ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ (13 ΕΩΣ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023)

Αρχηγοί εξόρμησης: Καλούσιος Χαράλαμπος και Κουβαλακίδου Γλυκερία

Η Λευκάδα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τις πανέμορφες παραλίες της. Το νησί όμως δεν είναι μόνο παραλίες και ο καλύτερος τρόπος να το εξερευνήσετε είναι περπατώντας. Το ιδιαίτερο ανάγλυφο της Λευκάδας με τους υψηλούς ορεινούς όγκους στο κέντρο, τις απόκρημνες δυτικές και νότιες ακτές και τις ηπιότερες απολήξεις στα βόρεια και ανατολικά προσφέρεται για περιπάτους σε τοπία γεμάτα αντιθέσεις και εναλλαγές: το απότομο με το ήπιο, το ανεμοδαρμένο με το απάνεμο, το απέραντο πέλαγος με το πεπερασμένο λιμναίο. Θαυμάστε την υπέροχη φύση της Λευκάδας ακολουθώντας παλιά μονοπάτια και νεότερους δρόμους. Ανακαλύψετε γραφικά ορεινά χωριά, παλιά μοναστήρια και τα απομεινάρια μιας άλλης εποχής, όταν η οικονομία του νησιού βασίζονταν στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Αφήστε να σας κατακλύσουν τα χρώματα και τα αρώματα της πολυποίκιλης λευκαδίτικης φύσης και γνωρίστε τα σπάνια και κοινότερα φυτά και λουλούδια της. Γνωρίστε την φύση της Λευκάδας, πλούσια σε νερά, καταπράσινες κοιλάδες και φαράγγια, αλλά και εντυπωσιακούς ορεινούς όγκους.
ΠΕΜΠΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Αναχώρηση 15:30
Αναχώρηση τη Πέμπτη 13 Απριλίου 2023 από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 15:30, από το Αρχαιολογικό Μουσείο στις 15:45 και από One Salonica στις 16:00 Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις. Ο προορισμός μας η Λευκάδα. Άφιξη στο νησί στις 23:00 περίπου.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Τη πρώτη ημέρα θα κατευθυνθούμε στο χωρίο Εγκλουβή στα ορεινά της Λευκάδας και θα κάνουμε δύο διαδρομές έτσι ώστε να δούμε την φανταστική θέα από τα υψηλότερα σημεία του νησιού. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διαδρομής όσοι θέλουν να συνεχίσουν και να ανέβουν και στη κορυφή Σταυρωτά θα πάνε με το λεωφορείο μέχρι κάποιο σημείο για να αρχίσουν την επόμενη ανάβαση. Αυτοί που δεν θα θελήσουν να ακολουθήσουν θα παραμείνουν στο χωριό Εγκλουβή που υπάρχουν καφέ και ταβέρνες μέχρι να επιστρέψουν οι υπόλοιποι
Εγκλουβή Άγιος Δονάτος Εγκλουβή
Απόσταση: 6,5 χιλιόμετρα
Μέγιστο ύψος: 1.018 m
Ελάχιστο ύψος: 713 m
Ανάβαση : 330 m
Κατάβαση: 330 m
Βαθμός δυσκολίας: Α+
Τύπος διαδρομής: Κυκλική Διαδρομή
Στην αρχή της διαδρομής διασχίζουμε αμπελώνες. Στην κορυφή το οροπέδιο με το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου και τα απομεινάρια μιας άλλης εποχής, εδώ καλλιεργούνται οι περίφημες φακές Εγκλουβής και ολόκληρο το χωριό ζούσε εδώ την περίοδο της συγκομιδής: πέτρινα σπίτια, ανεμόμυλοι, αλώνια. Στην συνέχεια ακολουθούμε την άσφαλτο μέχρι να συναντήσουμε το μονοπάτι για να κατηφορίσουμε ξανά προς την Εγκλουβή. Και το οποίο διασχίζει ένα μοναδικό τοπίο: άγονο, αμμώδες ανάμεσα στις κορυφές των βουνών. Από εδώ η θέα προς την Εγκλουβή και την θάλασσα μας συντροφεύει σε όλη τη διαδρομή.
