25-26/11 Διήμερη ορειβατική εξόρμηση στη Ξάνθη

Αρχηγοί εξόρμησης:Μπιτζένης Δημ, Ζαναλίδης Βασ.
1η ημέρα: Σάββατο 25 Νοεμβρίου
Αναχώρηση το Σάββατο 25 Νοεμβρίου  από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45, από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00πμ. Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις. Ο προορισμός μας η πόλη της Ξάνθης όπου υπολογίζουμε να φτάσουμε μετά από τρεις περίπου ώρες.
Δραστηριότητα : Ανάβαση στις κορυφές Τσακίρη και Φίνεα. Εντυπωσιακή θέα η πόλη της Ξάνθης από ψηλά
Μήκος:9 χιλ
Υψ. Ανάβαση: 690 μ
Υψ. Κατάβαση: 675 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 713 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 123 μ.
Βαθμός δυσκολίας: Β
Ώρες πορείας  4-5 ανάλογα με το ρυθμό και τις στάσεις.
Η εξόρμηση ξεκινά από το ξενοδοχείο της Ξανθίππης λίγο έξω από τη Ξάνθη που θα συναντήσουμε καθώς κατευθυνόμαστε στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει τη Ξάνθη με τη Σταυρούπολη. Η διαδρομή που ακολουθούμε περνά από μέρη που έχουν εξαιρετική θέα στη πόλη. Συναντάμε στην αρχή ένα παρατηρητήριο με μία μικρογραφία σε φωτογραφία τη Ξάνθη και με βάση τα 4 σημεία του ορίζοντα για να μπορέσουμε να προσανατολιστούμε. Στη συνέχεια ακολουθούμε ανηφορική διαδρομή που οδηγεί στη κορυφή Στ. Τσακίρη σε υψόμετρο στα 665 μέτρα και ακολουθεί η κορυφή Φίνεα στα 713 μέτρα υψόμετρο. Από τις κορυφές αυτές η θέα τόσο προς τη πλευρά της πόλης όσο και από τις διπλανές κορυφές (Μέλτη, Μαύρο Ίσιωμα, Καρπούζι και Γρόνθος) είναι μαγευτική. Κατηφορίζουμε και συναντάμε μία μικρή λιμνούλα και μετά τον ορεινό οικισμό του Μακαρίου και μετά από μία μεγάλη κατηφόρα θα βρεθούμε στον ποταμό Κόσυνθο και στις δύο γέφυρες μία παλιά και μία καινούργια δίπλα στη παλιά Ε.Ο. Ξάνθης – Δράμας. Εκεί θα μας περιμένει το λεωφορείο για να μας μεταφέρει στο ξενοδοχείο Νέστος στη πόλη της Ξάνθης.
2η ημέρα: Κυριακή 26 Νοεμβρίου
Μετά το πρωινό ετοιμάζουμε τα πράγματά μας και τα φορτώνουμε στο λεωφορείο και κατευθυνόμαστε στη Σταυρούπολη που α45 χιλιόμετρα. Εκεί έχουμε να επιλέξουμε μία από τις 3 δραστηριότητες
Δραστηριότητα 1η: Διάσχιση από Κομνηνά – Κρωμνικό – Στενά του Νέστου - Γαλάνη
Α΄ ΟΜΑΔΑ
Μήκος: 14.486 μ.
Υψ. Ανάβαση: 651 μ.
Υψ. Κατάβαση: 726 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 507 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 51 μ.
Βαθμός δυσκολίας:  Β+
Ώρες πορείας  6-7 ανάλογα με το ρυθμό και τις στάσεις.
Μια πανέμορφη διαδρομή εξαιρετικής ομορφιάς οποιασδήποτε εποχής!
