26-29/10/2023 ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Συντονιστές: Κλεοπάτρα Νικολοπούλου, Χαράλαμπος Καλούσιος
Ο  ΕΟΣ Θεσσαλονίκης διοργανώνει 4ήμερη εξόρμηση στην ορεινή Κορινθία

Δύο βουνοκορφές άνω των 2.000μ, δύο  γραφικές λίμνες, μία υπέροχη χαράδρα, δύο αξιόλογες μονές, δύο ιστορικά κεφαλοχώρια κι ένα μουσείο-κόσμημα συνθέτουν την 4-ήμερη εξόρμηση του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης στη γεμάτη μύθους γη της ορεινής Κορινθίας. Ενταγμένα στο Δίκτυο Natura 2000 για την προστασία της φυσικής τους ομορφιάς, , εκεί που τα δασικά μονοπάτια αιωνόβιων δέντρων δίνουν τη θέση τους σε ανάγλυφους σχηματισμούς, έχουμε σχεδιάσει κυκλικές διαδρομές και μία διάσχιση σε πεδία με εκπληκτική θέα και μοναδικές εικόνες.
Το όρος Κυλλήνη ή Ζήρεια (2.374μ), τόπος γέννησης του Ερμή αλλά και της μουσικής,  το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου, αποτελείται από δύο κυρίως ορεινούς όγκους, της Μικρής και της Μεγάλης Ζήρειας, που χωρίζονται μεταξύ τους από την καταπράσινη Χαράδρα της Φλαμπουρίτσας. Στα δυτικά της, το όρος Πεντέλεια, με τις δύο κορυφές του, την Ντουρντουβάνα (2.083μ) και την Τριανταφυλλιά(2.109μ.),  ενώνεται με τον Χελμό στο Διάσελο του Κυνηγού.  Ανάμεσά τους, απλώνεται η εύφορη πεδιάδα του Φενεού, πρώην λίμνη που αποστραγγίχθηκε, γνωστή στη Νότιο Ελλάδα για τα όσπρια ΠΟΠ της,  δυτικά η λίμνη της Στυμφαλίας και βόρεια η γραφική τεχνητή Λίμνη Δόξα με τη μοναδική ομορφιά  όλες τις εποχές του χρόνου. Σκαρφαλωμένα εκατέρωθεν των πλαγιών της, τα ιστορικά χωριά Γκούρα και Τρίκαλα Κορινθίας, αποτελούν  δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς για το ευεργετικό τους κλίμα, το υπέροχο νερό και το καλό φαγητό. Δεν λείπει και η διάσχιση του Πευκοδάσους του Ξυλοκάστρου, ενός από τα πρώτα κέντρα παραθερισμού στην Ελλάδα.
1η ημέρα:
Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023
Αναχώρηση την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 05.50 το πρωί, από τα γραφεία του Συλλόγου 6΄.00 πμ. και από One Salonica στις 6:10πμ Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις. Με ενδιάμεσες στάσεις  στην  Εγνατία και Ιωνία Οδό περνούμε τη Γέφυρα Αντιρρίου- Ρίου και συνεχίζοντας ανατολικά, κάνουμε μεγάλη στάση στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Θα περπατήσουμε διασχίζοντας  τον ονομαστό Πευκιά, «το πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας» του Κώστα Καρυωτάκη, το παράκτιο, «Αισθητικό Δάσος» με τη χαλέπιο πεύκη να κυριαρχεί στα 83 είδη φυτών και την ξεχωριστή ομορφιά (μήκος διαδρομής 1760μ., από την είσοδο μέχρι τη Βίλα του Αγγ. Σικελιανού, 0 υψομετρική, αθλητικό παπούτσι).  Κατόπιν, επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο με τελικό προορισμό το ορεινό, πετρόχτιστο κεφαλοχώρι της Γκούρας, όπου θα φτάσουμε αργά το απόγευμα, τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο και τρώμε βραδινό στις ταβέρνες της γραφικής πλατείας, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κατάλυμά μας.
