16 -17/09/2023 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ (ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΒΙΚΟΥ)

Συντονιστές: Παπαχρήστου Χρ. ,Ρήγκας  Μ.
Το φαράγγι του Βίκου αποκαλείται και «Γκραντ Κάνιον της Ελλάδας».
Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και βαθύτερα φαράγγια στον κόσμο και οπωσδήποτε ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης με τους κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς και τη μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων. Έχει μήκος 20 χλμ περίπου (ξεκινάει από τη γέφυρα του Κοκκόρη και τελειώνει στη γέφυρα του Βοϊδομάτη) και μέγιστο ύψος 1000 μ., ενώ μέσα του ρέει ο ποταμός Βοϊδομάτης. Έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες ως το βαθύτερο φαράγγι σε αναλογία με το πλάτος του. Το φαράγγι του Βίκου είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Ζαγορίου και του νομού Ιωαννίνων γενικότερα.

1η μέρα
Αναχώρηση  το  Σάββατο νωρίς το πρωί στις 06:30 από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45, από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00, από One Salonica (καλό είναι όλοι να βρίσκονται 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να φύγουμε στην ώρα μας).
Προορισμός μας είναι το χωριό  Βίτσα από όπου  και θα ξεκινήσει η πορεία  μας. Θα κατηφορίσουμε προς το φαράγγι του Βίκου ακολουθώντας μια κυκλική διαδρομή περνώντας από την πέτρινη σκάλα της Βίτσας. Θα περάσουμε διαδοχικά από τα παρακάτω διάσημα πέτρινα γεφύρια, γεφύρι του Μίσιου, το γεφύρι του Νούτσου ή του Κόκκορη, το γεφύρι του Καπετάν – Αρκούδα, το γεφύρι Καλογερικό ή του Πλακίδα, το γεφύρι του Μύλου, το γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη, καθώς και τα χωριά Κήποι και Κουκούλι όπου θα έχουμε ολιγόωρη ξεκούραση  στο καφενείο Βικογιατρός. Θα επιστρέψουμε στο χωριό Βίτσα, επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο με προορισμό το Μονοδένδρι, όπου θα τακτοποιηθούμε στους ξενώνες και θα ξεκουραστούμε. Στο Μονοδένδρι θα έχουμε ελεύθερη ώρα για να επισκεφτούμε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, να περπατήσουμε στα καλντερίμια του χωριού και να απολαύσουμε τον καφέ μας,  μαζί με χειροποίητες πίτες στις 2 πλατείες του χωριού.
Διαδρομή 1ης μέρας: Βίτσα - Κήποι – Κουκούλι - Βίτσα
Μήκος διαδρομής: 16,5 Km
Συνολική άνοδος: 845 m
Συνολική κάθοδος:843 m
Βαθμός Δυσκολίας: Β

2η μέρα
Πρωινό ξύπνημα  και  αφού πάρουμε το πρωινό μας στον ξενώνα μαζευόμαστε  και  ξεκινάμε την πορεία  για την Διάσχιση του Φαραγγιού. Σε 1,5 ώρα φτάνουμε στον πυθμένα  του  φαραγγιού όπου η θέα κόβει πραγματικά την ανάσα. Μετά από 3+ ώρες περίπου φτάνουμε με μια μικρή παράκαμψη στις πήγες του Βοϊδομάτη, όπου θα κάνουμε στάση μισής ώρας. Στην συνέχεια  μετά από περπάτημα περίπου 30 λεπτών αντικρίζουμε το χωριό  Βίκος, όπου θα αρχίσουμε την άνοδο μας  από τον πυθμένα του φαραγγιού. Ανασυγκρότηση και ξεκούραση στο χωριό.
 
Διαδρομή 2ης μέρας: Διάσχιση Φαραγγιού Βίκου
Ώρες Διαδρομής: 6 ώρες
Μήκος διαδρομής: 14,5 km
Βαθμός Δυσκολίας: Β 
Η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη θα γίνει αργά το βράδυ.
Ενδεικτικός εξοπλισμός.
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά  μποτάκια, μπατόν, αδιάβροχο - αντιανεμικό, ζακέτα φλις, γάντια, καπέλο, αντιηλιακό γαλάκτωμα, γυαλιά ηλίου, υδροδοχείο, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, αλουμινοκουβέρτα, ελαφριά τροφή – σνακ, ατομικό κουτί πρώτων βοηθειών.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
Κόστος συμμετοχής:
88 ευρώ σε δίκλινο, 80 ευρώ σε τρίκλινο, 75 ευρώ  σε τετράκλινο
Μέλη άλλων συλλόγων + 10 ευρώ στις παραπάνω αναφερόμενες τιμές.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται:
Όλες οι μεταφορές του τριημέρου και η διαμονή με πρωινό.
Η διαμονή θα γίνει στα ξενοδοχεία:
Vikos Hotel (www.vikoshotel.com)
Zagori Philoxenia Hotel (https://www.zagoriphiloxenia.gr)
Hotel Ladia (www.ladiasmonodendri.com)

ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN: GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Η κράτηση της θέσης για την εξόρμηση πρέπει να συνοδεύεται με προκαταβολή 40 ευρώ και η εξόφληση πρέπει να γίνει μέχρι 20 Αυγούστου. Επιστροφή όλου του ποσού των χρημάτων (προκαταβολής ή εξόφλησης) σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου. Για ακυρώσεις μετά τις 20 Αυγούστου είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων μόνο αν υπάρξει αντικατάσταση από άλλον συμμετέχοντα. Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από τη πλευρά του συμμετέχοντα με προκαταβολή ή εξόφληση η θέση δεν μεταβιβάζεται αλλά δίνεται σε αυτούς που είναι στη λίστα αναμονής κατά προτεραιότητα.
Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος,
Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Μία από τις δύο προγραμματισμένες διαδρομές που θα κάνει ο σύλλογος είναι διάσχιση. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσουν να συμμετέχουν αυτοί που θα έρθουν με δικό τους μέσο  θα πρέπει να εξασφαλίσουν την μετακίνησή τους
Το κόστος συμμετοχής των μελών που θα ακολουθήσουν με αυτοκίνητο είναι ανά άτομο 6 ευρώ την ημέρα και να κλείσουν μόνοι τους το κατάλυμα.