ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΝΟ - ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ

                    -μπαμπά γιατί βουνό με βουνό δε σμίγει;
                                               - μαμά, ο Όλυμπος κι ο Κίσσαβος γιατί μαλώνανε;
                                                       -μπαμπά, πότε πήγε το βουνό στον Μωάμεθ;
                                  -μαμά, πώς ο Δίας ανέβηκε στον θρόνο του;
                                                 -μπαμπά, τι μαθαίναν τα παιδιά στο Σκολιό;


Πάρε τη μαμά και τον μπαμπά κι έλα να γνωρίσουμε μαζί τις μοναδικές διαδρομές του βουνού, να περπατήσουμε στο δάσος, να ανακαλύψουμε ξέφωτα, να ανταμώσουμε με την παρέα μας στη σκιά των πεύκων, να μυρίσουμε το νοτισμένο χορτάρι, να ακούσουμε το θρόισμα των φύλλων και το κελάηδισμα των πουλιών, να ονειροπολήσουμε κάτω από τα σύννεφα, να παίξουμε γύρω από τον πλάτανο, να σμίξουμε με τη φύση.
 
Ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης ξεκινά και πάλι τη δράση «Οικογένεια και βουνό» που έχει ως στόχο να φέρει στο βουνό παιδιά και γονείς. Μία σειρά εξορμήσεων με χαμηλό βαθμό δυσκολίας, αλλά υψηλό βαθμό ομορφιάς, θα δώσει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν το βουνό και τον κόσμο του. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών και τους γονείς/συνοδούς τους.
Η αρχή θα γίνει την Κυριακή 7 Μαΐου στον Χορτιάτη με ανάβαση στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του, τον Κολοσούρτη. Η πρώτη αυτή δράση είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους. Συνάντηση στις 10:00 στον δρόμο για το ραντάρ του Χορτιάτη, δίπλα στο παλιό κτήριο των προσκόπων (https://goo.gl/maps/QoubkDcvfVeiq7FZ8). Η πορεία έχει μήκος 4 χιλιόμετρα, υψομετρική ανάβαση 220 μέτρα και θα διαρκέσει συνολικά 2,5-3 ώρες. Από την κορυφή θα δούμε από ψηλά τον κόλπο της Θεσσαλονίκης και τον Όλυμπο απέναντι, την πεδιάδα του Λαγκαδά με τη λίμνη Κορώνεια και την πεδιάδα του Ανθεμούντα. Με καθαρό καιρό, το βλέμμα μας θα φτάσει σε όλα ψηλά βουνά της Μακεδονίας.
Απαραίτητος εξοπλισμός: Άνετα παπούτσια και ρούχα, καπέλο, νερό, σνακ και κυρίως… φωτογραφική μηχανή.
Σας περιμένουμε στη μεγάλη οικογένεια του ΕΟΣ!
 
Μ’ αρέσει να βρίσκομαι κοντά στην κορυφή ενός βουνού. Είναι δύσκολο να χαθείς εκεί.
Wislawa Szymborska (1923-2012)
Πολωνή ποιήτρια, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1996