2η ημέρα 
Παρασκευή 27 Οκτωβρίου
Πρωινό στις 7.00, αναχώρηση στις 7.45 με το πούλμαν για τη Λίμνη Δόξα (9,5χλμ). Κοινή αφετηρία για τις δύο ομάδες. Μπαίνουμε σε σαφές, δασικό μονοπάτι με αιωνόβια έλατα και μαυρόπευκα και μετά από 2,4 χλμ κοινής πορείας, κάνουμε στάση στη θέση Γκιώνα, πρώτο σημείο υπέροχης θέας.  Εδώ θα χωριστούν οι ομάδες.
Ομάδα Α 
Λίμνη Δόξα- Κορυφή Ντουρντουβάνας (2.083μ.)
Μήκος:  17,550 χλμ.
Υψ. Ανάβαση:  1.183μ.
Υψ. Κατάβαση:  1.167μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 2.083μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 900 μ.
Διάρκεια πορείας: 9 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: Β+
Τύπος διαδρομής: κυκλική
Μετά τη θέση Γκιώνα συνεχίζουμε ανηφορικά και φτάνουμε στο Διάσελο του Κυνηγού, στα 1450μ. αφήνοντας πίσω το μονοπάτι για  Νησί και Μαδερό (Χελμός). Η κλίση αυξάνεται σταδιακά μέχρι το διάσελο των κορυφών με την όμορφη θέα προς Χελμό. Συνεχίζουμε αριστερά προς τις κορυφές του όρους Πεντέλεια: δεξιά διακρίνεται η κορυφή Τριανταφυλλιά (2.109μ), η ψηλότερη κορυφή,  εμείς θα κατευθυνθούμε αριστερά σε μια από τις πιο όμορφες πορείες της περιοχής, προς την   κορυφή Ντουρντουβάνα (2.083μ., 4-4,5 ώρες), με την ανεμπόδιστη θέα στα γύρω βουνά, στην πόλγη του Φενεού  και την καρδιόσχημη Λίμνη Δόξα. Επιστροφή στη θέση Γκιώνα, από όπου θα συνεχίσουμε ακολουθώντας την πορεία της  Β΄Ομάδας (βλ. παρακάτω περιγραφή).
Πεζοπορία Λίμνη Δόξα
Μήκος:  10 χλμ.
Υψ. Ανάβαση:  537μ.
Υψ. Κατάβαση:  537μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1298μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 900 μ.
Διάρκεια πορείας: 4- 4,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: Α+
Τύπος διαδρομής: Κυκλική
Αφού θαυμάσουμε τη θέα προς τις κορυφές της Μεγάλης Ζήρειας και τη λίμνη Δόξα στη θέση Γκιώνα, θα συνεχίσουμε τραβερσαριστά την κυκλική μας πορεία μέσα από πανέμορφο πυκνό δάσος. Η θέα απέναντι θα γίνεται ολοένα και πιο εντυπωσιακή, θα συνεχίσουμε με λίγο χωματόδρομο καθώς θα θαυμάζουμε διαδοχικά και από διαφορετικές γωνίες τις κορυφές της Ντουρντουβάνας, του Νησιού και του Μαδερού, που είναι κορυφές του Χελμού. Κατόπιν κατηφορίζουμε από δασικό, καλοσηματοδοτημένο αλλά με πυκνή βλάστηση μονοπάτι που θα μας βγάλει σε άσφαλτο, λίγο πριν από τον Άγιο Γεώργιο και σε κοντινή απόσταση από τη λίμνη. Από εδώ, μπορούμε να βολτάρουμε  συνεχίζοντας την πορεία μας από την  άσφαλτο μέχρι το παλαιομονάστερο του Αγίου Φανουρίου, που είναι χτισμένο μέσα στη λίμνη. Αργότερα, θα επιστρέψουμε σε προκαθορισμένο από τους συντονιστές σημείο, για να συναντηθούμε με την Ομάδα Α΄. Το λεωφορείο θα μας ανεβάσει στο   γραφικό  και  πολύ ενδιαφέρον Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού, με τη φιλόξενη αυλή του, το θαυμαστό ξυλόγλυπτο τέμπλο, το κρυφό σχολειό και το περίφημο γλυκό τριαντάφυλλο.  (https://www.monastiria.gr/iera-moni-agiou-georgiou-feneou-korinthias/
 Τέλος, μετάβαση με το λεωφορείο στο χωριό Μεσινό (10λ) για φαγητό και κατόπιν στη Γκούρα (5λ) για ξεκούραση και διανυκτέρευση.
