22/7-30/7 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Η Σύρος είναι ένα νησί ξεχωριστό, Πρωτεύουσα των Κυκλάδων με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και ένδοξο παρελθόν. Το όνομα Σύρος προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, τους Φοίνικες. Προέρχεται από τη λέξη «Σουρ» ή «Οσούρα» που σήμαινε «βραχώδης» στα αρχαία Φοινικικά. Ο Όμηρος την αναφέρει στην Οδύσσεια ως «Συρίη», ενώ τον 17ο αιώνα αναφέρεται και ως το νησί του Πάπα: «L’isola del Papa», λόγω του καθολικού δόγματος των κατοίκων της.
Σάββατο 22 Ιουλίου
Αναχώρηση τη Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη στις 22:00, από τα γραφεία του Συλλόγου 22:15 και από One Salonica στις 22:25. Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις. Ο προορισμός μας το λιμάνι του Πειραιά.
Από το λιμάνι του Πειραιά θα πάρουμε το πλοίο F/B BLUE STAR PAROS στις 07:30 το πρωί για να φτάσουμε στο νησί της Σύρου στις 11:15. Με το λεωφορείο θα μετακινηθούμε στη περιοχή του Αζόλιμνου όπου θα είναι και η διαμονή μας.
Από Κυριακή 23 Ιουλίου έως Παρασκευή 28 Ιουλίου
Ένα κομμάτι του νησιού παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για όσους αναζητούν την εμπειρία του μοναδικού. Η βόρεια περιοχή του νησιού χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό μορφολογικών στοιχείων που σπανίως συναντώνται στον χώρο του Αιγαίου. Ο ορεινού χαρακτήρα όγκος που υψώνεται στην Απάνω Μεριά δίνει την αίσθηση Αλπικού τοπίου και δένει αρμονικά με το αιγαιοπελαγίτικο κύμα που άλλοτε τ’ αγκαλιάζει σε παρθένες και καταγάλανες παραλίες και άλλοτε καταλήγει σε απόκρημνους βράχους. Η άντληση αγαθών από τη φτωχή νησιώτικη γη εδώ και χιλιετίες έχει σφραγίσει την μοναδικότητα του τόπου. Στη νότια πλευρά αν και το υψόμετρο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό υπάρχουν γραφικές διαδρομές που καταλήγουν σε ωραίες παραλίες.
Επειδή οι καλοκαιρινοί μήνες στα νησιά του αιγαίου χαρακτηρίζονται τόσο από τους δυνατούς αέρηδες όσο και από τις υψηλές θερμοκρασίες δεν παραθέτουμε ακριβές πρόγραμμα ανά ημέρα γιατί αυτό θα εξαρτηθεί από τις παραπάνω συνθήκες. Σε περίπτωση δυνατού αέρα θα αποφύγουμε τα μονοπάτια της βόρειας πλευράς και θα επιλέξουμε τη νότια πλευρά του νησιού. Σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών θα προτιμήσουμε είτε να παραμείνουμε στο τόπο διαμονής για μπάνιο και στη συνέχεια θα κάνουμε μία περιπατητική εξόρμηση σε κοντινή περιοχή και θα κρατήσουμε τις δυνάμεις μας για να μεταβούμε στην Ερμούπολη όπου υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για να περιηγηθούμε.
Πεζοπορικές διαδρομές από τις οποίες θα επιλέξουμε είναι οι παρακάτω:
 • Γαλησσάς (παραλία) – Πουλέτου – Λωτός
 • Κάμπος – Γριά Σπηλιά – Γράμματα
 • Κάμπος – Μαρμάρι
 • Κάμπος – Λία
 • Παπούρι – Βαρβαρούσα/Αετός
 • Χαρτιανά – Κακός Ποταμός – Δελφίνι – Στόνυχας
 • Πανάχραντος – Ρηχωπό
 • Ρηχωπό – Σπηλιά Φερεκύδη – Πλατύ Βουνί
 • Πλατύ Βουνί – Γλυσούρα
 • Σα Μιχάλη – Καστρί – Χαλανδριανή
 • Κάμπος – Διαπόρι
 • Προφήτης Ηλίας – Γαλησσάς
Όσο αφορά το πολιτιστικό μέρος της εξόρμησης θα περιλαμβάνει περιηγήσεις με θέμα την νεοκλασική αρχιτεκτονική, τα πολύχρωμα αρχοντικά και η κοσμοπολίτικη αύρα προσδίδουν στην Ερμούπολη ένα χαρακτήρα ξεχωριστό, τόσο διαφορετικό από εκείνο των υπόλοιπων Κυκλάδων. 
Αυτά που ξεχωρίζουν και θα επιδιώξουμε να επισκεφτούμε είναι:
 • το επιβλητικό δημαρχιακό μέγαρό της. Σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Ernst Ziller, συνδυάζει το κλασικό της αρχαίας Ελλάδας με το Ρομαντισμό της Δύσης.