Κορυφή Σταυρωτά
Απόσταση: 8,5 χιλιόμετρα
Μέγιστο ύψος: 1.162 m
Ελάχιστο ύψος: 960 m
Ανάβαση : 140 m
Κατάβαση: 140 m
Βαθμός δυσκολίας: Β
Τύπος διαδρομής: Κυκλική Διαδρομή
Τα Σταυρωτά ορθώνονται στην νοτιοδυτική πλευρά του ορεινού όγκου της Λευκάδας, πάνω από τα χωριά Μανάση και Νικολή και η ψηλότερη κορυφή τους έχει υψόμετρο 1.162 μέτρα. Η φανταστική θέα από τα Σταυρωτά προς τον κόλπο της Βασιλικής θα δικαιώσει όσους αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε αυτήν την πεζοπορία.
Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε στο link
Link διαδρομής
ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Απόλπαινα - Φαράγγι Απεταστής – Φαράγγι Μέλισσας - κακό Λαγκάδι
Απόσταση: 12,8 χιλιόμετρα
Μέγιστο ύψος: 351 m
Ελάχιστο ύψος: 36 m
Ανάβαση : 565 m
Κατάβαση: 565 m
Βαθμός δυσκολίας: Α+
Τύπος διαδρομής: Κυκλική Διαδρομή
Μία μαγευτική διαδρομή σε χαμηλό υψόμετρο, εύκολα προσεγγίσιμο και πολύ ενδιαφέρον. Πλακόστρωτα μονοπάτια, ξύλινα γεφύρια, πέτρινες εγκαταλειμμένες κατασκευές μαγεύουν τον επισκέπτη που περπατά δίπλα σε δύο ρέματα και σε πυκνή βλάστηση. Φωτογραφικό υλικό της διαδρομής μπορείτε να δείτε στο link
Link διαδρομής
ΚΥΡΙΑΚΗ16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Νυδρί καταρράκτης Δημοσάρη
Απόσταση: 8 χιλιόμετρα
Μέγιστο ύψος: 204 m
Ελάχιστο ύψος: 5 m
Ανάβαση : 150 m
Κατάβαση: 150 m
Βαθμός δυσκολίας: Α
Τύπος διαδρομής: Πάνω κάτω
Την ημέρα του πάσχα ο σύλλογος θα μετακινηθεί με το λεωφορείο στο Νυδρί για να επισκεφτεί το φαράγγι του Δημοσάρη με τους καταρράκτες. Τα λαγκάδια και οι χείμαρροι της περιοχής συγκεντρώνουν τα νερά τους στο τραγουδισμένο από τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη ρέμα Δημοσάρη, που διασχίζοντας τον κάμπο του Νυδριού εκβάλει στη θάλασσα, απέναντι από την Μαδουρή. Η πυκνή βλάστηση, τα πλατάνια, τα τρεχούμενα νερά και οι λίμνες που σχηματίζονται ανάμεσα στα βράχια, δημιουργούν εικόνες μοναδικής ομορφιάς. Υπάρχουν δύο καταρράκτες. Ο πρώτος καταρράκτης που συναντάμε είναι ο μικρότερος και σχηματίζει μια όμορφη λιμνούλα. Ο επόμενος καταρράκτης είναι ο μεγαλύτερος ύψους περίπου 12 μέτρων. Μια γαλαζοπράσινη λίμνη σχηματίζεται μπροστά του.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής ο σύλλογος θα προτείνει κάποιο χώρο εστίασης στον οποίο θα επισκεφτούμε και θα απολαύσουμε το πασχαλιάτικο τραπέζι. Το κόστος της συμμετοχής δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα καθώς βρίσκεται σε διαπραγμάτευση.
ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Τη Δευτέρα το πρωί μετά το πρωινό μαζεύουμε τα πράγματά μας στο λεωφορείο και κατευθυνόμαστε στο χωριό Καμαρίνα ένα ιστορικό χωριό της Ηπείρου και του νομού Πρεβέζης. Φημίζεται για την υπέροχη θέα της και το καταπληκτικό της κλίμα. Στα όρια της βρίσκεται ο ηρωικός βράχος του Ζαλόγγου και η αρχαία πόλη της Κασσώπης. Εκεί θα ακολουθήσουμε μία ορειβατική διαδρομή μέχρι το μνημείο του Ζαλόγγου. Το 1803, μετά τη συνθήκη που σύναψαν με τον Αλή Πασά, οι Σουλιώτες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Ο Αλή Πασάς όμως, αθέτησε το λόγο του και καταδίωξε τους Σουλιώτες, φτάνοντας μέχρι τη Μονή του Ζαλόγγου, όπου είχαν καταφύγει τα γυναικόπαιδα. Μπροστά στον κίνδυνο της αιχμαλωσίας και των εξευτελισμών, 63 Σουλιώτισσες πραγματοποίησαν μία ομαδική αυτοκτονία, πέφτοντας από το βράχο “Στεφάνι” εν χορώ, αφού πρώτα έριξαν τα βρέφη που είχαν στην αγκαλιά τους.
Καμαρίνα - μνημείο Ζαλόγγου
Απόσταση: 10 χιλιόμετρα
Μέγιστο ύψος: 580m
Ελάχιστο ύψος:  205 m
Ανάβαση : 405 m
Κατάβαση: 405 m
Βαθμός δυσκολίας: Α+
Τύπος διαδρομής: Πάνω κάτω
Ο σύλλογος θα ακολουθήσει μία ήπια διαδρομή πάνω κάτω Καμαρίνα Ζάλογγο και μετά την ολοκλήρωση της πορείας στα ιστορικά μέρη της πατρίδας μας θα υπάρξει γεύμα στη Καμαρίνα και θα αναχωρήσει γύρω στις 16:00. Πιθανή ώρα αναχώρησης για Θεσσαλονίκη στις 22:00.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ SITE ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Δανειζόμαστε κάποιο κείμενο που περιγράφει τις συνήθειες του νησιού για το πάσχα
Tη Μεγάλη Παρασκευή, στην κορύφωση του Θείου Δράματος, ντόπιοι και επισκέπτες σιωπηλά και με κατάνυξη, κρατώντας φαναράκια, κατακλύζουν τις εκκλησίες για να συμμετάσχουν στην περιφορά των Επιταφίων. Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η πόλη της Λευκάδας. Από νωρίς πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στον πεζόδρομο και την Κεντρική Πλατεία για να παρακολουθήσουν την περιφορά των Επιταφίων των Ενοριών και να ακούσουν ύμνους από τις μικρές εκκλησιαστικές χορωδίες. Ακολουθεί η περιφορά του επιταφίου του Μητροπολιτικού Ναού της Ευαγγελίστριας ο οποίος καταλήγει στην Κεντρική Πλατεία, συνοδεία της Μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδος που παραδοσιακά αποδίδει τις πένθιμες μάρτσιες «Μεγάλη Παρασκευή» και «Άμλετ».
Τη θλίψη της Μεγάλης Εβδομάδας έρχεται να διώξει το Πασχαλινό έθιμο «το Κομμάτι».
Μόλις σημάνει η πρώτη καμπάνα του Μεγάλου Σαββάτου, νοικοκυρές και νοικοκυραίοι συνηθίζουν να ρίχνουν «το κομμάτι», δηλαδή να πετάνε από ψηλά για να κάνει κρότο και να σπάσει το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας, ότι «αγγειό» (πήλινο δοχείο όπως παδέλα, λαήνι σκ’τέλα, μπότη, π’νιάτα, πιάτο) υπάρχει διαθέσιμο. Το έθιμο σχετίζεται με την ψαλμική φράση, που αναφέρεται στην Ανάσταση του Χριστού: «Και συντρίψεις αυτούς ως σκεύη κεραμέως». Το έθιμο αναβιώνει από το Δήμο Λευκάδας και το Πνευματικό Κέντρο σε συνδιοργάνωση με την Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος.