3η ημέρα
Σάββατο 28 Οκτωβρίου
Α Ομάδα
Γκούρα- Μεγάλη Ζήρεια(2.374μ.) –Οροπέδιο Ζήρειας- Χαράδρα Φλαμπουρίτσας- θέση Βαρνεβό
Μήκος:  10,540χλμ.μέχρι το Οροπέδιο ή 14,800 χλμ μέχρι Βαρνεβό
Υψ. Ανάβαση: 1.400 μ. ή  1.638μ.
Υψ. Κατάβαση: 1340 μ. ή 1530μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 2.374μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο:  950μ.
Διάρκεια πορείας: 8-8,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: Β, Β+
Τύπος διαδρομής: Διάσχιση
Μια από τις εντυπωσιακότερες διασχίσεις της Πελοποννήσου είναι αυτή της Μεγάλης Ζήρειας μέσα από το Ρέμα της Φαρμακίλας. 2χλμ από το χωριό Γκούρα ξεκινά καλοσηματοδοτημένο μονοπάτι, στην αρχή μέσα από ελατόδασος και σταδιακά περνά σε αλπικό τοπίο παράλληλα με το Ρέμα της Φαρμακίλας, με τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς στην πλαγιά της Μεγάλης Ζήρειας και του Προφ. Ηλία και την υπέροχη θέα στην πλάτη μας, από Ντουρντουβάνα  και τις κορυφές του Χελμού, μέχρι Νεραϊδόρραχη. Μετά από 5,5 χλμ (3,5 ώρες περίπου) φτάνουμε σε διάσελο και ξεπροβάλλουν δυτικά οι τέσσερις κορυφές της Μικρής Ζήρειας. Συνεχίζοντας την ανοδική μας πορεία ξεπροβάλλουν όλες οι ψηλές κορυφές του Μοριά κι,  όταν τελικά φτάσουμε  στην κορυφή του όρους Κυλλήνη (6,7χλμ., περίπου 4,5 ώρες),  θα θαυμάσουμε καταπληκτική θέα και προς τα κυριότερα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, αν  η μέρα είναι διαυγής. Κάνουμε μεγάλη στάση για την ορεογραφία και τις φωτό και αρχίζουμε να κατεβαίνουμε από το κλασσικό, αλπικό μονοπάτι προς το Οροπέδιο της Ζήρειας, μέσω Καταφυγίου Β΄. Όσοι νιώθουν κουρασμένοι, μπορούν να πάρουν από το Οροπέδιο το λεωφορείο. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν μέσα από δασικό μονοπάτι  αιωνόβιων κωνοφόρων για τη Χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, που από το Χιονοδρομικό μέχρι τη ρεματιά ή τρίστρατο κατεβαίνει με εντονότερη κλίση και μετά σβήνει με ελαφριά ανηφόρα μέχρι τη θέση Βαρνεβό. Από εκεί μετάβαση  με το λεωφορείο για όλους στα Άνω Τρίκαλα για φαγητό και στη συνέχεια παίρνουμε τον δρόμο για τη Γκούρα ( 1ω  περίπου).
Β Ομάδα:
Χαράδρα Φλαμπουρίτσας(από Βαρνεβό-Πηγές Σύθα-Οροπέδιο Ζήρειας)
Μήκος: 14,350 μ.
Υψ. Ανάβαση:  490μ.
