18-19-20 ΙΟΥΝ. 2016 ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΓ. ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ.


Τριήμερο Αγ. Πνεύματος στη Βάλια Κάλντα. (18/19/20-6-16)
 
Αναχώρηση Σαββάτο 08:00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο, μέσω Εγνατίας οδού με πρώτο προορισμό το γραφικό χωριό Σπήλαιο του νομού Γρεβενών.  Άφιξη μετά από τρείς ώρες περίπου.

Από τη πλατεία του χωριού θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία  προς το φαράγγι της Πορτίτσας όπου και το ομώνυμο πανέμορφο τοξωτό γεφύρι.  Από εκεί  μπορούμε-όσοι θέλουν-να συνεχίσουμε για λίγο ακόμα στη κοίτη του ποταμού με κατεύθυνση προς το ποιο στενό σημείο του φαραγγιού (θα χρειαστούν πέδιλα ή δεύτερα παπούτσια).

Συνολική απόσταση με επιστροφή 4χλμ, υψομετρική διαφορά 300μ, διάρκεια 3 ώρες, βαθμός δυσκολίας Α’ .
Αφού ξεκουραστούμε και πιούμε κανά καφεδάκι στη πλατεία του χωριού επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο με προορισμό τη Βωβούσα όπου και τα καταλύματα μας.  Στην είσοδο του χωριού θα κατεβούν όσοι μείνουν στο ξενώνα και οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε προς  το καταφύγιο. Αφού τακτοποιηθούμε θα ξεκινήσουμε μια μικρή πορεία προς το χωριό και στο κέντρο ενημέρωσης του,  όπου και θα μας γίνει παρουσίαση σχετικά με τον Εθνικό δρυμό Αώου. (προαιρετικό).

Τη επόμενη μέρα, Κυριακή,  περίπου στις 09:30 π.μ. θα ξεκινήσουμε  τη  πορεία μας (διάσχιση) από το καταφύγιο προς το Κουκουρούτζο 1784μ. μια κορυφή με καταπληκτική θέα προς τη Τύμφη, Βασιλίτσα και το Λύγκα. Από εκεί θα πάμε προς τον αυχένα της Μόρφας και θα επιτρέψουμε τελικά μέσω της Βωβούσας στο καταφύγιο μας. Δεν έχει τεχνικές δυσκολίες, απαιτείται όμως καλή φυσική κατάσταση. Η διαδρομή είναι δασωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της.
Συνολική απόσταση 21 χλμ, υψομετρική διαφορά 1400μ, διάρκεια 8+ ώρες, βαθμός δυσκολίας Β+.

Τη τελευταία ημέρα, Δευτέρα, θα περπατήσουμε τη πιο κλασική διαδρομή της περιοχής το γνωστό Aρκουδόρεμα.  Η διαδρομή του είναι τμήμα του διεθνούς μονοπατιού Ε6  και αποτελεί το κύριο μονοπάτι που διασχίζει το δρυμό. Θα ξεκινήσουμε περίπου στις 09:30 π.μ. και θα κινηθούμε προς πυρήνα του Εθνικού δρυμού και θα επιστρέψουμε (η χρονική διάρκεια της πορείας αυτής θα εξαρτηθεί από την ποσότητα των νερών του Aρκουδορέματος).
Συνολική διάρκεια πορείας  6-7 ώρες, περίπου 15 χλμ, υψομετρική διαφορά 350μ. Βαθμός δυσκολίας Β΄. Το μονοπάτι είναι δασωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του.

Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη αργά το απόγευμα, θα γίνει στάση στο δρόμο για καφέ-φαγητό για όσους επιθυμούν.
Η διαδρομή της πρώτης μέρας είναι εύκολη και μπορεί να γίνει από όλους τους συμμετέχοντες-αρκεί να έχουν καλή φυσική κατάσταση.
Τις άλλες δύο μέρες  θα υπάρξουν και ευκολότερες διαδρομές οι οποίες θα σχεδιαστούν επιτόπου ανάλογα με τις ανάγκες και τη φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων. 

Τα μονοπάτια της περιοχής γενικά είναι σημαδεμένα αλλά όχι καθαρισμένα, οπότε αποφύγετε τα σορτσάκια.
Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, αδιάβροχο, μπατόν, γυαλιά ηλίου, καπέλο και αντηλιακό οπωσδήποτε,  το σακίδιο μας με τα απαραίτητα σε  κάθε εξόρμηση (φακός, σφυρίχτρα, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα σουγιάς). Επίσης υδροδοχείο με το απαραίτητο για κάθε εξόρμηση νερό. Μη ξεχάσετε τα μαγιώ και πετσέτες για μπάνιο στον Αώο!!! Υπάρχει φυσική πισίνα, πέντε λεπτά από το καταφύγιο!!!
Επίσης μη ξεγελαστείτε από το Ιούνη, στη Βάλια Κάλντα το βράδυ έχει κρύο!!!
Επίσης από κινητά μόνο η cosmote έχει σήμα στη περιοχή του καταφυγίου και του χωριού. Η Vodafone έχει, αλλά λίγο δύσκολα, η wind, όχι.
Διαμονή:
Καταφύγιο Βάλια Κάλντα, ιδιωτικό και πεντακάθαρο, έχει θέρμανση, δωμάτια 8κλινα και 12κλινα, κοινόχρηστα μπάνια και  χώρους υγιεινής με ζεστό νερό όλο το 24ωρο,  τοπική κουζίνα με μεγάλη σάλα (100 ατόμων) και πολύ όμορφους περιβάλλοντες χώρους. Βρίσκεται στις όχθες του Αώου.
Τιμή: καταφύγιο 10€ το άτομο/βραδιά (χωρίς πρωινό). Διαμονή με σκηνή στο περιβάλλοντα χώρο του καταφυγίου 3€το άτομο/βραδιά (δεν παρέχει σκηνές, θα φέρετε την δικά σας), www.katafigiovaliacalda.com.