Στις 12.00 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου η Μπάντα της Φιλαρμονικής παιανίζει στους δρόμους της πόλης το «Εωθινόν», ειδικό εμβατήριο που συνέθεσε ο Βαυαρός Αρχιμουσικός της Α. Σάϊλερ (1865) ενώ ντόπιοι και επισκέπτες συμμετέχουν «στο κομμάτι» με το σπάσιμο των «αγγειών» που προσφέρει το Πνευματικό Κέντρο. Η εκδήλωση κορυφώνεται όταν η Μπάντα παιανίζει στον πεζόδρομο και στην Κεντρική Πλατεία.
Η Ανάσταση σε όλο το νησί της Λευκάδας και στα νησιά Κάλαμος, Καστός είναι πολύ ιδιαίτερη με τις Ενορίες να υποδέχονται από νωρίς τους πιστούς για την Αναστάσιμη Ακολουθία. Στην πόλη της Λευκάδας λειτουργούν όλοι οι Ιεροί Ναοί ενώ στην Πλατεία Μαρκά δυο Ενορίες, της Παναγίας των Ξένων και των Αγίων Αναργύρων, συνεορτάζουν και μεταδίδουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης με θεαματικά πυροτεχνήματα.
Το Πάσχα γιορτάζεται τόσο την Κυριακή όσο και την Δευτέρα στη Λευκάδα. Στις αυλές και τα πλακόστρωτα της πόλης, των χωριών και των νησιών μας, γυρίζουν οι σούβλες ενώ οι πρόσχαροι και φιλόξενοι Λευκαδίτες κερνούν μεζέδες και ντόπιο κρασί.
Κόστος συμμετοχής:
260 ευρώ σε δίκλινο. Μέλη άλλων συλλόγων + 10 ευρώ στις παραπάνω αναφερόμενες τιμές.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται:
Όλες οι μεταφορές του πενταημέρου και η διαμονή με πρωινό.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ.
Η διαμονή θα γίνει στο ξενοδοχείο Kastro Maistro
https://kastro-maistro-agios-ioannis-lefkada.ibooked.gr/
ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ: GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN: GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN: GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN: GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Η κράτηση της θέσης για την εξόρμηση πρέπει να συνοδεύεται με προκαταβολή 85 ευρώ και η εξόφληση 1 Απριλίου. Επιστροφή όλου του ποσού των χρημάτων (προκαταβολής ή εξόφλησης) σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι τις 1 Απριλίου. Για ακυρώσεις μετά τις 1 Απριλίου είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων μόνο αν υπάρξει αντικατάσταση από άλλον συμμετέχοντα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση. Θα πρέπει να λάβουμε υπ΄ όψη σε περίπτωση που οι θέσεις καλυφτούν δημιουργείται λίστα αναμονής με σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από τη πλευρά του συμμετέχοντα με προκαταβολή ή εξόφληση η θέση δεν μεταβιβάζεται αλλά δίνεται σε αυτούς που είναι στη λίστα αναμονής κατά προτεραιότητα. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Οι διαδρομές που θα κάνει ο σύλλογος στην εξόρμηση αυτή είναι κατά κύριο λόγο είναι κυκλικές και πάνω κάτω. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ακολουθήσουν εύκολα. Βέβαια υπάρχει και ο παράγοντας που ο αρχηγός μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα αν υπάρχουν λόγοι ασφάλειας καιρού κλπ. Ο σύλλογος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτούς αν θελήσουν να ακολουθήσουν στο ίδιο ξενοδοχείο παρά μόνο στο τέλος οι θέσεις των δωματίων δεν καλυφτούν.
Το κόστος συμμετοχής των μελών που θα ακολουθήσουν με αυτοκίνητο είναι ανά άτομο 6 ευρώ την ημέρα και να κλείσουν μόνοι τους το κατάλυμα. Θα πρέπει να προαποφασίσουν ποιες ημέρες θα συμμετέχουν και να προκαταβάλουν το ποσό που τους αναλογεί.
Ενδεικτικός εξοπλισμός:
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικές μπότες, παντελόνι ορειβατικό, γκέτες, γάντια, μπατόν πεζοπορίας, αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν,  νερό τουλάχιστον 1 λίτρα, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα. Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.