Υψ. Κατάβαση: 400 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1445μ. ή 1505
Ελάχιστο Υψόμετρο:  1250μ.
Διάρκεια πορείας:  5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: Α
Τύπος διαδρομής: κυκλική
Θα πεζοπορήσουμε στην ευκολότερη και πιο ευχάριστη πορεία της Κυλλήνης, τη δασοσκέπαστη Χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, που φιλοξενεί ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα (100 είδη φυτών) με κωνοφόρα, βελανιδιές, φτελιές, πλατάνια καθώς και πολλά σπάνια ακόμα και απειλούμενα με εξαφάνιση φυτά και αγριολούλουδα, όπως ο ίταμος, μορχέλες αλλά και το ενδημικό Κυλλήνιος Άδωνις (Adonis Cyllenea).  Σημαντική και η πανίδα της περιοχής: ο χρυσαετός, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος αετός που ζει στην Ελλάδα, ένα σπάνιο είδος ποντικιού, αλεπούδες, κουνάβια, αγριόγατοι και σπάνια είδη νυχτερίδων κατοικούν εδώ.
Πρωινό στις 7.30 και μετάβαση  στις 8.30 με το λεωφορείο  στη θέση Βαρνεβό, 5 χλμ πάνω από τα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας (περίπου 1ω 20λ από Γκούρα). Από το κιόσκι του Βαρνεβού ξεκινά κατηφορικό, καλοσηματοδοτημένο και σαφές μονοπάτι. Μετά από 1400μ. περίπου συναντάμε λίγο χωματόδρομο αλλά ξαναμπαίνουμε σύντομα σε εύκολο μονοπάτι και πανέμορφο δασωμένο πεδίο Μαύρης Πεύκης (Pinus Nigra) και Κεφαλληνιακής Ελάτης (Abies Cephalonica), για να φτάσουμε σύντομα στην κοίτη του ποταμού Σύθα, το λεγόμενο τρίστρατο, την οποία ακολουθούμε άλλοτε κοντά στην ρεματιά άλλοτε στις πλαγιές  μέσα από το πανέμορφο δάσος πανύψηλων, ώριμων κωνοφόρων. Φτάνουμε στις πηγές του  Σύθα και τον υπεραιωνόβιο ίταμο, μνημείο της φύσης, δίπλα σε χλοοσκέπαστη κοιλάδα με στάνες, φωλιασμένη ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Μικρής Ζήρειας και της Μεγάλης Ζήρειας. Επιστροφή στο τρίστρατο και από εκεί ακολουθούμε έντονα ανηφορικό μονοπάτι για 40-50λ για το Οροπέδιο της Ζήρειας. Από εκεί, θα θαυμάσουμε τις κορυφές της Μικρής  και της Μεγάλης Ζήρειας. Αφού περάσουμε με το λεωφορείο από το Βαρνεβό και πάρουμε και τους τελευταίους πεζοπόρους, επισκεπτόμαστε την Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου, του 17ου αιώνα, στο δρόμο για τα Τρίκαλα.( https://www.monastiria.gr/iera-moni-agiou-vlasiou-korinthias/) και καταλήγουμε στα Τρίκαλα για φαγητό. Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι χωριό που αποτελείται από τρεις αμφιθεατρικά χτισμένες συνοικίες, την Κάτω, την Μέση και την Άνω, σε υψόμετρο 1000μ., γνωστό για τη σταφιδοπαραγωγή του, το  ευεργετικό κλίμα και το χωνευτικό νερό του, ήταν τόπος κατοικίας της οικογένειας Νοταρά, που έπαιξε ηγετικό ρόλο στον Μοριά στα μεταβυζαντινά χρόνια με πολιτικούς και αγίους.  Στις μέρες μας έχει μεγάλη επισκεψιμότητα τη χειμερινή περίοδο.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CE%9D%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AC.  Επιστροφή στη Γκούρα και ξεκούραση.
