5-7/1/2023 Φώτα στην Κόνιτσα

Αρχηγοί εξόρμησης: Ελένη Μαραβέλια, Βασδέκης Ηλίας, Βασιλείου Δήμητρα
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει τριήμερη εξόρμηση στην Κόνιτσα για την γιορτή των Θεοφανίων (5-7/01/2024). Η περιοχή της Κόνιτσας είναι ένας ορεινός χώρος με την ομώνυμη κωμόπολη και τα 42 χωριά. Βρίσκεται στο πιο βόρειο σημείο του Ν. Ιωαννίνων. Εκτείνεται από το Γράμμο μέχρι την Τύμφη και από το Σμόλικα ως τη Νεμέρτσικα. Τα βουνά αυτά, καθώς και ο ποταμός Αώος με τους παραποτάμους του, Βοϊδομάτη και Σαραντάπορο, καθορίζουν την ιστορική, την πολιτισμική και οικονομική πορεία του τόπου. Η μικρή κωμόπολη απλώνεται στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα, και φτάνει ως τον ποταμό Αώο. H πόλη έχει γύρω στους 3.000 κατοίκους και το όνομά της στα Σλάβικα σημαίνει αλογότοπος (Kόνι=άλογο, τζα=τόπος).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του τόπου στο http://www.konitsa.gr 
Ο Σμόλικας είναι το ψηλότερο βουνό της Πίνδου με μέγιστο υψόμετρο 2.631 μέτρα και πανελλαδικά βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τον Όλυμπο. Ο όγκος του καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος του νομού Ιωαννίνων κι ένα μικρότερο στα δυτικά του νομού Γρεβενών
Στα βόρεια απλώνεται η κορυφογραμμή του Γράμμου στα σύνορα με την Αλβανία και χαμηλότερα το Βόιο. Νοτιοδυτικά η Τραπεζίτσα, παρακλάδι του Σμόλικα, και νότια η επιβλητική Γκαμήλα. Ανατολικά εκτείνεται η Μόσια, η δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Σμόλικα μετά τον Γέρο, με υψόμετρο 2600 μέτρα, κι ανάμεσά τους ο μέγας λάκκος που τους περισσότερους μήνες του χρόνου σκεπάζεται από χιόνια. Από την κορυφή διακρίνεται και τμήμα του οροπεδίου της Καστοριάς μαζί με την λίμνη Ορεστιάδα.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/01/2024
Αναχώρηση την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 16:00μμ, από τα γραφεία του Συλλόγου 16:15 . και από One Salonica στις 16:25. Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις. Θα μετακινηθούμε μέσω της Εγνατίας οδού στα Ιωάννινα και από εκεί στη Κόνιτσα.
Σάββατο 06/01/2024
Α΄Ομάδα
Κόνιτσα – Τραπεζίτσα
Μήκος: 13,5 χλμ
Υψ. Ανάβαση: 1.257 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1.257 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.948 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 862 μ.
Διάρκεια διαδρομής: 4-5 ώρες.
Βαθμός δυσκολίας:  Β+
 
Β΄ομάδα
Κόνιτσα – Αημηνάδια
Μήκος: 10,5 χλμ
Υψ. Ανάβαση: 790 μ.
Υψ. Κατάβαση: 870 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.655 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 862 μ.
Διάρκεια διαδρομής: 5 ώρες.
Βαθμός δυσκολίας:  Β
Η διαδρομή μας θα ξεκινήσει από την περιοχή του Αγίου Αθανασίου Κόνιτσας που βρίσκεται λίγο πιο έξω και ψηλότερα από την πόλη, πάνω στον επαρχιακό δρόμο Κόνιτσας – Δίστρατου (υψ. 900μ).
Αρχίζουμε την πορεία μας ακολουθώντας το πολύ ευδιάκριτο αυτό πέρασμα που ανηφορίζει προς το βουνό, περνώντας αρχικά από κάποια παλιά χωράφια, χρόνια παρατημένα και καλυμμένα πλέον από πλούσια βλάστηση.
Συνεχίζουμε σε  πυκνό δάσος του βουνού και το μονοπάτι μας άρχισε να ανηφορίζει. Φτάνοντας στα 1167μ. συναντάμε την περιοχή  «Ασπροχώματα», μια λακκιά με χαρακτηριστικά «άσπρα χώματα», που το έδαφος της είναι σαθρό και χρειάζεται σχετική προσοχή.
