7/5 MΠΕΛΕΣ ΑΝΩ ΠΟΡΟΪΑ - ΚΟΡΥΦΗ ΟΒΙΤΖΙΚ

Αρχηγοί εξόρμησης: Παλούσης Πασχάλης και Βασιλείου Δήμητρα
Η οροσειρά Μπέλες (ή Κερκίνης) βρίσκεται στις περιφερειακές ενότητες Κιλκίς και Σερρών, βορειοανατολικά της λίμνης Δοϊράνης και βορειοδυτικά της λίμνης Κερκίνης και η κορυφογραμμή του αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας. Χαρακτηρίζεται για τις απότομες πλαγιές του, την πυκνή βλάστηση από οξιές, δρύες και μαύρη πεύκη και περιλαμβάνεται στις περιοχές NATURA 2000. Στο βουνό έλαβαν μέρος πολλές μάχες, από το 429πχ όταν οι Θράκες έκαναν εκστρατεία εναντίον της Μακεδονίας όπως μας περιγράφει ο Θουκυδίδης, σημαντικές μάχες στην Βυζαντινή περίοδο, στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α’ και Β’ παγκόσμιο πόλεμο κατά των Γερμανών και στον εμφύλιο. Στις πλαγιές του συναντά κανείς 31 εγκαταλειμμένα στρατιωτικά φυλάκια χαμένα μέσα στην πυκνή βλάστηση.

Αναχώρηση τη Κυριακή 7 Μαΐου  2023 από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45, από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00πμ. Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις.  Άφιξη μετά από 1 ½ περίπου ώρες στα Άνω Πορόϊα του νομού Σερρών. Ένα χωριό χτισμένο στους πρόποδες του Μπέλες, σε υψόμετρο 400μ. Το χωριό πρωτοκατοικήθηκε από Βλάχους στα τέλη του 18ου αι. και στις αρχές του 20 αι. εγκαταστάθηκαν και πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Επί Τουρκοκρατίας τα Άνω Πορόια αποκαλούνταν και "Μικρή Κωσταντινούπολη” επειδή οι Μπέηδες της περιοχής είχαν εκεί τα εξοχικά τους λόγω της υπέροχης θέας του προς τη λίμνη Κερκίνη, των άφθονων νερών του, της ομορφιάς του περιβάλλοντος χώρου και του ξηρού κλίματος. Είναι ένα γραφικό χωριό με Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, και αποτελεί γνωστό τουριστικό θέρετρο με εστιατόρια, ξενοδοχεία και ποικιλία δραστηριοτήτων στη φύση.


Α΄ΟΜΑΔΑ
Άνω Πορόϊα – Κορυφή  Όβιτζικ – Άνω Πορόϊα
Μήκος: 20.150 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1.387 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1.387 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.820 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 464 μ.
Βαθμός Δυσκολίας: Β+
Τύπος διαδρομής: Κυκλική
Διάρκεια πεζοπορίας 7 με 8 ώρες.
Η διαδρομή αυτή είναι αρκετά απαιτητική και ενδείκνυται για ορειβάτες που έχουν αντοχή καθώς θα διασχίσουν κυκλική διαδρομή πολλών χιλιομέτρων σε συνδυασμό με μεγάλο υψομετρικό. Η πεζοπορία ξεκινάει από τον χώρο στάθμευσης της ταβέρνας Πέστροφες. Ανηφορίζουμε δίπλα σε ρέμα για περίπου 2χλμ και μέσα σε πυκνό δάσος με οξιές, σφένδαμους και σημύδες, έπειτα ανεβαίνουμε μια αρκετά ανηφορική πλαγιά με θέα επιβλητικούς βράχους, μέχρι το υψίπεδο “Μάβι Γκιολ" (γαλάζια λίμνη στα τούρκικα) στα 1050μ. Από εκεί συνεχίζει το ανηφορικό μονοπάτι μέχρι να φτάσει σε οροπέδιο που βρίσκεται στην δασική θέση Όβιτζικ και αφού διασχίσει ένα  παλιό στρατιωτικό μονοπάτι προς την κορυφογραμμή που είναι και παράλληλα συνοριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Φτάνοντας στην κορυφογραμμή θέλει λίγο προσοχή γιατί βρίσκουμε συρματόπλεγμα. Προσεκτικά περνάμε έναν φράχτη για να μπορέσουμε να ανέβουμε στο ύψωμα και να φτάσουμε στην κορυφή Όβιτζικ, εκεί που βρίσκεται η πυραμίδα Νο13. Στη συνέχεια παίρνουμε το μονοπάτι της επιστροφής που είναι κοινό για δύο περίπου χιλιόμετρα και ενώ κατηφορίζουμε μία μεγάλη διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στη θέση «Γερμανική Βρύση». Συνεχίζουμε τη πορεία και  συναντάμε στα δεξιά μεγάλο πολυβολείο από την εποχή του "μεσοπολέμου" για να μας οδηγήσει στο τέλος του σε χωματόδρομο που οδηγεί στην δασική θέση Γίαννοβο, εκεί που βρίσκεται εγκατελημένο στρατόπεδο. Ο χωματόδρομος περνά μπροστά από το στρατόπεδο και λίγο παρακάτω συναντάμε στα δεξιά μονοπάτι που γρήγορα κατηφορίζει προς τον οικισμό Άνω Πορόια και συγκεκριμένα στην βορειοδυτική πλευρά του οικισμού, εκεί που βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Αρκετά χαμηλότερα η διαδρομή περνά σε παλιό δρόμο υλοτομίας που τερματίζει σε δασικό δρόμο στον οποίο στρίβουμε αριστερά. Ο δρόμος αυτός τερματίζει σε διασταύρωση με άλλο χωματόδρομο στο ύψος του εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Β΄ΟΜΑΔΑ
Άνω Πορόϊα – Μάβι Γκιόλ - Άνω Πορόϊα
Μήκος: 13.850 μ.
Υψ. Ανάβαση: 773 μ.
Υψ. Κατάβαση: 773 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.159 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 464 μ.
Βαθμός Δυσκολίας: Β
Τύπος διαδρομής: Κυκλική
Διάρκεια πεζοπορίας 4 με 5 ώρες.
Η πορεία για τη Β ομάδα είναι κοινή μέχρι τη θέση «Μάβι Γκιόλ». Από τη θέση αυτή θα πάρει ένα μονοπάτι αριστερά που θα την οδηγήσει σ έναν μεγάλο χωματόδρομο μέχρι τη διασταύρωση που βρίσκεται το μεγάλο πολυβολείο. Η υπόλοιπη διαδρομή είναι ίδια με την Α ομάδα.
Μετά το τέλος της διαδρομής θα έχουμε χρόνο να απολαύσουμε ένα υπέροχο γεύμα με τοπικά εδέσματα στις ταβέρνες της περιοχής. Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη στις 6:30 μμ.

Εξοπλισμός:
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια, μπατόν πεζοπορίας (θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό στο μονοπάτι), γάντια, σκούφο, αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν,  νερό τουλάχιστον 1,5 λίτρα, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα, καθώς και δεύτερα ρούχα και παπούτσια τα οποία θα είναι στο λεωφορείο για να αλλάξουμε όταν κατεβούμε.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές μέλη του συλλόγου: 12€
Για όσους θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 6€
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN: GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN: GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί  κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.