ΠΑΛΙΑ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ - ΚΑΤΩ ΠΗΓΑΔΑΚΙ 9-4-2023

ΠΑΛΙΑ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ - ΚΑΤΩ ΠΗΓΑΔΑΚΙ
Αρχηγοί εξόρμησης:  Σαμαράς Ιωάννης, Νικολοπούλου Κλεοπάτρα

Αναχώρηση τη Κυριακή 9 Απριλίου 2023 από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 07:45, από τα γραφεία του Συλλόγου 08:00πμ. και από One Salonica στις 8:10 Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις. Ο προορισμός μας η παλιά Λεπτοκαρυά στον Κάτω Όλυμπο.
Μήκος: 12.800 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1.143 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1.143 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.415 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 303 μ.
Βαθμός Δυσκολίας: Β
Τύπος διάσχισης: Επάνω κάτω
Διάρκεια πεζοπορίας 4 με 5 ώρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Η ορειβατική διαδρομή ξεκινά από τη θέση παλιά λεπτοκαρυά και κατευθύνεται  στο ορειβατικό καταφύγιο της παλιάς Λεπτοκαρυάς στη θέση Άνω Πηγαδάκι κι επιστρέφει πίσω από την ίδια διαδρομή.
Ο πρώτος οικισμός της σημερινής Λεπτοκαρυάς, ο οποίος ονομαζόταν “Λεφτοκαρυές”, ήταν κτισμένος στις υπώρειες του Ανατολικού Ολύμπου, μεταξύ των τοπωνυμίων Λούκι και Βλουκάνη, σε υψόμετρο γύρω στα 400 μ. και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη θάλασσα, πολύ κοντά στην περιοχή όπου ήταν κτισμένα τα Αρχαία Λείβηθρα.
Εδώ, ευδοκιμούσαν οι αγριολεπτοκαρυές ή φουντουκιές, από όπου και η ονομασία του οικισμού. Παραμένει άγνωστο γιατί το όνομα άλλαξε από Λεπτοκαρυές σε Λεπτοκαρυά. Η ονοματοδοσία αποφασίστηκε από επιτροπή στη Μακεδονία (το 1914), η οποία τελικά επέλεξε το όνομα Λευτοκαρυδιά, απορρίπτοντας το τοπωνύμιο Λείβηθρον, το οποίο παρέπεμπε στη Μυθολογία. Εδώ βρίσκεται ο πυρπολημένος (σε κάποια επανάσταση του Ολύμπου) κοιμητηριακός Ναός της Αγίας Τριάδας και ο ερειπωμένος Ναός του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της.
Το καταφύγιο Άνω Πηγάδι, είναι χτισμένο στην τοποθεσία Πηγαδάκια σε υψόμετρο 1420μ. και ανήκει στον ΕΟΣ Λεπτοκαρυάς. Ανοίγει μόνο κατόπιν συνεννόησης και κοιμίζει 25 άτομα, υπάρχει όμως και υπόστεγο που μπορεί να δώσει απάγκιο στους επισκέπτες. Βολεύει τους πεζοπόρους που θα κινηθούν από τη Λεπτοκαρυά προς τη κορυφή Καλόγερο.
Η διαδρομή "Παλιά Λεπτοκαρυά" καταφύγιο "Άνω Πηγάδι", είναι μία ανηφορική πορεία σε σχετικά καλοδιατηρημένο μονοπάτι το οποίο βρίσκεται επάνω στην νοτιοανατολική (SE) ράχη της ορθοπλαγιάς της μεγάλης ρεματιάς "Γρίβας" του Ολύμπου. Τμήμα της ρεματιάς καλείται "ρέμα της Βλάχας". Το μονοπάτι έχει σημάδια στα περισσότερα σημαντικά σημεία του. Βασικά ακολουθούμε τις πινακίδες με το κεφάλαιο γράμμα "Ζ", δηλαδή "Ζεύς", όπως το ονομάζει ο "ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς" που έχει αναλάβει και την επιμέλεια του καθαρισμού και της σηματοδότησης του. Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε δύο φορές τον χωματόδρομο που έρχεται χαμηλά από την πεδιάδα της Λεπτοκαρυάς οποίος τελειώνει όταν διασταυρωθεί με τον άλλον κύριο χωματόδρομο που ξεκινάει από τον" Άγιο Ιωάννη" του Λιτόχωρου που φτάνει μέχρι το καταφύγιο "Άνω Πηγάδι". Επίσης τον κύριο χωματόδρομο από τον "Άγιο Ιωάννη" στη διαδρομή μας θα τον συναντήσουμε τρεις φορές. Στη διαδρομή βλέπουμε τη μείξη δύο από εκ των τεσσάρων ζωνών βλάστησης του Ολύμπου. Της ζώνης των αείφυλλων πλατύφυλλων και της ζώνης των δασών οξιάς και ορεινών κωνοφόρων. Η θέα προς το κάμπο της Λεπτοκαρυάς, τη Πιερική ακτή, το κάστρο του Πλαταμώνα αλλά και στα δάση του Κάτω Ολύμπου συμπληρώνουν την εμπειρία.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής θα δοθεί χρόνος για φαγητό ή καφέ στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς.
Επιστροφή περίπου στις 7 με 8 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη.
Εξοπλισμός:
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικές μπότες, , ορειβατικό παντελόνι χειμερινό, γάντια, σκούφο,   μπατόν πεζοπορίας, αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν,  νερό τουλάχιστον 1 λίτρα, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα.
Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 12€
Για όσα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 6€
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί  κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.