ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΕΝΟΙΚΙΟΥ 19-3-2023

Αρχηγοί εξόρμησης: Σταμάτης Δημήτρης, Σανδρής Δημήτρης

Αναχώρηση τη Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45, από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00πμ. Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις. Ο προορισμός μας η Αγριανή του νομού Σερρών.
Το Μενοίκιο είναι βουνό της Μακεδονίας με υψόμετρο 1.963 μέτρα (κορυφή Μαυρομάτα). Βρίσκεται στα σύνορα των νομών Δράμας και Σερρών. Συνδέεται στα βόρεια με τον Όρβηλο, του οποίου μπορεί να θεωρηθεί και τμήμα του, ενώ στα δυτικά με τα Όρη Βροντούς. Στις παρυφές και τους πρόποδές του είναι χτισμένα χωριά και κωμοπόλεις με πλούσια λαϊκή και μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και ιδιαίτερη μουσική και λαϊκή παράδοση. Το Μενοίκιο ως ορεινός όγκος, χαρακτηρίζεται από το πολύ έντονο ανάγλυφο, που οφείλεται στα ευκολοδιαβρώσιμα πετρώματα, τα οποία δημιουργούν τοπία με υψηλό δυναμικό αισθητικής. Οι ψηλότερες κορυφές του βουνού βρίσκονται στο βόρειο και δυτικό τμήμα. Δεν υπάρχουν απομονωμένες κορυφές, αλλά δημιουργούν ένα συνεχόμενο επίπεδο υπό τη μορφή οροπεδίου, με μικρές υψομετρικές διαφορές. Γεωλογικά, ολόκληρο το Μενοίκιο Όρος ανήκει στη κρυσταλλοσχιστώδη Μάζα της Ροδόπης. Στην ορεινή ζώνη υπάρχουν μάρμαρα, κατά θέσεις έντονα καρστικοποιημένα ή ρωγματωμένα, που δημιουργούν το φαινόμενο των δολινών (καρστικοί σχηματισμοί). Στην εξόρμηση αυτή θα δημιουργηθούν δύο ομάδες. Και οι δύο ομάδες θα ξεκινήσουν από το ίδιο χωριό την Αγριανή.
Α΄ ομάδα
Μήκος: 18.200 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1.091 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1.009 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.453μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 601 μ.
Βαθμός Δυσκολίας: Β+
Τύπος διαδρομής: Διάσχιση
Διάρκεια πεζοπορίας 6 με 7 ώρες.
Η Α ομάδα θα κάνει διάσχιση του Ανατολικού Μενοικίου. Από Αγριανή Σερρών στη Σκοπιά Σερρών μέσω και των δύο ψηλότερων κορυφών του Ανατολικού Μενοικίου, της Φλόγας/Τρίκορφο (1313μ.) και του Εύζωνα/Βαρχ/Σημάδι (1453μ.). H διαδρομή που θα ακολουθήσει είναι Αγριανή - Προφήτης Ηλίας Αγριανής - Άγιος Κωνσταντίνος - Φλόγα 1313μ. - Σταυρίτσι-Εύζωνας 1453μ. - Προφήτης Ηλίας Σκοπιάς – Σκοπιά. Η διαδρομή αποτελείται περίπου από 60% μονοπάτι, 30% ελεύθερο, 10% χωματόδρομο. Είναι εντυπωσιακή η διαδρομή γιατί κινείται στη κορυφογραμμή των δύο ψηλότερων κορυφών του Ανατολικού Μενοικίου, της Φλόγας/Τρίκορφο (1313μ.) και του Εύζωνα/Βαρχ/Σημάδι (1453μ.) με εξαιρετική θέα σε όλους τους ορεινούς όγκους της περιοχής !
Β΄ ομάδα
Μήκος: 13.550 μ.
Υψ. Ανάβαση: 554 μ.
Υψ. Κατάβαση: 554 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.022 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 556 μ.
Βαθμός Δυσκολίας: Β
Τύπος διάσχισης: Κυκλική διαδρομή Διάρκεια πεζοπορίας 4 με 5 ώρες.
Η δεύτερη ομάδα κινείται και αυτή έχοντας περίπου τα πρώτα 5 με 6 χιλιόμετρα κοινά με την Α΄ ομάδα ακολουθώντας τη κατεύθυνση Αγριανή - Άγιος Κωνσταντίνος - Τζιλάδα - Στροφή Αναστασιάς - Αγριανή και μετά επιστρέφει και πάλι στο χωριό της Αγριανής κάνοντας και λιγότερα χιλιόμετρα αλλά και μικρότερο υψομετρικό σε σχέση με την Α ομάδα. Η ανάβαση μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου κινείται σε μονοπάτι, ενώ η κατάβαση και η επιστροφή στο χωριό της Αγριανής γίνεται σε χωματόδρομο. Εξίσου εντυπωσιακή και αυτή η διαδρομή. Το λεωφορείο θα περιμένει στην Αγριανή για να παραλάβει την Β΄ ομάδα και θα κατευθυνθεί στο χωριό Σκοπιά όπου θα συναντήσει την Α ομάδα. Νερό υπάρχει τόσο στην εκκίνηση της πορείας (Παλιά Βρύση Αγριανής) αλλά και σε άλλα δύο σημεία (Άγιος Κωνσταντίνος, Τζιλάδα) στα οποία θα μπορούμε να γεμίσουμε τα παγούρια μας με εξαιρετικής ποιότητας νερό.
Στο χωριό Σκοπιά θα δοθεί χρόνος για καφέ η φαγητό.
Επιστροφή Θεσσαλονίκη μετά τις 8μμ
Επίσης θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην τυροκομική μονάδα Ευγενειάδη (www.evgeneiadi.gr) στην οποία η οικογένεια Ευγενειάδη παράγει και μεταποιεί την δική της πρώτη ύλη το κατσικίσιο γάλα από ζώα που βόσκουν ελεύθερα στις πλαγιές του Ανατολικού Μενοικίου.
Εξοπλισμός:
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια, μπατόν πεζοπορίας (θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό στο μονοπάτι), γάντια, σκούφο, αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν,  νερό τουλάχιστον 1,5 λίτρα, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα, καπέλο, σκούφος, γάντια καθώς και δεύτερα ρούχα και παπούτσια τα οποία θα είναι στο λεωφορείο για να αλλάξουμε όταν κατεβούμε.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές: 12€
Για όσους θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 6€
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN: GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN: GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί  κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας. Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση (μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο. Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας .Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ισχύει από Κυριακή 01 Μαΐου 2022 .Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όλους με την χρήση μάσκας και η πληρότητα των μεταφορικών μέσων είναι στο 100%.