ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(3-5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023)

Συντονιστές: Πέτρος Καψούδας, Μαρία Μεκέ

Ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης διοργανώνει τριήμερη εξόρμηση στα θεσσαλικά Άγραφα από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου 2023. Η οροσειρά των Αγράφων είναι τμήμα της Νότιας Πίνδου και εκτείνεται στους νομούς Ευρυτανίας και Καρδίτσας. Χαρακτηρίζεται από έναν μεγάλο αριθμό ψηλών και απότομων κορυφών και είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές που μένουν ακόμη σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτες από την ανθρώπινη παρέμβαση.
Πρόγραμμα εξόρμησης:
1η ημέρα: Σάββατο 3 Ιουνίου 2023
Το λεωφορείο θα αναχωρήσει στις 07:00 από τα γραφεία του συλλόγου (Τσιμισκή με Καρόλου Ντηλ). Προορισμός μας είναι η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, στην οποία θα φτάσουμε μετά από περίπου 4 ώρες μέσω της διαδρομής Θεσσαλονίκη-Λάρισα-Καρδίτσα. Το λεωφορείο θα μας αφήσει στο Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων, στο οροπέδιο Καραμανώλη, επάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, όπου θα διανυκτερεύσουμε (κόστος 15€/διανυκτέρευση). Στο καταφύγιο υπάρχει κουζίνα και σερβίρεται φαγητό.
Περισσότερα για το καταφύγιο: http://agrafarefuge.gr/
Αφού πάρουμε τα πράγματά μας από το λεωφορείο, θα ξεκινήσουμε την πορεία μας για την κορυφή Βουτσικάκι. Τα δεδομένα της πορείας είναι:
Συνολικό μήκος: 11,5χλμ
Ελάχιστο υψόμετρο: 1.500μ
Μέγιστο υψόμετρο: 2.154μ.
Ώρες πορείας: 6
Βαθμός δυσκολίας: Β
 
Επιστροφή και διανυκτέρευση στο καταφύγιο.
 
 
2η ημέρα: Κυριακή 4 Ιουνίου 2023
Μετά το πρωινό, θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο και ύστερα από διαδρομή 1,5 ώρας θα φτάσουμε στο χωριό Πετρίλο. Από εκεί θα ξεκινήσει η πορεία μας για την κορυφή Τσμι.
Συνολικό μήκος: 11χλμ
Ελάχιστο υψόμετρο: 1.140μ
Μέγιστο υψόμετρο: 1.915μ.
Ώρες πορείας: 6
Βαθμός δυσκολίας: Β
 
Μετά το τέλος της πορείας θα σταματήσουμε για φαγητό σε εστιατόριο της περιοχής και μετά θα επιστρέψουμε στο καταφύγιο.
 
 
3η ημέρα: Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023
Αφού ξυπνήσουμε και πάρουμε πρωϊνό στο καταφύγιο, θα μαζέψουμε τα πράγματά μας και θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο με προορισμό τον αυχένα του Τύμπανου, επάνω από το Μουζάκι, όπου θα φτάσουμε σε 1,5 ώρα. Από εκεί θα ξεκινήσει η πορεία μας προς την Καράβα, την ψηλότερη κορυφή των Αγράφων. Θα κινηθούμε αρχικά σε χωματόδρομο και θα ανηφορήσουμε απότομα τα τελευταία μέτρα προς την κορυφή. Η θέα από εκεί είναι εντυπωσιακή. Από την αλπική λίμνη στη βάση της κορυφής μέχρι τις κορυφές τις Μακεδονίας, της Πελοποννήσου και τον Αμβρακικό.
Τα δεδομένα της πορείας είναι:
Συνολικό μήκος: 12χλμ
Ελάχιστο υψόμετρο: 1.530μ
Μέγιστο υψόμετρο: 2.184μ.
Ώρες πορείας: 6
Βαθμός δυσκολίας: Β-
 
Με την επιβίβασή μας στο λεωφορείο ξεκινά η επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη, όπου υπολογίζουμε να φτάσουμε το βράδυ. Ενδιάμεσα, θα υπάρξει στάση για φαγητό.
 
 
Κόστος συμμετοχής:
160 ευρώ. Μέλη άλλων συλλόγων +10 ευρώ.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται οι μεταφορές του τριημέρου και οι δύο διανυκτερεύσεις στο καταφύγιο. ΔΕΝ περιλαμβάνονται τα γεύματα.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ: GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN: GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN: GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN: GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Η κράτηση της θέσης για την εξόρμηση πρέπει να συνοδεύεται με προκαταβολή 80 ευρώ και η εξόφληση 20 Μαΐου. Επιστροφή όλου του ποσού των χρημάτων (προκαταβολής ή εξόφλησης) σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι τις 20 Μαΐου. Για ακυρώσεις μετά τις 20 Μαΐου είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων μόνο αν υπάρξει αντικατάσταση από άλλον συμμετέχοντα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη σε περίπτωση που οι θέσεις καλυφτούν δημιουργείται λίστα αναμονής με σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από τη πλευρά του συμμετέχοντα με προκαταβολή ή εξόφληση η θέση δεν μεταβιβάζεται αλλά δίνεται σε αυτούς που είναι στη λίστα αναμονής κατά προτεραιότητα. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Οι διαδρομές που θα κάνει ο σύλλογος στην εξόρμηση αυτή είναι κυκλικές και πάνω κάτω. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ακολουθήσουν εύκολα. Βέβαια υπάρχει η περίπτωση ο αρχηγός να αλλάξει το πρόγραμμα αν υπάρχουν λόγοι ασφάλειας καιρού κλπ. Ο σύλλογος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτούς αν θελήσουν να ακολουθήσουν στο ίδιο καταφύγιο, παρά μόνο εάν στο τέλος οι θέσεις δεν καλυφτούν.
Το κόστος συμμετοχής των μελών που θα ακολουθήσουν με αυτοκίνητο είναι ανά άτομο 6 ευρώ την ημέρα. Αυτοί θα πρέπει να κλείσουν μόνοι τους το κατάλυμα. Θα πρέπει να προαποφασίσουν ποιες ημέρες θα συμμετέχουν και να προκαταβάλουν το ποσό που τους αναλογεί.
Ενδεικτικός εξοπλισμός:
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικές μπότες, παντελόνι ορειβατικό, γκέτες, γάντια, μπατόν πεζοπορίας, αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν, νερό τουλάχιστον 1 λίτρο, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα. Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.