Ξενώνας Κερασιές στη Βωβούσα: 50€ το δίκλινο δωμάτιο την βραδιά με πρωινό (δύο βραδιές 100 ευρώ), www.kerasies.gr.

Κόστος μεταφορικών λεωφορείου: 40€.

Σημείωση: αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Σύλλογό μας η τήρηση του ορειβατικού προγράμματος με τις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις ασφαλείας. Οι αρχηγοί της ανάβασης έχουνε το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι ασφαλείας.η
Συντονιστές εξόρμησης: Τορέγας Βασίλης (6936500817), Γιακαμόζης Γιάννης, Γκισταβίδης Γιώργος, Λένα Μαραβέλια.

Για επιπλέον πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μόνο με προκαταβολή στη γραμματεία του συλλόγου 2310266928, 2310240889.

Το Σπήλαιο είναι οικισμός 25χιλ.δυτικά της πόλης των Γρεβενών. Ανήκει στο Δήμο Θεοδ. Ζιάκα και σήμερα έχει 160 κατοίκους. Είναι κτισμένος σε πλάτωμα της Νοτιοανατολικής ράχης του όρους Όρλιακα σε υψόμετρο 980Μ κάτω από την κορυφή Σταυρός. Άξια αναφοράς είναι η εκκλησία της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης που ιδρύθηκε το 1633 και ήταν Σταυροπηγιακή. Εσωτερικά η εκκλησία καλύπτεται από πλήθος αγιογραφιών εξαιρετικής τέχνης και είναι βυζαντινού ρυθμού.
Οι δύο ποταμοί που διαμόρφωσαν το καταπληκτικό ανάγλυφο της περιοχής δημιουργώντας δύο σπάνια και αξιόλογα φαράγγια. Ο «Περιβολιώτικος» ποταμός που κατεβαίνει από τα δυτικά διαμόρφωσε το καταπληκτικό φαράγγι της «Πορτίτσας» που βρίσκετε Νότια του χωριού. Έχει ύψος 300 μέτρα περίπου και άγρια ομορφιά σε συναρπάζει. Στο στόμιο του έχει το σπάνιας ομορφιάς πέτρινο γεφύρι της «Πορτιτσας». Ένα άλλο διαβρωτικό αξιοθέατο είναι το «Βαενάκι» ένα τούνελ 10 μέτρα περίπου που διαπερνά ψηλά το βράχο της Πορτίτσας. Ο «Σμιξιώτικος» ποταμός ( Βελονιάς ) που κατεβαίνει από τα βόρεια και διαμόρφωσε το φαράγγι της «Λιάτισας» που βρίσκετε ανατολικά του χωριού αλλά είναι δύσκολα προσβάσιμο χωρίς τεχνικά μέσα, και για το πέρασμα του έχει δύο πέτρινα γεφύρια του «Κατσογιάννη» και της «Λιάτισας» ή «Κλέφτη». Οι δυο παραπάνω ποταμοί ενώνονται σε μια καταπληκτικής ομορφιάς σμίξη κάτω από ένα απότομο αλλά με φοβερή ομορφιά βράχο και δημιουργούν τον «Βενέτικο» τον κυριότερο παραπόταμο του Αλιάκμονα.

Η Βωβούσα (Μπαϊεάσα) είναι κτισμένη στις δύο όχθες του ποταμού Αώου, κοσμείται στο κέντρο της με ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου που κτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο. Ενταγμένη στο Ανατολικό Ζαγόρι η Βωβούσα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά την περίοδο της αυτονομίας του Ζαγορίου στα πλαίσια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Ιστορικά εμφανίζεται πριν 1000 χρόνια με πέντε οικισμούς (το Μπαϊτάνι, η Πλάκα, η Αγία Παρασκευή, η Τσιάσκα και ο Άγιος Δημήτριος) που αργότερα ενώθηκαν σε ένα. Τα πρώτα στοιχεία για τον πληθυσμό της Βωβούσας υπάρχουν από το 1801, όταν η πανούκλα κτύπησε την περιοχή, με εκατοντάδες νεκρούς.
Στην απογραφή του 1817 ζούσαν 270 οικογένειες με 2500 κατοίκους. Την ίδια χρονιά ληστρικές επιθέσεις Αλβανών και Βλάχων αναγκάζουν περισσότερες από 120 οικογένεις σε φυγή και αποδημούν. Στο χρονικό διάστημα από το 1824 έως το 1831, λόγω των ληστρικών επιδρομών, η Βωβούσα έμεινε ακατοίκητη.
Μετά την απελευθέρωση του 1913 η Βωβούσα απαλλάχτηκε από κάθε είδους επιδρομών και ακολούθησε μια ειρηνική πορεία έως το 1940. Το 1943 κάηκε από τους Γερμανούς. Διασώθηκε μόνον η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αξιόλογο μνημείο του χωριού.
Το χωριό ξαναζωντανεύει στα τέλη της δεκαετίας του 50 με αρχές του 60, όπου οι λίγες οικογένειες που επιστρέφουν μέσα από δύσκολες συνθήκες ασχολούνται με την υλοτομία και την κτηνοτροφία.
Σήμερα η βασική απασχόληση των κατοίκων είναι η υλοτομία μέσω του Δασικού Συνεταιρισμού που αποτελείται από 33 μέλη. Επίσης λειτουργούν και 6 βιοτεχνίες κατεργασίας ξυλείας, στη θέση «Πριόνια», όπου παράγεται κυρίως οικοδομική ξυλεία.