 • η αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια, όπου οι αστοί του 19ου αιώνα επέλεξαν να κτίσουν πάνω από τη θάλασσα τα νεοκλασικά αρχοντικά τους.
 • το θέατρο Απόλλων, δοκιμάστε την τοπική κουζίνα στα εστιατόρια, κάντε βόλτα στα μαγαζάκια, πιείτε τον καφέ σας με θέα το Αιγαίο, διασκεδάστε μέχρι το πρωί στα μπαρ.
 • το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ερμούπολης, όπου θα δείτε πρωτοκυκλαδικά και βυζαντινά ευρήματα,
 • πλατεία Μιαούλη: η μεγαλοπρεπής πλατεία στην καρδιά της Ερμούπολης θα σε ταξιδέψει σε άλλες εποχές με την υπέροχη αρχιτεκτονική των κτιρίων που χρονολογούνται στον 19ο αι.
 • μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη: φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου ρεμπέτη φωτίζουν λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής και της τέχνης του. Στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο διώροφο σπίτι στην Άνω Σύρο.
 • το Βιομηχανικό Μουσείο,
 • το Ιστορικό Αρχείο,
 • το Εκκλησιαστικό Μουσείο,
 • η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου,
 • η καθολική Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
 • θα σκαρφαλώσουμε στο λόφο της Άνω Σύρου για να γνωρίσουμε τον πυκνοδομημένο κυκλαδίτικο μεσαιωνικό οικισμό της ύστερης βυζαντινής εποχής.
Θα περιηγηθούμε γυρίζοντας στα χωριά της Σύρου, όπως η Ποσειδωνία, τα Χρούσσα και το Επισκοπείο με τις επιβλητικές εξοχικές επαύλεις, το Φοίνικα με την μαρίνα για τα κότερα, τα καταστήματα, καφέ, εστιατόρια, το γραφικό Κίνι, το παραθαλλάσιο θέρετρο του Μέγα Γιαλού, τη δημοφιλή παραλία του Γαλησσά.
Σάββατο 29 Ιουλίου
Αναχωρούμε από το χώρο διαμονής και μετακινούμαστε στην Ερμούπολη για να πάρουμε το πλοίο F/B BLUE STAR PAROS στις 16:45 για να μας μεταφέρει στο λιμάνι του Πειραιά στις 20:30. Υπολογίζουμε ότι στη Θεσσαλονίκη να είμαστε γύρω στις 4:30 τα ξημερώματα της Κυριακής.
Κόστος συμμετοχής:
440 ευρώ σε τετράκλινο, 460 ευρώ σε τρίκλινο και 490 ευρώ σε δίκλινο. Μέλη άλλων συλλόγων + 10 ευρώ στις παραπάνω αναφερόμενες τιμές.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται:
Όλες οι μεταφορές του ταξιδιού με (λεωφορείο και ακτοπλοϊκά εισιτήρια). Για όλες τις μετακινήσεις μέσα στο νησί θα έχουμε το δικό μας λεωφορείο.
Η διαμονή θα γίνει στο ΔΙΑΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ (www.diassyros.gr)  ΚΟΧΥΛΙ ΣΤΟΥΝΤΙΟ (www.cochili.gr/) στη περιοχή Αζόλιμνο
ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Η κράτηση της θέσης για την εξόρμηση πρέπει να συνοδεύεται με προκαταβολή 150 ευρώ και η εξόφληση πρέπει να γίνει μέχρι 15 Ιουνίου. Επιστροφή όλου του ποσού των χρημάτων (προκαταβολής ή εξόφλησης) σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου. Για ακυρώσεις μετά τις 15 Ιουνίου είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων μόνο αν υπάρξει αντικατάσταση από άλλον συμμετέχοντα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΜΕΣΟ
Οι διαδρομές που θα κάνει ο σύλλογος στην εξόρμηση αυτή είναι κατά κύριο λόγο διασχίσεις. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσουν να συμμετέχουν αυτοί που θα έρθουν  θα πρέπει να εξασφαλίσουν την μετακίνησή τους στην αρχή της διαδρομής πάντα σε συνεννόηση με τον αρχηγό της εξόρμησης.
Το κόστος συμμετοχής των μελών που θα ακολουθήσουν είναι 6 ευρώ την ημέρα και θα κλείσουν μόνοι τους ακτοπλοϊκά εισητήρια και κατάλυμα
Ενδεικτικός εξοπλισμός:
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικές παπούτσια, κάλτσες ορειβασίας, λεπτό παντελόνι ορειβατικό, καπέλο, μπατόν πεζοπορίας, αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν,  νερό, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.