4η ημέρα
Κυριακή 29 Οκτωβρίου
Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
Πρωινό στις 8.00, αναχωρούμε  στις 9.15 από το κατάλυμά μας με όλα τα πράγματα στο λεωφορείο για την Στυμφαλία  (40λ περίπου) και τον νοτιότερο υγροβιότοπο της Βαλκανικής, ο οποίος περιβάλλει την ομώνυμη λίμνη. Θα επισκεφθούμε  για 1ω περίπου το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας https://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Periballontos-Stymfalias/to-mouseio.aspx#, το οποίο ανήκει στο δίκτυο 9 μουσείων  του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.
Κατόπιν, παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής για τη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη στάση στο Ανήλιο για φαγητό.  Η άφιξη στην πόλη  το βράδυ.
Κόστος συμμετοχής:
258€ σε δίκλινο και 223€ σε τρίκλινο με πρωϊνό. Μέλη άλλων συλλόγων + 10 ευρώ στις παραπάνω αναφερόμενες τιμές.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται όλες οι μεταφορές του τετραημέρου με το πούλμαν.
Η διαμονή θα γίνει στο ξενοδοχείο https://www.akrothea.gr/index.html στη Γκούρα,  σε 3 Αστέρων ξενοδοχείο, με πρωινό.
 Η μετάβαση από τη Γκούρα στην αρχή του μονοπατιού (Σάββατο) θα γίνει είτε με αγροτικά, με μικρό επιπλέον κόστος ή με τα πόδια (2χλμ, ανηφόρα, με εκκίνηση νωρίτερα από το προγραμματισμένο)
Διαμονή σε αντίσκηνα
Για όσους επιθυμούν να κατασκηνώσουν, διατίθεται και σκεπαστός χώρος δίπλα στο ξενοδοχείο, όπου μπορεί να διατεθεί πρωινό (με την ανάλογη χρέωση) και να γίνει χρήση τουαλέτας.
Δεν περιλαμβάνεται η είσοδος στο Μουσείο, 2 ευρώ το ομαδικό ή δωρεάν για όσους δικαιούνται.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN: GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Η κράτηση της θέσης για την εξόρμηση πρέπει να συνοδεύεται με προκαταβολή 90 ευρώ και η εξόφληση πρέπει να γίνει μέχρι 27 Σεπτεμβρίου Επιστροφή όλου του ποσού των χρημάτων (προκαταβολής ή εξόφλησης) σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Για ακυρώσεις μετά τις 27 Σεπτεμβρίου είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων μόνο αν υπάρξει αντικατάσταση από άλλον συμμετέχοντα. Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από τη πλευρά του συμμετέχοντα με προκαταβολή ή εξόφληση η θέση δεν μεταβιβάζεται αλλά δίνεται σε αυτούς που είναι στη λίστα αναμονής κατά προτεραιότητα. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος,
Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Οι προγραμματισμένες διαδρομές που θα κάνει ο σύλλογος στην εξόρμηση αυτή είναι μία διάσχιση και κυκλικές. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσουν να συμμετέχουν αυτοί που θα έρθουν με δικό τους μέσο  θα πρέπει να εξασφαλίσουν με δικό τους τρόπο την επιστροφή στην αρχική θέση, εάν δεν διατίθενται θέσεις στο λεωφορείο, πάντα βέβαια σε συνεννόηση με αρχηγό της εξόρμησης.
Το κόστος συμμετοχής των μελών που θα ακολουθήσουν με αυτοκίνητο είναι ανά άτομο 6 ευρώ την ημέρα και να κλείσουν μόνοι τους το κατάλυμα. Θα πρέπει να προαποφασίσουν ποιες ημέρες θα συμμετέχουν και να προκαταβάλουν το ποσό που τους αναλογεί.
Ενδεικτικός εξοπλισμός:
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικές μπότες, κάλτσες ορειβασίας, ορειβατικό παντελόνι, γάντια, σκούφο,   μπατόν πεζοπορίας, αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν,  νερό τουλάχιστον 2-2,5 λίτρα για τις μεγάλες πορείες, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.