεστόριο. Η μεγάλη υψομετρική διαφορά υψομετρική διαφορά, το άγριο πεδίο και κυρίως το χιόνι απέκλειε το πέρασμα και για το λόγο αυτό οι κάτοικοι μετέφεραν το χωριό τους στη Νέα Κοτύλη. Σήμερα η διαδρομή παρόλα τα τοπικά προβλήματα με τα δύσκολα περάσματα αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά μονοπάτια του Γράμμου.
Για το πρόγραμμα της 3ης ημέρας περιμένουμε και τα αποτελέσματα της αναγνωριστικής διαδρομής που θα γίνει από τους αρχηγούς της εξόρμησης για να προσαρμόσουμε μερικές ακόμα λεπτομέρειες. Εδώ να αναφέρουμε πως μπορεί να αντικατασταθεί και με μία άλλη διαδρομή από Κοτύλη-Χάρος-Πύργος Κοτύλης - Πάρκο Εθν.Συμφιλίωσης ή Γλυκονέρι Περιστεράς – Πευκος - Κοτύλη καθώς περιμένουμε να μάθουμε αν θα είναι ανοιχτό το Πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης να μας δεχτεί τη Καθαρά Δευτέρα. Ένας χώρος ιδιαίτερα εντυπωσιακός που αξίζει να επισκεφτούμε (https://www.grammos-pes.gr/)
Η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη το βράδυ.
Κόστος συμμετοχής:
174 ευρώ σε δίκλινο με πρωϊνό. Μέλη άλλων συλλόγων + 10 ευρώ στις παραπάνω αναφερόμενες τιμές.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται:
Όλες οι μεταφορές του τριημέρου και η διαμονή με πρωινό.
Η διαμονή θα γίνει στο ξενοδοχείο 4 αστέρων AFKOS GRAMMOS HOTEL RESORT
(http://afkosgrammoshotel.gr/)
ΠΡΟΣΟΧΗ
Όσοι θελήσουν να έχουν γεύμα στο ξενοδοχείο υπάρχει πακέτο ημιδιατροφής στο ξενοδοχείο με μπουφέ με κόστος +15 ευρώ το άτομο την ημέρα χωρίς να συμπεριλαμβάνει ποτό. Για τη προετοιμασία αυτού  του γεύματος το ξενοδοχείο ζητά να μάθει τον ακριβή αριθμό αυτών που θα συμμετέχουν. Για το λόγο αυτό ενημερώστε τη γραμματεία για τη συμμετοχή σας στο γεύμα αυτό ή όχι. Όσοι δεν θελήσουν να συμμετέχουν υπάρχουν στο Νεστόριο εστιατόρια.
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Η κράτηση της θέσης για την εξόρμηση πρέπει να συνοδεύεται με προκαταβολή 55 ευρώ και η εξόφληση πρέπει να γίνει μέχρι 13 Φεβρουαρίου. Επιστροφή όλου του ποσού των χρημάτων (προκαταβολής ή εξόφλησης) σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Για ακυρώσεις μετά τις 13 Φεβρουαρίου είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων μόνο αν υπάρξει αντικατάσταση από άλλον συμμετέχοντα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Οι διαδρομές που θα κάνει ο σύλλογος στην εξόρμηση αυτή είναι κατά κύριο λόγο διασχίσεις. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσουν να συμμετέχουν αυτοί που θα έρθουν  θα πρέπει να είναι σε παρέες δύο τουλάχιστον αυτοκινήτων και να φροντίσουν να βρίσκεται το ένα από τα δύο οχήματα στο τέλος της διαδρομής νωρίτερα και με το άλλο να μετακινηθούν στην αρχή της διαδρομής ή αν έρθουν μόνοι τους να χρησιμοποιήσουν τοπικά ταξί πάντα σε συνεννόηση με τον αρχηγό της εξόρμησης.
Το κόστος συμμετοχής των μελών που θα ακολουθήσουν με αυτοκίνητο είναι ανά άτομο την ημέρα είναι:
  • 6 ευρώ την ημέρα αν κλείσουν μόνοι τους κατάλυμα
  • Αν μείνουν στο AFKOS HOTEL με 55 ευρώ σε δίκλινο.
Το συνολικό κόστος συμμετοχής για όλες τις ημέρες της εξόρμησης είναι:
  • 116 ευρώ με διαμονή στο AFKOS
  • ή 18 ευρώ με δικιά τους διαμονή.
Ενδεικτικός εξοπλισμός:
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικές μπότες, κάλτσες ορειβασίας, ισοθερμικά εσώρουχα, παντελόνι χειμερινό, γκέτες αδιάβροχες, δύο ζευγάρια γάντια, σκούφο,   μπατόν πεζοπορίας, αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν,  νερό τουλάχιστον 1 λίτρα, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα.Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας. Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση (μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο. Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας. Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ισχύει από Κυριακή 01 Μαΐου 2022 .Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όλους με την χρήση μάσκας και η πληρότητα των μεταφορικών μέσων είναι στο 100%.