Συνεχίζουμε την ανάβαση και λίγο αργότερα, φτάνοντας σε υψόμετρο 1230 περίπου μέτρων, συναντάμε τη διακλάδωση προς τα «Αημηνάδια». Στο σημείο αυτό μια παλιά πινακίδα μας υποδεικνύει να ακολουθήσουμε τη δεξιά διακλάδωση, αφήνοντας το κυρίως μονοπάτι  που οδηγεί προς τις κορυφές «Τραπεζίτσα» και «Ροϊδοβούνι».
Ο υπολειπόμενος χρόνος της πορείας ως τα «Αημηνάδια» σύμφωνα με την πινακίδα είναι 1 ώρα. Η επιστροφή γίνεται από το ίδιο μονοπάτι.
Α’ Ομάδα:
Κυριακή 07/01/2024.
Κόνιτσα - Ι. Μονή Παναγίας Στομίου
Μήκος: 9 χλμ
Υψ. Ανάβαση: 620 μ.
Υψ. Κατάβαση: 620 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 689 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 430 μ.
Διάρκεια διαδρομής: 3-4 ώρες.
Βαθμός δυσκολίας:  Α+
Ξεκινώντας από το μεγάλο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας στον Αώο ποταμό, ακολουθούμε το χωματόδρομο στη δεξιά όχθη, ο οποίος σε περίπου 2 χλμ. καταλήγει σε μικρό τσιμεντένιο φράγμα στην κοίτη του ποταμού.
Από εκεί φαρδύ μονοπάτι που εναλλάσσεται κατά διαστήματα με  στενό δρόμο, συνεχίζει παράλληλα με τη δεξιά όχθη του ποταμού, και στη συνέχεια ανηφορίζει για τη μονή Στομίου μέσα από ωραίο δάσος.
Κόστος συμμετοχής:
153 € σε δίκλινο, 135€ σε τρίκλινο και 127€  σε τετράκλινο με πρωϊνό. Μέλη άλλων συλλόγων + 10 ευρώ στις παραπάνω αναφερόμενες τιμές.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται όλες οι μεταφορές του τριημέρου με το πούλμαν.
Η διαμονή θα γίνει στο KONITSA PANORAMA (https://konitsapanorama.traveleto.com/).
ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN: GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Η κράτηση της θέσης για την εξόρμηση πρέπει να συνοδεύεται με προκαταβολή 70 ευρώ και η εξόφληση πρέπει να γίνει μέχρι 13 Δεκεμβρίου Επιστροφή όλου του ποσού των χρημάτων (προκαταβολής ή εξόφλησης) σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Για ακυρώσεις μετά τις 13 Δεκεμβρίου είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων μόνο αν υπάρξει αντικατάσταση από άλλον συμμετέχοντα. Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από τη πλευρά του συμμετέχοντα με προκαταβολή ή εξόφληση η θέση δεν μεταβιβάζεται αλλά δίνεται σε αυτούς που είναι στη λίστα αναμονής κατά προτεραιότητα. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος,
Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Οι προγραμματισμένες διαδρομές που θα κάνει ο σύλλογος στην εξόρμηση αυτή είναι πάνω κάτω και μπορούν εύκολα να ακολουθήσουν. Το κόστος συμμετοχής των μελών που θα ακολουθήσουν με αυτοκίνητο είναι ανά άτομο 6 ευρώ την ημέρα και να κλείσουν μόνοι τους το κατάλυμα. Θα πρέπει να προαποφασίσουν ποιες ημέρες θα συμμετέχουν και να προκαταβάλουν το ποσό που τους αναλογεί.
Ενδεικτικός εξοπλισμός:
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικές μπότες, κάλτσες ορειβασίας, ορειβατικό παντελόνι, γάντια, σκούφο, μπατόν πεζοπορίας, αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν,  νερό τουλάχιστον 2-2,5 λίτρα για τις μεγάλες πορείες, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας. Ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο που γίνεται η εξόρμηση πιθανόν να υπάρχουν χιονοπτώσεις και κρύο οπότε οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πιθανό να επηρεάσουν την εξόρμηση.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.