Αφετηρία το χωριό Κομνηνά, από την πλατεία του χωριού κινούμαστε με πορεία προς Λιβερά πάνω στο κεντρικό δρόμο, σε περίπου 1,5 χιλιόμετρο θα συναντήσουμε το μονοπάτι στα αριστερά μας. Πανέμορφο λιθόστρωτο μονοπάτι που ανηφορίζει ελαφρά ενώ στα αριστερά μας έχει ρεματιά. Έπειτα από 2,5 χλμ περίπου θα βγούμε από το μονοπάτι σε κεντρικό δρόμο όπου θα τον περάσουμε απέναντι όπου θα αντικρίσουμε τα ερείπια του χωριού Κρωμνικό. Το Κρωμνικό είναι ένα από τα δεκάδες ερημωμένα χωριά της Θράκης. Μέχρι το 1923, το Κρωμνικό κατοικείτο από Μουσουλμάνους και ονομάζονταν Σαρνίτς. Με τις ανταλλαγές πληθυσμού κατοικήθηκε από Πόντιους πρόσφυγες της Σαμψούντας και πήρε το σημερινό όνομα. Η μόνη κανονική πρόσβαση στο χωριό γίνονταν από το σταθμό του τρένου όμως οι κάτοικοι χρειάζονταν τουλάχιστον δύο ώρες περπάτημα για να διασχίσουν τις απότομες πλαγιές. Συνεχίζουμε πάνω στο ίδιο λιθόστρωτο καλντερίμι για άλλα 6 χλμ περίπου που θα μας βγάλει πάνω στις γραμμές του τρένου. Εκεί κόβουμε αριστερά και περπατάμε για περίπου 10 λεπτά πάνω στις γραμμές, μόλις αντικρίσουμε τούνελ και στα αριστερά μας ξεκινά το μονοπάτι. Οι σήραγγες διαδέχονται η μία την άλλη και στα αριστερά μας ο Νέστος ακολουθεί τη φιδίσια διαδρομή του. Ο Νέστος ποταμός είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας. Η συνολική του πορεία καλύπτει 243 χιλιόμετρα, 130 από τα οποία βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος. Πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας, ενώ εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος. Η σιδηροδρομική γραμμή φτιάχτηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα από γαλλική εταιρία τη περίοδο εκείνη που ήταν υπό τουρκική κατοχή. Είναι άξια θαυμασμού η ποιότητα κατασκευής του έργου, ιδίως των τούνελ που είναι φτιαγμένα από πέτρα σε τοξωτή διάταξη. 23 τέτοια υπάρχουν συνολικά στη διαδρομή μέχρι τα Κομνηνά. Στη διαδρομή αυτή θα θαυμάσετε τους τρεις μαιάνδρους του ποταμού Νέστου, που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, δημιούργησε ο γιος του Ωκεανού και της Τηθύος ψάχνοντας το δρόμο του ανάμεσα στις άγριες πλαγιές των βουνών. Τώρα περπατάμε παράλληλα με τον ποταμό Νέστο ενώ τον έχουμε στα δεξιά μας με πολλά σημεία θέας για φωτογραφίες, έπειτα από 4,5 χλμ. φτάνουμε στην Γαλάνη!
Δραστηριότητα 2η: Διάσχιση των Στενών του Νέστου από Γαλάνη
Β΄ ΟΜΑΔΑ
Μήκος: 10.000 μ.
Υψ. Ανάβαση: 320 μ.
Υψ. Κατάβαση: 320 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 370 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 60 μ.
Βαθμός δυσκολίας:  Α+
Ώρες πορείας  2-3 ανάλογα με το ρυθμό και τις στάσεις.
Σ αυτή τη δραστηριότητα όσοι την επιλέξουν θα μετακινηθούν με το λεωφορείο στο χωριό Γαλάνη και θα ακολουθήσουν ακριβώς την αντίθετη διαδρομή μέχρι να συναντήσουν την Α ομάδα και θα επιστρέψουν όλοι μαζί πίσω. Θα έχουν λοιπόν αρκετό χρόνο να περπατήσουν στο μονοπάτι που στην αρχή του είναι πετρόχτιστο, φτιαγμένο από τους εργάτες που εργάζονταν για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής, την περίοδο του Σουλτάνου Αβδούλ Αζίζ, από το 1893 μέχρι το1896, για τη σύνδεση της Δύσης με την Κωνσταντινούπολη.  Τα σύνορα μας ήταν εδώ μέχρι το 1913 και έμελλε να γίνει μία από τις ομορφότερες διαδρομές στην Ελλάδα
Δραστηριότητα 3η: Καγιάκ στα νερά του Νέστου
Η περιήγηση με καγιάκ που πραγματοποιείται στο φαράγγι του Νέστου είναι μία από τις σημαντικότερες  περιοχές άγριας ζωής και αισθητικής στην Ευρώπη. Η περιοχή αυτή αποτελεί καταφύγιο άγριας πανίδας και χλωρίδας και έχει ενταχθεί στις «Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά» και στις «Ειδικές Προστατευόμενες Περιοχές» της ΕΕ. Το μεγαλείο του τοπίου είναι ο λόγος για τον οποίο η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως Αισθητικό Δάσος το 1977.
