ΚΟΡΥΦΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΦΑΛΑΚΡΟΥ 2-4-2023

Συντονιστές: Κομματάς Κώστας & Μαρούγκας Σπύρος
Αναχώρηση τη Κυριακή 2 Απριλίου 2023 από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45, από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00πμ. Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις.  Άφιξη μετά από 2 ½ περίπου ώρες στο χωριό Γρανίτης, ένα γραφικό ορεινό χωριό του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου του νομού  Δράμας, το οποίο απέχει 32 χλμ. από την πόλη της Δράμας και 182 χλμ. από την Θεσσαλονίκη.
Ο ορεινός όγκος του Αγίου Παύλου (1770 μ.) βρίσκεται στα δυτικά του Φαλακρού  ανάμεσα στην εθνική οδό Δράμας - Νευροκοπίου, το οροπέδιο του Νευροκοπίου και τις πηγές του Αγγίτη. Ανήκει στο ορεινό συγκρότημα του Φαλακρού, παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά ξεκομμένο από αυτό και μακριά από τις ψηλότερες κορυφές του. Οι νότιες πλαγιές του είναι πετρώδεις με χαμηλή βλάστηση και πολλά πουρνάρια, τραυματισμένες ανεπανόρθωτα από τα δεκάδες λατομεία μαρμάρου που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες. Οι βόρειες όμως πλαγιές του είναι σκεπασμένες με πυκνά δάση οξιάς ενώ στα ξέφωτα της κορυφογραμμής ευδοκιμούν σπάνια φυτά όπως η παιόνια, η πουλσατίλα, η ίριδα κλπ.
Α ομάδα
Απόσταση: 17 χιλιόμετρα
Μέγιστο ύψος: 1.770 m
Ελάχιστο ύψος: 754 m
Ανάβαση : 1.150 m
Κατάβαση: 1.150 m
Βαθμός δυσκολίας: Β+
Τύπος διαδρομής: Κυκλική Διαδρομή
Διάρκεια πεζοπορίας 5 με 6 ώρες αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
Β ομάδα
Απόσταση: 13 χιλιόμετρα
Μέγιστο ύψος: 1.387 m
Ελάχιστο ύψος: 754 m
Ανάβαση : 720 m
Κατάβαση: 720 m
Βαθμός δυσκολίας: Β
Τύπος διαδρομής: Κυκλική Διαδρομή
Διάρκεια πεζοπορίας 5 με 6 ώρες αναλόγως των καιρικών συνθηκών
Και οι δύο ομάδες θα ξεκινήσουν μαζί την ανάβαση από το χωριό Γρανίτης σε πυκνό  δάσος οξιάς ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια στα δένδρα και τους βράχους, καθώς και τα σημάδια του αγώνα ορεινού τρεξίματος «Granitis Trail». Κατά το ξεκίνημα της πορείας θα έχουμε τη ευκαιρία να ακολουθήσουμε όμορφα διαμορφωμένα πεζοπορικά μονοπάτια σε κατάφυτα δάση από οξιές και βαλανιδιές ανάμεσα στις οποίες εμφανίζονται και οπωροφόρα δέντρα (καρυδιές, αιωνόβιες καστανιές, κερασιές, φουντουκιές, αχλαδιές κ.τ.λ., απομεινάρια από παλιότερες δεντροκαλλιέργειες με πολλές χρήσιμες πληροφορίες σε ειδικά διαμορφωμένες πινακίδες σχετικά με τη πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Το ανηφορικό μονοπάτι, το οποίο διατρέχει μια τέτοια ποικιλία βλάστησης που δίνει στον παρατηρητικό πεζοπόρο την εντύπωση βοτανικού κήπου, ακολουθεί νότια κατεύθυνση και μας ανεβάζει στα 1030 μ.. Από εκεί συνεχίζουμε την πορεία μας τραβερσάροντας τη δασωμένη πλαγιά του βουνού για περίπου 1 ώρα. Στο τέλος της τραβέρσας το μονοπάτι αρχίζει να ανηφορίζει και πάλι και γρήγορα μας οδηγεί στα πρώτα ξέφωτα. Διασχίζοντας τα ξέφωτα και τα λιβάδια φτάνουμε σε μικρή ράχη που την ακολουθούμε με νότια κατεύθυνση και ξαναμπαίνουμε σε δάσος με οξιές που βρίσκετε στη πλαγιά αριστερά μας. Τραβερσάρουμε την πλαγιά και καταλήγουμε σε χαρακτηριστικό διάσελο στην κορυφογραμμή του βουνού στα 1380μ. απ' όπου μπορούμε να διακρίνουμε στα νότια τον κάμπο της Δράμας. Μέχρι αυτό το σημείο η ομάδα θα διανύσει 5,5 περίπου χιλιόμετρα και 600 μέτρα περίπου υψομετρική. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στη κορυφή Τραπέζι που βρίσκεται στα 1.563 μέτρα. Η διαδρομή εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι καλές η θέα είναι υπέροχη καθότι θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από το κάμπο της Δράμας και το Παγγαίο. Σε όλη τη διαδρομή που θα βρίσκεται πάνω στη ραχοκοκαλιά των κορυφών του βουνού θα συναντήσουμε πολλά εγκαταλειμμένα οχυρά, προέκταση της γραμμής Μεταξά.
Εδώ η ορειβατική ομάδα θα κάνει μία ανασύνταξη και θα χωριστεί σε δύο ομάδες. Η A’ ομάδα θα ανέβει στη κορυφή του Αγίου Παύλου ενώ η Β΄ ομάδα θα συγκεντρωθεί σε αυτό το σημείο και θα επιστρέψει από κυκλική διαδρομή στο χωριό Γρανίτης. Η Α ομάδα θα πρέπει να καλύψει ως τη κορυφή 400 μέτρα υψομετρικής διαφοράς σε μία απόσταση λιγότερη των 2 χιλιομέτρων που σκοπεύουμε να καλύψουμε σε περίπου μία ώρα. Η ανάβαση καταλήγει σε στενή οριζόντια ράχη, που μας βοηθάει να πάρουμε μια ανάσα λίγο πριν την κορυφή.  Άλλα 100 μ. ανηφορικής πορείας και βρισκόμαστε στην κορυφή Άγιος Παύλος, στα 1.770 μ. με το  ομώνυμο εκκλησάκι χτισμένο από τον Ελληνικό Στρατό το 1953, με εξαιρετική θέα σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Στα ανατολικά διακρίνουμε το Φαλακρό, στα βόρεια το λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου και τον Όρβηλο, στα νότια το Μενοίκιο και στα νοτιοανατολικά τον κάμπο της Δράμας και το Παγγαίο. Στη συνέχεια η ομάδα αυτή θα ακολουθήσει τη κυκλική διαδρομή της B’ ομάδας με σκοπό κι αυτή να προσεγγίσει το χωριό Γρανίτης.
Λίγο πριν την επιστροφή μας στο χωριό Γρανίτης υπάρχει χωματόδρομος με ο οποίος μας οδηγεί μετά από 15’ περίπου σ’ ένα εγκαταλελειμμένο φθισιατρείο (Στον Γρανίτη, λόγω του εξαιρετικού του κλίματος, αποφασίστηκε το 1929 να κτιστεί το Σανατορίο Γκιούρετζικ. Δέκα χρόνια αργότερα (1939) εγκαινιάστηκε η κατασκευή του υπογείου και ο σκελετός του 1ου ορόφου. Το κτίριο δεν αποπερατώθηκε ποτέ…)
Μετά την ολοκλήρωση της εξόρμησης θα δοθεί χρόνος για φαγητό και ξεκούραση στο χωριό Γρανίτης περίπου μιάμιση ώρα. Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη γύρω στις 18:00
Εξοπλισμός:
Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, σακίδιο πλάτης (25-35 lt), νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντιηλιακό, καπέλο.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα για λόγους ασφάλειας της ορειβατικής ομάδας.
Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές μέλη του συλλόγου: 12€
Για όσους θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 6€
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ: GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN: GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN: GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί  κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.