Η εκπληκτική διαδρομή 22χλμ από την Σταυρούπολη μέχρι τους Τοξότες ενδείκνυται για φυσιολάτρες, για οικογένειες με παιδιά, για όποιον θέλει να χαλαρώσει ένα μαγευτικό περιβάλλον. Η δραστηριότητα πραγματοποιείται με καγιάκ (διθέσια ανοικτού τύπου πλαστικά σκάφη πολύ εύκολα στον χειρισμό και την πλοήγηση).
Σ αυτούς που θα θελήσουν να απολαύσουν αυτή τη δραστηριότητα θα δοθεί απαραίτητος εξοπλισμός  και οδηγίες για ασφαλή κατάβαση. Η διαδρομή είναι 22 χιλιόμετρα και διαρκεί 7 περίπου ώρες στις οποίες είναι 4 με 5 ώρες κωπηλασία και δύο τριαντάλεπτα διαλείμματα με πικνίκ στις όχθες του ποταμού. Θα υπάρχει οδηγός  που θα συνοδεύει την ομάδα. Υπολογίζεται ότι θα φτάσουν συγχρόνως με την ομάδα που πεζοπορεί στη παραλία της Γαλάνης.
Το κόστος αυτής της δραστηριότητας είναι 40 ευρώ και δίνεται απευθείας στη riverland που την αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου.
Στο χωριό Γαλάνη θα υπάρξει αρκετός χρόνος για φαγητό ή καφέ
Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ
Διαμονή:
Η διαμονή μας θα γίνει στο ξενοδοχείο Nestos (www.nestos-hotel.gr/)
Εξοπλισμός:
Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
Κόστος συμμετοχής:
Το κόστος της εξόρμησης είναι 82 ευρώ σε δίκλινο και 100 ευρώ σε μονόκλινο με πρωϊνό.
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙ­ΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Η κράτηση της θέσης για την εξόρμηση πρέπει να συνοδεύεται με προκαταβολή 40 ευρώ και η εξόφληση πρέπει να γίνει μέχρι 8 Νοεμβρίου Επιστροφή όλου του ποσού των χρημάτων (προκαταβολής ή εξόφλησης) σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι τις 8 Νοεμβρίου. Για ακυρώσεις μετά τις 8 Νοεμβρίου είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων μόνο αν υπάρξει αντικατάσταση από άλλον συμμετέχοντα. Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από τη πλευρά του συμμετέχοντα με προκαταβολή ή εξόφληση η θέση δεν μεταβιβάζεται αλλά δίνεται σε αυτούς που είναι στη λίστα αναμονής κατά προτεραιότητα. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Οι προγραμματισμένες διαδρομές που θα κάνει ο σύλλογος στην εξόρμηση αυτή είναι διασχλισεις. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσουν να συμμετέχουν αυτοί που θα έρθουν με δικό τους μέσο  θα πρέπει να εξασφαλίσουν με δικό τους τρόπο την επιστροφή στην αρχική θέση, εάν δεν διατίθενται θέσεις στο λεωφορείο, πάντα βέβαια σε συνεννόηση με αρχηγό της εξόρμησης.
Το κόστος συμμετοχής των μελών που θα ακολουθήσουν με αυτοκίνητο είναι ανά άτομο 6 ευρώ την ημέρα και να κλείσουν μόνοι τους το κατάλυμα. Θα πρέπει να προαποφασίσουν ποιες ημέρες θα συμμετέχουν και να προκαταβάλουν το ποσό που τους αναλογεί.